• Etusivu
  • Ajankohtaista

Hallituskonkarin neuvo: "Rohkeasti mukaan ja aina kannattaa kysyä"

Tiina Painokallio
Julkaistu 11.04.2025
tylli22 kuva 3

(Kuva: Jarno Kylmänen)

Antti Aarnio tietää, että omaisuudestaan kannattaa pitää huolta. Siksi hän haluaa olla mukana oman taloyhtiönsä hallituksessa. Hän on luvannut vastata vasta hetken aikaa hallituksessa mukana olleen Satu Edbergin kysymyksiin.

Espoolaiset Antti Aarnio ja Satu Edberg istuvat saman taloyhtiön hallituksessa. Aarniolla on kokemusta hallitustyöskentelystä parinkymmenen vuoden ajalta. Edberg tuli mukaan muutama vuosi sitten. Heidän rivitaloyhtiönsä As Oy Alakalliontie 2 on keskikoinen. Asuntoja on 31 ja asukkaita noin 75. Hallituksen vaihtuvuus on ollut vähäistä. Satu Edberg otettiinkin ilolla vastaan, kun hän lupautui mukaan.

Nyt Edberg on miettinyt muutamia kysymyksiä, joihin Aarnio on luvannut vastata.

Huomio

Huomio

AS OY ALAKALLIONTIE 2

  • 31 asuntoa, asukkaita noin 75.
  • Rakennettu 1980-luvun puolivälissä.
  • Hallituksessa viisi jäsentä, kokoontuu vuodessa noin viisi kertaa.
  • Hallituksen puheenjohtaja Antti Aarnio.
  • Hallitus pysynyt pitkään samana, tuorein jäsen Satu Edberg on ollut mukana pari vuotta.
  • Asunto-osakeyhtiölain mukaan taloyhtiön hallitus huolehtii hallinnosta, kiinteistön ja rakennusten hoidosta sekä muusta toiminnasta. Hallitus järjestää myös taloyhtiön talouden valvonnan ja varmistaa, että osakkaat ja asukkaat saavat taloyhtiössä riittävästi tietoa.

Miten sinä Antti päädyit mukaan taloyhtiön hallitukseen?

– Lähdin mukaan jo edellisessä asuinpaikassani, joka oli kerrostaloyhtiö. Minua kiinnosti olla päättämässä asioista ja linjaamassa, miten niitä hoidetaan.

– Asunto on omaisuutta, jota hoidetaan. Haluan olla vaikuttamassa siihen, miten sitä hoidetaan, jotta se pysyisi mahdollisimman hyvin kunnossa.

Mikä saa sinut pysymään mukana vuodesta toiseen?

– Niin, onhan sitä tullut sanottua jo useita kertoja, että vielä yksi vuosi. Aina väillä se tympäisee, mutta on kuitenkin tullut jatkettua. Nämä jutut kiinnostavat, ja olen oppinut paljon.

– Sekin on totta, että ei näihin hallituspaikkoihin kovin paljon ole pyrkyä. Käytännössä monet ihmiset ovat aika monta vuotta hommissa. Vähän on yritetty saada vaihtuvuutta hallitukseen, esimerkiksi Satu saatiin mukaan.

– Ainakin vielä ovat positiiviset jutut olleet suurempia kuin negatiiviset jutut.

Mitä negatiiviset asiat ovat?

– Välillä ärsyttää, kun osakkaat valittavat jostain asiasta. Eivät ihmiset syytä puheenjohtajaa, mutta palautetta tulee. Se pitää yrittää vain kestää. Joskus tuntuu, että osakkailla menevät sekaisin taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja ja talonmies.

– Ihan kaikkia asioita ei puheenjohtaja ehdi hoitaa, eikä pidäkään, koska kyse kuitenkin vapaaehtoistoiminnasta.

– Välillä joutuu toimimaan myös erotuomarina.

Millaisissa tilanteissa on puheenjohtajaa tarvittu rauhoittelemaan?

– Ne ovat ihmisten väliseen sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyviä juttuja.

– Muutamia tupakointiin liittyviä juttuja on ollut. Haju on ärsyttänyt. Siinä on saanut sovitella.

– Koen oman roolini myös niin, että yritän pitää yhteishenkeä yllä. Muistutan, että tässä asutaan naapureina, yritetään pitää hyvät välit. Se on kaikille helpompaa.

– Meillä ei ole ollut mitään isoja ongelmia. Taloyhtiössä asuu hyvää porukkaa.

Satu Edbergille sama kysymys takaisin: Miksi lähdit mukaan?

– Yhtiökokouksessa kannustettiin uusia mukaan, ja ajattelin, että miksi ei. Olen muutenkin monessa mukana. Toiseksi ajattelin, että hallituksessa pysyy hyvin ajan tasalla taloyhtiön asioista. Olen oppinut matkan varrella paljon. Kun keskustellaan itselleni vieraista asioista, kuten salaojien tarkastuskaivoista, yritän perehtyä kyselemällä, jotta ymmärrykseni on sitten riittävällä tasolla asioita päätettäessä.

– Välillä itsekin ärsyynnyn kommenteista, joita osakkailta tulee. Moittijat eivät ole yleensä valmiita kuitenkaan tulemaan hallitukseen päättämään asioista. Ajattelen silloin, että tervetuloa vain päättämään, meidän taloyhtiössämme se on mahdollista kaikille.

<p data-block-key="owpwu">– Asunto on omaisuutta, jota hoidetaan. Haluan olla vaikuttamassa siihen, miten sitä hoidetaan, jotta se pysyisi mahdollisimman hyvin kunnossa, kertoo Antti Aarnio, hallituksen puheenjohtaja. (Kuva: Jarno Kylmänen)</p>
– Asunto on omaisuutta, jota hoidetaan. Haluan olla vaikuttamassa siihen, miten sitä hoidetaan, jotta se pysyisi mahdollisimman hyvin kunnossa, kertoo Antti Aarnio, hallituksen puheenjohtaja. (Kuva: Jarno Kylmänen)
<p data-block-key="gba57">– En ole kokenut, että olisin tarvinnut erikseen jotain perehdytystä, suoraan toimintaan mukaan vaan, sanoo Satu Edberg, hallituksen jäsen. (Kuva: Jarno Kylmänen)</p>
– En ole kokenut, että olisin tarvinnut erikseen jotain perehdytystä, suoraan toimintaan mukaan vaan, sanoo Satu Edberg, hallituksen jäsen. (Kuva: Jarno Kylmänen)

Antilta haluaisinkin kysyä vielä, että miten lähdet kasvattamaan omaa ymmärrystäsi, kun eteen tulee uusia asioita?

– Minulle ei ole teknistä koulusta, olen ekonomi koulutukseltani. Talousasiat ovat lähempänä kuin tekniikka. Toki olen vuosien varrella oppinut asioita. Jonkinlainen perusymmärrys on kertynyt ajan kuluessa.

– Teknisissä asioissa voi hyödyntää isännöintitoimiston asiantuntijoita. Meidänkin hallituksessamme on tehty kuntotarkastus ja arvioraportteja, että saisimme teknisestä puolesta tietoa. Raportit kertovat, missä jamassa taloyhtiö on ja niiden avulla osaamme suunnitella toimintaa eteenpäin.

– Ei hallituksessa tarvitse olla teknistä osaamista. Toki on hyvä, jos joku tietää jotain myös teknisistä asioista, mutta ei se välttämätöntä ole.

Mitä sinä Satu teet, kun eteen tulee uusia asioita?

– Googlesta katson joskus, mutta usein ihan perinteisesti konsultoin omaa isääni. Hänellä on osaamista näissä asioissa. Tuki löytyy sieltä.

Antti, millaisia päätöksiä olet ollut taloyhtiössä tekemässä?

– Normaaleja peruskorjausjuttuja, esimerkiksi kaukolämpö- ja kattoremontti. Pari vesivahinkoa on sattunut, kylppärit on kunnostettu. Kaikkea tavallista.

– Isännöitsijä enimmäkseen hoitaa taloyhtiön hallinnollisia asioita, mutta hallituksen pitää katsoa, että homma etenee. Joskus kuulee, että isännöitsijä pyörittää kokonaan taloyhtiötä. Hallitus kuitenkin tekee päätökset. Pitää muistaa roolit, kuka päättää ja kuka toteuttaa.

Satu puuttuu puheeseen, ja kehuu taloyhtiön hallituksen toimintaa.

– Omasta mielestäni meillä on hyvin hoidettu taloyhtiö. Kuten Antti sanoi, ollaan jatkuvasti ajan tasalla ja katsotaan tulevaisuuteen ennakoivasti. Yllätyksiä toki joskus tulee, mutta isommat yllätykset vältetään.

– Hallituksen uutena jäsenenä minut otettiin tosi hyvin vastaan. Olen aina saanut vastauksen kysymyksiini. En ole kokenut, että olisin tarvinnut erikseen jotain perehdytystä, suoraan toimintaan mukaan vaan. Aika selkeä homma.

<p data-block-key="gba57">(Kuva: Jarno Kylmänen)</p>
(Kuva: Jarno Kylmänen)

Onko sinulle Antti tullut vastaan jotain hallitustyön käsikirjoja?

– On niitä kirjojakin. Minä olen käynyt jotain koulutuksia, varsinkin talouspuoleen. Seuraan Kiinteistöalan koulutuskeskuksen tarjontaa, sitä kautta kävin yhden koulutuksen. Toinen koulutus oli Kiinteistöliiton järjestämä talousalan kurssi.

– Tilinpäätösanalyysejä tutkiessa olen tullut siihen tulokseen, että harva osakas tuntee hyvin taloyhtiön taloudellisen tilanteen.

Se voi olla vaikeaa, eikä ihmisiä kiinnosta. Tässä on petraamisen paikka.

– Mielestäni hallituksen pitää kuitenkin ymmärtää luvuista jotain, ettei olla vain isännöitsijän varassa. Hallituksen pitää katsoa lukuja, vaikka kieltämättä ne voivat olla vähän vaikeita. Meillä on onneksi yksi kiinteistövälittäjä hallituksessa, joka tietää näitäkin asioita.

Lopuksi vielä Antin vinkki mukaan tulemista miettiville.

– Rohkeasti mukaan vaan. On hyvä, että hallituksessa on erilaisia ihmisiä, erilaisista taustoista ja eri ikäisiä. Eikä tämä nyt niin kovin työllistäväkään loppujen lopuksi ole.

– Jos sellaisen viestin voisi vielä välittää, että tule kysymään, jos on jotain epäselvää tai haluat lisätietoa. Me kokeneemmat jäsenet yritämme vastata, jos mekään osaamme.

Huomio

Huomio

Lue lisää (kirjallisuutta aiheesta):

  • Kirsi Ruutu, Arto Kemppainen: Taloyhtiön hallituksen ABC (Kustantaja Kiinteistömedia, 2020)
  • Heinonen Matti: Taloyhtiön talous (Kustantaja Kiinteistömedia, 2020)
  • Hupli Jenni: Hallituksen tehtävät ja vastuut (Kustantaja Kiinteistömedia, 2020)
Ajankohtaista
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

piirretty kuva kun taloyhtiön hallituksen jäsenet seisovat kerrostalon katolla
Ovatko taloyhtiösi vastuuhenkilöt ajan tasalla?
Taloyhtiössä yhtiökokous valitsee hallituksen, jonka toimikausi alkaa heti valintapäätöksen jälkeen. Hallitus voi ryhtyä hoitamaan taloyhtiön asioita siten välittömästi sen jälkeen, kun se on valittu.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton