• Etusivu
  • Remontti

Huolehdi myös salaojien kuntotutkimuksesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö KT Kuntotutkimus Oy
Julkaistu 02.05.2022Päivitetty 05.06.2023
20225_78021.jpg

Salaojajärjestelmän tarkoituksena on johdattaa rakennuksen läheisyydestä maaperästä ylimääräinen vesi sekä kosteus pois hallitusti.

Kiinteistö tarvitsee toimivat salaojat. Sen puuttuminen lisää merkittävästi kosteusvaurioiden riskiä rakenteisiin, kuten alapohjaan sekä julkisivuun. Pahimmassa tapauksessa salaojien puuttumisen tai puutteellisen toiminnan vuoksi voi huoneistoihin syntyä sisäilmaongelmia. Salaojien kuntotutkimus auttaa ennaltaehkäisemään monenlaisia ongelmia jo ennen varsinaisten ongelmien syntymistä.

Tyypillisimpiä virheitä salaojien kanssa

Salaojituksen asentaminen vaatii tarkkuutta sekä huolellisuutta. Tyypillisimpiä rakennusvirheitä onkin salaojituksen asentaminen liian ylös perustusten yläpuolelle sekä riittävien kaatojen puute. Toisinaan voi puuttua myös itse tarkistuskaivo. Aina hyvä asennuskaan ei ole tae siitä, että salaojajärjestelmä toimii vuodesta toiseen. Esimerkiksi maan painumiset voivat olla yksi syy siihen, että salaojat eivät enää toimi kuten kuuluu.

Se, mikä kunto oman kiinteistön salaojien kohdalla on, selviää ainoastaan maanalaisten putkistojen tutkimuksella. Samalla on hyvä kartoittaa myös sadevesiputkistojen sekä viemärien kunto.

Virheistä seuraa ajan myötä myös ongelmia. Salaojajärjestelmän tarkoituksena on johdattaa rakennuksen läheisyydestä maaperästä ylimääräinen vesi sekä kosteus pois hallitusti.

Jos järjestelmä ei toimi oletetulla tavalla, tai sitä ei ole edes käytettävissä, kertyy rakennuksen ulkoseinään sekä alapohjarakenteisiin ylimääräistä kosteutta. Tämä ylimääräinen kosteus aikaansaa suotuisissa olosuhteissa erilaisia mikrobivaurioita kuten home- ja lahovaurioita, pintamateriaalien vaurioitumista sekä kemiallisia hajoamisreaktioita joista voi seurata sisäilmaan terveydelle haitallisia yhdisteitä. Huomioi, että sadevesiä ei saa johtaa salaojiin, vaan niitä varten on olemassa omat ratkaisunsa.

Pyydä tarjous salaojien kuntotutkimuksesta

Katariina Vyhnalek, KT Kuntotutkimus, suorittamassa korkomittauksia.

Katariina Vyhnalek, KT Kuntotutkimus, suorittamassa korkomittauksia.

Miten salaojien tutkimus toteutetaan?

Koska kyseessä on maanalaisiin putkistoihin liittyvä tutkimus, sujuu toimenpide parhaiten putkien sisäpuolisella kuvauksella tai putkistokameralla kuvaamalla. Kuvauksen yhteydessä voidaan selvittää kaivojen sekä putkien korkeusasemat sekä laskea onko kaato putkistossa riittävä. Kaivojen sekä putkistojen sijainti saadaan myös selville paikantimen avulla. Tutkimus kannattaa toteuttaa säännöllisesti 5-10 vuoden välein. Lisäksi se on suositeltavaa tehdä myös ennen kiinteistön vastaanottoa tai takuutarkastusta.

20225_78023.jpg

Salaojajärjestelmä

  • Tehtävä johdattaa maaperässä oleva vesi sekä kosteus pois rakennukselta ja pitää perustusrakenteet kuivana.
  • Putkiston sijainti pääsääntöisesti rakennusten perustusten ulkopuolella sekä anturan alapinnan alapuolella.
  • Koostuu: salaojaputkista ja -kaivoista, salaojituskerroksesta, tarkastusputkista/-kaivoista sekä kokoojakaivosta.
Huomio

Huomio

KT Kuntotutkimukselta saat:

Jos kiinteistön kunto arveluttaa, tarjoaa KT Kuntotutkimus Oy laadukkaita kuntotutkimuspalveluita. Puolueettomina tehtävien tutkimusten tavoitteena on varmistaa rakennuksen terveys, turvallisuus sekä kiinteistön käyttäjien hyvinvointi.

Palveluvalikoimaan kuuluvat muun muassa:

  • asbesti- ja haitta-ainekartoitukset
  • sisäilman kuntotutkimukset
  • kuntoarvion sekä kuntotutkimuksen rakenteisiin sekä talotekniikkaan liittyen
  • salaojien ja sadevesijärjestelmien kuntotutkimukset.

Yrityksen tekemien kuntotutkimuksien puolueettomuus on taattu, sillä KT Kuntotutkimus on puhtaasti kuntotutkimuksiin keskittynyt yritys. Palvelu on nopeaa, asiakasystävällistä sekä avaimet käteen –periaattella toteutettua. Asiakas saa itselleen selkeän sekä laadukkaan raportin.

Tarvetta kuntotutkimukselle? Jätä yhteydenottopyyntö tästä:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lähteet:
KT-Kuntotutkimus
Fise.fi

KT Kuntotutkimus Oy
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20221_76567.jpg
Mitä tarkoittavat: ennakkovuo­sitarkastus sekä 10-vuotista­kuutarkastus?
Taloyhtiön asiakirjoissa saattaa vilahtaa entuudestaan tuntemattomia käsitteitä. Mistä on kyse, kun suunnitellaan ennakkovuositarkastuksen tekemistä tai 10-vuotistakuutarkastusta?
20222_77002.jpg
Mitä hormi­kartoituksessa selvitetään ja miten?
Taloyhtiöissä on useita asioita, joita tulee tarkastella määräajoin, yksi niistä on hormien kunto. Erityisesti vanhemmissa kiinteistöissä saattaa hormien toiminta sekä kunto heiketä vuosien saatossa. Vähitellen tapahtuvaa muutosta ei välttämättä arjen pyörityksessä ole huomannut, vaan viat saattavat tulla ilmi esimerkiksi linjasaneeraushankkeen yhteydessä. Hormikartoituksen sekä toimenpidesuositusten avulla pystytään ilmanvaihdon toimintaa optimoimaan.
20221_74393.jpg
Taas tuli lunta - Minne taloyhtiön lumet voidaan kolata?
Kun lunta tulee tavallista enemmän, aiheuttaa se nopeasti lumikaaoksen. Kaaoksen, jossa niin kaupunki kuin yksityisetkin toimijat ja taloyhtiöt joutuvat miettimään minne lumet voidaan sijoittaa.
20227_79066.jpg
Isännöitsijäntodistus - mistä sen saa ja kuka sen voi antaa?
Isännöitsijän on pyynnöstä annettava osakehuoneistoa koskeva isännöitsijäntodistus. Jollei yhtiöllä ole isännöitsijää tai tämä on esteellinen, siirtyy velvollisuus hallituksen puheenjohtajalle. Hallituksen puheenjohtaja antaa isännöitsijäntodistuksen vain, jos yhtiössä ei ole isännöitsijää tai tämä on esteellinen esimerkiksi sen vuoksi, että todistus koskee hänen hallinnassaan olevaa osakehuoneistoa. Puheenjohtajan ei siten tarvitse antaa todistusta, kun isännöitsijä on lomalla tai muusta syystä tavoittamattomissa.Asiakirjana isännöitsijäntodistuksesta voidaan periä maksu ja se on voimassa kolme kuukautta todistuksen päiväyksestä.
201910_60638.jpg
Pohjoismaat yhtenä rintamana kirittämään ilmastoystävällistä rakentamista
Pohjoismaat lisäävät yhteistyötä rakentamisen ilmastopäästöjen suitsimiseksi ja rakentamisen kiertotalouden vauhdittamiseksi sekä tähtäävät yhdessä vähähiilisen rakentamisen edelläkävijäksi koko maapallon mitassa. Pohjoismaiden ministerit hyväksyivät julkilausuman vähähiilisestä rakentamisesta ja rakentamisen kiertotaloudesta Islannin Reykjavikissa 10. lokakuuta."Pohjoismaissa on paljon osaamista rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisessä. Voimme oppia toisiltamme ja tarjota osaamistamme myös muun maailman tarpeisiin. Voimme olla esimerkki siitä, miten kunnianhimoiset ilmasto- ja kiertotaloustavoitteet muuttuvat käytännön ratkaisuiksi. Hienoa, että kaikki Pohjoismaat seisovat Suomen aloitteesta laaditun julkilausuman takana", sanoo Suomea Reykjavikissa edustanut valtiosihteeri Terhi Lehtonen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton