• Etusivu
  • Energia

Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa – näin onnistutte

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Helsingin kaupunki logoHelsingin kaupunkiLue lisää
Päivitetty 20.05.2025
20234_81566.jpg

Energiaremontti on yksi kannattavampia remontteja, jonka taloyhtiö voi tehdä.Kuva: Jussi Rekiaro

Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.

1. Viestikää ajoissa ja riittävästi

Avoin viestintä taloyhtiön osakkaille on avaintekijä energiahankkeen läpiviemiseksi. Viestintä kannattaakin aloittaa ajoissa. Esimerkiksi energiainfot ja asukasillat ovat tehokas keino tiedon välittämiseksi taloyhtiössä. Epätietoisuus on tutkitusti asia, joka vaikuttaa kielteisesti taloyhtiön päätöksentekoon. Avoin viestintä auttaa välttämään epäselvyyksiä sekä parantaa asukkaiden välistä yhteistyötä ja kiinnostusta taloyhtiön asioihin.

2. Hyödyntäkää yritysten asiantuntijoita ja materiaaleja

Jos olette saaneet yrityksiltä tarjouksia, kutsukaa yrityksen asiantuntija kokoukseen kertomaan hankkeesta tarkemmin. Kannattaa pyytää yritykseltä helposti ymmärrettävät materiaalit ja malttia myyntipuheiden kanssa, sillä neutraalimpi esitystapa lisää luottamusta kuulijoiden keskuudessa. Parasta olisi, jos osakkaat saisivat kysyä kysymyksiä suoraan sellaiselta henkilöltä, joka olisi tulossa toteuttamaan projektia.

3. Hankkikaa tarvittaessa ulkopuolinen puheenjohtaja

On myös tilanteita, milloin energiahanke herättää suuriakin tunteita taloyhtiössä. Voi käydä esimerkiksi niin, että hanke henkilöityy tiettyyn ihmiseen, kuten puheenjohtajaan. Vaikeissa tilanteissa voikin olla eduksi ulkopuolisen puheenjohtajan, kuten juristin, hankkiminen yhtiökokouksen vetäjäksi. Puheenjohtajan lakiosaaminen voi olla myös luottamusta lisäävä tekijä kokoustilanteessa.

4. Puolueeton asiantuntija kokoukseen

Hyödyntäkää kaupunkien ja kuntien energianeuvonta apuna yhtiökokouksissa. Voitte kutsua esimerkiksi Helsingin kaupungilta puolueettoman asiantuntijan kertomaan perusasioita energiaremonteista, keskustelemaan keskeisistä huolenaiheista ja luomaan yhteistä tietopohjaa keskustelulle. Puolueetonta asiantuntijaa voi ehdottaa niin taloyhtiön hallitus kuin asukkaatkin.

Info

Info

Ota yhteyttä!

Energiatehokas rakennus kuluttaa vähemmän energiaa, jolloin myös asumiskulut pienenevät. Taloyhtiön kannattaa selvittää mahdollisuus energiatehokkuuden parantamiseen, sillä energiaremontit ovat usein taloudellisesti kannattavia. Helsingin kaupunki tarjoaakin tähän ilmaista neuvontaa ja tukea. Energiaselvitysten ja -remonttien varsinaisesta tilaamisesta, toteuttamisesta ja maksamisesta vastaavat taloyhtiöt itse.

Ota yhteyttä sähköpostilla energiaremontti@hel.fi, soittamalla omalle energia-asiantuntijallesi tai numeroon +358 40 541 4091.

Helsingin kaupunki
Energia
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20235_81749.jpg
Kolmen taloyhtiön koke­mukset energia­remon­teista - katso tallenne webinaarista
Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.
20235_81845.jpg
Hyvä pihasuunnittelu vastaa asukas­tarpeisiin sekä muuttuvaan ilmastoon
Taloyhtiöiden asukkaiden tarpeet, kuten myös pihojen käyttö, on muuttunut vuosien saatossa. Kaupunkien tiivistyessä ja ihmisten arjen muuttuessa helppohoitoisista asfalttipihoista halutaan vehreitä keitaita asukkaille sekä apuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla remontteja, kannattaa niiden yhteydessä miettiä myös pihan toimivuutta ja panostaa pihasuunnitteluun. Kannattaa muistaa, että viihtyisä piha nostaa myös asunnon arvoa.
20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20154_42899.jpg
Lemmikkieläimet taloyhtiössä – säännöt ja vinkit sujuvaan yhteiseloon
Yhä useammassa perheessä on lemmikkieläin tai -eläimiä. Taloyhtiöissä tämä merkitsee lemmikillisten ja lemmikittömien asukkaiden rinnakkaiseloa, mikä edellyttää joskus molemminpuolista huomaavaisuutta. Lemmikkieläinten pidosta, säännöistä ja rajoista keskustellaan usein myös vuokranantajan ja vuokralaisen välillä vuokrasopimusta laadittaessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton