• Etusivu
  • Remontti

Hanki uusin suunnittelutieto korjaushankkeiden tueksi RIL-oppaista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.09.2015
20149_40793.jpg

Onko sinulla jo käytössäsi kaikki työssäsi tarvittavat RIL-oppaat?
Nyt uusimmat RIL-oppaat on mahdollista saada Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta. Osa Verkkokaupan kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille.

Tutustu alla oleviin esittelyihin ja tilaa hyllyysi puuttuva opas.

Voit tilata uusimmat RIL oppaat nyt Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta

Ryhmäkorjaushankkeen toteutus

Taloyhtiön kannalta ryhmäkorjaushanke on taloudellisempi, vähemmän riskejä sisältävä ja kokonaisuudessaan laadukas tapa toteuttaa tarvittavat korjaustyöt.

RIL 260-2012 Ryhmäkorjaushankkeen kokoaminen, suunnittelu ja toteutus avaa ryhmäkorjaushankkeen (RK-hanke) toimintamallia lähtien ryhmän kokoamisesta aina takuuajan loppuun. Laadittu ohje on kohdistettu taloyhtiöiden hallituksille sekä isännöitsijöille, suunnittelijoita ja korjaushankkeen fyysisen työsuoritteen tekijöitä unohtamatta.

Routasuojaus

Suomessa on totuttu routaan ja pakkaseen sekä ennalta ehkäisemään ja hoitamaan niiden aiheuttamat ongelmat. Routa osataan ottaa huomioon niin talon- kuin infrarakentamisen suunnittelussa sekä itse toteutuksessa.

Routasuojaus –rakennukset ja infrarakenteet (RIL 261-2013) pyrkii käsittelemään monipuolisesti routasuojausta niin talon- kuin infrarakentamisenkin kannalta. Routailmiöstä ja suojaustavoista on koottu yksiin kansiin tiedot, joiden pyrkimyksenä on parantaa alan osaamista. Näin on pyritty saamaan erinomainen työkalu roudan vaikutuksiin ja roudan aiheuttamien riskien hallintaan ja sitä myöden myös vahinkojen estämiseen. Julkaisuun on lisätty päivitettyä tietoa sekä viimeisintä tutkimustietoa, lisäksi on otettu huomioon nykyisen rakennuskannan yhä vähäisempi energiankulutus.

Teolliset ratkaisut korjausrakentamiseen

Korjausrakentaminen eroaa merkittävästi uudisrakentamisesta siinä, että jo olemassa olevat puitteet asettavat omat rajoitteensa työn toteuttamiselle. Perinteisesti tehdyt korjaukset ovat usein kestoltaan pitkiä ja raskaita toteuttaa sekä kalliita. Korjaustyön suorituksessa on muistettava ottaa huomioon myös käyttäjä. Uudentyyppinen korjausmenetelmä on kuitenkin kehitetty keventämään rakentamisen raskassoutuisuutta.

Teolliset korjausrakentamismenetelmät tarjoavat helpotusta korjausrakentamisen kustannuksiin sekä pitkäksi venyvään aikatauluun. Moduulirakentaminen voi olla tulevaisuuden korjausrakentamisessa se oikea suunta, sillä moduulirakentamisella voidaan luoda vanhaan kiinteistöön myös täysin uusia tiloja nopeasti ja helposti.

Teollisen korjausrakentamismenetelmän käyttöönotto heijastuu moneen: suunnitteluprosessiin, itse toteutusmuodon valintaan sekä tuotantoprosessiin. RIL 258-2011 Teolliset ratkaisut korjausrakentamisessa -tarjoaa reilusti lisätietoa sekä toteutusesimerkkejä aiheesta.

Pihojen pohja- ja päällysrakenteiden suunnittelu

Kiinteistön piha-alueet tulee olla suunniteltu käyttäjiä ajatellen. Viihtyisä, turvallinen sekä käyttö- ja säärasitukset huomioiden saavutetaan pitkäikäinen ja toimiva piha-alue. Muun muassa maaperän laatu sekä vaadittavat kantavuusominaisuudet määräävät lähtöarvot alueen suunnittelulle.

RIL 234-2007 opas sisältää suosituksia sekä periaatteita, joiden noudattamista esitetään pihan ja siihen liittyvien rakenteiden suunnittelussa sekä toteuttamisessa. Ohje esittelee myös ratkaisumalleja erilaisista tapauksista sekä rakenteista. Varsinaisia päällysteitä ohjeessa ei juurikaan ole käsitelty kuin esimerkinomaisin tapauksin. Pääpaino oppaan sisällöllä on uudisrakentaminen, mutta korjausrakentajaakaan ei ole unohdettu.

Ongelmia hankkeessa? Esimerkkitapauksista apua ongelmaan

RIL-julkaisujen sarjassa Rakennusalan oikeuskäytäntöä on aikaisemmin esittelyssä olleista RIL-oppaista poikkeuksellinen, sillä se valottaa rakennusalan sopimuskäytäntöä sekä suunnittelua aivan erilaisesta näkökulmasta.

RIL 247-2008 Rakennusalan oikeuskäytäntöä sisältää erinomaisia, tositapahtumiin pohjautuvia esimerkkejä siitä, miten pienet yksityiskohdat voivat vaikuttaa lopputulokseen. Samalla korostuu, miten helposti oikeusteitse ratkaisujen hakemisen olisi voinut pienin toimenpitein välttää.

20149_40796.jpg

Rakennusten veden- ja kosteudeneristys

Rakenteiden kosteusteknisen toiminnan haasteita on noussut esille 2000-luvulla. Nämä esille tulleet ongelmat ovatkin omalta osaltaan vaikuttaneet mm. RIL 107-2012 ohjeen sisältöön.

Vaikuttajia on useita: ilmastonmuutoksen johdosta nousevat kosteusrasitukset, home- sekä kosteusongelmat, matalaenergiarakentaminen ja sitä seurannut vaipan kosteusteknisten olosuhteiden muutos. Myös standardien uusiutuminen sekä tuotehyväksyntämenettely ovat vaikuttaneet omalta osaltaan.

Rakennusten veden- kosteudeneristysohjeet sisältää käytännön ratkaisuja sekä teknisiä ohjeita, miten rakennusten kosteustekninen suunnittelu, toteutus, ylläpito sekä korjaus tulisi tehdä, jotta lopputulokseksi saataisiin terve rakennus.

Linjasaneeraus tiedossa?

Suomen rakennuskannan vanhetessa, alkaa saneeraustarve näkyä esimerkiksi 1960-ja 1970 –lukujen asuinkerrostaloissa. Erityisesti saneeraustarve kohdistuu kiinteistöjen julkisivuihin ja ulkovaippaan. Myös kiinteistöjen talotekniikka alkaa olla korjauksen tarpeessa.

Asuinkerrostalojen linjasaneeraus – RIL on jaettu kahteen osaan, joista ensimmäisessä osassa (RIL 252-1-2009) käsitellään itse saneeraustyön perusteita, kakkososan (RIL 252-2-2009) keskittyessä tarjoamaan malliratkaisuja eri tilanteisiin. Asuinkerrostalojen linjasaneeraus -kirjaparin tarkoituksena on toimia apuvälineenä vesi-, viemäri- ja sähkölinjasaneerauksissa niin asunto-osakeyhtiöille kuin myös suunnittelijoille ja urakoitsijoille ja tarjota näin yhteisen kielen sekä tilaajalle että palvelun tarjoajalle.

Kosteudenhallinta

Kosteudenhallinta ja homevaurioiden estäminen (RIL 250-2011) –ohjeessa käsitellään kosteudenhallintaa kokonaisprosessina. Ohjeessa käsiteltyjä aiheita ovat erilaiset tärkeät rakennusfysikaaliset sekä tekniset periaatteet, jotka kaikkien hankeprosessin eri osapuolten on hyvä tiedostaa. Varsinaiseksi ohjeessa olevan tietopaketin kohderyhmäksi on ajateltu rakennushankkeen sekä kiinteistöpidon ammattilaisia ja muita tärkeitä asianosaisia, joilla ei välttämättä ole takanaan teknistä taustaa.

20149_40793.jpg

Matalaenergiarakentaminen

Kestävä kehitys, energiatehokkuus sekä ilmastonmuutos ovat kaikki tämän päivän käytetyimpiä termejä, jotka eivät taatusti ole jääneet keneltäkään kuulematta. Miten nämä vaikuttavat varsinaiseen rakentamiseen?

RIL 249-2009 kertoo matalaenergiarakentamisesta yksityiskohtaisemmin, avaa käsitteet ja perehtyy myös energiakorjausten suunnitteluun ja toteutukseen. Ohje pyrkii tuomaan eri osapuolille kattavaa tietoa matalaenergiarakentamisesta sekä edistämään matalaenergia- ja passiivitalojen yleistymistä. Matalaenergiarakentaminen-ohje ei perehdy ainoastaan uudisrakentamiseen, vaan avaa myös energiakorjauksen sekä asuinrakennusten ylläpidon ja käytön maailmaa.

Ohjeet rakennuspohjan ja tonttialueen kuivatukseen

Jo ennen varsinaista rakennusprojektia tulee miettiä, miten ja millä toimenpiteillä tuleva rakennus säilyy rakenteiltaan kuivana. Jotta rakennus säilyy hyvässä kunnossa, on huolehdittava rakennuspohjan tehokkaasta kuivatuksesta sekä kosteuseristyksestä, lisäksi on huomioitava rakennuksen korkeusaseman valinta.

RIL 126-2009 tarjoaa selkeät ohjeet, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun suunnitellaan rakennuspohjan sekä tonttialueen kuivatusta. Ohjeeseen on otettu omana uutena osionaan radonsuojausta koskevat asiat rakennuspohjan kuivatukseen liittyvältä osaltaan. RIL 126-2009 on tiivis tietopaketti, joka havainnollistaa muiden muassa salaojien sijaintia leikkauskuvin erilaisten perustustapojen yhteydessä.

Uusimmat RIL oppaat nyt saatavilla Rakentaja.fi Verkkokaupan kautta

Info

Info

Suunnittelutyötä ohjaavat normit ja määräykset

RIL:n ohjeet, normit sekä käsikirjat toimivat hyvänä apuna ja ohjenuorana suunnittelijoille sekä rakentajille. Osa Jäsentukun kautta saatavista kirjoista on uudistettuja sekä korvaavia teoksia aiemmin ilmestyneille ja pitävät näin sisällään tämän päivän parasta tietämystä ja viimeisimpiä suunnitteluvaatimuksia.

  • RIL –kirjasarja. Sisältää: käsi- ja oppikirjat, normit ja ohjeet sekä erikoisjulkaisut.
  • Rakennustiedon julkaisu RT-kortisto. Rakennustieto Oy toimii kiinteistö- ja rakentamisalan tietopalveluiden ja julkaisujen kustantajana. Rakennustiedosta löytyy ajankohtaiset rakennusalan säännökset, ohjeet ja tuotetiedot.
  • RakMK – Suomen rakentamismääräyskokoelma. Ympäristöministeriön ylläpitämä tietokanta, joka sisältää asetuksena annetut ja rakentamista koskevat säännökset ja ohjeet. Nämä asetukset sekä säännökset ovat velvoittavia.
  • Muut yleiset hyvää rakentamistapaa noudattavat ohjeet.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20204_63926.jpg
Ilmanvaihtoremontilla parempi asumisviihtyvyys ja pienempi energialasku
Monissa rivitaloyhtiöissä suunnitellaan parhaillaan erilaisia remontteja, tavoitteena energiasäästö. Suomen hiilineutraaliustavoite ja ARAn tarjoama energia-avustus kannustavat energiaremonttien tekemiseen. Lämmöntalteenotolla varustetulla ilmanvaihdolla saavutetaan energiatehokkuuden lisäksi nykyaikaista asumismukavuutta.Monissa vanhemmissa rivitaloyhtiöissä painitaan samanlaisten sisäilmalaatu- ja energiaongelmien kanssa. Ilmanvaihto on toteutettu joko koneellisella poistoilmanvaihdolla (katolla on huippuimuri tai lieden yläpuolella talotuuletin) tai niissä on painovoimainen ilmanvaihto. Lämpöä menee ilmanvaihdon myötä hukkaan ja ilmanvaihdon määrä ei kohtaa tarvetta. Ilmanvaihdon kasvattaminen vanhalla järjestelmällä aiheuttaisi lisää turhaa energian kulutusta ja korvausilmaventtiilien asentaminen vedon tunnetta. Ilmanvaihdon uusiminen nykyaikaiseen koneelliseen ilmanvaihtoon tuleekin pitkällä aikavälillä edullisemmaksi ja lisää asumismukavuutta.
20236_82063.jpg
Mikä on oikea tapa uuden isännöitsijän palkkaamiseen?
1. Taloyhtiössä on tulossa yhtiökokous ja kuulemma isännöitsijä on lopettamassa hommansa. Miten on oikea tapa ja laillisesti oikein uuden isännöitsijän palkkaaminen? Mitä kaikkea pitäisi ottaa huomioon? Edellinen on ollut täysin itsevaltias ja pyörittää hallitusta niin kuin hänelle sopii. Kaikki työt järjestetään omille tutuille, kirjallisia sopimuksia ei tehdä, kun kysyt, olet talon "pahahenki".Ilmapiiri on tosi huono, kun jotain päätetään, niin sen jälkeen isännöitsijä käy asukkaita manipuloimassa oman projektin taakse. Yhtiökokouksessa ei kukaan uskalla avata suuta. Kuitenkin kaikkea pyöritetään meidän rahalla.2. Kuinka monella valtakirjalla yksi osakas voi edustaa toisia osakkaita yhtiökokouksessa?
20189_54769.jpg
Varmaa ja huoletonta kaukolämpöä ilman investointia
As Oy Espoon Nuottatie 2:ssa lämmönjakolaitteet uusittiin syyskuun alussa Fortumin uudella Liisi-palvelulla. Näin kaukolämmityksen valinta ja uusiminen käytännössä tapahtuivat.
20236_82003.jpg
Hajuhaitta naapurissa - miten edetä?
Taloyhtiössämme on eräässä asunnossa hajuhaitta. Haju on ollut pitkäaikainen ongelma ja siitä on asunnon haltijalle ilmoitettu ja hän on luvannut poistaa hajun aiheuttajan. Myös terveystarkastajalle on ilmoitettu. Kuitenkaan haju ei ole poistunut, haju ei myöskään ole normaaliin elämään kuuluva haju. Rapun muut asiakkaat ovat asiasta valittaneet useita kertoja ja olen itsekin hajun todennut rapussa käymällä.Olisiko nyt aihetta antaa asukkaalle virallinen varoitus asiasta ja mikäli ei asia varoituksen jälkeen korjaannu onko aihetta jatkotoimenpiteisiin? Vai millä lailla tilanteessa olisi hyvä edetä?
20098_18355.jpg
Energiansäästöstä vuoden 2008 Taloyhtiöteko
Vuoden 2008 Taloyhtiöteko -palkinto myönnettiin keuruulaiselle As Oy Ylä-Kivelälle, jossa talon energiakulut alenivat merkittävästi lämmitysjärjestelmän muutoksen ja aurinkokeräinten käyttöönoton johdosta.Taloyhtiöteko-kilpailussa haettiin tällä kertaa nimenomaan niitä pieniä ja suuria tekoja, joilla taloyhtiössä voidaan edistää energian tehokkaampaa käyttöä ja luoda taloudellisempaa toimintaympäristöä. Kilpailussa palkittiin kolme kilpailun kriteerit täyttänyttä taloyhtiötä. Palkintoraati totesi ykköseksi valitun keuruulaisen As Oy Ylä-Kivelän, toiseksi tulleen porilaisen As Oy Haikaranpolun ja kolmanneksi sijoittuneen klaukkalalaisen As Oy Rastaantie 3:n Harri Kaivo-ojan säästötoimenpiteet taloudellisiksi ja kauaskantoisiksi ratkaisuiksi.
20206_65189.jpg
Piha päivitystä vailla - miten remontti kannattaa toteuttaa?
Monissa taloyhtiöissä vanhojen salaojien tekninen käyttöikä on tulossa lähivuosina tiensä päähän. Salaojaremontissa joudutaan tyypillisesti myllertämään pihaa runsaasti, kun sokkelin vierustat kaivetaan auki ja tontille tehdään putkikaivannot tarkastus- ja perusvesikaivoineen. Usein onkin järkevää yhdistää piha-alueen uudistaminen salaojakorjauksen yhteyteen, sillä taloyhtiö säästää näin sekä aikaa että rahaa, ja rakentamisen aiheuttamat häiriöt asukkaille voidaan minimoida.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton