• Etusivu
  • Remontti

Vehreä piha lisää asuinmukavuutta sekä asunnon arvoa ja auttaa sopeutumaan ilmastonmuutokseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Helsingin kaupunki
Päivitetty 23.05.2023
20235_81845.jpg

Parhaimmillaan pihasuunnittelu vastaa sekä asukastarpeisiin että muuttuvaan ilmastoon.

Taloyhtiöiden asukkaiden tarpeet, kuten myös pihojen käyttö, on muuttunut vuosien saatossa. Kaupunkien tiivistyessä ja ihmisten arjen muuttuessa helppohoitoisista asfalttipihoista halutaan vehreitä keitaita asukkaille sekä apuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla remontteja, kannattaa niiden yhteydessä miettiä myös pihan toimivuutta ja panostaa pihasuunnitteluun. Kannattaa muistaa, että viihtyisä piha nostaa myös asunnon arvoa.

Pihojen merkitys on muuttunut niin asukkaille kuin kaupungillekin. Viihtyisyyden lisäksi taloyhtiön pihoilla on merkitystä sade- ja valumavesien hallinnassa sekä pienilmasto että luonnon monimuotoisuus korostuvat entisestään kaupunkien tiivistyessä ja ilmaston muuttuessa.

Rankkasateet ja helleaallot ovat lisääntyneet ja talvilämpötilat nousseet. Jos taloyhtiön piha on asfaltoitu tai muulla tavoin päällystetty, riski sadevesien lammikoitumiselle ja tulvimiselle kasvaa. Tiiviisti rakennetuilla asuinalueilla kasvillisuuden määrä jää helposti vähäiseksi, jolloin rakenteisiin varastoituva lämpö muodostaa haitallisia lämpösaarekkeita. Kun asfaltti korvataan viherratkaisuilla, kuten nurmella tai muilla kasveilla, vähenee lämmön varastoituminen pihaan, mikä taas viilentää kaupungin yölämpötiloja ja helpottaa asukkaiden oloa.

Luontopohjaisilla ratkaisuilla voidaan edistää ihmisten hyvinvointia sekä vastata ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Esimerkiksi viherrakenteilla pystytään sekä viivyttämään vettä että viilentämään lämpötilaa. Lisäksi vehreä korttelipiha tukee monimuotoisuutta, lievittää stressiä ja vaimentaa kaupungin melua. Kun viherratkaisut suunnitellaan hyvin, ne saadaan rakennettua kustannustehokkaasti eikä niiden ylläpidostakaan koidu suuria kulueriä.

Lisää yhteisöllisyyttä monikäyttöisellä pihalla

Taloyhtiön pihasuunnittelussa on hyvä huomioida muuttuvien luonnonolosuhteiden lisäksi tietysti myös asukkaiden toiveet ja tarpeet. Lasten leikkialue, istumapaikat ja viljelylaatikot tuovat asukkaita yhteen ja lisäävät yhteisöllisyyttä sekä turvallisuuden tunnetta.

Pihalle voidaan perustaa myös hyönteishotelleja ja perhosbaareja, ja tontille voi kiinnittää linnunpönttöjä. Erilaisten kasvien ja eläinkunnan lajien tutkiskelu omassa kotipihassa pitää yllä luontosuhdetta ja tuo rauhaa tiiviisti rakennetun kaupungin keskelle. Marjapensaiden ja yrttien antia on kätevä hyödyntää, ja viherkatto voi tuoda lisää oleskelutilaa taloon. Viherseinät kaunistavat ympäristöä ja suojaavat kuumuudelta.

Parhaimmillaan pihasuunnittelu vastaakin sekä asukastarpeisiin että muuttuvaan ilmastoon. Kun korttelipihan vehreyttämisessä hyödynnetään luontopohjaisia ratkaisuja, kustannuksetkin pysyvät maltillisina niin rakentamisen kuin pihojen ylläpidon suhteen. Samalla yhteiset pihatalkoot ovat monelle mieluisaa puuhaa ja ulkoilua etenkin kevään koittaessa.

Esimerkki, miten asfalttipihasta voidaan muuttaa vehreä keidas.
Esimerkki, miten asfalttipihasta voidaan muuttaa vehreä keidas.

Näin pääsette alkuun:

  • Keskustelkaa taloyhtiön tai isännöitsijän kanssa mahdollisuuksista muuttaa piha luonnonmukaisemmaksi.
  • Aloittakaa pienillä muutoksilla. Esimerkiksi muuttakaa nurmikko perhosniityksi, laittakaa pihalle viljelylaatikoita, perustakaa hyönteishotelleja ja perhosbaareja tai istuttakaa sipulikasveja ja kylväkää monipuolisesti erilaisia kukkia ja kasveja.
  • Säilyttäkää pihojen nykyinen kasvillisuus mahdollisuuksien mukaan. Voitte muokata kasvillisuutta lisäämällä uusia lajeja ja tekemällä kasvusta kerroksellista.
  • Huomioikaa helppohoitoisuus ja ylläpidon tarve. Paljon hoitoa vaativien kasvillisuusalueiden muuttaminen dynaamisisiksi istutuksiksi sekä nurmikon muuttaminen niityksi vähentää ylläpitotarvetta.
  • Kannattaa pyytää apua ammattilaisilta pihan suunnitteluun ja toteutukseen, jolloin voidaan huomioida myös luonnonmukaisesti sade- ja valumavesien hallintaratkaisut.

Helsingin kaupunki
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
20235_81749.jpg
Kolmen taloyhtiön koke­mukset energia­remon­teista - katso tallenne webinaarista
Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.
20176_49383.jpg
Venttiilit esiin ja auki
Suomalaisten kotien yleinen ongelma on puutteellinen ilmanvaihto. Toimimattomalla ilmanvaihdolla on monia ikäviä seurauksia: se vaikuttaa asukkaiden elämään pahentaen sydän- ja hengityselinsairaiden oireilua ja aiheuttaen perusterveillekin väsymystä ja jaksamattomuutta. Kiinteistöissä puutteellinen ilmanvaihto voi johtaa suuriinkin vaurioihin, muun muassa rakenteiden kostumisesta johtuen. Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.
IDO Glow Art TurboFlush
Kylpyhuoneen onnistuneet ratkaisut muunneltavia
Taloyhtiöiden korjaushankkeet mielletään normaalisti osakkaita henkisesti ja taloudellisesti koetteleviksi kokonaisuuksiksi. Näin ollen päätös toteuttamisesta harvoin tulee yksimielisesti. Kyseenalaistajia taloyhtiön päätökselle sekä valitulle toteutusmallille löytyy lähes aina. Pääosin tämä johtuu yksinkertaisesti tiedon puutteesta. Mitä minä remontista hyödyn? Onko remontti todella tarpeen? Missä minä asun remontin aikana? Nämä kysymykset ovat hyvin inhimillisiä ja muistuttavat siitä, että varsinkin putkiremontti tulee todella lähelle osakkaita ja asukkaita.
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton