• Etusivu
  • Remontti

Avustus ARA:lta asuntojen perusparantamiseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.09.2013
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Valtioneuvoston lisätalousarvioesityksen mukaan valtion asuntorahaston varoista voidaan myöntää käynnistysavustuksia perusparantamiseen mm. asunto-osakeyhtiöille. Käynnistysavustuksiin esitetään yhteensä 115 miljoonaa euroa vuosille 2013–2014: tälle vuodelle 15 miljoonaa ja vuodelle 2014 enintään 100 miljoonaa euroa.

Kenelle - kuinka paljon?

Avustusta voivat saada asunto-osakeyhtiöt, vuokrataloyhtiöt ja asumisoikeustalot.

Käynnistysavustuksia myönnetään vuokratalojen ja asumisoikeustalojen perusparantamiseen hakijoille, jotka voisivat saada vuokra-asuntolainojen ja asumisoikeustalojen korkotuesta annetun lain (604/2001) mukaisia perusparannuslainoja sekä asunto-osakeyhtiötalojen perusparantamiseen niille, jotka voisivat saada asunto-osakeyhtiölainojen korkotuesta annetun lain (205/1996) mukaisia perusparannuslainoja.

Avustusta myönnetään 10 % ARA :n hyväksymistä kustannuksista.

Mitä avustetaan

Tarkoitus ei ole tukea vähäistä rakennuksen huoltoon ja ylläpitoon liittyvää toimintaa vaan perusparannus- ja korjaustoimenpiteiden arvioitujen kustannusten minimiraja on 200 euroa/asuinneliö ja korjauskustannusten tulee olla vähintään 150 000 euroa.

Avustettavia toimenpiteitä voivat olla ovat mm.:
• Linjasaneeraus (putkiremontti)
• Ikkunoiden ja ulko-ovien uusiminen
• Perustusten uusiminen
• Yläpohjan ja katon uusiminen
• Parvekkeiden uusiminen
• Ilmanvaihtojärjestelmän uusiminen
• Lämmitysjärjestelmän uusiminen

Avustus myönnetään mahdollisen korkotukilainapäätöksen yhteydessä, mutta sitä voidaan hakea ja se voidaan myöntää myös ilman korkotukilainapäätöstä.

Hakeminen

Avustusta haetaan ja sen myöntää ARA.
Perusparannuksen käynnistysavustuksen hakuohje ja lomake on julkaistu ja avustuksen haku alkanut. Hakuaika avustuksella on jatkuva. Avustus haetaan ARA:lta lomakkeella ARA 83.

Lähde: Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA

Lisätietoja asunto-osakeyhtiöitä koskevista avustuksista sekä hakuohjeita saa ympäristöministeriön ja ARA:n sivuilta.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallituksen puheenjohtaja
Hallituksella tulee olla puheenjohtaja, milloin hallituksen jäsenmäärä on enemmän kuin yksi. Puheenjohtajan valitsee hallitus, ellei yhtiöjärjestyksessä tai hallitusta valittaessa yhtiökokouksessa ole toisin päätetty.Puheenjohtaja valitaan ääntenenemmistöllä, ja tasatilanteessa valinnan ratkaisee arpa.Taloyhtiön isännöitsijä voi olla hallituksen puheenjohtajana, jos kaikki osakkeenomistajat suostuvat siihen tai yhtiöjärjestyksessä on tästä määräys.Puheenjohtajan yleistehtäviin kuuluu huolehtia hallituksen kokoontumisesta sekä siitä, että kokousten päätökset kirjataan asianmukaisesti pöytäkirjaan, jonka allekirjoittaa puheenjohtaja ja muu hallituksen jäsen tai läsnä ollut isännöitsijä.
201810_55157.jpg
Ilmanvaihto pitää muistaa remontteja tehdessä
Toimiva ilmanvaihto kotona on kullanarvoinen asia. Vaihtuvaa ja raitista ilmaa ei huomaa silloin, kun ilmanvaihto toimii. Kun käry, haju ja kosteus yhteensä saavat aikaan asunnon raskaan ilman, pitäisi ensimmäisenä tutkia ilmanvaihdon toimivuus.Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Ovatko yhtiövastikkeet yhdenvertaiset ja oikein?
Taloyhtiössä on kahdenlaisia talleja; On lämpimät tallit ja kylmiä talleja. Onko oikein, että molemmilla on sama vastikekerroin, vai loukkaako se asunto-osakeyhtiölain 1 luvun 10 §?Hallitus perustelee yhdenvertaisuutta sillä, että rakentajayhtiö on omistanut kaikki osakkeet yhtiöjärjestystä laatiessaan, joten yhdenvertaisuusperiaatetta ei ole loukattu.
202111_73743.jpg
Saako taloyhtiön hallitus päättää yksin puiden kaatamisesta?
Arboristi on tehnyt taloyhtiömme pihapuiden kuntotutkimuksen. Pihalla on lahovikaisia puita, joita arboristi suosittaa kaadettavan pois vuoden sisällä. Lisäksi on vähemmän lahovikaisia puita, jotka tulisi kaataa viimeistään viiden vuoden kuluessa.Hallitus on erimielinen siitä pitääkö puut kaataa pois vai vain osa niistä. Osa hallituksesta on viemässä asiaa yhtiökokouksen asialistalle, mutta eikö tällaisten asioiden päättäminen tulisi tapahtua hallituksen sisällä? Mielestäni hallituksella on päätäntävalta asioissa, jotka liittyvät taloyhtiön pihojen turvallisuuteen, käytettävyyteen sekä vastuuseen piha-alueiden kunnosta. Kaupungilta tulee toki hakea asianmukaiset luvat ennen kaatoihin ryhtymistä. Yhtiökokouskaan ei voi poistaa yhtiön vastuuta puistaan eikä hävittää lahoa puista.
Lämpöpumppu
Viikon kysymys: Hallituksen päätösvalta
Taloyhtiömme hallitus teki keskenään päätöksen jälkiasennetuista ilmalämpöpumpuista asettamatta asiaa yhtiökokouksen päätettäväksi. Päätös kuuluu: huolto-, korjaus- ja kunnossapitovastuu kuuluu osakkaalle, mutta taloyhtiö vastaa vahingosta! Voiko hallitus päättää näin kauaskantoisen ja taloudellisia velvoitteita osakkaalle tuovan päätöksen?Onko päätös laiton?
Katu, jossa on taloja rivissä
Hometta - tehdäänkö remontti taloyhtiön kustannuksella?
Olemme taloyhtiössämme riidelleet erään asukkaan kanssa homeesta. Hallitus on sitä mieltä, että asukas on vain hankala ja hometta ei ole. Asiaa on pitkitetty ja joitakin pakollisia terveystarkastajan määräämiä remontteja tehty. Pintasivelytesteissä ei hometta löydetty. Viimeisin niitti oli, että terveystarkastaja hajun perusteella käski remontoida koko asunnon. Asunto remontoitiin ja lasku oli taloyhtiölle yli 30 000 €. Isännöitsijän mukaan pientä kasvustoa löytyy aina ja se on ihan normaalia.Miten tällainen on mahdollista, että asukas maksattaa remonttinsa tällä tavalla muilla asukkailla? Onko isännöitsijä ja hallitus toiminut oikein? Miten terveystarkastaja voi vain hajun perusteella määrätä näin suuren remontin? Kuuluuko tällaisen asian hoito isännöitsijän peruslaskutukseen?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton