• Etusivu
  • Remontti

Ennaltaehkäise kosteus- ja vuotovahingon riskiä märkätiloissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2023
202110_72980.jpg

Märkätiloina kylpyhuoneesta, wc:stä ja saunasta kannattaa pitää erityistä huolta. Monelle kuitenkin on epäselvää se, mistä kaikesta pitäisi pystyä huolehtimaan itse ja missä tilanteissa on hyvä ottaa yhteyttä taloyhtiöön. Lähitapiolan tiedotteen mukaan kosteus- ja vuotovahinkojen ennaltaehkäisyyn kannattaa panostaa, sillä ne ovat lähes poikkeuksetta kalliita ja työläitä.

Pyykkikone aiheuttaa eniten vahinkoja

Useimmat taloyhtiöissä ilmenevät home- ja kosteusongelmat saavat alkunsa kylpyhuoneista. Vahinkotilanteissa vastuukysymykset nousevat usein esiin. Osakkaalla ja taloyhtiöllä on olemassa tietyt vastuut märkätilojen kunnossapitämiseksi. Ongelmien ja vahinkojen riskiä on mahdollista pienentää esimerkiksi omien käyttötottumusten avulla.

Tiedotteen mukaan Lähitapiolan korvauspäällikkö Jussi Korpelainen kertoo, että yksi yleisimmistä vuotovahinkojen aiheuttajista on pyykinpesukone. Korpelan mukaan pesukoneen käyttäjällä on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa vahinkojen syntymiseen pitämällä koneen letkuista huolta sekä noudattamalla huolellisesti koneen käyttö- ja puhdistusohjeita. Silloin tällöin vastaan on tullut vahinkoja, joiden syynä on ollut se, että nukkasihti on puhdistamisen jälkeen laitettu huolimattomasti takaisin paikalleen.

Info

Info

Miten ennaltaehkäistään?

  • Varmista pesukoneen liitäntä ja muista tarkistaa tulo- ja poistoletkujen kunto säännöllisin väliajoin. Letku on hyvä vaihtaa vähintään kymmenen vuoden välein.
  • Muista puhdistaa lattiakaivo säännöllisin väliajoin, jotta voit välttyä viemäritukoksilta. Asunnosta on hyvä löytyä viemärinavausainetta tukoksia ja hajulukkoja varten. Jos tukos ei kuitenkaan avaudu omin avuin, on syytä olla yhteydessä huoltoyhtiöön.
  • Tarkasta aika ajoin, vuotavatko vesikalusteesi. Taloyhtiön vastuulle kuuluvista perustasoisista hanoista ja wc-istuimesta tulee ilmoittaa huollolle, jos niissä havaitsee vuotoja.
  • Tarkkaile märkätiloissa olevien muovimattojen ja -tapettien, laattojen ja silikonisaumojen kuntoa. Muutokset niissä saattavat olla vihje pinnan alla olevasta kosteusvauriosta.
  • Älä lotraa vettä turhaan. Suihkuun ei kannata jäädä sen pidemmäksi aikaa, kuin on tarve, sillä kylpyhuoneen pitää saada välillä kuivua. Vedensäästö kannattaa jo ympäristön ja vesimaksuista säästämisen takia.
  • Kuivaa ja siivoa kylpyhuoneen pinnat säännöllisesti. Kylpyhuoneen seinä- ja lattiapinnat on hyvä kuivata käytön jälkeen lastalla ja puhdistaa säännöllisesti. Pidä myös venttiilit auki. Ilmanvaihdon on oltava kunnossa, jotta ilma pääsee huonetilaan ja sieltä pois. Tulo- ja poistoventtiilejä olisi hyvä pitää jonkin verran auki myös talvella. Taloyhtiössä noudata huoltoyhtiön tai isännöitsijän ohjeita.

Lähde: Lähitapiola

Korjaa puutteelliset vedeneristykset

Yleiseksi suositukseksi Jussi Korpelainen Lähitapiolalta toteaa, että märkätilat kannattaa remontoida ja käyttölaitteet, kuten lämminvesivaraajat, vaihtaa ennen kuin ne on käytetty aivan loppuun. Vahinkoriski kasvaa laitteiden ja rakenteiden ikääntyessä ja oikea-aikaisilla remonteilla sitä on mahdollista merkittävästi pienentää.

– Vahinkotilanteissa aika ajoin todetaan vahingon aiheutuneen sen seurauksena, että puutteellisen vedeneristyksen seurauksena vettä on päässyt kastelemaan rakenteita. Tällaisia vahinkoja vakuutukset eivät ikävä kyllä korvaa.

– Keskustelua aiheuttaa jonkin verran myös se, että kun taloyhtiön vastuulle kuuluvat rakenteet, yleensä putket, aiheuttavat vahingon, kuuluu taloyhtiön korjata myös osakkaan pinnoitteet yhtiön alkuperäiseen tasoon asti. Tasonparannuksen osuus sen sijaan kuuluu kotivakuutukseen, ja etenkin, jos asunnossa on erityisen laadukkaat pinnoitteet, olisi vakuutuksesta hyvä tarkistaa kiinteiden sisustusten enimmäismäärä, kertoo Korpelainen tiedotteessa.

Vedenkäytössä on myös vuosien mittaan saattanut tapahtua muutoksia, esimerkiksi perheen kasvamisen takia, joten vanhat rakenteet eivät välttämättä pitkään kestä muuttuneita käyttötottumuksia.

202110_72843.jpg

Mikä on osakkaan, mikä taloyhtiön vastuulla?

Karkeasti jaoteltuna taloyhtiön vastuulla ovat putkistoista, talotekniikasta tai talon rakenteista johtuvat vesivahingot. Yhtiön on huolehdittava myös osakehuoneistojen perusjärjestelmien kunnossapidosta, kuten lämmitys-, vesi-, viemäri- ja sähköjärjestelmistä. Osakas puolestaan vastaa itse aiheuttamistaan vesivahingoista sekä märkätilojen pinnoitteiden ja kalusteiden kunnossapidosta.

Aina on kuitenkin hyvä muistaa se, että vaikka vian tai vahingon korjaaminen ei olisi omalla vastuulla, sen ilmenemisestä on tärkeää ilmoittaa huoltoyhtiölle. Myös muista rakenteellisista vioista tai kosteusvaurioepäilyistä on hyvä muistaa raportoida, jotta taloyhtiö voi teettää tarvittavat tutkimukset ja mahdolliset korjaukset.

Lue lisää:
Vastuunjakoa ei tunneta taloyhtiössä riittävästi >>

Info

Info

Taloyhtiö vastaa muun muassa:

  • Lattia-, katto- ja seinärakenteet
  • Märkätilan kynnyksen rakenne
  • Vedeneristeet ja höyrynsulut
  • Lämmöneriste
  • Kiukaan seinärasia
  • Vesi- ja viemäriputket
  • Pohjaventtiili, hajulukko ja lattiakaivo
  • WC-istuin
  • Vesihanat ja sekoittajat

Lähde: Isännöintiverkko

Info

Info

Osakkaan vastuulla:

  • Lattia-, katto- ja seinäpinnat ja pinnoitteet
  • Saunan paneelit ja lauteet
  • Kiuas ja kiukaan kaapeli
  • Ammeet ja altaat
  • Suihku ja käsisuihku letkuineen
  • Suihkukaappi ja suihkuseinä
  • Peilikaappi valaisimineen ja pistorasioineen
  • Pyykinpesukone
  • Pyykinpesukoneen täyttö- ja poistoletkut liitäntäosineen
  • Lattiakaivon puhdistus

Lähde: Isännöintiverkko

Remontti
kylpyhuone
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

tumma seinä kylpyhuoneessa ja valkoiset kalusteet
Pienen kylpyhuoneen ja wc-tilan sisustus – ota vinkit talteen
Pienen kylpyhuoneen tai wc-tilan sisustaminen vaatii erityistä huomiota, sillä tilan optimointi on ensisijaisen tärkeää. Vaikka pinta-ala saattaa olla vain neljä neliömetriä, tunnelma voi olla oikeilla sisustus- ja tuoteratkaisuilla myös avara ja rauhoittava. Laadukkaat materiaalit, kuten kauniit laatat ja harkiten valitut värit, voivat tehdä ihmeitä.
mies istuu polvillaan lattialla ja levittää vesieristettä kylpyhuoneen seinään
Märkätilojen seinät - vedeneristys
Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.
201510_44609.jpg
Parvekkeet kannattaa korjata ajoissa
Kun taloyhtiöllä on osaava isännöitsijä ja päätöksentekokykyinen hallitus, tärkeät rakenteiden kuntoa koskevat päätökset tulevat tehdyiksi ajoissa. Perustana päätöksille on hyvä olla huolella tehty kuntotutkimus. Parvekkeet kuuluvat rakenteista vaurioalttiimpiin, mutta onneksi löytyy keinoja niiden elinkaaren jatkamiseen kohtuukustannuksin: maalaamalla pinnat ja varustamalla parveke lasituksin.Tilaa maksuton esite!
201910_60706.jpg
Puhdas kaukolämpö on kuin julkinen liikenne
Monissa taloyhtiöissä pohditaan kestävintä lämmitysratkaisua. Viime aikoina kiinteistökohtaisten ratkaisujen mielikuva on kohentunut, vaikka todellisuudessa niiden muodostama kokonaisuus ole yhtä tehokas ja ilmastoystävällinen kuin keskitetysti tuotettu puhdas kaukolämpö.
201810_55039.jpg
As.oy Remonttti-Mallinnus Osa 4. Julkisivu- ja vesikattoremontti
As.oy Remontti-Mallinnus on Omataloyhtiö.fi:n kuvitteellinen taloyhtiö, jonka elämää ja remontointia pääset seuraamaan as.oy Remontti-Mallinnus -artikkelisarjassa. Artikkelisarjasta löytyy runsaasti tietoa taloyhtiön elämästä ja remontoinnista.
20217_71704.jpg
Vuonna 2022 kulutetusta käyttövedestä annettava erittely asukkaalle
Vuoden 2022 alusta lähtien vesimaksuvastikkeen ja vedestä perittävän korvauksen yhteydessä on annettava tiedot vastikkeen tai korvauksen perusteista. Lisäksi asukkaalla on oikeus saada erittely kulutetusta kylmästä ja lämpimästä vedestä. Tämä tuo kompastuskiviä taloyhtiön ja isännöitsijän kiinteistönhallintaan ja vesilaskutukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton