• Etusivu
  • Osakas

Saako parvekkeella tupakoida?

Miten tupakointikiellon voi määrätä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.08.2024
20206_65468.jpg

Tupakoimaton haistaa tupakansavun jo kaukaa. Parveketupakointi herättääkin monessa taloyhtiössä paljon tunteita ja kiistaa asukkaiden välillä. Kukaan ei halua hengittää tupakansavua vastoin tahtoaan ja taas tupakoivat pitävät kiinni omista oikeuksistaan. Nykyisellään tupakointi on kiellettyä vain yhteisissä ja yleisissä sisätiloissa. Laajennettua kieltoa voi hakea taloyhtiön parvekkeille ja ulkotiloihin.

Taloustutkimuksen ASH:lle tekemästä tutkimuksesta selviää, että suurin osa suomalaisista kieltäisi parveketupakoinnin kokonaan. Hyvänä tavoitteena pidettiin myös savutonta ja nikotiinitonta Suomea.

Tutkimuksen otanta oli laaja, sillä tutkimukseen osallistui peräti 2499 henkilöä, joista 63 prosenttia kannatti parveketupakoinnin kieltämistä lailla ja vain 26 prosenttia vastusti kieltoa. Tupakoivasta väestöstä löytyy myös parveketupakointikiellon kannattajia. Tupakoivista vastaajista 63 prosenttia vastusti kieltoa, mutta peräti 24 prosenttia kannatti sitä.

–Parveketupakoinnin ongelmat ovat tulleet selvästi esille kevään aikana. Tutkimuksen aineisto koottiin maaliskuun alkupuolella, jolloin koronaepidemia oli meillä vielä aluillaan. Nyt, kun kotona oleskelua on jatkunut pidempään, kieltoa saattaisi kannattaa jopa useampi, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa.

Alueellisesti Helsingissä parveketupakoinnin kieltäminen sai vähiten kannatusta, kun Turussa taas kannatus kiellolle oli suurinta.

Parveketupakoinnin kieltäminen nykylainsäädännön puitteissa

Nykylainsäädännön mukaan kieltoon vaaditaan taloyhtiön yksimielinen päätös. Taloyhtiön velvollisuuksiin kuuluu huolehtia, ettei tupakansavu pääse asuntoihin. Rakenteiden kautta kulkeutuva tupakansavu on kuitenkin melko vaikea korjata ja asukkaasta se saattaa kestää turhan kauan.

Jos tupakansavun kulkeutumista ei voida estää rakenteita korjaamalla, voidaan määrätä tupakointikielto. Tupakoivalle asukkaalle on ennen kiellon määräämistä varattava aikaa estää savun kulkeutuminen omilla toimillaan. Asuinhuoneiston tupakointikielto ei koske sähkösavukkeita.

Toisaalta Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on vuonna 2020 antamassaan lausunnossaan todennut, että parveketupakointikielto koskee myös sähkötupakkaa, eikä tuotteen nikotiinipitoisuudella ole merkitystä.

Jos tilannetta ei saada selvitettyä naapureiden tai taloyhtiön kesken, asukas voi ottaa yhteyden kunnan terveystarkastajaan. Suomen ASH:n saamien yhteydenottojen perusteella ongelmiin puututaan vaihtelevasti.

Miten tupakointikiellon noudattamista pystyy valvomaan? Lue lakimiehen vastaus >>
Naapurin terassilta tulee tupakansavua. Mitä Teen? Lue lakimiehen vastaus >>

Huomio

Huomio

Tupakointikieltoalueet

Tupakointikielto yhteisillä alueilla koskee:

  • asukkaiden yhteisiä ulkotiloja
  • rakennuksen sisäänkäyntejä ja ilmanottoaukkojen läheisyyttä
  • lasten leikkialueita
  • yhteisillä parvekkeita.

Tupakointikielto asukkaan hallinnassa olevissa tiloissa koskee:

  • huoneistojen parvekkeita
  • huoneistojen käytössä olevia ulkotilja
  • huoneistojen sisätiloja.

Ehdotettu muutos asunto-osakeyhtiölakiin

Sosiaali- ja terveysministeriön tupakka- ja nikotiinipolitiikan työryhmä ehdotti tilanteeseen puuttumista asunto-osakeyhtiölain muutoksella. Sen mukaan lakia tulisi muuttaa siten, että tupakointikiellosta parvekkeilla tai asukkaiden hallinnassa olevissa sisätiloissa voitaisiin päättää enemmistöpäätöksellä yksimielisen päätöksen sijaan.

–Vetoamme sekä päättäjiin että tupakoijiin. Asuntoon kulkeutuva tupakansavu ei ole ainoastaan viihtyisyyshaitta, vaan terveysriski. Nykytilanteessa haitat kärjistyvät entisestään, kun ihmiset ovat aikaisempaa enemmän kotona. Tässä tarvitaan yhteisvastuuta toinen toistamme, Mervi Hara korostaa.

Saako isännöitsijä kieltää kaiken tupakoinnin taloyhtiössä? Lue lakimiehen vastaus >>

Lähteet: Suomen ASH ry ja Hengitysliitto

Huomio

Huomio

Viranomaiskiellon hakuprosessi

  • Osakas tai hallitus voi tehdä aloitteen.
  • Asia käsitellään yhtiökokouksessa.
  • Kaikkien asianosaisten kuuleminen ja kantojen kerääminen kirjallisena.
  • Moiteaika on 3 kuukautta.
  • Tupakointikieltohakemuksen jättäminen viranomaiselle ja viranomaiskäsittely.

Hakuprosesiinn saattaa kulua aikaa puolesta vuodesta jopa vuoteen.

79 § Tupakointikiellon määrääminen asuntoyhteisöön

Asuntoyhteisö voi hakea kunnalta tupakointikiellon määräämistä asuntoyhteisön rakennuksen huoneistoihin kuuluville parvekkeille, huoneistojen käytössä oleviin ulkotiloihin ja huoneistojen sisätiloihin. Hakemuksessa tarkoitettujen tilojen haltijoita on kuultava ennen hakemuksen tekemistä.

Kunnan on määrättävä tupakointikielto hakemuksessa tarkoitettuihin tiloihin, jos tiloista voi niiden rakenteiden tai muiden olosuhteiden vuoksi muutoin kuin poikkeuksellisesti kulkeutua tupakansavua toiselle parvekkeelle, toiseen huoneistoon kuuluvan ulkotilan oleskelualueelle tai toisen huoneiston sisätiloihin. Tupakointikielto saadaan määrätä asuinhuoneiston asuintilaan vain, jos savun kulkeutumista ei ole mahdollista rakenteiden korjaamisella tai muuttamisella kohtuudella ehkäistä ja asuintilan haltijalle on ennen kiellon määräämistä varattu mahdollisuus ehkäistä savun kulkeutuminen omilla toimenpiteillään. Asuinhuoneiston asuintilaa koskeva tupakointikielto ei koske sähkösavukkeen käyttämistä.

Kunnan on peruutettava määräämänsä tupakointikielto asuntoyhteisön hakemuksesta, jos kiellolle ei muuttuneiden olosuhteiden vuoksi ole enää perusteita. Kielto voidaan peruuttaa myös tilan haltijan hakemuksesta, jos asuntoyhteisö ei olennaisesti muuttuneista olosuhteista huolimatta hae kiellon peruuttamista. Tarkempia säännöksiä tupakointikieltoa ja sen peruuttamista koskevan hakemuksen tekemisestä ja asuntoyhteisön toimittaman kuulemisen kirjaamisesta hakemukseen voidaan antaa valtioneuvoston asetuksella.

Osakas
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton