• Etusivu
  • LVI

Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon tulee olla hiljainen ja huomaamaton

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 12.10.2023
20229_79642.jpg

Kuiskaustakin hiljaisempi Vallox 99 MV-ilmanvaihtokone on sijoitettu kerrostaloasunnon kylpyhuoneeseen pesutornin päälle. Sijoituspaikkana se onkin mitä mainioin: kone on helposti huollettavissa ja kondenssiveden johtaminen viemäriin onnistuu märkätiloissa hyvin. Valkoiseksi maalattu kattoasennuslevy viimeistelee siistin asennuksen.

Taloyhtiön asukkaat ja kiinteistöstä huolehtivat toivovat huoneistokohtaiselta ilmanvaihdolta luotettavuutta, mahdollisuutta vaikuttaa sen tehoon sekä huomaamatonta ja hiljaista toimintaa. Lisäksi energiatehokkuusvaatimus on päivän polttava aihe.

Asumismukavuuden kannalta huoneistokohtainen ilmanvaihto on paras ratkaisu taloyhtiöissä. Se tarjoaa joustoa ilmanvaihtoon, jota asukkaiden erilaiset elämänrytmit vaativat. Ilmanvaihtoon liittyviin toiveisiin ja vaatimuksiin liittyy yleensä myös huomaamattomuus, jota mm. laitteiden ääniteknisillä ratkaisuilla pystytään toteuttamaan.

Ilmanvaihdon äänellä on merkitystä!

Ilmanvaihdosta ei kuulu syntyä ääniä, jotka häiritsevät asumista. Äänen muodostumiseen voi olla useita syitä, joten huomaamaton ja hiljainen ilmanvaihtojärjestelmä on ammattitaitoisen iv-suunnittelijan taidonnäyte. Myös ilmanvaihtokoneiden vaipan läpi tulevissa äänissä on eroja, joten laitevalinnassa kannattaakin panostaa ääniteknisten ominaisuuksien vertailuun.

Äänten kokeminen on aina yksilöllistä, mutta desibelein mitattuna asumisen äänten tasoja on helppo havainnollistaa: jääkaappi pitää ääntä keskimäärin 40 dB, hiustenkuivain 90 dB ja kuiskauksen äänitaso on 30 dB. Valloxin uusimman ilmanvaihtokoneen vaipan läpi tulevat äänet ovat vain 29 dB, kun ilmanvaihdon teho on 30 dm³/s 60 Pa. Sen muodostama ääni on siis jopa kuiskausta hiljaisempi!

Vallox 99 MV -koneella äänitaso jää alle 38 dB:n jopa yli 70 l/s ilmanvaihdolla (LpA dB(A) 10m²). Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että samanlainen kone voidaan asentaa taloyhtiön eri kokoisiin asuntoihin, mikä helpottaa sekä ilmanvaihtosuunnittelua, huoltoa kuin käytön opastusta.

Energiatehokasta ilmanvaihto

Tämänhetkisen energiansäästön myötä, on entistä tärkeämpää myös vertailla ilmanvaihtokoneiden energiankulutusta. Vallox 99 MV:n tehokas lämmöntalteenotto osittaisella ohituksella, pienikulutuksiset EC-moottorit ja anturitekniikalla toteutettu tarpeenmukainen ilmanvaihto luovat täydet edellytykset energiatehokkaaseen ilmanvaihtoon.

Merkittävää energiansäästöä saadaan aikaan ilmanvaihtokoneiden lämmöntalteenotolla, sillä sen avulla voidaan vähentää asunnon lämmitystarvetta. Vuosihyötysuhde onkin energiatehokkuutta vertailtaessa tärkein luku, sillä se kertoo, kuinka paljon keskimäärin läpi vuoden lämmöntalteenotto pystyy hyödyntämään poistoilman lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Vallox 99 MV:ssä lämmöntalteenoton vuosihyötysuhde on 76 %.

Vallox 99 MV -ilmanvaihtokoneen alhainen äänitaso on Valloxilla tehdyn ilmateknisen suunnittelun ansiota. Kokonaisuus koostuu huolellisesta ilmavirtojen optimoinnista, tarkkaan valituista komponenteista ja ilmanvaihtokoneen rungon erinomaisesta äänieristyksestä.
Vallox 99 MV -ilmanvaihtokoneen alhainen äänitaso on Valloxilla tehdyn ilmateknisen suunnittelun ansiota. Kokonaisuus koostuu huolellisesta ilmavirtojen optimoinnista, tarkkaan valituista komponenteista ja ilmanvaihtokoneen rungon erinomaisesta äänieristyksestä.

Vallox 99 MV:ssä on sisäänrakennetut kosteus- ja hiilidioksidianturit, jotka tehostavat ilmanvaihtoa automaattisesti tarpeen mukaan. Tämä ominaisuus on tärkeää energiataloudellisesti, sillä ilmanvaihdon energiankulutus riippuu oleellisesti siitä, kuinka paljon ilmaa vaihdetaan. Kun asunto jää tyhjilleen, ilmanvaihto kannattaa säästää pienelle. Kun taas asunnossa ollaan, ilmanvaihtoa tarvitaan isommalla teholla, ja esim. saunan tai suihkun jälkeen tehostetusti, kunnes ylimääräinen kosteus on poistettu.

Koneen kosteus- ja/tai hiilidioksidianturit säätävät ilmanvaihdon tehoa automaattisesti tarpeen mukaan, ja näin se on energian kulutuksen kannalta järkevintä.

Tutustu uuteen Vallox 99 MV -ilmanvaihtokoneeseen

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton