Häädä energiahukka taloyhtiöstä
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024
Energia haukkaa suuren osuuden taloyhtiön varoista. Energiahukka kannattaa ottaa kiinni. Kuva Adobe Stock.
Saavatko kesän kukkaistutukset enemmän keskusteluaikaa taloyhtiön kevätkokouksessa kuin tuore pee-tee-ässä? Alkaako osalla osakkaista katse harhailla, kun esityslistalla edetään kunnossapitoasioihin? Syvenevätkö huolirypyt, kun hallituksen palkkaama tekninen asiantuntija selostaa tulevaisuuden remonttiaikatauluja ja -kustannuksia?
Suosittelemme tähän väliin osallistujille kupillista vahvaa kahvia ja kokouskorvapuustin. Näillä eväillä saa lisää virtaa, jonka avulla jaksaa keskittyä taloudenpidon ohella kokouksen ydinkysymyksiin. Sillä juuri nyt siellä keskustellaan ja päätetään asioista, jotka vaikuttavat yhteisen kiinteistöomaisuuden arvon säilymiseen – ja omaan asumisviihtyvyyteen.
Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito
Kiinteistön suunnitelmallinen kunnossapito, korjaaminen ja perusparantaminen ovat vahvoja signaaleja omistajille ja asukkaille siitä, että taloyhtiössä halutaan edistää yhteistä hyvää saman katon alla. Arjen asumisessa tämä näyttäytyy viihtyisänä, turvallisena ja terveellisenä asuinympäristönä.
Osakkaiden kukkarossa se on tasapainoista omaisuuden hallintaa hyvin suunniteltuina korjausurakoina, ylläpitokuluja pienentävinä investointeina ja asumisviihtyvyyttä lisäävinä uudistuksina.
Periikö hukka taloyhtiön?
Taloyhtiön hoitokuluista energia- ja vesikustannukset haukkaavat yhteensä noin kolmanneksen. Perheasunnossa huoneistosähkön osuus, siis asukkaan itsensä suoraan sähköyhtiöstä ostama ja kotona kuluttama energia, on vain noin viidesosa asumisen kokonaisenergiankulutuksesta.
Valtaosa energiakustannuksista tulee mutkan kautta koko kiinteistön energiakuluina, jotka toki maksetaan asukkaiden toimesta yhtiövastikkeina tai vuokrana. Tässä isossa kuluerässä saattaa huomaamatta piileskellä energiahukka.
Taloyhtiösi energiasta jopa 30 prosenttia ja rahoista kymmenisen prosenttia saattaa olla turhaa kulutusta, jota voi suitsia helpoilla toimenpiteillä ilman raskaita ja kalliita korjaustoimenpiteitä.
Ja näihin talkoisiin kannattaa värvätä jokainen asukas, sillä myös arjen valinnoilla ja tekemisillä on yllättävän suuri vaikutus kokonaisuuteen.
Energiahukan häätäminen taloyhtiöstä
Energiahukka häädetään tiivistämällä ikkunat ja ulko-ovet, tarkastamalla ja säätämällä ilmavaihto sekä lämmitysjärjestelmä, sekä kiinnittämällä huomio fiksuun veden ja sähkön käyttöön. On tärkeä tarkistaa, että kiinteistön eri laitteet ja järjestelmät toimivat suunnitellusti, ovat ehjiä sekä säännöllisesti huollettuja ja oikein säädetty.
Kun puitteet ovat kunnossa, on aika tarkistaa käyttötapoja ja asumistottumuksia. Yhtiön energiakokous ja asukasilta ovat loistotapa startata hukanhäätö ja samalla opastaa asukkaita energiaa säästävään asumiseen. Samalla voidaan keskustella siitä, millaista apua asukkaat tarvitsevat esimerkiksi ikkunoiden tiivistykseen tai ilmanvaihtokoneen asetusten tarkastukseen.
Parhaimmillaan näitä asioita voidaan tehdä yhdessä niin, että asukkaat saavat opastusta niiltä, jotka osaavat. Jos ei osata, niin ainakin asioita voidaan pähkäillä yhdessä. Sekin vie asioita eteenpäin, jos huomataan, että ehkä tiettyihin asioihin kannattaa hankkia ammattilaisen apua.
Valitse sopiva ajankohta energiakokoukselle
Erinomainen ajankohta energiakokoukselle on lokakuussa viikolla 41 järjestettävä valtakunnallinen Energiansäästöviikko. Energiakokouksen agendalle kannattaa lisätä tietoa ja keskustelua energiatehokkuuden ja terveellisen ja turvallisen asumisen yhteydestä.
Oikeat sisälämpötilat ja asianmukaisesti ylläpidetty ilmanvaihto ovat paras tapa saada huoneiston olosuhteet haltuun. Vuodenaikojen ja säätilojen vaihdellessa lämmityksen ja ilmanvaihdon tarve muuttuvat ja osaa järjestelmistä pitäisi muistaa ajoittain säätää olosuhteiden mukaan. Nämä ovat helppoja hommia, jotka jokainen oppii tekemään.
Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään 7.–13.10.2024.
Taloyhtiön kokemusasiantuntijat mukaan
Asukkaat ovat oman kotitalonsa kokemusasiantuntijoita, silmäpareja vertaansa vailla. Helppokäyttöisten ja vuorovaikutteisten viestintä- ja palautekanavien rakentaminen taloyhtiön hallinnon ja asukkaiden välille varmistaa, että keskustelu pysyy vireänä virallisten kokousten välilläkin.
Asukastyytyväisyyttä voi myös mitata kyselyjen avulla ja samalla pyytää huomioita korjaustarpeista ja kehitysehdotuksia. Keskusteluyhteyttä, hyvää fiilistä ja yhteisöllisyyttä yhteisen katon alla kannattaa vaalia, sillä se lisää vastuunottoa yhteisistä asioista ja yhteisestä omaisuudesta.
Energiahukan häätämisestä voi tulla juuri se yhteishenkeä lisäävä hanke, joka kokoaa asukkaat yhdeksi tiimiksi kehittämään kotitaloa kaupungin parhaaksi taloyhtiöksi.
Lisätietoa energiansäästöviikosta >>
Teksti: Harri Heinaro, kiinteistöjen energiatehokkuuden asiantuntija, Motiva
Info
Voiko energiatehokkuutta parantaa yhden viikon aikana?
Energiansäästöviikko kestää vain seitsemän päivää, mutta mikäli teet joka päivä yhden pienen teon, on kotisi energiatehokkaampi talveen kuin edellisellä viikolla.
Maanantai Siirrä kotisi ilmanvaihto talviaikaan. Ohjeet painovoimaiselle ja koneelliselle ilmanvaihdolle löydät Motivan verkkosivuilta.
Tiistai Mittaa huonelämpötilat oleskelutiloista, makuuhuoneista ja varastotiloista. Säädä termostaatit ja seuraa, että suosituslämpötila ei ylity.
Keskiviikko Katse keittiöön! Puhdista liesituuletin ja vaihda suodatin, jos sellainen on. Pyyhkäise myös jääkaapin ja pakastimen ovien tiivisteet puhtaaksi sekä imuroi laitteiden takaosa pölystä.
Torstai Käytätkö kodin lämmitykseen ilmalämpöpumppua? Irrota ja imuroi sisäyksikön suodattimet ja säädä sähköpattereiden lämmityksen asetusarvo 3-4 astetta alemmas kuin ilmalämpöpumpun.
Perjantai Varmista ensin, että kotona on tarvikkeet tiivistämiseen. Raota ikkunoita ja avaa ovet, tarkista tiivisteet ja vaihda väsähtäneet uusiin.
Lauantai on saunapäivä. Muistuttele mieleen energiafiksun saunomisen ohjenuora. Säädä löylyttelyn lämpötila 70-80 asteeseen, tiivistä saunavuoroja ja sammuta kiuas heti saunomisen päätyttyä. Nopeat (ja viileät) suihkut raikastavat energiatehokkaasti. Tarkistitko muuten tiistaina kylppärin mukavuuslattialämmityksen asetukset? Älä ylilämmitä lattiaa tarpeettomasti!
Sunnuntaina tehdään vähän paperitöitä ja suunnitellaan tulevaa. Millaisia korjauksia tai uudistuksia kotiin pitäisi tehdä ja voisiko niihin yhdistää energiatehokkuuden parantamisen? Ota käyttöön pientalon huoltokirja ja merkitse tärkeät asiat muistiin.
Suora lainaus: Motiva