Helsinkiläinen taloyhtiö voi säästää lähes 50 000 € lämmityskustannuksissa
Matti Virta, avainasiakaspäällikkö Geonova Oy
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?
Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Havainnollistaaksemme palveluna ostamisen hyötyjä laadimme esimerkkilaskelmat kolmelle erityyppiselle ja -ikäiselle kerrostalolle neljässä eri kaupungissa: Helsingissä, Espoossa, Hämeenlinnassa ja Tampereella.
Esimerkkilaskelmista näkee hyvin, miten kerrostalon ikä, koko (kolmi-, kuusi- vai kahdeksankerroksinen) ja sijainti vaikuttavat maalämpöratkaisun tuomiin kustannussäästöihin. Aina vaihtaminen ei kannata, mutta hyvin usein kyllä.
Kustannussäästöjen lisäksi erityisesti vanhat kiinteistöt saavuttavat maalämmön kautta huomattavia päästövähenemiä. Ratkaisun ilmastovaikutuksia ei voi vähätellä.
Helsingissä ja Hämeenlinnassa suuri säästöpotentiaali
Laskelmakohteista erityisesti Helsinki ja Hämeenlinna nousevat alueiksi, missä esimerkiksi kahdeksankerroksinen 1960-luvulla valmistunut kerrostalo voi saavuttaa lähes 50 000 euron vuosisäästöt vaihtamalla kaukolämmöstä maalämpöön. 15 vuoden sopimuskauden aikana tällainen taloyhtiö säästäisi energiakustannuksissa satoja tuhansia euroja. Myös Espoossa ja Tampereella esimerkkinä toimivien vanhojen kerrostalojen vuosisäästöt ovat vähintään tuhansia euroja vuodessa. Esimerkkikohteista kolmikerroksinen 1970-luvun taloyhtiö Tampereella saavuttaa vuositasolla yli 11 000 euron säästöt.
Korottamisen sijaan vastikkeita voi halutessaan jopa laskea
Näin huomattava säästö näkyisi luonnollisesti myös osakkaiden vastikkeissa, jotka voivat laskea 0,5–1 euroa/m2/kk. Esimerkkikohteista hämeenlinnalaisen pienkerrostalokaksion omistajan vastike putoaisi noin 50 euroa kuukaudessa. Samankokoisen, mutta 1960-luvulla rakennetun helsinkiläisen ison kerrostalon kaksion vastike putoaisi noin 40 euroa kuukaudessa.
Näissä kohteissa taloyhtiö voi siis valita, käyttääkö se kertyneet säästöt esimerkiksi PTS:ään kirjattujen uudistusten toteuttamiseen vai laskeeko osakkaiden maksamia vastikkeita.
Tutustu laskelmiin
Tutustu esimerkkilaskelmiin itse lataamalla maksuton oppaamme. Jos maalämpö kiinnostaa, laskelmiin kannattaa perehtyä, vaikka taloyhtiönne ei sijaitsisikaan kyseisissä kaupungeissa – saat esimerkeistä suuntaviivoja. Voit jättää meille yhteydenottopyynnön niin keskustellaan lisää juuri teidän taloyhtiönne tilanteesta.
Matti Virta
avainasiakaspäällikkö
Geonova Oy
Info
Maalämpöä palveluna – mitä se tarkoittaa?
- Taloyhtiön ei tarvitse itse investoida järjestelmään vaan sen tekee kumppani, Geonova.
- Investoinnin sijaan taloyhtiö maksaa kuukausimaksua sopimuskauden (tyypillisesti 10–15 vuotta) ajan, minkä jälkeen taloyhtiö voi halutessaan lunastaa järjestelmän itselleen tai jatkaa sopimusta.
- Geonova huolehtii järjestelmän suunnittelusta, toteutuksesta, optimoinnista ja ylläpidosta. Koska taloudellinen ja toiminnallinen riski on Geonovalla, sillä on taloyhtiön kanssa yhteinen intressi suunnitella laadukas ja optimaalinen ratkaisu, jonka elinkaari on mahdollisimman pitkä.
Geonova Oy
Geonova on suomalainen lämpöoperaattori, joka tarjoaa energiaa palveluna taloyhtiöille, teollisuudelle ja muille isoille kiinteistönomistajille. Geonovan asiantuntijoilla on erittäin pitkä kokemus ja laaja-alainen osaaminen lämpöpumppuratkaisuista. Geonovan omistavat Suomen toiseksi suurin energiayhtiö Helen ja Suomen merkittävin lämpöpumppuasiantuntija Lämpöykkönen. Lisätietoja www.geonova.fi