• Etusivu
  • Isännöitsijä

Erimielisyyksiä naapurin kanssa - lue lakimiehen neuvot

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Päivitetty 01.11.2024
20227_79032.jpg

Rivitalossa naapuri opettelee soittamista aamusta iltaan, jurputtaa muille kaikista mahdollisista asioista ja vaikeuttaa muutenkin päätöksentekoa pienessä taloyhtiössä. Lisäksi hän maksaa vastikkeet myöhässä, mikä vaikeuttaa yhtiön asioiden hoitoa. Naapuri vastustaa periaatteessa kaikkea.

Kerrostalossa yläkerran naapuri käy öisin suihkussa, lapsi itkee kaikki yöt, ja muutenkin asunnossa tömistellään puukengät jalassa. Melua, häiritsevää elämistä ja kiusantekoa. Uhkailua ja pahimmillaan perättömiä rikosilmoituksia naapureista puolin ja toisin. Pahoinpitely, kunnianloukkaus, vainoamista…

Pääseekö metelöivästä naapurista eroon?

Edellä mainituissa tilanteissa taloyhtiössä on kriisi. Tilanteeseen on voitava puuttua. Miten tällaisesta naapurista pääsee eroon? Pääseekö mitenkään?

Ensinnäkin, taloyhtiössä pitää olla selkeät järjestyssäännöt ja niiden pitäisi olla kaikkien asukkaiden tiedossa. Selkeiden järjestyssääntöjen olemassaolo ja tietoisuus niiden sisällöstä vähentää kokemukseni mukaan konflikteja.

Usein monet pienemmät erimielisyydet saadaan ratkaisua sovittelemalla ja neuvottelemalla, kunhan siihen löytyy halua. Jos halua ei löydy, kärjistyvät asiat helposti. Minäkin olen ollut mukana lukuisissa neuvotteluissa ja yhtiökokouksissa avustamassa yhtä osapuolta. Monesti tilanne saadaan rauhoittumaan avoimen vuoropuhelun avulla ja asiat saadaan sovittua.

Tilanteissa, joissa neuvottelut ja sovittelu eivät johda tyydyttävään ratkaisuun asukkaiden kannalta, voi yhtiökokous päättää ottaa käyttöön kovemmat keinot.

Yhtiökokuksen päätöksellä

Yhtiökokous on ns. taloyhtiödemokratiassa tärkein päätöksentekoelin. Kokoukseen osallitustuvien osakkaiden enemmistö päättää, miten asiat omassa taloyhtiössä hoidetaan. Yhtiökokous myös vahvistaa taloyhtiön säännöt. Näitä sääntöjä asukkauden on noudatettava.

Lain mukaan jokaisella osakkaalla on oikeus osallistua yhtiökokoukseen. Osakas saa myös aina halutessaan käyttää avustajaa kokouksessa eli osallistua avustajan kanssa kokoukseen.

Vaikka jurputtaminen joskus ärsyttää, pitää muistaa, että jokaisella on sananvapaus ja kyselyoikeus yhtiökokouksessa kokouksessa käsiteltävistä asioista. Jos tämä jurputtava osakas esittää näkemyksiään yleisen edun nimissä, vaikka hänen oma intressinsä on suuri, ei sitä tarvitse hyväksyä.

Jos osakas tai asukas rikkoo sääntöjä tai muulla tavalla aiheuttaa esimerkiksi jatkuvaa häiriötä, voi yhtiö antaa asukkaalle varoituksen. Mikäli varoituksen antamisen jälkeen asukas ei muuta käyttäytymistään voi yhtiökokous päättää ottaa asunnon yhtiön haltuun ja velvoittaa asukkaan muuttamaan pois huoneistosta häädön uhalla. Tämä on tietysti se viimeisin keino, jos mikään muu ei auta.

Lue aiheesta: Huoneisto voidaan asunto-osakeyhtiölain mukaan ottaa yhtiön hallintaan monesta syystä >>

Asunto-osakeyhtiölaki sanoo

Asunto-osakeyhtiölaki mahdollistaa sen, että ääritilanteessa myös osakas, jonka toiminta jatkuvasti aiheuttaa muille vahinkoa ja häiriötä, saadaan häätää eli pakottaa muuttamaan pois huoneistostaan.

Tällaisia ääritilanteita ovat lain mukaan muun muassa ne, että osakkeenomistaja ei maksa erääntynyttä yhtiövastiketta tai osakehuoneistoa hoidetaan niin huonosti, että yhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle aiheutuu siitä haittaa, osakehuoneistoa käytetään oleellisesti vastoin yhtiöjärjestyksestä ilmenevää käyttötarkoitusta tai osakehuoneistossa vietetään häiritsevää elämää tai osakkeenomistaja tai joku muu osakehuoneistossa asuva ei noudata, mitä järjestyksen säilymiseksi yhtiön tiloissa on tarpeen.

Haltuunottouhkaa siis voidaan käyttää kaikissa vakavammissa tapauksissa, on kyse sitten luvattomasta rakentamisesta tai remontoinnista, vahingon aiheuttamisesta huoneistossa ja niin edelleen. Ennen haltuunottoa on kuitenkin aina annettava ensin varoitus.

Pianon soittamisesta on vanha ennakkotapaus olemassa. Sen perusteella on selvää, että soittaminen aamusta iltaan ei ole sallittua, eli sitä ei tarvitse sietää. Viimekädessä tällainen pianonsoittaja saadaan häädettyä huoneistosta pois. Samaa oikeusohjetta voidaan soveltaa lähtökohtaisesti aina, kun asukkaan menettelyä ei voi pitää merkitykseltään vähäisenä ja huomautuksista huolimatta hän ei muuta käyttäytymistään.

Remonttiriidat

Taloyhtiön remonteista keskustelu herättää myös usein tunteita puolesta ja vastaan. Ei ole lainkaan harvinaista, että alkuperäiset osakkaat haluavat edullisempaa vaihtoehtoa tai tahtoisivat vielä lykätä kaikkia korjauksia, mutta nuoremmat osakkeenomistajat haluavat nostaa korjausten lisäksi asumisen tasoa erilaisilla muutostöillä. Näistäkin asioista on riidelty lukuisissa yhtiökokouksissa. Miten asia pitäisi ratkaista?

Korjaustarpeiden määrittely on vaikeaa, eikä vaihtoehdot suinkaan aina ole yksiselitteisesti edes vertailukelpoisia. Nämä kysymykset pitää ratkaista tapauskohtaisesti ja usein ulkopuolisen puolueettoman ammattilaisen osallistuminen tällaiseen keskusteluun on tarpeen. Kaikkien osakkaiden etu on, että yhtiössä tehdään pakolliset korjaukset, koska niiden tekeminen vaikuttaa myös asunto- osakkeen arvon säilymiseen.

Lopuksi joudun juristina toteamaan, että kaikille yhteisöasuminen asuntoyhtiössä ei kertakaikkiaan sovi. Kyse on usein hyvin subjektiivisista asioista, periaatteista ja näkemyksistä. Tällöin pitäisi omaa etua ajatellen harkita muuttamista esimerkiksi omakotitaloon.

Kirjoittaja: Markus Talvio, Toimitusjohtaja, OTM, JuriNet

Tarvitsetko lakimiehen apua?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
isännöinti
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

17_P_31033.jpg
AS. Oy laki uudistuu heinäkuussa
Heinäkuun 1. päivänä tuli voimaan uusi asunto-osakeyhtiölaki. Ennalta uuden lain tiimoilta paljon puhuttaneita aiheita ovat mm. PTS-suunnitelmat, hallituksen vastuu sekä muutostöiden ilmoitusvelvollisuus.Yleistä:Asunto-osakeyhtiöihin sovelletaan uutta asunto-osakeyhtiölakia 1.7. 2010 alkaen.Asunto-osakeyhtiön osakepääoman tulee olla vähintään 2.500 €, joka on jaettava osakkeisiin. Osakkeella ei tarvitse olla nimellisarvoa, mutta se voidaan kuitenkin määrätä yhtiöjärjestyksessä.Tietyn huoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet kuuluvat samaan osakeryhmään. Ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin, ovat osakkeet vapaasti ja ilman rajoituksia luovutettavissa edelleen.Osakkaat eivät ole henkilökohtaisesti vastuussa asunto-osakeyhtiön velvoitteista. Osakas on kuitenkin velvollinen maksamaan yhtiölle yhtiövastiketta, jonka määräämisperusteet on merkittävä yhtiöjärjestykseen.Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen 1.7.2010 perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991) siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.Lue lisää laki uudistuksista...Markku Asmala asianajaja, Pori Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy www.ahslaki.fi
20107_22496.jpg
Uusi asunto-osakeyhtiölaki voimaan
Uuden asunto-osakeyhtiölain voimaanpanosta on annettu erillinen laki. Sen 1 §:n mukaan pääsääntönä on, että uutta lakia sovelletaan myös ennen voimaantuloa (1.7.2010) perustettuun asunto-osakeyhtiöön. Samalla on kumottu 17.5.1991 annettu asunto-osakeyhtiölaki (809/1991), siihen myöhemmin tehtyine muutoksineen.
20111_24136.jpg
Lue kuukauden kysymys!
Omataloyhtiö.fi:stä löytyvän Kysy niin vastaamme -palstan avulla saat apua taloyhtiön vastuu- ja lakikysymyksiin. Huiman suosion saavuttaneelle palstalle on esitetty jo yli 325 kysymystä ja olemme nyt poimineet mielestämme kuluneen kuukauden kiinnostavimman kysymyksen.Siirry Kysy niin vastaamme palstalle...
20204_64036.jpg
Opas taloyhtiöille yhtiökokousten pitämiseksi poikkeusaikana
Koronavirusepidemian vuoksi taloyhtiöt ovat joutuneet miettimään yhtiökokouskäytäntöjään, jotta voidaan järjestää kaikille osakkaille turvalliset olosuhteet yhtiökokoukseen osallistumiseksi. Koostimme tähän asunto-osakeyhtiölain vaatimukset yhtiökokoukselle ja vaihtoehdot yhtiökokouksen pitämiselle.Asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että myös perinteinen kokous on järjestettävä, joten kokousta ei voi kokonaan järjestää teknisten apuvälineiden avulla etäkokouksena. Kokouksella on siis aina oltava aika ja paikka. Kokouspaikalla on oltava vähintään välttämättömät kokousvirkailijat (hallituksen puheenjohtaja + isännöitsijä). Viranomaiset eivät liene suoraan kieltäneen yhtiökokouksia, mutta ohjeistus on, että yli 10 henkilön kokoontumisia ei toteutettaisi. Tätä on syytä mahdollisuuksien mukaan noudattaa.Ellei yhtiöjärjestys kiellä etäosallistumista, voi yhtiön hallitus päättää etäosallistumismahdollisuudesta. Taloyhtiön hallitus päättää, mitä etäyhteyttä yhtiökokouksessa käytetään. Etäosallistumisen mahdollisuudesta ja toteutustavasta on aina mainittava yhtiökokouskutsussa sekä kerrottava riittävän selkeästi osakkaille ohjeet etäosallistumista varten. Kokouskutsusta on käytävä myös ilmi, mikäli etäosallistuminen rajoittaa osakkaan puhe- tai äänivaltaa.
20214_63242.jpg
Tiedätkö, mikä on energiatodistus, mihin sitä tarvitaan ja mistä sellaisen voi hankkia?
Energiatodistus kertoo rakennuksen energiatehokkuuden energialuokkien avulla. Se on pakollinen asiakirja myynnin tai vuokrauksen yhteydessä, sillä voimassa oleva energialuokka on ilmoitettava myynti- tai vuokrailmoituksessa. Vastuu energiatodistuksen hankkimisesta onkin asunnon myyjällä tai vuokraajalla. Energiatodistuksen voi tilata isännöitsijältä ja sen toimittamisen laiminlyönnistä voi seurata uhkasakko.
suomi englanti sanakirja
Mikä on taloyhtiö englanniksi? Suomi-englanti taloyhtiö­sanasto
Taloyhtiöihin ulkomailta muuttavat kaipaavat varmasti perehdytystä suomalaiseen taloyhtiömalliin ja siellä toimimiseen. Taloyhtiösanasto on jo suomalaisellekin riittävän monimutkainen asia, saatikka sen kääntäminen englannin kielelle. Moni tarvitsee ja kaipaa englanninkielistä kiinteistöalan sanastoa.Tässä tärkeimpiä taloyhtiöitä koskevia sanastopoimintoja erittäin runsaasta Aalto yliopiston kiinteistöopin professori Kauko Viitasen koostamasta suomi-englanti kiinteistösanastosta. Alla olevaan sanastoon on lisätty myös uusia taloyhtiöön liittyviä sanoja, jotka professori Viitanen on tarkastanut.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton