• Etusivu
  • Piha

Miten taloyhtiön piharemontti kannattaa toteuttaa?

Miten pääsuunnittelija voi auttaa projektin onnistumisessa?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Doventus Oy logoDoventus OyLue lisää
Päivitetty 13.06.2025
20206_65189.jpg

Teknisesti toimiva piha on myös kaunis ja järkevästi toteutettu. © Doventus Oy

Monissa taloyhtiöissä vanhojen salaojien tekninen käyttöikä on tulossa lähivuosina tiensä päähän. Salaojaremontissa joudutaan tyypillisesti myllertämään pihaa runsaasti, kun sokkelin vierustat kaivetaan auki ja tontille tehdään putkikaivannot tarkastus- ja perusvesikaivoineen.

Usein onkin järkevää yhdistää piha-alueen uudistaminen salaojakorjauksen yhteyteen, sillä taloyhtiö säästää näin sekä aikaa että rahaa, ja rakentamisen aiheuttamat häiriöt asukkaille voidaan minimoida.

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän tukena kannattaa käyttää ammattitaitoista rakennuttajakonsulttia sekä kokeneita suunnittelijoita. Rakennesuunnittelija laatii salaoja- ja kuivatusjärjestelmistä tekniset suunnitelmat sekä urakkalaskentakuvat.

Pihasuunnittelija piirtää pihasuunnitelmat ja usein myös pintavesi- eli hulevesisuunnitelman. Hortonomi suunnittelee kiveyksien ja asfaltoitujen alueiden lisäksi mahdolliset uudet istutukset. Jos taloyhtiöön tarvitaan uusi jätekatos tai esimerkiksi aita- ja muurirakenteita tontin rajoille, arkkitehti laatii esteettisesti korkeatasoiset suunnitelmat rakennusvalvontaan.

− Vaativissa kohteissa määritellään pääsuunnittelija koordinoimaan suunnittelijoiden yhteistyötä, varsinkin rakennus- tai toimenpidelupaa edellyttävissä toimenpiteissä, kertoo arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n toimitusjohtaja Tero Seppänen.

Rakennuttajakonsultti auttaa seuraavissa tärkeissä työvaiheissa:

  • kilpailuttaa urakoitsijat
  • valvoo työn laadukkaan toteuttamisen
  • hoitaa urakan vastaanottomenettelyn

Doventus Oy tarjoaa palvelut kätevästi saman katon alta, jolloin hanke on hallittu ja yhtenäinen kokonaisuus.

<p data-block-key="wb9y7">© Doventus Oy</p>
© Doventus Oy

Hyvä suunnittelu helpottaa pihan ylläpitoa ja huoltotöitä

Hyvin suunniteltu ja toimiva piha on aina järkevä investointi. Ammattilaisen toteuttaman pihasuunnitelman ansiosta huoltotyöt helpottuvat, rakenteet pysyvät kunnossa ja piha säilyy pitkään kauniina.

− Laadukkaasti tehty suunnitelma korostaa tontin parhaita puolia ja tarvittaessa häivyttää pihan ongelmakohtia, Seppänen toteaa.

Oikein suunnitellulla pihalla on tarpeeksi tilaa lumen auraukselle ja kasaukselle, autoille ja turvalliselle leikille. Taloyhtiön pihassa myös pelastusreittien tulee olla toimivat ja pihakäytävien pysyä siisteinä, joten kasvillisuus ei saa levitä niille. Viihtyisä piha-alue istutuksineen elävöittää rakennuksia ja niiden arkkitehtuuria sekä nostaa kiinteistön arvoa.

Huomio

Huomio

Milloin pihasuunnittelu on ajankohtaista?

  • taloyhtiöön on suunniteltu tai siellä on alkanut korjaushanke, joka edellyttää olemassa olevien pihapintojen avaamista
  • salaojaremontin yhteydessä
  • pinta- tai hulevedet tontilla aiheuttavat ongelmia ja ovat riski rakenteille
  • pihan toimivuus ei vastaa asukkaiden tarpeita
  • pihan käyttötarve on muuttunut
  • kulkuväylät eivät enää ole kunnossa tai pihan kunnossapito on hankalaa
  • pihakalusteet ovat kuluneet tai rikkoutuneet
  • leikkivälineet ovat vanhentuneet eivätkä täytä turvallisuusnormeja
  • pihan kasvillisuus on epäsiistiä ja ylikasvanutta
  • pihan yleisilmettä halutaan kohentaa

Haluatko lisätietoa tai keskustella omasta hankkeestasi? Jätä Doventus Oy:lle yhteydenottopyyntö!

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Doventus Oy
Piha
pihasuunnittelu
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:– Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Myös kiinteistön arvo nousee.
20187_53826.jpg
Mihin tarvitaan rakenne- tai pihasuunnittelijaa?
- Onnistunut korjaushanke syntyy asiakkaiden toiveista yhdistettynä asiantuntijoiden ammattitaitoon ja kokonaisuuksien hallintaan. Kiinteistöjen ylläpito ja kunnostus edellyttävät monipuolista osaamista. Kerrostalojen rakennuskannastamme merkittävällä osuudella on salaojaremontin tarve lähivuosina ja ammattilaisia tarvitaan lähivuosina suunnittelemaan ja urakoimaan laadukkaat salaoja- ja pihakunnostusremontit.Salaojavesien rakennetekniseen hallintaan liittyy keskeisesti myös hulevesien optimoidut ratkaisut, kertoo toimitusjohtaja Tero Seppänen (arkkitehti SAFA) arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:stä.
arrkkitehti tero seppänen sinisessä kauluspaidassa ja tummansinisessä pikkutakissa istuu pöydän ääressä
Pääsuunnittelija sovittaa yhteen koko hankkeen
Rakentamisen laadun ja onnistuneen hankkeen yhtenä tärkeimpänä kulmakivenä on suunnittelun laatu. Laadun vartijoihin ja vastuuhenkilöihin viitataan myös laissa. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan (MRL 120§) rakentamista koskevat suunnitelmat on laadittava siten, että ne täyttävät rakentamista koskevien säännösten ja määräysten sekä hyvän rakentamistavan vaatimukset.Rakentamisen suunnittelussa on oltava suunnittelun kokonaisuudesta ja laadusta vastaava pääsuunnittelija. Pääsuunnittelijan on rakennushankkeen ajan huolehdittava myös siitä, että rakennushankkeeseen ryhtyvä saa tiedon huolehtimisvelvollisuutensa kannalta merkityksellisistä suunnittelua koskevista seikoista.
kerrostalon vihreä piha-alue
Kysymyksiä pihalta – ratkaisuja taloyhtiön arkeen
Pihalla alkaa monessa taloyhtiössä niin grillikausi kuin erimielisyyskausikin. Saako rivitalon pihaan rakentaa porealtaan? Voiko hallitus kaataa puut omin päin? Entä kuka tarkastaa leikkipaikan turvallisuuden tai päättää koira-aidan paikasta?Piha ei ole kenenkään yksityisalue – mutta ei myöskään vapaasti käytettävissä oleva vyöhyke. Omataloyhtiö.fi:n Viikon kysymys -sarjassa on pureuduttu pihan käyttöön, rakennelmiin, lupiin, vastuihin ja yhteisiin velvollisuuksiin. Kokosimme nyt yhteen tärkeimmät kysymykset ja vastaukset, jotka jokaisen asukkaan, osakkaan ja hallituksen jäsenen kannattaa tuntea.Klikkaa itsesi suoraan aiheeseen – vastaukset löydät asiantuntijoilta.
omakotitalon ympärille syntymässä uusi puutarha
Toimiva piha omakotitaloon: pihan rakentaminen
Tontin raivausta suunniteltaessa kannattaa huomioida rakennusten rakentamiseen tarvittava tila. Puita ja muuta kasvillisuutta ei ole hyvä jättää rakennuksen välittömään läheisyyteen. Kasvillisuus on yleensä vaan rakennustöiden tiellä ja vaurioituu myös helposti. Säästettäväksi aiotut puut ja pensaat tuleekin siksi suojata ajoissa – ja huolella.Suunniteltujen rakennuksen, ympäröivien tonttien ja rakenteiden korot kannattaa mitata ensimmäiseksi, jotta mahdolliset maantäytöt saadaan tehtyä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa.
20201_62374.jpg
Onko digitaalinen lukitus kannattava sijoitus taloyhtiölle?
Digitaalinen lukitus ei ole automaattisesti paras ratkaisu kaikkiin taloyhtiöihin, mutta erityisesti suuren vaihtuvuuden kohteissa se tuo lisäturvaa ja maksaa itsensä takaisin yllättävän nopeasti.Kuten otsikko vihjaa, digitaalista lukitusta kannattaa aina miettiä sijoituksena. Markkinoiden kaikki digitaaliset lukitusjärjestelmät ovat mekaanista vastaavaansa kalliimpia. Tämän takia niiden pitää myös tarjota konkreettista hyötyä ostajalleen ja mielellään jonkinlainen takaisinmaksuaika.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton