• Etusivu
  • Remontti

Hissi vanhaan kerrostaloon: nykyaikainen esteettömyys ja asumismukavuus yhdistyivät arvokkaaseen miljööseen

Jarno VäistöKaupallinen yhteistyö Cibes Amslift Oy
Julkaistu 01.11.2024
2024-10-10 12.27.26muokattu

Helsingin kantakaupungissa sijaitseva Albertinkatu 10 on yli satavuotias arvokiinteistö, jossa ei ole koskaan ollut hissejä.

Nyt sen asukkaat pääsevät nauttimaan asumismukavuutta parantavista esteettömyysratkaisuista, joita kohteen valvoja kutsui mahdollisesti pääkaupungin hienoimmiksi hisseiksi. Toteutuksessa yhdistyvät täydellisesti arkkitehtuuriin istuva ulkonäkö, viimeisin tekniikka sekä erikoisratkaisu, joka toteutettiin nyt ensimmäistä kertaa tällaiseen kohteeseen.

Hissi vanhaan kerrostaloon on mahdollista lähes aina

Hissien hankinta Albertinkatu 10:een oli ollut taloyhtiössä vireillä pitkään ja käynnistyi lopulta samaan aikaan muutamien muiden saneeraushankkeiden kanssa. Arvokiinteistössä on samaan aikaan toteutettu linjasaneeraus ja edistetty ullakkorakennusprojektia. Hissit asennettiin kahteen porraskäytävään ja projekti on saatu tuoreeltaan päätökseen joidenkin muiden vaiheiden vielä jatkuessa.

Cibes Amsliftin toimitusjohtaja Juha Kiviranta kertoo, että asennus voitiin viedä läpi tyypillisimmällä hissien jälkiasennusmetodilla, jota moni ei sen yleisyydestä huolimatta osaa pitää mahdollisena. Menetelmässä hissille toteutetaan timanttisahalla aukko porraskäytävän keskelle.

‒ Moni ajattelee, että omaan kerrostaloon ei voi rakentaa hissiä, koska sille ei ole tilaa. Todellisuudessa se on mahdollista lähes aina, usein jopa yllättävän helposti. Useimmissa taloissa, etenkin kantakaupungilla, porraskäytävät ovat riittävän leveitä. Kun lisärakentamista ei tarvita, on prosessi kustannustehokas ja nopea.

Kiviranta mainitsee toteutustavan eduksi myös sen, että asukkaat voivat yleensä jatkaa asumista asennuksen aikana. Timanttisahaus aiheuttaa lyhytaikaista melua, mutta on varsin nopea ja nykyisin myös siisti työvaihe.

Hissin sovittaminen miljööseen on Cibes Amsliftin ominta alaa

Albertinkadun projektissa Amslift Mini Klassik -hissimallin kuilut ja ovet yhdistettiin Orona-jälkiasennushisseihin. Kiviranta tuumii, että lopputulosta voitaneen kutsua Orona Klassikiksi. Hänen mukaansa kohde antoi oivan tilaisuuden toteuttaa sitä, mitä yhtiön niin sanotussa Amslift-puoliskossa kaikkein eniten ja parhaiten tehdään, eli asennetaan laadukkaita ja toimintavarmoja hissejä sen näköisinä kuin ne olisivat olleet kohteessa aina.

‒ Satunnainen kävijä saattaakin nyt katsoa, että ”onpa täällä pidetty hissejä hyvänä”, vaikka ne ovat todellisuudessa upouudet ja edustavat täysin tämän päivän tekniikkaa.

Kiviranta kertoo, että kohteessa esiintyi hieman eri projektien yhteensovittamisiin ja urakkarajoihin liittyviä haasteita, mutta toteaa, että vanhan talon parannustöissä todellinen yllätys olisi, jos yllätyksiä ei kohdattaisi. Joustavuuden, hyvän yhteistyön ja hissiyhtiön pitkän kokemuksen ansiosta mikään ei kuitenkaan muodostunut ongelmaksi.

‒ Monikin voi asentaa hissejä, mikäli eteen ei tule haasteita, mutta kun niitä ilmaantuu, jyvät erotellaan akanoista. Koska olemme tehneet tätä vuosikymmeniä, on etu siinä, että olemme todennäköisesti kohdanneet vastaavanlaista ennenkin ja tiedämme, kuinka ratkaista asiat projektia jumiuttamatta. Osaamisemme ja verkostomme avulla löytyvät aina oikeat, talon tyyliin sopivat materiaalit sekä nykyaikaiset tekniset vaatimukset täyttävät ratkaisut.

CibesAmslift arvokiinteistö hissi ennen
CibesAmslift arvokiinteistö hissi jälkeen

Erikoisuus ensimmäinen laatuaan

Kiviranta paljastaa, että Albertinkatu 10:n hissitoteutukseen sisältyy myös tekninen erikoisuus, joka on lajissaan ensimmäinen tällaisessa kohteessa. Rakennuksen hissit liikkuvat nimittäin uusien toimistorakennusten hissejä vastaavalla nopeudella.

Vanhoissa taloissa tingitään Kivirannan mukaan usein nopeudesta ja suositaan hydraulihissejä. Niiden koneisto voidaan sijoittaa kauemmas, kuten kellarin nurkkaan, jolloin se ei vie tilaa eikä aiheuta melua porraskäytävässä.

‒ Tähän kohteeseen kuitenkin haluttiin nopeamman kulun mahdollistavat, ns. köysihissit. Uuden tekniikan ansiosta ne toimivat lähes äänettömästi, joten ensimmäistä kertaa kykenimme yhdistämään täyden nopeuden ja hiljaisen toiminnan. Tämä oli meillekin uusi oppi, vaikka olemme toteuttaneet hissiprojekteja jo 27 vuotta, Kiviranta iloitsee.

Hissi vanhaan kerrostaloon on järkiratkaisu monessakin mielessä

Kiviranta toteaa Cibes Amsliftin saaneen Albertinkadun toteutuksessa kiittävää palautetta sekä hienosta lopputuloksesta että projektin läpiviennistä. Projektin aikana heränneet muutostarpeet venyttivät aikataulua hieman, mutta kaikki ymmärsivät tilanteen ja hyväksyivät lisätöiden vaativan aikaa.

‒ Yhteistyö taloyhtiön kanssa oli valtavan hyvää ja rakennuttaja oli liikkeellä hyvällä asenteella. He ymmärsivät projektin haasteet ja luottivat siihen, että pystymme hoitamaan tehtävämme. Lopulta hissit saatiinkin käyttöön ilman merkittäviä viivästyksiä.

Kiviranta muistuttaa, että hissin asentaminen asuinkerrostaloon, jossa sellaista ei entuudestaan ole, voi oikeuttaa jopa 35 % suuruiseen valtion avustukseen. Sen taustalla on sama perusajatus kuin hisseissä itsessään, eli tarjota mahdollisuus asua omassa kodissa pitempään mahdollisista liikuntarajoitteista huolimatta.

CibesAmslift arvokiinteistö hissi

Hissi vanhaan kerrostaloon on järkiratkaisu monessakin mielessä

‒ Väestön ikääntyessä esteettömän asumisen tarve kasvaa jatkuvasti, ja hissien rakentaminen tarjoaa vaihtoehdon muutolle hoivakotiin tai esteettömään asuntoon, joita ei aina ole riittävästi saatavilla.

‒ Lisäksi hissi hyödyttää kaikkia talon asukkaita, ei vain liikuntarajoitteisia. Lastenrattaiden, ostoskassien tai treenivälineiden kuljettaminen on huomattavasti helpompaa hissillä kuin portaissa. Hissi voi olla tarpeellinen myös esimerkiksi iäkkäille sukulaisille tai lemmikeille. Ja voipa kuka tahansa joutua tilapäisesti liikuntarajoitteiseksi esimerkiksi tapaturman vuoksi, jolloin hissi helpottaa elämää merkittävästi, Kiviranta huomauttaa.

Lue lisää Cibes Amsliftin jälkiasennusratkaisuista.

Info

Info

Hissiratkaisuja kaikkiin rakennuksiin

Pieni pohjapinta-ala, matala kuoppa ja hiljainen koneistokaappi (sijoitettavissa porrashuoneen ulkopuolelle) tekevät Amslift-hissien asentamisesta helppoa rakennukseen kuin rakennukseen.

Haluatko lisätietoja?

Cibes Amslift Oy
Remontti
asuminen
taloyhtiön hallinnointi
arkkitehtuuri
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

CibesAmslift-hissi
Hissin jälkiasennus toteutetaan historiaa kunnioittaen
Hissin jälkiasennus vanhoihin ja arvokkaisiin rakennuksiin on tarkasti valvottua ja säädeltyä, minkä vuoksi nykyaikaisen hissin asentaminen vanhaan arvokiinteistöön vaatii tietoa ja taitoa. Usein hissin jälkiasentaminen herättää myös ristiriitaisia tunteita – moni voi kokea, ettei hissi sovi arvokkaaseen miljööseen. Cibes Amsliftin vankalla kokemuksella vanhoihinkin rakennuksiin on kuitenkin mahdollista jälkiasentaa hissi, joka kunnioittaa kohteen historiaa ja tyyliä.
Hissi kerrostaloon
Hissit olemassa oleviin rakennuksiin
Hissin jälkiasentaminen vanhaan kerrostaloon Huittisten lauttatalolla paransi asumismukavuutta merkittävästi. Uuden hissin myötä kaikkien asukkaiden arki sujuu nyt helpommin – esteettä ja turvallisesti kerrosten välillä. Samalla tavarat, ostokset sekä tarvittavat liikuntatukivälineetkin kulkevat kätevästi mukana. Toivottu uudistus paransi asumisen elämänlaatua, nostaen samalla kiinteistön arvoa.
201910_60484.jpg
Ohuemmalla seinäratkaisulla lisää huoneneliöitä
Seinäratkaisu, joka antaa mahdollisuuden toteuttaa muun muassa huoneistojen väliset seinärakenteet ohuempina ja selkeästi paremmilla ominaisuuksilla. Mistä siis on kyse?
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
20213_69303.jpg
Kuka huolehtii leikki­kentän turvallisuudesta?
Pienelle lapselle taloyhtiön pihalla temmeltäminen on täynnä sääntöjä, kieltoja sekä mahdollisia vaaranpaikkoja. Ajoradoilla ei saa leikkiä, puihin ei saa kiivetä ja värikästä taidetta ei saisi luoda asvalttiin. Monen lapsiperheen helpotukseksi taloyhtiön yhteistä piha-aluetta komistaa lapsille tarkoitettu leikkikenttä. Kenen vastuulle kuuluu leikkikentän turvallisuus?
20216_71356.jpg
Miten jätteiden litistäminen säästää taloyhtiölle selvää rahaa?
Taas ovat talon roska-astiat sekaisin! Miten ihmeessä naapuri ei taaskaan ole osannut pistää muoveja oikeaan astiaan! Pahvinkeräysastiakin pursuaa yli laitojen. Ei ihme, sehän on täynnä ilmaa.Ei ole yhdentekevää, miten taloyhtiön roskikset täytetään. Oikea jäte oikeassa roskiksessa ja esimerkiksi pahvien litistäminen niin, ettei astia pursua yli äyräiden, säästää rahaa taloyhtiöltä ja näkyy myös osakkaiden kukkarossa. Jäteyhtiöt nimittäin perivät lisämaksua, jos astiat pursuavat yli.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton