• Etusivu
  • Remontti

Eri kohteiden remontointi toi kokonaissäästöä taloyhtiölle yli 10 000 euroa vuodessa

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Coolcenter Forssa Oy
Päivitetty 05.02.2024
CoolCellar-2D-6D-1024x654

Yhä useampi taloyhtiö haluaa eroon energiasyöpöstä kylmäkellarista kuvanmukaisin keinoin.

Varkaudessa sijaitseva Asunto Oy Wahlinkatu 5 teki taannoin yhden taloyhtiönsä historian tärkeimmistä päätöksistä, nimittäin sijoittaessaan kylmäkellarin uusimiseen energiansäästön toivossa. Taloyhtiössä vaihdettiin vanhan kylmäkellarin korvaajaksi kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.

Monissa vanhoissa taloyhtiöissä on tultu siihen tulokseen, että kylmäkellarien aika on ohi ja halutaan uusia, energiaa säästäviä ratkaisuja käyttöön ja tilat yhä monipuolisemmin hyödynnettyä. Keinoja on monia, ja yksi niistä on muuntaa kylmäkellari kylmälokerikkoihin. Kylmälokerikkojen ansiosta kylmätilaa voidaan vapauttaa muuhun käyttöön. Näin tapahtui myös Varkaudessa.

Haastattelimme varkautelaisen As Oy Wahlinkatu 5:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Aalia ja iloksemme kuulimmekin, että alkusysäys koko remontille lähti tuottamamme Omataloyhtiö-lehden myötä.

‒ Lueskelin Omataloyhtiö-lehteä ja huomasin esitteen kylmäkaapeista. Tilasin välittömästi esitteet ja kutsuin hallituksen koolle. Hallitus hyväksyi ylimääräisessä yhtiökokouksessa esitteen mukaisen ratkaisun, tuotteen ja hinnan, kertoo Erkki Aali.

Säästöt mielessä alusta alkaen

Taloyhtiöissä oli aloitettu jo aikaisemmin sähkön säästön mahdollistavia toimenpiteitä, mutta lisää toimenpiteitä kaivattiin. Heillä oli kylmäkellarin 54 komerosta aktiivisessa käytössä vain kuusi komeroa, joten insinööritoimistolla teetetyt hukkasähkön laskelmat olivat puistattavat. Hukkasähköön kulutettiin tuhansia euroja vuodessa.

‒ Keskustelimme hallituksessa suuren kylmäkellarin tarpeellisuudesta. Mietimme tilalle pakastekaappeja niille asukkaille, jotka halusivat käyttää suoritetun kyselyn jälkeen lisää kylmätilaa, kertoo Aali.

‒ Alkuun tilasimme kaksi kaappia ja nyt niitä on jo kolme. Kylmäkaapit päätettiin sijoittaa askarteluhuoneeseen helpottaaksemme käyttäjien asioimista omalla kaapillaan, jatkaa Aali.

Myös asukkaiden ikärakenne otettiin ratkaisussa huomioon kokonaisvaltaisesti.

<p data-block-key="xekji">Kuvassa Asunto Oy Wahlinkatu 5:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Aali</p>
Kuvassa Asunto Oy Wahlinkatu 5:n hallituksen puheenjohtaja Erkki Aali

Muutosremontti kannatti

CoolCellar®-ratkaisu oli omanlaisensa lottovoitto taloyhtiölle, ei pelkästään energiatehokkuutensa vuoksi, vaan sen myötä mahdollistuvan lisätilan uusiokäytön ansiosta. Taloyhtiössä kiiteltiin CoolCenterin apua koko projektin ajalta ja sitä, kuinka monipuolinen ratkaisu onkaan eri käyttäjät huomioiden.

‒ Yhteistyö on ollut mutkatonta. Käytännössä koko projekti sujui erittäin hyvin. Purimme itse paketit ja lisäsimme kylmäkoneen kaapin päälle ohjeiden mukaan. Sitten ei tarvinnut muuta kuin asettaa kaapit paikoilleen ja töpseli seinään, iloitsee Aali projektin sujuvuudesta CoolCenterin kanssa.

Ratkaisu on ollut erittäin käytännöllinen lisätila ihmisille, jotka esimerkiksi säilövät marjoja ja käyttäjät ovat olleet myös erittäin tyytyväisiä.

‒ Kylmäkaapin käyttö tapahtuu jokaisen käyttäjän omalla avaimella. Käyttö on vaivatonta ja kylmätila pysyy yleisilmeeltään siistinä, kertoo Aali. Suosittelen muitakin hankkimaan kyseisen tuotteen, hän jatkaa.

Info

Info

As Oy Wahlinkatu 5 säästöt CoolCellar®-ratkaisun myötä

Kaikki ne sähkön säästökohteet, joita taloyhtiössä on toteutettu, ovat yhteensä 72 000 kw eli euroissa säästö on ollut noin 12 300 €.

  • Kylmiön kulutus on noin 22 000 kw/vuosi, tekee euroissa noin 3 800 €/vuosi
  • Kylmäkaapit kuluttavat noin 600 kw/vuosi eli euroissa vain 100 €/vuosi

Vanha kylmäkellari voi olla todellinen energiasyöppö

Coolcenter on kerännyt tietoa energiankulumittauksista taloyhtiöistä, huoltoliikkeiltä ja isännöintitoimistoilta eri puolelta Suomea. Kylmäkellareissa käytettyjä laitteita on moneen lähtöön, ja monessa tapauksessa aika on tehnyt tehtävänsä.

– Kylmäkellareita on rakennettu hyvin monenlaisilla teknisillä ratkaisuilla, joista osa on suorastaan nerokkaita, aikansa mallisuorituksia. On hyödynnetty Suomen pitkän talvikauden luontaista kylmää ilmanalaa. Lauhdutuksen lämmöntuotto on hyödynnetty rappukäytävien lämmitykseen tai ohjattu kuivaushuoneisiin. Laitteistot kuluttavat kuitenkin nykymittapuun mukaan verrattain paljon sähköä, kerrotaan Coolcenter Forssa Oy:stä.

Esimerkiksi 32 asukkaan käyttämä kylmäkellari, jonka lattiapinta-ala on 49 m² ja tilavuus 100,5 m³, kuluttaa sähköä 7 000–15 000 kilowattituntia vuodessa*. Taloyhtiön taloutta rasittavat tämän lisäksi säännölliset huoltotoimenpiteet, kontrollikäynnit ja korjauskustannukset, joihin on budjetoitava keskimäärin vähintään 5 000 euroa vuodessa.

– Kun huomioidaan selvityksissämme paljastunut erittäin alhainen, noin 15 prosentin käyttöaste, ollaan helposti tilanteessa, jossa kylmäkellareiden käytön järkevyyttä joudutaan harkitsemaan uudelleen.

Käyttöasteen laskun taustalla on CoolCenterin kokemusten mukaan etenkin kuluttajakäyttäytymisen muutos. Tulevaisuudessa EU:n tiukentuvat kylmäainemääräykset rajoittavat kylmäkellareiden vanhoille koneistoille tehtäviä huoltoja, mikä osaltaan lyhentää niiden elinikää.

Kylmäkellarien muutostyöt ovat viivästyneet, koska niiden tilalle ei ole ollut tarjolla järkevää vaihtoehtoa. Siksi monessa tapauksessa on päädytty korjaamaan ja uudistamaan vanhaa tekniikkaa kalliilla kustannuksilla. Parempi vaihtoehto on asukastarvekartoitus, jonka pohjalta vanha järjestelmä korvataan uudella ja huoltovapaalla ratkaisulla, josta asukkaat maksavat saunavuoron tapaan.

* Kylmäkellarien kulutustiedon lähde: Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Talotekniikan koulutusohjelma Insinöörityö 11.11.2013

Info

Info

CoolCellar®-lokerikkokylmiö

CoolCellar® on Suomessa suunniteltu ja valmistettu kylmäsäilytysratkaisu, jolla on Avainlippumerkki.

  • CoolCellarilla voidaan modernisoida esimerkiksi taloyhtiön uusimisen tarpeessa olevat kylmäkellaritilat. Se sopii myös uudiskohteisiin.
  • Kokonaan Suomessa valmistettu laadukas ja kestävä kotimainen tuotemallisto.
  • Erinomainen ratkaisu taloyhtiön energiansäästön lisäämiseen. Sähkönkulutus on 1 000 kilowattia vuodessa.
  • Saatavilla on kaksi vaihtoehtoa: kylmälokerikkokaappi kahdella 365-litraisella lokerolla tai kuudella 106-litraisella lokerolla. Moduuleista voidaan koota tarpeen mukainen kokonaisuus.
  • Koneikko ja runko ovat erillisiä, mikä mahdollistaa mahtumisen myös 60–70-luvun talojen ahtaisiin tiloihin.
  • Liitetään suoraan pistorasiaan. Järjestelmässä on elektroninen lämpötilan ohjaus ja ulkoinen digitaalinen lämpötilanäyttö.
  • Käyttäjä saa oman numeroidun kylmälokeron, johon on yksilöity Abloy-avain.

Ovatko taloyhtiönne kylmäsäilytystilat uudistamisen tarpeessa?

Coolcenter Forssa Oy
Remontti
asuminen
energiansäästö
energiankulutus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80842.jpg
Taloyhtiö ei aikaillut - kertaheitolla eroon vanhasta kylmäkellarista
Vanhasta kylmäkellarista luopuminen ja nykyaikaisiin CoolCellar®-kylmälokerikkoihin siirtyminen ovat tuoneet paljon käytännön hyötyä forssalaiselle taloyhtiölle. Ikääntynyt kylmäkellari voi olla taloyhtiölle merkittävä rahareikä, joka ei vastaa asukkaiden nykyisiin tarpeisiin.
20234_81357.jpg
Taloyhtiö vaihtoi kylmäkellarin kylmälokerikkoon
Yhä useampi taloyhtiö haluaa eroon energiasyöpöstä kylmäkellarista. Turkulaisessa taloyhtiössä laitettiin töpinäksi, ja vanhan kylmäkellarin korvaajaksi hankittiin kotimaiset CoolCellar®-kylmälokerikot.
20231_80590.jpg
Kylmäkellari osoittautui kalliiksi sähkösyöpöksi - näin taloyhtiö ratkaisi ongelman
Turkulaisen taloyhtiön kylmäkellari osoittautui kalliiksi menoeräksi sähkösopimuksen vaihduttua. Vanhan kylmäkellarin korvaajaksi löytyi kustannustehokas ja käytännöllinen ratkaisu kotimaisesta CoolCellar-kylmälokerikkojärjestelmästä.
Nainen tummassa paidassaan seisoo kerrostalojen edessä
Maalämpö vähentää yhtiövastikkeen korotuspainetta
Tällä hetkellä moni taloyhtiö etsii kuumeisesti keinoja vähentää hinnankorotuksista syntyvää painetta yhtiövastikkeiden korottamiseen.Yksi hyvä ratkaisu tähän on maalämpö palveluna.Koska energia ja vesi muodostavat jopa 30–40 % taloyhtiön kustannuksista, energiaremontti ja sen yhteydessä toteutettu lämmitysjärjestelmän vaihtaminen maalämpöön vähentävät painetta yhtiövastikkeen korotukseen. Ostamalla maalämmön palveluna taloyhtiö saa energiaomavaraisen, riskittömän ja kustannuksiltaan erittäin ennustettavan ratkaisun pitkälle tulevaisuuteen.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Pikkukodin remppa
Haluatko uusia ideoita pikkukodin remonttiin ja sisustukseen? Kaipaatko vinkkejä tilan maksimointiin? Etsitkö kätevää ratkaisua kotisi tilan jakamiseen ja muokkaamiseen tarpeidesi mukaan? Ei hätää, sillä uusin jakso tarjoaa vastauksia näihin kysymyksiin ja paljon muuta!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton