• Etusivu
  • Osakas

Hallituksen päätösvaltaisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Hallitus on päätösvaltainen silloin, kun yli puolet jäsenistä on paikalla, ellei yhtiöjärjestys sisällä muuta määräystä.

Uuden asunto-osakeyhtiölain 7-luvun 3 §:ssä on kuitenkin päätöksentekokielto silloin, jos kaikille hallituksen jäsenille ei ole mahdollisuuksien mukaan varattu tilaisuutta osallistua asian käsittelyyn. Jos hallituksen jäsen on estyneenä ja hallituksessa on varajäseniä, on varajäsenelle varattava vastaava tilaisuus.

Hallituksen päätökset tehdään enemmistöpäätöksin, ellei yhtiöjärjestyksessä toisin määrätä. Tasatilanteessa puheenjohtajan kanta ratkaisee päätöksen sisällön.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Rakennuttajan vastuu rakennusvirheistä
Uudiskohteessamme on merkittäviä puutteita mm. pahasti naarmutetut ikkunat, maalausvirheet, LVI-ongelmia ja pintavesiä ei ole johdettu hallitusti. Noin 20 asuntoa 60:stä ei ole antanut suostumusta RS10 vakuuden vapauttamiseksi. Noin 40 on sen vapauttanut.Hallitukselta on ilmeisesti pyydetty 40 asunnon osuus vakuuksista vapautettaviksi. Tulisiko hallituksen vapauttaa nuo vai huomioida tuossa jotenkin yhteisissä tiloissa ja ulkoalueilla olevat virheet ja puutteet?Tulisiko RS10 vakuuden pidättäneiden antaa asia Kuluttajariitalautakunnan ratkaistavaksi saadakseen suojaa rakennuttajan vaateilta vapauttaa vakuus tai mahdolliselta vahingonkorvaussyytteeltä?Onko niin, että rakennuttajan tulee korjata puutteet ja virheet vakuuden pidättäneiden osalta viivytyksettä, jotta suoritus on sitten sopimuksen mukainen ja ostaja voi vapauttaa vakuudet?Mikä on vakuuden vapauttamisen tai pidättämisen suhde siihen, miten/milloin virheet ja puutteet korjataan?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Asbestia asunnossa
Asunnossamme todettiin kosteusvaurio, joka on levinnyt viereiseen huoneeseen. Nyt remontin yhteydessä huoneen lattiamateriaalin alta on löytynyt asbestia. Yhtiö on poistattanut kostean alueen lattiasta, mutta jättänyt kuivana säästyneen osan lattiaa asbesteineen purkamatta. Yhtiö on palauttamassa puretun osan lattiaa uudella materiaalilla remonttia edeltävään tasoon. Kuinka tulisi toimia jäljelle jääneen lattian kanssa? Onko yhtiön velvollisuus poistaa havaittu asbesti lopusta lattiasta vai jääkö osakkaan vastuulle vaihdattaa loput lattiasta näin halutessaan?
20197_58914.jpg
Säästöjä lämmityskustannuksiin tehokkaalla eristyksellä
Julkisivuremontin yhteydessä vanhojen lämmöneristeiden uusimisella voidaan parantaa rakennuksen energiatehokkuutta huomattavasti ja tämän myötä saada selkeitä säästöjä taloyhtiön lämmityskuluihin. Tehokkailla Kooltherm-lämmöneristeillä vanhakin rakennus voidaan päivittää energiatehokkuus- tai jopa passiivitasoon asti.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Autokatoksen osuus remontissa?
Vuonna 1977 rakennetussa taloyhtiössämme on 20 huoneistoa ja 11 autokatospaikkaa, jotka ovat osakkaiden omistuksessa. Pitäisikö yhtiön yhteisiä remontteja laskutettaessa ottaa huomioon myös autokatosten osuus? Eikä niin, että autokatokseton maksaa saman hinnan kuin katoksen omistaja. Asunto-osakkaiden, niin koon kuin kerrostenkin osalta jako on oikein. Ja miten on katosten omistusoikeus? Tietoni mukaan niitä on ostettu yhtiöltä 2000-luvun puolivälissä vain tilisiirrolla. Eli niistä ei ole osakekirjoja, eikä kauppakirjojakaan tehty. Pitäisikö myös autokatoksista olla osakekirjat lain mukaan tai kauppakirjat?
20236_82194.jpg
Viikon kysymys: Kenelle kuuluu lämminvesivaraajien kunnossapitovastuu?
Meidän taloyhtiömme on rakennettu vuonna 1985. Rakentamisen yhteydessä kaikkiin asuntoihin (6 kpl) asennettiin lämminvesivaraajat WC-tilaan. Varaajat on uusittu vuonna 2005. Nyt osa osakkeenomistajista on poistanut täysin toimivat varaajat sekä hankkineet ja asentaneet omalla kustannuksellaan uudet varaajat saunaan lauteiden alle.Kenen on kunnossapitovastuu ao. varaajien ja mahdollisesta vesivahingosta taloyhtiön vastuulle kuuluvalle alueelle?Entä uusien osakkeenomistajien vastuu?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton