• Etusivu
  • Remontti

Helsinkiläinen taloyhtiö sai aurinkovoimalan katolle – suojelustatus ei ollut este energiaremontille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Helsingin kaupunki
Päivitetty 12.10.2023
20232_80875.jpg

Pursimiehenkadulla sijaitsevan arvotalon katolla on 26 kW:n tehoinen aurinkovoimala. Kuva: Asunto Oy Pursimiehenkatu 21

150-vuotias suojeltu arvotalo Pursimiehenkadulla päätti kerätä ilmaisen aurinkoenergian katoilta talteen. Suojelustatus ei ole este energiatehokkuusinvestoinneille, vaan taloyhtiössä suunnitellaan jo uusia energiaremontteja energialaskun leikkaamiseksi.

Helsingin Punavuoressa sijaitsevan taloyhtiön uusin sijoitus tulevaisuuteen paljastuu vasta ilmasta käsin. Suojellun talon musta peltikatto sai kahdelle lappeelleen täysmustat aurinkopaneelit elokuussa 2022. 26 kW:n tehoinen aurinkovoimala ehti syyskuukausien aikana tuottaa taloyhtiölle lähes 2 000 euron verran sähkönmyyntituloja, kiitos pörssisähkön huippuhintojen.

Pursimiehenkatu 21:n hallituksen puheenjohtaja Harri Fränti toteaakin, että katot täyteen aurinkopaneeleja, jos varjostusta ei ole.

– Aurinkovoimala tuottaa vuodessa noin 20 megawattituntia sähköä, Fränti kertoo.

Se on moninkertaisesti vanhan, painovoimaiseen ilmanvaihtoon luottavan kivitalon oman kiinteistösähkönkulutuksen verran. Niinpä suurin osa tuotetusta sähköstä päätyy myyntiin.

– Jos olisimme saaneet paneelit suunnitellusti jo toukokuussa tuotantoon, olisimme myyneet sähköä jopa 5 000 eurolla. Silloin reilun 30 000 euron hintaisen investoinnin takaisinmaksu olisi ollut todella nopea.

Ilmaista aurinkoenergiaa vuosikymmeniksi

Sähkön hinnannousu on saanut monet taloyhtiöt pohtimaan aurinkosähköinvestointia, joka tarjoaa ilmaista energiaa pitkälle tuleville vuosikymmenille. Paneelien tekninen käyttöikä lasketaan kymmenissä vuosissa, ja valmistajat myöntävät paneeleille tyypillisesti 25 vuoden tuottotakuun.

– Jos ne meilläkin tuottavat investointikustannuksensa alle kymmenessä vuodessa, niin miksi ei?, sanoo Fränti

Pursimiehenkadulla hanke lähti liikkeelle aurinkosähköwebinaarista, joka innosti taloyhtiön hallituksen pyytämään Solarvoima Oy:ltä kartoituksen aurinkosähköjärjestelmän toteutuksesta. Laskelma suositti noin 25 kW:n suuruista aurinkovoimalaa, ja liittymistä niin sanottuun hyvityslaskentajärjestelmään. Tämä sähköverkkoyhtiöiden tarjoama ilmainen palvelu jakaa aurinkosähköä taloyhtiön kuluttaman kiinteistösähkön lisäksi myös talon huoneistojen sähköliittymiin alentaen niiden sähkölaskua.

Koska yhtiöllä oli kassassa varoja talonmiehen asunnon myynnistä, tilasi sähkön hinnannousuun varautunut hallitus aurinkovoimalan huhtikuussa 2022, jonka jälkeen hoidettiin lupa-asiat kuntoon.

Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan kaupunkiympäristöön merkittävästi vaikuttavan aurinkopaneelin tai -keräimen asentaminen vaatii toimenpideluvan. Sen lisäksi Pursimiehenkatu 21 on suojeltu talo ja arvioitu asemakaavassa kaupunkikuvallisesti merkittäväksi rakennukseksi.

Lupabyrokratia hoitui kuitenkin yllättävän jouheasti. Fränti latasi hankkeen tiedot sekä aurinkosähköselvityksen havainnekuvat Lupapiste.fi-verkkopalveluun, ja alle kuukaudessa saapui rakennusvalvonnan lausunto: Rakennustyö ei vaadi MRL:n 126 a §:n mukaista toimenpidelupaa.

Helsingin rakennusvalvonta tulkitsee aurinkopaneeliasennukset lähes poikkeuksetta vähäisiksi toimenpiteiksi, jolloin lain edellyttämää toimenpidelupaakaan ei tarvita. Helsingin nykyinen rakennusjärjestys vapauttaa kaikki katoille sijoitettavat aurinkopaneelit luvanvaraisuudesta, mutta rakennussuojelun vaatimukset tulee ottaa huomioon. Pursimiehenkadulla rakennusvalvonta totesi, että suojellussa rakennuksessa täysmustat paneelit ovat riittävän sopivat mustalle peltikatolle.

Mietityttääkö, miten edetä energiaremonttiin – ota yhteyttä alueesi energianeuvontaan >>>

Katso video aurinkovoimalasta

Taloyhtiö jatkaa energiaremontteihin investoimista

Pursimiehenkadulla on jo suunniteltu seuraavaa energiatehokkuutta parantavaa hanketta, vesi-ilmalämpöpumppujen asennusta hyödyntämään ulkoilmasta saatavaa lämpöenergiaa talon ja käyttöveden lämmitykseen. Fräntin näppituntuma on, että noin 130 000 euron hanke olisi kannattava, mutta se pitää varmistaa laskelmin. Parhaassa tapauksessa hanke on jo seuraavan yhtiökokouksen asialistalla.

Energiaa säästäviin ratkaisuihin sijoittaminen kannattaa, sillä ne ovat omiaan alentamaan 43 asunnon taloyhtiön yhtiövastikkeita tulevina vuosikymmeninä.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri FräntiKuva: Petja Partanen
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri FräntiKuva: Petja Partanen
Info

Info

Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaari 1.3.2023

Tule kuulemaan helsinkiläisten taloyhtiöiden omia kokemuksia toteutuneista energiaremonteista! Webinaarissa taloyhtiöiden edustajat kertovat kokemuksiaan omien taloyhtiöidensä energiaremonteista ja yleisö saa esittää kysymyksiä suoraan puhujille. Webinaariin osallistuminen on ilmaista ja webinaarin järjestää taloyhtiöiden energianeuvontapalvelu Helsingin kaupungilta.

Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu mukaan >>>

Alkuperäisen Petja Partasen kirjoittaman artikkelin pääset lukemaan tästä.

Helsingin kaupunki
Remontti
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Helsingin kaupunki ylhäältä
Energiaremontin seitsemän yleisintä virhettä
Taloyhtiön energiaremontti vaatii suunnittelua ja ennakointia, jottei vanhat järjestelmät ehdi hajoamaan ennen remonttia. Usein energiaremontissa mietityttää, mikä voi mennä pieleen ja miten ongelmia voisi välttää. Yleensä itse teknisten ratkaisujen ongelmat ovat vähäisiä ja vältettävissä hyvällä suunnittelulla. Suurimmat hankaluudet liittyvät usein hankkeen valmisteluun. Helsingin kaupunki listasi tähän artikkeliin seitsemän tyypillisintä sudenkuoppaa satunnaisessa järjestyksessä.
20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
20235_81749.jpg
Kolmen taloyhtiön koke­mukset energia­remon­teista - katso tallenne webinaarista
Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.
Led-nauhaa terassille
Led-nauha terassille – NEON-nauhan asentaminen
Syksyn myötä pimeys lisääntyy, mutta takapihalla olisi silti mukava viettää aikaa. Portaiden turvalliseen kulkemiseen tarvitaan kuitenkin hieman valaistusta. Tässä projektissa terassille päätettiin asentaa Led-nauha terassille. Tästä voit lukea, kuinka projekti toteutettiin.
201811_55290.jpg
Kylpyhuoneen hyvä valaistus vaikuttaa moneen asiaan
Monessa kodissa kylpyhuone on paikka, jossa talon naisväki viettää aikaansa ja meikkaa. Tästä syystä kylpyhuoneen valaistukseen kannattaa kiinnittää erityishuomiota. Oikeanlainen valaistus nimittäin vaikuttaa suuresti meikkauksen lopputulokseen.
20232_80831.jpg
Pihan valaisu kestävillä ledeillä
Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton