• Etusivu
  • Energia

Energiatehokkuuden parantaminen ja asiantuntijan selvitys tärkeitä lämmitysmuotoa mietittäessä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Fortum Power and Heat Oy
Julkaistu 26.02.2020Päivitetty 12.10.2023
20202_62909.jpg

Kun taloyhtiössä mietitään lämmitysmuodon vaihtoa, kannattaa energiaratkaisua miettiä laajemmin ja ottaa puolueeton asiantuntija tekemään selvitys vaihtoehtojen välillä. Ennen lämmitysmuodon vaihtamista kannattaa selvittää, mitä taloyhtiössä voitaisiin tehdä energiatehokkuuden parantamiseksi, jotta vältytään ylimitoitetulta investoinnilta.

Kolme hyvää keinoa lämmityksen energiatehokkuuden parantamiseksi

• Kulutusseuranta. Järkevä energiatehokkuuden parantaminen alkaa energiakulutuksen seurannasta. Fortum tarjoaa asiakkailleen nyt uuden, maksuttoman Fortum Yritys Online -raportointipalvelun, jossa voi seurata sekä sähkön että kaukolämmön kulutusta ja kustannuksia. Fortum SmartLiving -palvelussa tarjotaan tietoa taloyhtiön sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksesta kiinteistö- ja asuntotasolla.

• Patteriverkoston perussäätö. Tällä varmistetaan, että lämmitysverkoston vesi kiertää jokaisen patterin kautta ja lämmitys jakautuu tasaisesti talon eri osissa. Perussäätö parantaa asuinviihtyvyyttä ja tuo usein säästöä.

• Lämmityksen älykäs optimointi. Fortum SmartLiving eli lämmityksen optimointipalvelu ohjaa taloyhtiön lämmitystä älykkäästi. Ohjausjärjestelmä mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta. Se huomioi myös sääennusteen ja säätää näiden tietojen perusteella sopivan lämpötilan koko taloyhtiöön. Säästöä syntyy niin teho- kuin energiakustannuksissa.

Huomioithan lämmitysmuotojen selvityksessä ainakin nämä asiat

• Riskit. Kaukolämpö on huoleton ja toimintavarma lämmitys, jossa lämpöä ja lämmintä vettä riittää kaikille asukkaille vuoden kylmimpäänkin aikaan. Kaukolämpölaitteiston käyttöikä on noin 25 vuotta. Energiayhtiö huolehtii lämmityksestä ja riskeistä, eikä taloyhtiön hallituksen tarvitse toimia "laitospäällikkönä" huolehtien lämmön riittävyydestä. Muita lämmitysmuotoja harkitessa kannattaa selvittää järjestelmien mitoitus ja riittävyys, laitteiston käyttöikä sekä pumppujen uusimistarve.

• Kustannukset. Investointi kaukolämpöön on edullista, sillä liittyminen kaukolämpöön maksaa kerrostalon* osalta noin 20 000 € ja kaukolämpölaitteiston uusiminen 25 käyttövuoden jälkeen noin 15 000 €. Taloyhtiön ei tarvitse välttämättä investoida uuteen kaukolämpölaitteistoon, vaan sen voi liisata palveluna. Fortum tarjoaa asiakkailleen Liisi-palvelun, jossa on mukana sekä laitteiston hankinta liisaten että täysi huoltopalvelu. Investointi esimerkiksi maalämpöön maksaa vastaavassa kerrostalossa* noin 400 000 €. (* 80 asuntoa, lämmönkulutus 600 MWh/a).

• Sähkötehon tarve. Lämpöpumppuratkaisuissa sähkötehon tarve kasvaa ja siksi taloyhtiön sähköliittymää tulee usein suurentaa ja kaapelointia uusia. Suurempi sulakekoko nostaa sähkön perusmaksuja. Sähköautojen latausjärjestelmän sähköntarve kannattaa huomioida tässä yhteydessä.

• Lämpöpumpun vuosihyötyä kuvaava suhdeluku (SCOP), joka kuvaa lämpöpumpun todellista hyötysuhdetta paremmin kuin hetkellistä hyötysuhdetta kuvaava COP-luku.

• Muut vaihtoehdot. Poistoilman lämpöpumppu (PILP) eli lämmöntalteenottojärjestelmä voi olla järkevä vaihtoehto taloyhtiöihin, joissa on koneellinen poistoilmanvaihto. Se kerää lämmitysenergiaa talosta poistuvasta ilmasta, jolloin ostoenergian osuus pienenee.

Kun lämmitysmuodot tai energiatehokkuuden parantaminen puhuttavat taloyhtiössä, kannattaa olla yhteydessä omaan energiayhtiöön. Fortumilla opastetaan energiatehokkuuden parantamisessa ja huomioidaan kiinteistöön tehdyt energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet kaukolämmön laskutustehoa tarkistamalla.

Fortum tarjoaa kaukolämpöä ja siihen liittyviä palveluja Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen alueilla.

Fortum SmartLiving -lämmityksen optimointipalvelua tarjotaan kaikkialle Suomessa.

Voit halutessasi jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Fortum Power and Heat Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20134_34749.jpg
Oireileeko lämmitys? Valitse täyden palvelun Fortum Kaukolämpö
Fortum tarjoaa kaukolämpöä Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella.Kun taloyhtiössä lämmittää kaukolämpö, asukkaat voivat ottaa rennosti eikä talossa tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa. Asukkaat arvostavat varmasti myös kaukolämmön huolettomuutta, toimintavarmuutta ja edullisuutta.Jätä yhteydenottopyyntö tästä!
20135_34997.jpg
Milloin taloyhtiön lämmönjakolaitteet ikääntyvät?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Talossa ei tarvitse miettiä lämmön eikä lämpimän veden riittävyyttä, vaan sitä riittää kaikissa tilanteissa.
20136_35539.jpg
Lähestyykö lämmönjakolaitteiden uusiminen?
Kaukolämpökiinteistössä lämmitys on huoletonta, toimintavarmaa ja edullista. Lämmönjakolaitteet kaipaavat uusimista vain parinkymmenen vuoden välein.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20159_44334.jpg
Nykyaikainen ja tehokas öljylämmitys
Öljylämmitystalossa on mukava asua. Öljylämmityksen teho riittää pohjoisiin olosuhteisiin: talo ja varpaat pysyvät lämpiminä, vaikka pakkanen paukkuisi ennätyslukemissa. Lämmintä vettä riittää silloinkin, kun kavereiden saunaporukka vierailee tai sukulaiset ja ystävät kokoontuvat yhteen. Öljylämmitys myös toimii varmasti ja on hinnaltaan kilpailukykyinen lämmitysratkaisu. Automaation ansiosta talo pysyy lämpimänä, olivatpa asukkaat paikalla tai vaikka viettämässä lomaviikkoa ulkomailla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton