• Etusivu
  • Remontti

Hissin jälkiasennus arvo- ja museokohteisiin

Kaupallinen yhteistyö Cibes-Amslift-Oy
Julkaistu 27.02.2024Päivitetty 29.02.2024
CibesAmslift arvokiinteisto

Hissin jälkiasennus vanhoihin ja arvokkaisiin rakennuksiin on tarkasti valvottua ja säädeltyä, minkä vuoksi nykyaikaisen hissin asentaminen vanhaan arvokiinteistöön vaatii tietoa ja taitoa. Usein hissin jälkiasentaminen herättää myös ristiriitaisia tunteita – moni voi kokea, ettei hissi sovi arvokkaaseen miljööseen. Cibes Amsliftin vankalla kokemuksella vanhoihinkin rakennuksiin on kuitenkin mahdollista jälkiasentaa hissi, joka kunnioittaa kohteen historiaa ja tyyliä.

Hissin jälkiasennus toteutetaan historiaa kunnioittaen

Vanhoihin rakennuksiin ei usein haluta tai edes voida asentaa massatuotantohissejä, vaan ne täytyy räätälöidä kohteen mukaan. Cibes Amsliftin toimitusjohtaja Juha Kivirannan mukaan se, että hissi sopii tyylillisesti ympäristöönsä, saattaa olla jopa rakennusluvan edellytyksenä. Varsinkin suojelluissa kohteissa on tiukat rajoitukset, ja usein lausuntoa täytyy kysyä myös museoviranomaisilta.

- Arvokiinteistöissä tyypillisin ratkaisu on tehdä porraskuilun keskelle aukko, johon hissikuilu asennetaan. Mitoitus on tarkkaa, sillä portaat täytyy kyetä säilyttämään mahdollisimman tilavina; hissi ei saa viedä yhtään enempää tilaa kuin on pakko, Kiviranta toteaa.

Arvokiinteistöihin asennetaan lähes yksinomaan hydraulihissejä, joiden etuna on niiden hiljaisuus. Hydraulihissien koneisto voidaan asentaa hissikuilun sijaan kauemmas, jopa kymmenen metrin päähän. Tällöin hissikuilun vaatima tila voidaan minimoida ja hissin sisätila maksimoida. Hydraulihissin ylläpito on myös yksinkertaista ja edullista.

- Lisäksi on tärkeää, että hississä toistuu saman aikakauden tyyli kuin porraskäytävässäkin. Umpinaisen tai lasisen kuilun sijaan käytämme punosverkkoa, joka sopii paremmin menneiden aikakausien tyyliin. Tavoitteenamme on saada hissi näyttämään siltä, kuin se olisi ollut rakennuksessa aina, Kiviranta kuvailee.

CibesAmslift -hissi arvokiinteistoon

Luotettava ja kokenut toimija

Hissin jälkiasennuksessa kannattaa luottaa kokeneeseen toimittajaan, jotta lopputuloksesta saadaan taatusti laadukas. Ruotsissa 75 vuotta sitten perustetun Cibesin rinnalle kasvanut kotimainen Amslift onkin nykyään Suomen johtava hydraulihissien toimittaja. Lähes kolmekymmentävuotias, Turussa perustettu yritys on toteuttanut hissien jälkiasennuksia hyvällä menestyksellä.

- Varsinkin Helsingin kantakaupungilla kulkiessa tuttuja osoitteita tulee vastaan niin paljon, että olen oivaltanut asentamiamme hissejä olevan lähes kaikkialla. Meillä on laaja valikoima hissiratkaisuja – laajempi kuin millään muulla alan toimijalla Suomessa. Tästä johtuen meiltä löytyy myös runsaasti erilaisia keinoja saada hissi sovitettua tyylikkäästi rakennukseen.

Amslift-merkkiset jälkiasennushissit valmistetaan aina mittatilaustyönä. Hissiin yritetään aina linkittää jollain tavalla myös rakennuksen ja porraskäytävän ulkonäköä, ja Kivirannan mukaan koko hissien valmistustapa perustuukin perusteelliseen esiselvitykseen.

- Mikäli saamme mallin, pystymme tekemään hissiin vaikkapa rakennuksen oman mallin mukaiset vetimet. Juuri oikeanlaisten materiaalien löytäminen voi toisinaan vaatia hieman ponnisteluja, mutta vuosien varrella karttuneesta tietotaidosta ja kasvaneista verkostoista on tässä apua. Hyvien yhteistyökumppanien avulla kalliiltakin kuulostavat yksityiskohdat voidaan usein toimittaa peräti vakiovaihtoehtoja vastaavalla kustannustehokkuudella.

Jälkiasennushissi voittaa puolelleen

Kiviranta toteaa, että monien muiden rakennus- tai asennushankkeiden tavoin myös hissien jälkiasennusprojektit etenkin vanhoihin arvorakennuksiin voivat aiheuttaa vastalauseita. Hän pitää tätä täysin inhimillisenä, mutta muistuttaa samalla asennuspäätöksen monista eduista.

- Tärkeimpänä positiivisena puolena on luonnollisesti se, että hissi parantaa esteettömyyttä ja asumismukavuutta etenkin ikääntyneiden ja liikuntarajoitteisten asukkaiden näkökulmasta. Kerrostalokiinteistössä jälkiasennushissi nostaa myös yksittäisen osakkeen arvoa, mikä mahdollistaa paremman vuokratuoton ja helpottaa asunnon myyntiä.

Kiviranta mainitsee myös ARA:n myöntämän hissiavustuksen, joka voi kattaa jopa 35 % hyväksytyistä korjauskustannuksista. Lisäksi hissin jälkiasennukseen voi saada kaupunki- tai kuntakohtaista avustusta.

Kun jälkiasennusprojekti sitten saadaan maaliin ja on palautteen aika, kertoo Kiviranta hissin asennusta vastustaneiden positiivisen palautteen lämmittävän mieltä aivan erityisesti.

- On hienoa saada aikaan sellaisia toteutuksia, että hissiin alun perin varauksella suhtautuneet tulevat kiittelemään. Parhaat kommentit liittyvät siihen, että lopputulos näyttää siltä kuin hissi olisi ollut rakennuksessa aina.

CibesAmslift -hissin jalkiasennus
Info

Info

Hissiratkaisuja kaikkiin rakennuksiin

Pieni pohjapinta-ala, matala kuoppa ja hiljainen koneistokaappi (sijoitettavissa porrashuoneen ulkopuolelle) tekevät Amslift hissien asentamisesta helppoa rakennukseen kuin rakennukseen.

Haluatko lisätietoja?

Cibes-Amslift-Oy
Remontti
asuminen
suunnittelu
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202211_79971.jpg
Lumon eKaide kerää aurinkoenergian hyötykäyttöön
Energiansäästö ja siihen tarvittavat ympäristöystävälliset keinot ovat puhuttaneet kansaa jo pitkään globaalisti. Etenkin parvekelasien energiansäästö on ollut tiedossa jo pitkään. Lumon on ollut ympäristön asialla jo vuosien ajan, onhan Lumon Lasituksen tuoma päästökompensaatio Suomen olosuhteissa yli kuusinkertainen verrattuna lasituksen elinkaaren aikaisiin hiilipäästöihin. Toisin sanoen, Lumon Lasituksen tuottama ilmastohyöty sen käyttöiän aikana on suurempi, kuin lasituksen koko elinkaaren aikana aiheutuvat kasvihuonekaasupäästöt.
Taloyhtiön vuosikello elokuu
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Elokuu
Elokuu on monen mielessä kesän viimeinen kuukausi. Elokuu on myös merkinnyt satokautta, jolloin on puitu tuleentunut vilja sekä poimittu kesän satoa hedelmien ja marjojen muodossa. Elokuun koittaessa suuri osa palaa jo totuttuun vanhaan rytmiin ja arkiseen aherrukseen – aikuiset töihin ja lapset kouluun. Myös taloyhtiössä tämä tarkoittaa paluuta arkeen.
20214_70319.jpg
Julkisivupinnoite, joka pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana
Ilmastonmuutos lisää julkisivujen säärasitusta erityisen voimakkaasti pohjoisessa ilmastossamme. Saint-Gobain Weberin uusi innovatiivinen TopDry-julkisivupinnoite pitää rapatun julkisivun kuivana ja puhtaana sekä rakenteet ja lämmöneristyksen toimivina ja turvallisina kaikissa sääoloissa ympäristön kannalta kestävällä tavalla.
Kaksi naista poseeraa kameralle hymyillen
Oma tupa, oma lupa
Tämänkertaisessa jaksossa Nata Salmela sukeltaa omakotitaloasumisen maailmaan yhdessä Lotta Salosen kanssa.
Pariskunta tutkii tablettia
Mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu?
Tiedätkö, mikä on taloyhtiösi suurin kiinteistökulu? Vastaus on todennäköisesti vesi. Kun taloyhtiössä hyödynnetään kaikki vedenkulutusta vähentävät keinot ja ohjataan aktiivisesti muuttamaan kulutustottumuksia, varmistetaan, ettei viemäriin valu silkkaa rahaa.
havainnekuva minitalo Varjosta. kuvassa kontin kokoinen talo jossa näkyy julkisivulla suuri ikkuna ja etuovi
Talo Varjo: Uusi aikakausi minitalon rakentamisessa on alkanut
Rakentamisen uusi aikakausi on täällä, kun Aulis Lundell Oy ja arkkitehti Matti Kuittinen yhdistävät voimansa esitelläkseen Minitalo Varjon – konseptitalon, joka ei ainoastaan ole askel eteenpäin kestävyydessä, vaan astuu rohkeasti kiertotalouden ja hiilineutraaliuden eturintamaan. Tervetuloa tutustumaan rakennusinnovaatioon, joka ei pelkästään rakenna tulevaisuutta, vaan kunnioittaa myös ympäristöä ja haastaa perinteiset rakentamisen normit.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton