• Etusivu
  • Remontti

Eroon sähkösyöpöstä kylmäkellarista – turkulainen taloyhtiö ratkaisi ongelman kotimaisella kylmälokerikolla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Coolcenter Forssa Oy
Julkaistu 13.01.2023Päivitetty 23.01.2024
20231_80590.jpg

Turkulaisen taloyhtiön sähkönkulutus saatiin kuriin, kun vanha kylmäkellari korvattiin energiatehokkaalla CoolCellar-kylmäsäilytysjärjestelmällä. Hallituksen puheenjohtaja Miran Rausio on tyytyväinen, että taloyhtiöön löydettiin ratkaisu, joka vastaa täydellisesti asukkaiden tarpeisiin.

Turkulaisen taloyhtiön kylmäkellari osoittautui kalliiksi menoeräksi sähkösopimuksen vaihduttua. Vanhan kylmäkellarin korvaajaksi löytyi kustannustehokas ja käytännöllinen ratkaisu kotimaisesta CoolCellar-kylmälokerikkojärjestelmästä.

Turun Kuralassa sijaitseva taloyhtiö huolestui kylmäkellarin aiheuttamasta sähkönkulutuksesta sen jälkeen, kun yhtiön sähkösopimus muuttui ja hinta pomppasi 11 sentistä runsaaseen 30 senttiin kilowattitunnilta. Säästöjen etsintä käynnistyi välittömästi.

Aikaisemmin taloyhtiöön kuuluvasta toisesta kerrostalosta oli suljettu kylmäkellari. Ideaa alettiin sulatella.

– Totesimme, että kylmäkellarille on varsin vähän käyttöä muutenkin. Päätimme, että kytkemme kylmäkellarin paljon sähköä kuluttavan, jo ikääntyneen kylmäkoneiston kokonaan pois käytöstä, taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Miran Rausio kertoo.

Kylmätiloille oli kuitenkin jonkin verran kysyntää asukkaiden keskuudessa, joten hallitus päätti tarjota mahdollisuuden kylmäsäilytykseen myös jatkossa.

Ratkaisu löytyi lähes sattumalta, kun taloyhtiön isännöitsijä oli saanut toiselle hoitamalleen yhtiölle tarjouksen kylmäsäilytysratkaisusta. Kun isännöitsijä esitteli tarjouksen Kuralan yhtiön hallitukselle, se kiinnostui oitis. Kyseessä oli kotimainen CoolCellar-kylmälokerikko.

– Kun perehdyimme kylmälokerikon ideaan, totesimme pian, että se sopii täydellisesti asukkaiden tarpeisiin, Rausio jatkaa.

CoolCellar kuluttaa vain vähän sähköä – taloyhtiön asukkaat maksavat käytön mukaan

Taloyhtiössä oli aikaisemmin suunniteltu erillisen mankelihuoneen ja kerhohuoneen muokkaamista eri tarkoitukseen. Mittausten perusteella kylmälokerikot päätettiin sijoittaa näihin huoneisiin.

Asukkaille tiedotettiin, että vanha kylmiötila suljetaan ja tilalle tulee kylmälokerikkoratkaisu. Samalla tiedusteltiin halukkuutta ottaa henkilökohtainen lokero käyttöön.

– Veloitamme asukasta lokerikon käytöstä ainoastaan sähkönkulutuksen verran, joka on tällä hetkellä 4,5 euroa yhtä lokeroa kohden kuukaudessa. Vanha kylmähuone kuluttaisi nykyisillä hinnoilla 5 000 euroa vuodessa, Rausio laskee.

Taloyhtiö päätti tilata kaksi CoolCellar-lokerikkokaappia. Kaapit tarjoavat asukkaiden käyttöön yhteensä 12 lokeroa. Laskelmien perusteella kaapit maksavat nykyisellä käyttäjämäärällä itsensä noin kahdessa vuodessa.

– Vanhaan kylmiöön liittyvät huoltokustannukset jäävät samalla pois. CoolCellar-lokerikkokaapissa ei ole tällaisia ylimääräisiä kuluja. Se on huoltovapaa, suosituksena on ainoastaan lauhduttimen imurointi pari kertaa vuodessa.

Kun taloyhtiön kylmäsäilytykseen käytetään kokonaisten huoneiden sijaan kylmälokeroita, säästyy sekä tilaa että energiaa.
Kun taloyhtiön kylmäsäilytykseen käytetään kokonaisten huoneiden sijaan kylmälokeroita, säästyy sekä tilaa että energiaa.

CoolCellar mahtuu taloyhtiön ahtaisiinkin tiloihin

Kaapin valmistajan ja toimittajan Coolcenter Forssa Oy:n myyntipäällikkö Juha Kauppisen mukaan pääosa asiakkaista on nimenomaan taloyhtiöitä, jotka haluavat eroon paljon energiaa kuluttavasta kylmäkellarista.

– Toinen syy hankintaan on tilansäästö. Kylmälokerikkojen ansiosta nykyinen kylmätila voidaan vapauttaa muuhun käyttöön.

CoolCellar-järjestelmä kuluttaa vain noin 1 000 kilowattia vuodessa. Tarjolla on kaksi vaihtoehtoa: lokerikkokaappi kahdella 365-litraisella lokerolla tai kuudella 106-litraisella lokerolla.

Kauppinen pitää CoolCellarin valttina helppoa asennusta. Kylmälokerikot ovat erillisiä moduuleita, joista voidaan koota tarvetta vastaava kokonaisuus. Lokerikkojen runko-osa ja kylmäkoneikko toimitetaan irrallisina osina, jotka liitetään yhteen vasta lopullisessa asennustilassa. Modulaarinen rakenne mahdollistaa haalauksen ja asennuksen ahtaimpiinkin taloyhtiön tiloihin.

Järjestelmä liitetään suoraan pistorasiaan kymmenen voltin sulakkeen taakse. Tämän ansiosta CoolCellar voidaan asentaa vanhaan kylmäkellariin, kuivaus- tai mankelihuoneeseen tai vaikkapa pyörävarastoon. Oleellista on, että asennustilassa on riittävä ilmanvaihto ja huoneen korkeus mahdollistaa kylmälokerikon asennuksen.

CoolCellar-lokerikkojen korkeus on noin kaksi metriä. Vapaata huonetilaa lokerikkojen yläpuolelle on jätettävä 25–30 senttimetriä. Ennen asennusta tehtaan edustaja tekee tilakatselmuksen.

Vanhojen kerrostalojen kellaritiloissa voi olla kapeita oviaukkoja ja portaikkoja, jotka saattavat hankaloittaa asennusta. Sen vuoksi haalausreitit on suunniteltava huolella etukäteen.

Kun järjestelmä on asennettu paikalleen, se on välittömästi käyttövalmis. Asukas saa käyttöönsä oman numeroidun kylmälokeron, johon on yksilöity Abloy-avain.

– Sen jälkeen CoolCellaria käytetään samaan tapaan kuin jääkaappia, Kauppinen kertoo.

Kylmälokerikossa on vakiona yksi säädettävä hylly. Lisävarusteena hyllyjä on saatavana tarvittaessa lisää.

CoolCellarin sujuva asennus kerää kehuja

Miran Rausio kiittelee CoolCellar-lokerikkojen nopeaa asennusprosessia. Ennen lokerikkojen varsinaista asentamista tiloista otettiin tarkat mitat ja samalla selvitettiin kulkureitit.

– Mittauksesta meni viikko, niin lokerikot oli jo asennettu. Itse asennukseen meni vain puolisentoista tuntia. Homma meni äärimmäisen sujuvasti.

Kylmälokerikkojen suurimpina hyötyinä taloyhtiölle Rausio pitää sitä, että asukkaille voidaan kalliin sähkönkin aikana tarjota kylmätilaratkaisu. Se ei olisi pakollista, sillä kyseistä palvelua ei listata yhtiöjärjestyksessä.

– Meille asennettiin kaksi kuusilokeroista kaappia. Tällä hetkellä kysyntää on vain toiselle. Voimme siis joustavasti muokata tarjontaa taloyhtiön asukkaiden tarpeiden mukaan, Rausio kehuu.

Ovatko taloyhtiönne kylmäsäilytystilat uudistamisen tarpeessa?

Info

Info

CoolCellar-lokerikkokylmiö

  • CoolCellar on Suomessa suunniteltu ja valmistettu kylmäsäilytysratkaisu, jolla on Avainlippumerkki.
  • CoolCellarilla voidaan modernisoida esimerkiksi taloyhtiön uusimisen tarpeessa olevat kylmäkellaritilat. Se sopii myös uudiskohteisiin.
  • Erinomainen ratkaisu taloyhtiön energiansäästön lisäämiseen. Sähkönkulutus on 1 000 kilowattia vuodessa.
  • Saatavilla on kaksi vaihtoehtoa: kylmälokerikkokaappi kahdella 365-litraisella lokerolla tai kuudella 106-litraisella lokerolla. Moduuleista voidaan koota tarpeen mukainen kokonaisuus.
  • Koneikko ja runko ovat erillisiä, mikä mahdollistaa mahtumisen myös 60–70-luvun talojen ahtaisiin tiloihin.
  • Liitetään suoraan pistorasiaan. Järjestelmässä on elektroninen lämpötilan ohjaus ja ulkoinen digitaalinen lämpötilanäyttö.
  • Käyttäjä saa oman numeroidun kylmälokeron, johon on yksilöity Abloy-avain.
Coolcenter Forssa Oy
Remontti
energiansäästö
sähkö
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80842.jpg
Taloyhtiö ei aikaillut - kertaheitolla eroon vanhasta kylmäkellarista
Vanhasta kylmäkellarista luopuminen ja nykyaikaisiin CoolCellar®-kylmälokerikkoihin siirtyminen ovat tuoneet paljon käytännön hyötyä forssalaiselle taloyhtiölle. Ikääntynyt kylmäkellari voi olla taloyhtiölle merkittävä rahareikä, joka ei vastaa asukkaiden nykyisiin tarpeisiin.
20234_81357.jpg
Taloyhtiö vaihtoi kylmäkellarin kylmälokerikkoon
Yhä useampi taloyhtiö haluaa eroon energiasyöpöstä kylmäkellarista. Turkulaisessa taloyhtiössä laitettiin töpinäksi, ja vanhan kylmäkellarin korvaajaksi hankittiin kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.
CoolCellar-ratkaisu tuo helpotuksen taloyhtiöille
Taloyhtiö säästää nyt remontin myötä yli kymmenen tuhatta euroa vuodessa sähkökuluissa
Varkaudessa sijaitseva Asunto Oy Wahlinkatu 5 teki taannoin yhden taloyhtiönsä historian tärkeimmistä päätöksistä, nimittäin sijoittaessaan kylmäkellarin uusimiseen energiansäästön toivossa. Taloyhtiössä vaihdettiin vanhan kylmäkellarin korvaajaksi kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.
20229_79494.jpg
Säästöä sähkönkulutukseen - näillä vinkeillä onnistut
Kun sähkön hinta nousee, kasvavat myös asumiskustannukset. Sähkösopimuksella on merkittävä vaikutus energialaskun suuruuteen, mutta omia kulutustottumuksia muokkaamallakin laskun pienentäminen on mahdollista.
miehellä on lamppu kädessä. Käden vieressä on säästöpossu ja rahaa
Energiakartoitus selvittää säästön paikat – Ota energiahukka kiinni!
Vanhemmissa kiinteistöissä alkuperäiset sähköjärjestelmät, sähkökeskukset pullosulakkeineen ja valaisimet on hyvä saattaa nykyaikaan. Uudistus aloitetaan tekemällä koko sähkölaitteiston tarkastus ja huolto, joka sisältää energiakartoituksen yhteistyössä taloyhtiön oman sähköasentajan kanssa. Tästä on hyvä ja helppo lähteä toteuttamaan haluttu sähkösaneeraus.Pelkästään valaistuksen uudistaminen LED-valaisimilla on maltillinen investointi, jolla saavutetaan suuret edut niin asumismukavuudessa kuin sähkölaskuissa. Takaisinmaksuaika investoinnille on jopa vain 1 vuosi. Myös energiakustannusten nousu osaltaan aiheuttaa korotuspaineita vastikkeisiin, jolloin arjen sähkönkulutuksessa jo pienikin säästö auttaa pitkälle.
202211_80348.jpg
Näin paljon säästät rahaa lohko­lämmittimellä - vai säästätkö, kun sähkö on kallista?
Varmaan kaikki autoilijat ovat kuulleet tai lukeneet siitä, miten paljon lohkolämmittimen käytöllä voi säästää polttoainetta. Entä nyt jos sähkön hinta kallistuu talvella?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton