• Etusivu
  • Osakas

Elämäntilanteet ja asumisen tarpeet muuttuvat – miten olet varautunut?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.07.2024
202110_73121.jpg

Esteetön asuminen on sitä, että kodissa ja sen lähiympäristössä on helppo liikkua ja toimia. Esteetön asunto mukautuu asukkaan tarpeisiin, eikä päinvastoin. Esimerkiksi portaiden oheen rakennettu loiva luiska mahdollistaa helpon liikkumisen niin lastenvaunuja työntävälle kuin rollaattoria tai pyörätuolia käyttävälle ihmiselle.

Muuttuvia asumistarpeita olisi hyvä ennakoida sekä yksilötasolla että esimerkiksi taloyhtiöissä. Esteettömän asunnon tarve koskettaa monia. Ympäristöministeriön laskelmien mukaan Suomessa tarvitaan miljoona esteetöntä asuntoa v. 2030 mennessä. Pääosa näistä saadaan korjaamalla olemassa olevia asuntoja, vain pieni osa uusia asuntoja rakentamalla. Tällä hetkellä esteettömiä asuntoja on noin puoli miljoonaa.

Taloyhtiöt ja yksityiset henkilöt voivat hakea tukea esteettömyysmuutoksiin

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus (ARA) myöntää korjausavustuksia taloyhtiöille hissien rakentamiseen ennestään hissittömiin kerrostaloihin ja esteettömyyden parantamiseen, esimerkiksi sisäänkäynnin esteettömyysmuutoksiin sekä olemassa olevan hissin esteettömyyskorjauksiin. Avustusten suuruus on 45 % hyväksytyistä kustannuksista.

ARA myöntää korjausavustuksia yli 65-vuotiaalle tai vammaiselle henkilölle asuntojen korjaamiseksi, jotta kotona asuminen olisi mahdollista pidempään. Avustuksessa on tulo- ja varallisuusrajat. Avustuksen suuruus on 50 % hyväksytyistä korjauskustannuksista tai erityisestä syystä 70 %. Lisätietoa avustuksista saa ARAsta puhelimitse tai verkkosivuilta.

– Jokainen meistä voi pohtia, onko nykyinen asuntomme juuri meille toimiva vai olisiko siinä kehitettävää tulevaisuutta ajatellen. Ennakoimalla asumistarpeitaan voi vaikuttaa oman ja läheisten asumisen laatuun. Jokaisella on oikeus asua hyvin, toteaa Invalidiliiton vastaava esteettömyysasiantuntija Marika Nordlund Invalidiliiton tiedotteessa.

Invalidiliitto tarjoaa tietoa ja neuvoja esteettömään asumiseen kotisivuilla.

Huomio

Huomio

Lisää aiheesta löydät sivuiltamme:

ARA avustuksista on tullut myös kysymyksiä Jurinetin neuvovalle lakimiehellemme Kysy, vastaamme-palveluun. Lue kysymys ja lakimiehen vastaus >>

Mitä avustuksia ja mihin tarkoitukseen ARA myöntää avustusta taloyhtiöille. Lue artikkeli ARA-avustuksista taloyhtiöille >>

Kavika Oy ja Kosken Metalli Oy toimittavat tarpeiden mukaan erilaisia ratkaisuja esteettömän asumisen helpottamiseksi.

Esteettömyys ja toimivuus hurmaavat jokaisen

Hygieeninen ja toimiva ratkaisu jokaiseen eteiseen

Kosteina vuodenaikoina ulkoilu- ja harrastusvälineiden puhtaanapito voi olla työlästä. Ulkoilun jäljiltä eteistiloihin ja tuulikaappeihin kertyy kuraa, hiekkaa ja kiviä, jotka kulkeutuvat myös talon sisätiloihin. Lian kuivuessa, on varusteiden käyttö ja säilyttäminen usein epämiellyttävää. Ratkaisu onkin helppo, Kurasyöppö. Kurasyöppö on kura-allas, jonka avulla välinehuolto onnistuu heti sisääntulon yhteydessä.

202110_73122.jpg

Rollaattorin ja pyörätuolin saa kätevästi puhtaaksi Kurasyöpön ansiosta. Se soveltuu myös hoivakotien ja päiväkotien eteisiin sekä kerrostalojen yhteisiin tiloihin. Kurasyöppö on oivallinen ratkaisu myös

  • lapsiperheelle,
  • lemmikin omistajalle ja
  • aktiiviliikkujalle, joilla on kuraa kerääviä harrastusvälineinä.

Lue lisää

Monimuotoinen, esteetön ja helppohoitoinen sauna

Kukapa ei haluaisi saunastaan upeaa rentoutumisen keidasta, jossa on upea tunnelmavalaistus, ehkä musiikkilaitteet ja kiuas mieltymysten mukaan. Kun ajatellaan tuon upean tilan siivoamista, on hyvä jo saunan suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon elämänvaiheet, esteettömyys ja siivoamisen helppous. On myös tärkeää, että saunat ovat turvallisia, helppokulkuisia ja saunat mahdollistavat upean saunanautinnon jokaiselle kävijälle lapsista ikäihmisiin.

202110_73123.jpg

Monipuoliset lauderungot saunaan

  • KIKKA-lauderungot nousevat kevyesti seinälle ja vapauttavat tilaa
  • Lauteiden puumateriaaleiksi tarjolla useita vaihtoehtoja
  • Lauteet voidaan sijoittaa myös kulmiin tai u-muotoon
  • Laudepaketeilla nopea toimitus, toimitusaika 1- 2 viikkoa
  • Kääntyvillä KIKKA-lauderungoilla on ruostumattomuustakuu
  • KIKKA-lauderungot ovat täysin kotimaisia ja niillä on avainlipputunnus
  • Materiaalivaihtoehdot: leppä, haapa, tiikeri (leppä/haapa yhdistelmä), lämpökäsitelty haapa

Lue lisää

Kun tulee aika miettiä kodin vaihtoa

Ajatus voi tuntua ensi alkuun hurjalta. Lähteäkö kodista, joka on täynnä muistoja vuosien varrelta. Jokainen nurkka tuntuu muistuttavan jostain tapahtuneesta. Kodin pienet remonttitarpeet ovat muuttuneet ajan kuluessa kodin ominaisuuksiksi ja ehkä sen myötä tipahtaneetkin korjauslistalta.

Joskus vain voi tulla eteen tilanne, että ei ole enää muuta vaihtoehtoa kuin miettiä ja tarkastella uutta kotia.
Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon? Ajatuksia muutosten äärelle.

202110_73124.jpg

(Lähde: Invalidiliitto ry:n tiedote 07.10.2021)

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20226_78565.jpg
Tiesitkö, että putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan?
Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako vesimittaria asentaa vain yhteen huoneistoon?
Voiko asennuttaa vain yhteen rivitalon vuorattuun huoneistoon vesimittaria? Muut 3 huoneistoa ovat omistuskäytössä. Uudet vuokralaiset käyttävät vettä mielestämme kohtuuttoman paljon.
nainen ja vesihana smartvatten
Kevennä taloyhtiösi kuluja vesitehokkuudella
Taloyhtiöiden kustannuksista merkittävä osa syntyy käyttövedestä, veden lämmityksestä ja jätevesijärjestelmästä. Vesitehokkailla valinnoilla vedenkulutusta on mahdollista pudottaa nopeasti ja asumismukavuudesta tinkimättä jopa 30 %.
Kerrostalo iltavalaistuksessa
Pitääkö kaikkien osallistua remonttikuluihin?
Rivitaloyhtiössämme täytyisi tehdä isompi remontti, koska on löytynyt kosteusvaurio alajuoksussa. Alakerran asuntoihin (ulkopuolelle) pitäisi tehdä korjaukset. Voivatko lain mukaan yläkerran asuntojen omistajat hylätä korjaukset? Siis niin, etteivät osallistuisi kustannuksiin? Kaikki muut remontit menevät osakemäärän mukaan.
20105_21902.jpg
Icopalin huoltopalvelut
Huollettu katto kestää pidempäänKaton ammattitaitoinen huolto lisää katon ikää parhaimmillaan 10-15 vuotta. Huolletun katon käyttöikä on jopa 30-40 vuotta, joten säästöä syntyy! Kuntotarkastus ja huolto kannattaa jättää ammattilaisen käsiin. Huoltamalla katon säännöllisesti välttyy ikäviltä yllätyksiltä. Pienikin vuotokohta voi saada aikaan pahaa jälkeä rakenteille sekä rakenteiden alapuolelle sijoitetulle omaisuudelle.Huoltosopimukseen kuuluu kattohuoltokäynnit kaksi kertaa vuodessa. Huoltokäynti sisältää käytännössä katon puhdistuksen, tarkastuksen, tarvittavat pienet korjaukset, kiinnitysten varmistamisen sekä huoltoraportin, jota voidaan käyttää tarvittaessa korjaussuunnitteluun. Kattohuoltopalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti teollisuus- ja liikekiinteistöille sekä asunto-osakeyhtiöille.Icopal Huoltopalvelusta saa tarkastukset myös savunpoistojärjestelmille.
S1 Networks Tunna ja Riku
Riku ja Tunna luottavat yritysnettiin: mikä se on?
GimmeYawallet Productions Oy:n omistajat Riku Rantala ja Tunna Milonoff muistuttavat, että kukaan ei onnistu yksin. Toimiva liiketoiminta vaatii luotettavan kumppanin. "Luotettava yritysnetti on liiketoiminnan elinehto." Lue, miksi he valitsivat yhteistyökumppanikseen S1 Networksin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton