• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiö vaihtoi kylmäkellarin kylmälokerikkoon

"miksi tuhlaisimme energiaa vanhojen laitteiden käyttämiseen?"

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Coolcenter Forssa Oy
Julkaistu 05.04.2023Päivitetty 19.09.2023
20234_81357.jpg

Yhä useampi taloyhtiö haluaa eroon energiasyöpöstä kylmäkellarista. Turkulaisessa taloyhtiössä laitettiin töpinäksi, ja vanhan kylmäkellarin korvaajaksi hankittiin kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.

Vuosikymmeniä sitten kylmäkellarit olivat haluttuja taloyhtiöissä, koska kaikilla asukkailla ei ollut omaa jääkaappia.

– 1960-luvulla jääkaapit olivat ylellisyys. Silloin haluttiin säilyttää perunoita kellarissa. Nyt ne ostetaan kaupasta, ja kaikilla on oma jääkaappi. Taloyhtiöt haluavat säästää energiaa ja käyttää tiloja muihin tarkoituksiin, kuten pyöräkellareina, Isännöinti Levasma Oy:n toimitusjohtaja Jyri Levasma kertoo.

Hyväksi havaittu vaihtoehto on kylmäkellarin korvaaminen lukollisella kylmälokerikolla, josta asukas saa halutessaan käyttöönsä oman kylmätilan.

Turkulaisessa As Oy Haartmannissa projekti käynnistettiin putkiremontin yhteydessä toteutetulla asiakaskyselyllä.

Totesimme yhdessä taloyhtiön hallituksen kanssa, että asukkaiden halukkuus kylmäkellarin käyttämiseen oli laskenut noin 50 prosenttiin. Lisäksi remontin aikana havaittiin, että kylmäkellarin laitteet olivat melkoisen vanhoja, Levasma kertoo päätöksen taustoista.

Ensin ajatuksena oli jättää toinen kylmäkellareista käyttöön, mutta lopulta suunnitelma muuttui ja molemmista päätettiin luopua.

– Miksi tuhlaisimme energiaa vanhojen laitteiden käyttämiseen? Kylmälokerikoilla pärjäämme vähemmällä tilankäytöllä ja lisäksi säästämme energiakuluissa.

As Oy Haartmannin asukkaat olivat samoilla linjoilla. Energiahintojen kallistuminen oli kaikilla tiedossa, eikä tieto vanhojen kylmäkellarilaitteiden korkeasta sähkönkulutuksesta ollut mieluisa.

CoolCellar®-tarjous vakuutti

Taloyhtiö käynnisti hankintaprosessin pyytämällä tarjouksia useilta eri kylmäkaappitoimittajilta. Tässä vaiheessa yhtiön tiloissa oli jo tehty tekniikkasaneeraus, jossa sähköpisteiden määrää oli lisätty ja pinnat oli maalattu siisteiksi. Jälkilaskelmaan oli varattu määräraha kylmäkaappien hankintaa varten.

– Olimme perehtyneet tarjouksiin, kun sattumoisin huomasimme CoolCellarista® tehdyn artikkelin. Sen luettuani ehdotin, että pyydämme tarjouksen myös CoolCellarista®, Levasma kertoo.

Tarjous osoittautui paitsi edullisemmaksi myös kokonaisuutena sopivammaksi turkulaiselle taloyhtiölle.

Kun saimme tarjouksen Coolcenter Forssa Oy:ltä, teimme tilauksen viikon sisällä. Yksi ratkaiseva tekijä oli kylmälokerikkojen valmiiksi mietitty lukitusjärjestelmä, Levasma jatkaa.
Kuvassa Isännöinti Levasma Oy:n toimitusjohtaja Jyri Levasma

Kuvassa Isännöinti Levasma Oy:n toimitusjohtaja Jyri Levasma

Ei muutosta yhtiöjärjestykseen

Kun molemmat kylmäkellarit oli poistettu käytöstä, osasta toista kylmäkellaritilaa tehtiin kuivaushuone. Jatkossa sinne asennetaan maalämpöjärjestelmän ohjausyksikkö. Tilaa jäi hyvin myös kylmälokerikoille.

Kylmäkellareista luopuminen ei vaatinut turkulaisessa taloyhtiössä yhtiöjärjestyksen muutosta. Levasman mukaan joissain taloyhtiöissä tilanne voi olla toinen.

– Jos yhtiöjärjestykseen on merkitty, että jokaiselle asunnolle kuuluu kylmäkellarikaappi, silloin kylmäkellarista luopuminen voi edellyttää yhtiöjärjestyksen muuttamista, Jyri Levasma sanoo.

Yhtiöjärjestyksen muutos vaatii normaalisti kannatuksen kahdelta kolmasosalta, mutta joissakin yhtiöjärjestyksissä voidaan edellyttää suostumusta jokaiselta osakkaalta.

Sujuva asennus kerää kehuja

As Oy Haartmannissa CoolCellarin® asennus sujui mutkattomasti. Asennusta helpotti se, että kylmälokerikoille pyhitetyt tilat ovat maan tasalla, eikä portaikkoja ole.

– Oviaukot olivat riittävän leveitä ja kaappien siirtäminen sisälle sujui helposti. Kaiken kaikkiaan CoolCellar® on juuri sitä, mitä haimme.

Kylmälokerikot asennettiin taloyhtiöön maaliskuun alussa. Seuraavaksi taloyhtiössä selvitetään, millaisia lokerikkoja asukkaat haluavat ottaa käyttöön.

– Kaikki asukkaat eivät tarvitse koko tilaa, joillekin riittää kolmasosa. Tämän järjestelmän etuna on, että pystymme tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja. Turhaa lokerikkotilaa ei tarvitse ottaa käyttöön ollenkaan. Tämä säästää energiakuluissa. Voimme tarvittaessa sijoittaa kaappeja useampaan eri paikkaan. Tämä on modulaarisen rakenteen ansiota, Levasma kehuu.

Ovatko taloyhtiönne kylmäsäilytystilat uudistamisen tarpeessa?

Info

Info

Vanha kylmäkellari voi olla todellinen energiasyöppö

Coolcenter on kerännyt tietoa energiankulumittauksista taloyhtiöistä, huoltoliikkeiltä ja isännöintitoimistoilta eri puolelta Suomea. Kylmäkellareissa käytettyjä laitteita on moneen lähtöön, ja monessa tapauksessa aika on tehnyt tehtävänsä.

– Kylmäkellareita on rakennettu hyvin monenlaisilla teknisillä ratkaisuilla, joista osa on suorastaan nerokkaita, aikansa mallisuorituksia. On hyödynnetty Suomen pitkän talvikauden luontaista kylmää ilmanalaa. Lauhdutuksen lämmöntuotto on hyödynnetty rappukäytävien lämmitykseen tai ohjattu kuivaushuoneisiin. Laitteistot kuluttavat kuitenkin nykymittapuun mukaan verrattain paljon sähköä, Coolcenter Forssa Oy:n myyntipäällikkö Juha Kauppinen kertoo.

Esimerkiksi 32 asukkaan käyttämä kylmäkellari, jonka lattiapinta-ala on 49 m² ja tilavuus 100,5 m³, kuluttaa sähköä 7 000–15 000 kilowattituntia vuodessa*. Taloyhtiön taloutta rasittavat tämän lisäksi säännölliset huoltotoimenpiteet, kontrollikäynnit ja korjauskustannukset, joihin on budjetoitava keskimäärin vähintään 5 000 euroa vuodessa.

– Kun huomioidaan selvityksissämme paljastunut erittäin alhainen, noin 15 prosentin käyttöaste, ollaan helposti tilanteessa, jossa kylmäkellareiden käytön järkevyyttä joudutaan harkitsemaan uudelleen.

Käyttöasteen laskun taustalla on Kauppisen mukaan etenkin kuluttajakäyttäytymisen muutos. Tulevaisuudessa EU:n tiukentuvat kylmäainemääräykset rajoittavat kylmäkellareiden vanhoille koneistoille tehtäviä huoltoja, mikä osaltaan lyhentää niiden elinikää.

– Kylmäkellarien muutostyöt ovat viivästyneet, koska niiden tilalle ei ole ollut tarjolla järkevää vaihtoehtoa. Siksi monessa tapauksessa on päädytty korjaamaan ja uudistamaan vanhaa tekniikkaa kalliilla kustannuksilla. Parempi vaihtoehto on asukastarvekartoitus, jonka pohjalta vanha järjestelmä korvataan uudella ja huoltovapaalla ratkaisulla, josta asukkaat maksavat saunavuoron tapaan, Kauppinen jatkaa.

Hänen mukaansa kevään aikana kymmenet taloyhtiöt ovat luopumassa kylmäkellareista ja vaihtamassa nykyaikaisiin kylmälokerikkoihin.

* Kylmäkellarien kulutustiedon lähde: Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 11.11.2013

Coolcenter Forssa Oy
Energia
isännöinti
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80842.jpg
Taloyhtiö ei aikaillut - kertaheitolla eroon vanhasta kylmäkellarista
Vanhasta kylmäkellarista luopuminen ja nykyaikaisiin CoolCellar®-kylmälokerikkoihin siirtyminen ovat tuoneet paljon käytännön hyötyä forssalaiselle taloyhtiölle. Ikääntynyt kylmäkellari voi olla taloyhtiölle merkittävä rahareikä, joka ei vastaa asukkaiden nykyisiin tarpeisiin.
20232_80816.jpg
Vaikuta itse hoitovastikkeen kustannuksiin lämmitystä säätämällä
Energian hinnannousu on saanut suomalaiset kysymään, mitä tapahtuu yhtiövastikkeille? Nouseeko asumisen hinta entisestään? DNA:n älylämmityspalvelu Wattisen teettämässä kyselyssä peräti 62 prosenttia kaikista vastaajista ilmoitti olevansa huolissaan vastikkeiden noususta. Hälyttävintä oli se, että erityisen huolissaan mahdollisesta noususta oli jopa noin joka neljäs vastaaja (26 %).
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
Lähikuva oven avaamisesta avaimella
Kuka saa käyttää taloyhtiön yleisavainta ja missä tilanteessa?
Taloyhtiön yleisavaimen käyttöön liittyy tarkkoja sääntöjä - sitä voi käyttää ainoastaan pätevästä syystä. Yleisavainta ei voida luovuttaa kenelle tahansa. Avainten sallittua määrää ei ole määritelty, joten yleisavaimia voi olla yksi tai useampia. Suositeltavaa on, että taloyhtiöiden asuntojen ovet, yleiset tilat ja tekniset tilat olisi sarjoitettu eri avainsarjoihin.
Rukkilantie kerrostalo
Taloyhtiön lukitusjärjestelmän päivitys kustannustehokkaasti
Helsingin Malminkartanossa sijaitsevassa taloyhtiössä vanha, mekaanisen lukituksen patentti oli päättymässä. Vuosien saatossa avaimia oli kadonnut ja jäänyt palautumatta, ja etenkin vuokralla olevien asuntojen asukasvaihtuvuuden vuoksi tarve uudelleen sarjoittamiseen ilmeni säännöllisin väliajoin. Lukitusjärjestelmän modernisointiin sopiva ratkaisu löytyi kotimaisen Abloyn ABLOY PULSE -järjestelmästä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton