• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kolmen taloyhtiön kokemukset energiaremonteista - katso tallenne webinaarista

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Helsingin kaupunki logoHelsingin kaupunkiLue lisää
Päivitetty 10.05.2023
20235_81749.jpg

Kuva: Jussi Rekiaro

Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.

60-luvun kerrostalo vaihtoi lämmitysjärjestelmänsä uusiutuviin energialähteisiin

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan vuonna 1969 rakennettuun kerrostaloon toteutettiin energiaremontti vuonna 2021. Kaukolämpö vaihdettiinpoistoilman lämmöntalteenoton sekä maalämmön että aurinkosähkön yhdistelmään.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Tarvainen kertoo, että hyvät taustakartoitukset ja projekti kerrallaan -asenne on auttanut taloyhtiön remonteissa huomattavasti. Energiaremontin alussa taloyhtiön hallitus myönsi, ettei kukaan heistä tunne energia-asioita riittävän hyvin, joten Tarvainen ilmoittautui vapaaehtoisena HSY:n järjestämälle energiaeksperttikurssille.

Lauttasaaren projektin onnistumisiin Tarvainen nostaa hyvät valvojat, jotka takasivat projektin sujuvuuden. Myös urakoitsijan järjestämä tiedottaminen oli tärkeää asukkaille ja osakkaille. Rahoituspuolelta ARA:n tuki energiaremonttiin mahdollisti näinkin laajat remontit taloyhtiössä.

Ennen projektia oli pientä pelkoa lämmityksen riittävyydestä, mutta urakoitsija oli apuna vastailemassa asukkaiden kysymyksiin. Projektin aikana kävi ilmi, että sähkökeskus ja -liittymä olisi uusittava. Lisäksi maalämpökaivojen poraaja sotki hieman pihaa poraamisen aikana, mutta muita haasteita Lauttasaaren projektissa ei ollut.

Pitäjänmäellä otettiin käyttöön poistoilman lämmöntalteenotto

Pitäjänmäen taloyhtiö on rakennettu vuonna 1973, jossa energiaremontin suunnittelu alkoi 2014. Taloyhtiön hallitus lähti hakemaan kustannussäästöjä ja pienentämään ympäristövaikutuksia. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Tuukkanen kertoo, että ensimmäisenä tehtiin energiatehokkuusselvitys, jonka jälkeen ryhdyttiin toimenpiteisiin. Hyvän urakoitsijan löytäminen energiaremontin tekoon oli tärkeää taloyhtiön hallitukselle.

Tuukkanen kertoo, että projektin onnistumisen kannalta on tärkeää, että hallituksella on vahva tahtotila toteuttaa energiaremontti. Asukkailla on hyvä olla tilaisuus kysyä itse remontista. Kustannusten sekä ympäristövaikutusten pieneneminen versus takaisinmaksuaika on myös hyvä tuoda esille asukkaille.

Pitäjänmäen remontin haasteeksi osoittautui rakennusvalvonnan päätös, jonka mukaan järjestelmään tarvittavia putkia ei saanut sijoittaa julkisivuun, vaan ne piti vetää rakennuksen sisäpuolelle. Tämä nosti projektin kustannuksia. Luotettavien tekijöiden löytäminen oli myös vaikeaa. Asiantuntijoita on paljon tarjolla, mutta miten löytää juuri omaan hankkeeseen sopivat.

Aurinkopaneelit suojellun rakennuksen katolla

Helsingin Punavuoren vuonna 1868 rakennettuun taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Suojelustatus ei ollut este asennukselle, vaan lupa heltisi Lupapisteen kautta melko helposti. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Fränti kertoo webinaarin aikana aurinkosähkön taustoista ja esittelee hyvityslaskentamallin. Aurinkopaneelien hankintahinta oli 34 000 euroa ja Punavuoren projektissa 7 vuoden takaisinmaksuaika näyttää pitävän paikkansa todella hyvin.

Punavuoren remontti sujui hyvin, vaikkakin aikatauluhaasteita oli. Aurinkopaneelien asennus myöhästyi toukokuulta elokuulle, joten ensimmäisen kesän aurinkoenergia jäi hyödyntämättä. Urakkasopimus ei tässä tapauksessa toiminut aikataulullisesti täydellisesti, mutta itse asennus oli nopeaa.

Taloyhtiön aurinkopaneelien suuntaus ei ole optimaalinen, mutta energiaa saadaan silti noin 21MWh vuodessa. Fränti korostaakin, että taloyhtiöissä on merkittävä aurinkosähköpotentiaali.

Katso webinaarin tallenne

Sisältö:

03:25Maalämpö, poistoilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit Lauttasaaressa
Vesa Tarvainen – Katajaharjuntie 15 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

43:28 Poistoilmalämpöpumpulla lämpö talteen Pitäjänmäessä
Markus Tuukkanen – Sulkapolku 6 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

1:02:45 Aurinkopaneelit suojellussa taloyhtiössä kantakaupungissa
Harri Fränti – Pursimiehenkatu 21 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja

1:33:25 Paneelikeskustelu
mukana taloyhtiöt ja energia-asiantuntijat kaupungilta

Info

Info

Webinaarin järjesti taloyhtiöiden energianeuvontapalvelu Helsingin kaupungilta. Energianeuvonta on puolueeton ja maksuton palvelu helsinkiläisille taloyhtiöille, lisätietoa palvelusta ja yhteydenotot sivuilta.

Helsingin kaupunki
Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_80875.jpg
Taloyhtiö sai aurinko­voimalan katolle - suojelu­status ei ollut este energia­remontille
150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
20235_81845.jpg
Hyvä pihasuunnittelu vastaa asukas­tarpeisiin sekä muuttuvaan ilmastoon
Taloyhtiöiden asukkaiden tarpeet, kuten myös pihojen käyttö, on muuttunut vuosien saatossa. Kaupunkien tiivistyessä ja ihmisten arjen muuttuessa helppohoitoisista asfalttipihoista halutaan vehreitä keitaita asukkaille sekä apuja ilmastonmuutoksen tuomiin haasteisiin. Jos taloyhtiöön on suunnitteilla remontteja, kannattaa niiden yhteydessä miettiä myös pihan toimivuutta ja panostaa pihasuunnitteluun. Kannattaa muistaa, että viihtyisä piha nostaa myös asunnon arvoa.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
20232_80787.jpg
Vuokra-asunnon ilmeen kohennus vaivattomalla valaistusremontilla
Tiensä päähän tulleet vuokra-asunnon halogeenivalaisimet ja loisteputket saivat uudet, energiatehokkaat ledit. Vuokralainen on tyytyväinen lopputulokseen, ja vuokranantaja kiittelee sujuvasti, etänä hoitunutta prosessia suunnittelusta asennukseen saakka. Koordinaatio hoitui hyvin osapuolten kesken.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton