• Etusivu
  • Osakas

Kunnossapitovastuun pääkohdat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Asunto-osakeyhtiölain 4-luvussa on kunnossapitoa ja 5-luvussa muutostöitä koskevat säännökset.

Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken 4-luvun 2 ja 3 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta.

Yhtiökokous voi aina päättää osakkeenomistajalle kuuluvan kunnossapitotyön suorittamisesta yhtiön kustannuksella, jos tämä työ liittyy yhtiön kunnossapito- tai uudistustyöhön tai työ on yhtiön kannalta tai muutoin taloudellisesti tarkoituksenmukainen. Lisäedellytyksenä on, ettei menettely loukkaa osakkeenomistajien keskinäistä yhdenvertaisuutta.

Kunnossapitovastuun jakaantumisesta riippumatta periaatteena on, että kunnossapitotyö suoritetaan asianmukaisesti. Tämä periaate on kirjattu lain 4-luvun 1.3 §:ään siten, että kunnossapitotyön suorittajan on huolehdittava siitä, että työssä noudatetaan hyvää rakennustapaa.

Asunto-osakeyhtiölain 4-luvun 2 §:n nojalla yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Osakkeenomistajan kunnossapitovastuusta puolestaan todetaan luvun 3 §:ssä, että osakkeenomistajan on pidettävä kunnossa osakehuoneistonsa sisäosat. Sisäosilla ei tarkoiteta huoneistossa olevia kantavia rakenteita, niihin kuuluvia eristeitä eikä myöskään yhtiön vastuulla olevia rakennuksen teknisiä ns. perusjärjestelmiä.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
miehet suunnittelevat valokuidun kaivamista
Onko valokuitu paras laajakaista taloyhtiöön?
Taloyhtiöiden päättäjät saavat enenevissä määrin kyselyjä valokuidun hankkimisesta omaan yhtiöön. Onnistuuko valokuitu kerrostaloon tai rivitaloon? Miten se toimii? Onkohan meillä varaa? Selvitetään asiaa. Kysymyksiin vastaa Valokuitunen Oy:n taloyhtiömyynnistä vastaava Marko Leppiniemi.
201811_55453.jpg
Vastuullinen taloyhtiö huollattaa parvekelasituksensa
Hyvääkin tuotetta pitää huoltaa. Parvekelasien laskennallinen käyttöikä huollettuna on noin 30-40 vuotta, olosuhteista riippuen. Ensimmäisen huollon aika on viiden vuoden kuluttua järjestelmän asentamisesta. Säännöllisesti huolletut lasitukset ovat turvalliset ja miellyttävät käyttää.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Ulkovaraston rakentaminen - muutostyötäkö?
Olen hakenut hallitukselta 4.5.2010 lupaa rakentaa taloyhtiön piha-alueelle pienen ulkovaraston, liitteenä olivat tuolloin myös kuvat, josta selvisi mm. rakennuksen mitat. Kunnalta sain silloin kuulla, ettei tarvitse rakennuslupaa, koska ulkovarasto on niin pieni mitoiltaan. Varsinainen yhtiökokous hyväksyi hakemuksen 3.6.2010. Nyt pyydettyäni isännöitsijäntodistusta, ei siinä ollut mainintaa ko. varastosta ja minun kuulemma tulisi nyt yli kaksi vuotta jälkikäteen tehdä asunnon muutosilmoitus. Voiko pitää paikkansa, koska uusi asunto-osakeyhtiölakikin tuli voimaan vasta 1.7.2010?
Helsingin kaupungin mukulakivikatu ja molemmilla puolilla tietä kivitalot ja keskellä kulkee raitiotie
Melusta asiaa - tai kuultavaa
Melusta puhutaan paljon. Asiana melu on hankala, sillä melun aiheuttama häiriö koetaan yksilöllisesti. Tyypillisiä ympäristöstä kuuluvan melun aikaansaamia vaikutuksia ovat rentoutumisen häiriintyminen, keskittymis- ja suorituskyvyn aleneminen sekä erilaiset stressioireet. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista onkin melulle asetettu selkeät raja-arvot, jotka eivät saisi ylittyä.
20214_69749.jpg
Miten toimia, kun yhtiöjärjestystä muutettiin vastoin lakia?
Mikä on oikea käytäntö tilanteessa, kun yhtiökokous on hyväksynyt uuden yhtiöjärjestyksen, vaikka lain edellyttämää kaikkien osakkaiden suostumusta ei tarvittaviin pykäliin ole saatu. Suostumuksen puuttuminen (suostumukset oli kerätty ennakkoon) ei ilmennyt kokouksessa, joka pidettiin etänä. Yhtiöjärjestystä ei käsitelty, todettiin vain määräenemmistöllä hyväksytyksi.Osakas moitti yhtiökokouspäätöstä ja toimitti protestin Patentti- ja rekisterihallitukselle, joka suoritti vastuullaan olevat toimenpiteet. Rekisterinviranomaisena PRH:lla ei ole valtuuksia olla rekisteröimättä yhtiöjärjestystä ilman oikeuden päätöstä asiassa.Tilanne on ristiriitainen, kun AOYL:n mukaan mitätön päätös ei vaadi kanteen nostamista, eikä sitä saa panna käytäntöön. Rekisteröity yhtiöjärjestys ei siis tämän mukaisesti ole kaikilta osin lainmukainen. Menikö oikein?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton