• Etusivu
  • Energia

Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa – näin onnistutte

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Helsingin kaupunki
Päivitetty 02.05.2023
20234_81566.jpg

Energiaremontti on yksi kannattavampia remontteja, jonka taloyhtiö voi tehdä.Kuva: Jussi Rekiaro

Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.

1. Viestikää ajoissa ja riittävästi

Avoin viestintä taloyhtiön osakkaille on avaintekijä energiahankkeen läpiviemiseksi. Viestintä kannattaakin aloittaa ajoissa. Esimerkiksi energiainfot ja asukasillat ovat tehokas keino tiedon välittämiseksi taloyhtiössä. Epätietoisuus on tutkitusti asia, joka vaikuttaa kielteisesti taloyhtiön päätöksentekoon. Avoin viestintä auttaa välttämään epäselvyyksiä sekä parantaa asukkaiden välistä yhteistyötä ja kiinnostusta taloyhtiön asioihin.

2. Hyödyntäkää yritysten asiantuntijoita ja materiaaleja

Jos olette saaneet yrityksiltä tarjouksia, kutsukaa yrityksen asiantuntija kokoukseen kertomaan hankkeesta tarkemmin. Kannattaa pyytää yritykseltä helposti ymmärrettävät materiaalit ja malttia myyntipuheiden kanssa, sillä neutraalimpi esitystapa lisää luottamusta kuulijoiden keskuudessa. Parasta olisi, jos osakkaat saisivat kysyä kysymyksiä suoraan sellaiselta henkilöltä, joka olisi tulossa toteuttamaan projektia.

Aineistoja energiaremontin tueksi >>>

3. Hankkikaa tarvittaessa ulkopuolinen puheenjohtaja

On myös tilanteita, milloin energiahanke herättää suuriakin tunteita taloyhtiössä. Voi käydä esimerkiksi niin, että hanke henkilöityy tiettyyn ihmiseen, kuten puheenjohtajaan. Vaikeissa tilanteissa voikin olla eduksi ulkopuolisen puheenjohtajan, kuten juristin, hankkiminen yhtiökokouksen vetäjäksi. Puheenjohtajan lakiosaaminen voi olla myös luottamusta lisäävä tekijä kokoustilanteessa.

4. Puolueeton asiantuntija kokoukseen

Hyödyntäkää kaupunkien ja kuntien energianeuvonta apuna yhtiökokouksissa. Voitte kutsua esimerkiksi Helsingin kaupungilta puolueettoman asiantuntijan kertomaan perusasioita energiaremonteista, keskustelemaan keskeisistä huolenaiheista ja luomaan yhteistä tietopohjaa keskustelulle. Puolueetonta asiantuntijaa voi ehdottaa niin taloyhtiön hallitus kuin asukkaatkin.

Info

Info

Ota yhteyttä!

Energiatehokas rakennus kuluttaa vähemmän energiaa, jolloin myös asumiskulut pienenevät. Taloyhtiön kannattaa selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen, sillä energiaremontit ovat usein taloudellisesti kannattavia. Helsingin kaupunki tarjoaakin tähän ilmaista neuvontaa ja tukea. Energiaselvitysten ja -remonttien varsinaisesta tilaamisesta, toteuttamisesta ja maksamisesta vastaavat taloyhtiöt itse.

Ota yhteyttä sähköpostilla energiaremontti@hel.fi, soittamalla omalle energia-asiantuntijallesi tai numeroon +358 40 541 4091.

Helsingin kaupunki
Energia
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsingin kaupunki ylhäältä
Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä
Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun. Helsingin kaupunki listasi tähän artikkeliin seitsemän tyypillisintä sudenkuoppaa satunnaisessa järjestyksessä.
20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20235_81749.jpg
Kolmen taloyhtiön koke­mukset energia­remon­teista - katso tallenne webinaarista
Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.
20132_33862.jpg
Taloyhtiön osakas - muista kyselyoikeutesi yhtiökokouksessa!
Oma koti, asunto, on osakkaan elämän kallein sijoitus. Olisi hyvä tietää, mitä omaisuudellesi ja sijoituksellesi tapahtuu. Taloyhtiön yhtiökokouksessa osakkaalla onkin ainutlaatuinen kyselyoikeus. Oikeus on vain vuoden tärkeimmissä kokouksissa eli yhtiökokouksissa, joista suurin osa pidetään keväällä. Silloin hallitus ja isännöitsijä ovat velvollisia vastaamaan osakkaiden esittämiin kysymyksiin ja antamaan asioista tarkempia tietoja. Yhtiökokousten välillä hallitus voi itsenäisesti harkita, mistä asioista se haluaa tiedottaa ja mistä ei.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20217_71691.jpg
Mitä kohuttu ilmastopaketti tarkoittaa rakennusalalle?
EU:n ilmastopaketti on vaikutuksiltaan vielä monelta osin epäselvä. Otimme selvää, mitä se voi tuoda tullessaan rakennusteollisuudelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton