• Etusivu
  • Remontti

Ikkuna- ja oviremontin toteuttaminen talvella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2025
202011_67637.jpg

Voiko taloyhtiön ikkuna- ja oviremontin toteuttaa myös talvella? Kyllä voi! Monesti kuvitellaan, että ikkuna- ja oviremontit tulisi suorittaa kesäaikaan. Ei kuitenkaan ole mitään erityistä syytä, ettei remonttia voisi suorittaa myös talviaikaan.

Ikkunoiden ja ovien vaihtamiseen talviaikana pätee likimain samat säännöt kuin kesäaikana. Sääoloissa kovat sateet tai myrskysää ovat este vaihtotyölle, niin kesällä kuin talvella. Luonnollisesti kuitenkin sydäntalven kovimmat paukkupakkaset, yli -20 astetta, ovat esteenä talviasennukselle. Pieni pakkanen ei kuitenkaan ole este ikkunoiden, parvekeovien- ja ulko-ovien vaihtotyölle. Yleensä suurimpana huolenaiheena talviasennuksien yhteydessä asukkailla on avoinna oleva ikkuna- tai oviaukko ja sen kautta huoneistoon tuleva pakkasilma. Käytännössä itse aukko ei kuitenkaan ole auki kuin noin 15–30 min, joka vastaa huoneiston tehokasta tuuletusta. Kun uusi ikkuna ja ovi on kiinnitetty sekä eristetty uretaanivaahdolla, tarjoaa se heti energiasäästöä lämmityskuluissa ja lisää asumismukavuutta poistamalla vedon tunnetta huoneistosta. Asennuksen viimeistelyssä, sisäpuolen listoitusten ja ulkopuolten pellityksien aikana, ikkuna-aukko on jo täysin suljettu ja eristetty, eli kylmä ulkoilma ei enää pääse sisälle huoneistoon

202011_67657.jpg

Talviasennuksen hyötyjä

Kun ikkunat ja ovet vaihdetaan talviaikaan, pystytään saamaan hyötyjä, joita kesällä tehtävät vaihtotyöt eivät suo.

Toimitusaika. Kesä on ikkunoiden ja ovien sesonkiaikaa, jolloin toimitusajat saattavat venyä pariinkin kuukauteen. Talvisin toimitusajat ovat pääsääntöisesti puolet vähemmän kesän toimitusajoista, eli noin yksi kuukausi.

Piha-alue vauriot. Talviaikaan pihamaat ovat yleensä jäässä ja lumen peitossa. Tällöin nurmikkoalueet eivät myöskään rasitu yhtä helposti nostimia käytettäessä tai siirrettäessä kuin kesäisin.

Asennuskapasiteetti. Samalla tavalla kuin itse ikkunatehdas, myös ammattitaitoiset ikkuna-asentajat ovat melkeinpä ylityöllistettyjä kesäaikaan. Talviaikaan on enemmän vapaata asennuskapasiteettia, eikä vaihtotyötä jouduta ammattitaitoisten asentajien puutteen vuoksi lykkäämään myöhemmäksi.

Remonttien päällekkäisyys. Ikkuna ja oviremontin yhteensovittaminen esimerkiksi julkisivuremontin kanssa voi olla haastavaa. Jos remontit tehdään eri aikaan, on molemmissa urakoissa työskentely helpompaa varastointitilan, työturvallisuuden, työmaatekniikoiden ja aikataulujen suhteen.

Työmaakosteus. Varsinkin syyssateiden aikaan esiintyy haitallista työmaakosteutta, joka voi imeytyä ulkona asennusta odottaviin tuotteisiin. Talven pakkaskeleillä ilman kosteus on yleensä niin alhainen, että työmaakosteutta ei juurikaan esiinny.

Hinta. Talviaikaan on monesti talvikampanjoita käynnissä, jolloin ikkunat ja ovet ovat edullisempi hankkia kuin kiireisimpään alkukesän sesonkiaikaan. Ikkuna- ja oviremonttia kannattaakin kysyä jo alkutalvesta talviasennushinnoin.

Ympärivuotista sisätila-asennusta

Koko vuoden ympäri ja erityisesti talviaikaa voidaan vaihtaa asuinhuoneistojen kerrostaso-ovia sekä yhteistilojen, kuten pyykkituvan ja varastotilojen sisäovia. Tässä työssä ei pakkasrajoilla ole väliä ja työtä voidaan tehdä sateisemmallakin säällä. Sisäovien vaihtotyö voidaan helposti yhdistää ikkunoiden ja ovien vaihdon kanssa tai toteuttaa omana remonttina.

202011_67656.jpg
Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet ovien ja ikkunoiden talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
Nainen seisoo kerrostalon etuoven edessä huoltohenkilön kanssa ja tutstuu digitaaliseen huoltopalveluun
Sekavuus kuriin taloyhtiössä: Tämä maksuton digipalvelu tuo järjestystä yhteisiin asioihin
Taloyhtiöissä arki pyörii lukemattomien pienten ja suurten asioiden ympärillä. Pitäisi muistaa kokouspäivämäärät, seurata kulutustietoja, käsitellä huoltopyyntöjä ja viestiä asukkaille. Hallituksella, isännöitsijällä ja huoltoyhtiöllä on kullakin omat vastuunsa, mutta usein yhteinen näkymä asioihin puuttuu. Asiat hajaantuvat sähköposteihin, paperikansioihin ja irrallisiin järjestelmiin.Onko olemassa työkalu, joka auttaisi kokoamaan nämä asiat yhteen ja sujuvoittamaan taloyhtiön toimintaa? Seuraavaksi tarkastelemme ratkaisua, joka on jo monessa taloyhtiössä helpottanut hallitustyöskentelyä, viestintää ja arjen käytännön asioiden hoitamista.
20225_78115.jpg
Suihkun siirtäminen osake­huoneistossa - miten vastuut ja kulut jaetaan?
Taloyhtiömme on perinteellinen 1970-luvun lopussa rakennettu 6 kerroksinen kerrostaloyhtiö. Yhtiöjärjestys määrää sisätilojen kunnossapidossa osakkeenomistajan vastuulle kiinteät kalusteet ja laitteet sekä pintamateriaalit myös kosteissa tiloissa.Kysymys: Mikä on vastuunjako (yhtiö/osakas), jos osakas haluaa teetättää omaehtoisesti märkätilaremontin, jossa esimerkiksi suihku siirretään uuteen paikkaan (putkien vetoa) ja lattia kaivo siirretään uuteen paikkaan (piikkausta ja viemärin vetoa)? Edellä mainittujen vuoksi joudutaan asentamaan uudet kosteuseristeet ja esimerkiksi laatat koko märkätilan alueelle.
201410_41475.jpg
Taloyhtiön arjen huolehtijat - huoltomiehen päivä
Isännöitsijä ja huoltoyhtiö pitävät huolta siitä, että kiinteistö pysyy kunnossa, asumiskustannukset hallinnassa ja että asukkaiden arki sujuu ongelmitta. Sekä isännöitsijöiden että huoltomiesten työ on muuttunut ja vaatimukset kasvaneet takavuosista. Muutoksia ovat tuoneet niin lainsäädäntö kuin tekninen kehityskin. Seuraavassa pääsemme kurkkaamaan huoltomiehen arkeen.
nainen seisoo korkean lumihangen edessä ja taustalla on vanha puinen rivitalo
Taloyhtiön konkurssi vei Hanna Karhusen perheeltä kodin
Lyhyesti meidän taloyhtiömme tarina menee niin, että meiltä hajosi lämmitys, emmekä saaneet pankilta lainaa sen korjaamiseen. Sen seurauksena taloyhtiö oli pakko hakea konkurssiin, joka lopulta raukesi varojen puutteeseen.Perheemme asui rivitalossa, joka oli rakennettu 1960–1970-lukujen vaihteessa. Taloyhtiössä oli 15 asuntoa, enimmäkseen kaksioita tai pieniä kolmioita. Me muutimme taloon vuonna 2009. Uskoimme kiinteistönvälittäjää, joka vakuutti, että talossa ei ole akuutteja korjaustarpeita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton