• Etusivu
  • LVI

Mitä mahdollisuuksia uudistettu MyVallox-ilmanvaihto tarjoaa taloyhtiöille?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 31.10.2023
20203_63046.jpg

Uudistetun MyVallox Control -ohjaimen tutut tilavalinnat (Kotona, Poissa, Tehostus ja Takkatoiminto) ovat ennallaan. Uudistuksessa on panostettu käytettävyyteen.

Uudistettu MyVallox-ilmanvaihto sisältää entistä enemmän automatiikkaa ja käytettävyyteenkin on panostettu. Taloyhtiöiden kannattaa panostaa automatisoituun, tarpeenmukaiseen ilmanvaihtoon, koska sen avulla säästetään energiaa ja asumismukavuus paranee.

Ilmanlaatuantureilla tarpeenmukaisempaan ilmanvaihtoon

Uudistettu MyVallox-ilmanvaihto tarjoaa entistä vahvemmin työkaluja tarpeenmukaisen ilmanvaihdon toteuttamiseen: MyVallox-ilmanvaihtokoneissa on nyt sisäisen kosteusanturin lisäksi myös hiilidioksidianturi. Antureiden tehtävänä on tarkkailla ilmanvaihdon kosteus- ja hiilidioksidiarvoja. Näin ilmanvaihto säilyy optimaalisena ilman, että asukkaan tarvitsee huolehtia koneen ohjauksesta. Lisävarusteena saatavalla VOC-anturilla automatisointia voidaan lisätä entisestään.

Anturiohjauksella saatava energiansäästö on tervetullutta kaikkiin taloyhtiöihin. Myös asukastyytyväisyys nousee, koska anturiohjattu ilmanvaihto vastaa asukkaiden vaihteleviin tarpeisiin. Esimerkiksi urheileva lapsiperhe, jossa pestään paljon pyykkiä, kaipaa suurempaa ilmanvaihtoa kuin yksin asuva. Niin ikään toisilla asukkailla aktiivinen kotielämä ajoittuu viikonloppuihin, kun taas esim. opiskelija-asunnot ovat monesti tyhjillään viikonloppuina ja loma-aikoina.

Anturiohjattu ilmanvaihto ei poissulje asukkaan mahdollisuutta ohjaukseen. Asukas voi edelleen ohjata MyVallox-ilmanvaihtokonetta asunnon liesikuvulla tai MyVallox Control -ohjaimella. Uudistuksessa onkin panostettu MyVallox Control -ohjaimen käyttöliittymän selkeyteen, intuitiivisuuteen ja käytettävyyteen.

Etäohjaus entistä helppokäyttöisempää

Myös MyVallox Cloud -pilvipalvelun käytettävyyteen on panostettu uudistuksessa.
Myös MyVallox Cloud -pilvipalvelun käytettävyyteen on panostettu uudistuksessa.

Talotekniikasta huolehtivalle MyVallox-uudistus on tuonut useita ominaisuuksia. Yksi niistä liittyy ohjaukseen: MyVallox Cloud -pilvipalvelun käyttöliittymää on uudistettu ohjaimen tapaan selkeämmäksi. Pilvipalvelun kautta esim. isännöitsijä tai huoltoyhtiö voi tarkastella ja säätää koneiden toimintaa, nähdä vikatilat, tarkastella kosteus- ja hiilidioksiditilastoja ja lämpötiloja ja jopa säätää esimerkiksi tuloilman lämpötiloja. Etäkäytön ansiosta voidaan välttää turhia huoltokäyntejä tai tarvittaessa kutsua huoltoliike paikalle. Myös Valloxin tekninen tuki voi luvan saadessaan tarkastella tehtaalta käsin koneen toimintaa. Kaikki MyVallox-ilmanvaihtokoneet on mahdollista liittää myös taloautomaatiojärjestelmiin ModBus- tai KNX väylän kautta.

Tasainen tuloilman lämpötila ympärivuotisesti

Tuloilman lämpötila pysyy lämmöntalteenoton osittaisen ohituksen ansiosta halutun lämpöisenä keväisin ja syksyisin, kun ulkolämpötilat vaihtelevat vuorokauden eri aikoina. Kesäaikaan MyVallox-koneet ohittavat lämmöntalteenoton automaattisesti. MyVallox-koneissa on myös automaattinen viileän talteenotto. Jos sisätiloissa on esimerkiksi kesällä (erillisen viilennyslaitteen ansiosta) viileämpää kuin ulkona, ilmanvaihtokone ottaa viileän talteen ja viilentää sillä ulkoa tulevaa lämpimämpää ilmaa. Haluttaessa ilmanvaihto tehostuu automaattisesti silloin, kun asuntoa voi viilentää ulkoilmalla. Hyötyä tästä on niin asukkaalle kuin isännöitsijälle: asumismukavuuden noustessa voi turhien valitusten määräkin vähentyä.

MyVallox-tuotteista löytyy ilmanvaihtokone eri kokoisiin kohteisiin. Aina tasaisen tuloilman ansiosta uudet MyVallox-koneet soveltuvat entistä paremmin myös erikoistiloihin, joissa on suuri lämpökuorma, kuten sauna- ja serveritilat. Myös asennusmahdollisuuksia on paljon: tekninen tila, pesutornin päällä pesuhuoneessa tai WC-istuimen yläpuolella. Valikoimassa on myös kone, joka integroidaan keittiökaapistoon. Se huolehtii samalla sekä keittiön kärynpoistosta että koko asunnon ilmanvaihdosta.

Lämmitystä ja viilennystä ilmanvaihdolla

Uudistetulla MyVallox-automatiikalla voidaan entistä monipuolisemmin ohjata kanavistoon asennettua nestepatteria. Ulkoilmakanavaan asennetulla ja maalämpöpiiriin kytketyllä patterilla voidaan viilentää asuntoa kesällä ja samasta porakaivosta saadaan talvella ilmaista energiaa ilmanvaihtokoneen esilämmitykseen.

Nykyaikaisissa energiatehokkaissa kerrostaloissa lämmöntarve on yleensä niin vähäinen, että asunnon lämmönjako on mahdollista hoitaa ilmanvaihtokoneen tuloilmakanavaan asennetulla patterilla, jossa kiertää rakennuksen lämmitysjärjestelmän vesi. MyVallox-automatiikka huolehtii silloin asunnon huonelämpötilan säädöstä. Tällainen ilmanvaihtolämmitys reagoi lämpökuormien muutoksiin paljon nopeammin kuin esim. lattialämmitys.

Muista vaihtaa suodattimet säännöllisesti

Vuoden 2019 alussa uusittiin ja samalla selkeytettiin taloyhtiön ja osakkaan vastuunjakoa ilmanvaihdon osalta. Taloyhtiön vastuulla on huolehtia ilmanvaihtokoneen kunnossapidosta, huollosta ja korjauksesta sekä suodattimien vaihdosta (ellei taloyhtiön säännöissä ole toisin sovittu). Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen puhdistus ja uusiminen ovat olennaisia asioita sekä hyvän sisäilman, että ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan kannalta. Tehokas suodatus vähentää myös kanaviston puhdistuksen tarvetta. Siksi suodattimien säännöllinen vaihto on tarpeen. Suositeltu vaihtoväli on 6 kuukautta.

Alkuperäisten suodattimien käyttö kannattaa, sillä ilmanvaihtokoneen toiminta on optimoitu niiden mukaisesti. Sen sijaan tarvikesuodattimien materiaali, paksuus ja rakenne ovat erilaisia kuin alkuperäisissä Vallox-suodattimissa.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
20141_37533.jpg
Keittiökoulu: Keittiö ja ilmanvaihto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.
20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20161_45202.jpg
Terve sisäilma uuteen ja vanhaan taloon
Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeääIlmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu, peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton