• Etusivu
  • Remontti

Ikkuna- ja oviremontin toteuttaminen talvella

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2025
202011_67637.jpg

Voiko taloyhtiön ikkuna- ja oviremontin toteuttaa myös talvella? Kyllä voi! Monesti kuvitellaan, että ikkuna- ja oviremontit tulisi suorittaa kesäaikaan. Ei kuitenkaan ole mitään erityistä syytä, ettei remonttia voisi suorittaa myös talviaikaan.

Ikkunoiden ja ovien vaihtamiseen talviaikana pätee likimain samat säännöt kuin kesäaikana. Sääoloissa kovat sateet tai myrskysää ovat este vaihtotyölle, niin kesällä kuin talvella. Luonnollisesti kuitenkin sydäntalven kovimmat paukkupakkaset, yli -20 astetta, ovat esteenä talviasennukselle. Pieni pakkanen ei kuitenkaan ole este ikkunoiden, parvekeovien- ja ulko-ovien vaihtotyölle. Yleensä suurimpana huolenaiheena talviasennuksien yhteydessä asukkailla on avoinna oleva ikkuna- tai oviaukko ja sen kautta huoneistoon tuleva pakkasilma. Käytännössä itse aukko ei kuitenkaan ole auki kuin noin 15–30 min, joka vastaa huoneiston tehokasta tuuletusta. Kun uusi ikkuna ja ovi on kiinnitetty sekä eristetty uretaanivaahdolla, tarjoaa se heti energiasäästöä lämmityskuluissa ja lisää asumismukavuutta poistamalla vedon tunnetta huoneistosta. Asennuksen viimeistelyssä, sisäpuolen listoitusten ja ulkopuolten pellityksien aikana, ikkuna-aukko on jo täysin suljettu ja eristetty, eli kylmä ulkoilma ei enää pääse sisälle huoneistoon

202011_67657.jpg

Talviasennuksen hyötyjä

Kun ikkunat ja ovet vaihdetaan talviaikaan, pystytään saamaan hyötyjä, joita kesällä tehtävät vaihtotyöt eivät suo.

Toimitusaika. Kesä on ikkunoiden ja ovien sesonkiaikaa, jolloin toimitusajat saattavat venyä pariinkin kuukauteen. Talvisin toimitusajat ovat pääsääntöisesti puolet vähemmän kesän toimitusajoista, eli noin yksi kuukausi.

Piha-alue vauriot. Talviaikaan pihamaat ovat yleensä jäässä ja lumen peitossa. Tällöin nurmikkoalueet eivät myöskään rasitu yhtä helposti nostimia käytettäessä tai siirrettäessä kuin kesäisin.

Asennuskapasiteetti. Samalla tavalla kuin itse ikkunatehdas, myös ammattitaitoiset ikkuna-asentajat ovat melkeinpä ylityöllistettyjä kesäaikaan. Talviaikaan on enemmän vapaata asennuskapasiteettia, eikä vaihtotyötä jouduta ammattitaitoisten asentajien puutteen vuoksi lykkäämään myöhemmäksi.

Remonttien päällekkäisyys. Ikkuna ja oviremontin yhteensovittaminen esimerkiksi julkisivuremontin kanssa voi olla haastavaa. Jos remontit tehdään eri aikaan, on molemmissa urakoissa työskentely helpompaa varastointitilan, työturvallisuuden, työmaatekniikoiden ja aikataulujen suhteen.

Työmaakosteus. Varsinkin syyssateiden aikaan esiintyy haitallista työmaakosteutta, joka voi imeytyä ulkona asennusta odottaviin tuotteisiin. Talven pakkaskeleillä ilman kosteus on yleensä niin alhainen, että työmaakosteutta ei juurikaan esiinny.

Hinta. Talviaikaan on monesti talvikampanjoita käynnissä, jolloin ikkunat ja ovet ovat edullisempi hankkia kuin kiireisimpään alkukesän sesonkiaikaan. Ikkuna- ja oviremonttia kannattaakin kysyä jo alkutalvesta talviasennushinnoin.

Ympärivuotista sisätila-asennusta

Koko vuoden ympäri ja erityisesti talviaikaa voidaan vaihtaa asuinhuoneistojen kerrostaso-ovia sekä yhteistilojen, kuten pyykkituvan ja varastotilojen sisäovia. Tässä työssä ei pakkasrajoilla ole väliä ja työtä voidaan tehdä sateisemmallakin säällä. Sisäovien vaihtotyö voidaan helposti yhdistää ikkunoiden ja ovien vaihdon kanssa tai toteuttaa omana remonttina.

202011_67656.jpg
Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Ikkunan huurtuminen on yleinen ilmiö, joka johtuu ilman kosteuden tiivistymisestä kylmälle lasipinnalle. Se voi tapahtua sekä ikkunan sisä- että ulkopinnalla, ja syyt voivat vaihdella.Talvella ikkunoiden tiivistäminen on tärkeää lämmityskulujen säästämiseksi ja vedotonta sisäilmaa varten. Tiivisteiden kunto kuitenkin tulee usein ilmi vasta talvella, kun sisällä on lämmintä ja ulkona kylmää. Silloin huomaa helposti, mistä vedot pääsevät sisään. Vaikka parasta aikaa tiivistämiseen on lämmin vuodenaika, voit tehdä joitakin toimenpiteitä myös talvella.Muista kuitenkin, että itseliimautuvat tiivisteet kannattaa asentaa vasta, kun ulkolämpötila on vähintään +5 astetta. Jos tiivistäminen on välttämätöntä pakkasella, tarkista kiinnitykset keväällä lämpimämmällä säällä.Lue lisää: Näin asennat itseliimautuvan tiivisteen >>
20205_64879.jpg
DIY-palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja
Tältä palstalta löydät tavallisen kodinomistajan remonttiarkea ja ratkaisuja matalalla kynnyksellä. Pyrimme etsimään helppoja keinoja ja parhaita neuvoja kaikkien kotiremppaajien käyttöön – neuvoja pintaremonttiin ja vinkkejä pikku nikkarointeihin. Kaikki palstalla esitellyt tapaukset on toteutettu kotioloissa ja ihan itse.
202111_73503.jpg
Onko 10 vuotta vanha rakennus­virhe talo­yhtiön vai osakkaan korvattava?
Kerrostaloasunnossa (valmistunut v. 2010) irtosi painava sisäikkuna. Ikkuna irtosi seinästä irti siten, että saranat olivat kiinni ikkunassa sekä seinästä irronneessa puuosassa ja pysyneet täysin ehjänä. Ikkuna irtosi siis kokonaisuudessaan irti talon kiinteästä seinästä. Ikkuna avattiin rakennuttajan ohjeistusten mukaisesti. Eli vahinko ei johtunut huolimattomuudesta.Vastuunjakotaulukon osalta sisäikkuna kuuluu osakkaan vastuulle, mutta onko asia näin myös silloin, kun ikkuna on rakennusvirheen takia irronnut talon kiinteästä seinästä? Kumman vastuulle ikkunan korjaus tällaisessa tilanteessa kuuluu, taloyhtiön vai osakkaan vai jakautuvatko kustannukset? Entä rakennuttajan vastuu 10 vuoden jälkeen ilmenevästä piilorakennusvirheestä? Liian lyhyet tapit pitivät ikkunaa paikoillaan.
20236_82136.jpg
Viikon kysymys: Voiko remontti-ilmoituksen toimittaa jälkikäteen?
Osakas on tehnyt sähköremontin ilman taloyhtiön lupaa. Nyt hän myy asuntoaan ja isännöitsijäntodistukseen tuli maininta, että sähköremontti on tehty ilman taloyhtiön lupaa ja ilman valvontaa, joten remontti jää osakkaan vastuulle.Remontti tehtiin 2018 ja nyt osakas kysyy, voiko hän vielä tuoda paperit remontista. Näin hän haluaa saada todistuksesta pois maininnan ilman lupaa tehdystä sähköremontista. Voiko näin menetellä?
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka maksaa vedeneristystarkastuksen taloyhtiössä?
Teimme Kylpyhuone ja saunaremontin 1983 rivitalon huoneistossa. Taloyhtiö velvoitti sen tekemään ja maksaa vedeneristyksen ja muita taloyhtiölle kuuluvia (kuten lattiakaivon uudistaminen). Kumpi maksaa vedeneristystarkastusmaksun n. 400 euroa?
Kädet ripustavat pyykkiä narulle
Viikon kysymys: Piha-alueen kunnostuksen rahoitus
Meille on tulossa taloyhtiön piha-alueella kunnostustyö: nurmikon istutus sekä portaiden rakentaminen turvallisuuden vuoksi sekä pyykkitelineen osto ja asentaminen. Nämä kaikki poistettiin aiemmin, kun talojen päätyihin asennettiin patolevyt.Kysymys: voiko hallitus/taloyhtiö päättää, että kulut rahoitetaan ylimääräisellä vastikkeella tai osakkaan omalla lainalla/rahoituksella? Vai voiko yksi osakas vaatia yhtiölainaa portaiden, nurmikon ja pyykinkuivaustelineen kulujen rahoittamiseksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton