• Etusivu
  • Remontti

Säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden ja ovien käyttöikää

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.04.2012Päivitetty 29.11.2023
Moderneja kerrostaloja

Säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden ja ovien käyttöikää.

Ikkunat ja parvekkeenovet kuluvat käytössä ja ovat koko ajan alttiina säälle ja sen jatkuvalle vaihtelulle. Vanhojen ikkunoiden huollolla voidaan asumismukavuutta ja energiatehokkuutta parantaa huomattavasti.

Ikkunoiden ja parvekeovien huolto suositeltavaa noin viiden vuoden välein

Ikkunoiden ja ovien säätö sekä kuluvien osien vaihtotarve tulee aikanaan ajankohtaiseksi jokaisessa kohteessa.

Ennakoivalla huollolla varmistetaan, että ikkunat ja parvekeovet toimivat aina niin kuin pitää eikä esimerkiksi lukitusmekanismit ala reistailla.

Ammattimaisesti hoidettujen kiinteistöjen hoitosuunnitelmaan pitäisi sisältyä ikkunoiden ja parvekeovien huolto noin viiden vuoden välein.

Nykyaikaisten ikkunoiden käyttöikä on noin 30-40 vuotta ja hyvällä huollolla käyttöikää voi pidentää jopa vuosikymmenen verran.

- Huolehtimalla systemaattisesti ikkunoiden kunnosta voidaan niiden käytettävyyttä, energiatehokkuutta ja käyttöikää jatkaa merkittävästi, sanoo Fenestran asennustoiminnasta vastaava asennuspäällikkö Kalle Kautto.

Muista myös kerrostaso-ovet

Kerrostaloissa on hyvä muistaa ovien vuosittaiset huoltotyöt. Vuosihuolto on tärkeä esimerkiksi paloturvallisuuden kannalta, jos oven tiivisteet rikkoutuvat, oven paloturvallisuusominaisuudet eivät enää toimi. Tiivis ovi myös varmistaa tehokkaan äänieristyksen sekä huonekohtaisen ilmanvaihdon toimivuuden. Ovet kuluvat käytössä, sillä niitä avataan ja suljetaan paljon useammin kuin esimerkiksi ikkunoita, tavallisesti useita kertoja päivässä.

Talvisaikaan tehty huolto paljastaa lämpövuodot

Fenestra tarjoaa merkkihuoltoa valmistamilleen ikkunoille. Tällä hetkellä suurin huoltotarve on 1980- ja 1990-luvuilla rakennetuissa taloissa. On hyvin yleistä, että tämän ikäisissä kohteissa huoltoa ei ole tehty koskaan. Yksi huollon tärkeimmistä funktioista varmistaa, että ikkunoiden tiiveys vastaa tämän hetken energiatehokkuusvaatimuksiin.

- Esimerkiksi falskaavat tiivisteet heijastuvat kiinteistön energiakustannuksiin sekä asukkaille ikävänä vedon tunteena, mikä heikentää asumismukavuutta, Kautto sanoo.

Huoltotoimenpiteet on järkevintä suorittaa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Silloin esimerkiksi lämpövuodot ikkunan ja liityntärakenteiden tiivisteissä havaitaan lämpökameralla luotettavimmin.

- Hyvä huolto maksaa itsensä takaisin jo pienentyneenä energialaskuna, Kautto summaa.

Remontti
huolto
ikkunat
ovet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82441.jpg
Asumismukavuus ja lasiliukuovet näkyvät nyt ikkuna- ja ovivalinnoissa
Ikkunoiden ja ovien valinnassa ja suunnittelussa on nykyään saatavilla monenlaisia ominaisuuksia ja vaihtoehtoja. Toiminnallisuus, energiatehokkuus ja asumismukavuus ovat selkeästi tällä hetkellä keskeisiä tekijöitä, joita ihmiset ottavat huomioon ikkuna- ja oviremonttia suunnitellessa.Lasipintojen ominaisuudet, kuten huurtumattomuus, auringonsuojaus ja turvallisuus ovat vuosi vuodelta tulleet yhä tärkeämmiksi ominaisuuksiksi.Skaalan asiantuntija ja myyntipäällikkö Lauri Jurvakainen kertoo nyt tarkemmin, miltä tämänhetkiset ikkuna- ja ovitrendit näyttävät sekä miksi lasiliukuovet ovat oivallinen valinta kotiin.
pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Sarana- ja liukuovet samasta paikasta
Enää ei tarvitse etsiä kääntyviä- ja liukuovia eri paikoista. Liune tarjoaa nyt laadukkaitten ja kotimaisten liukuovien lisäksi myös kääntyvien ovien malliston. Saat linjakkaan sisustuksen yhteneväisillä ovilla. Kotisi kaikki sisäovet samasta paikasta!Tilaa ilmaiset ovimallistoesitteet suoraan kotiisi.
20234_81384.jpg
Mikä on älylukon todellinen kustannus?
Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.
20229_79623.jpg
Mikä on vuokraajan vastuu vuokralaisen aiheuttamasta vahingosta?
Taloyhtiömme yhtiöjärjestyksessä on määritetty, että osakkeen omistaja vastaa omistamansa huoneiston sisätilojen kunnossapidosta, joka kattaa muun muassa huoneistossa olevien kiinteiden kalusteiden ja laitteiden (esimerkiksi pesualtaat, wc istuin, kylpyamme ja ovet) sekä pintamateriaalien kunnossapidon.Kenen on vastuu, taloyhtiön vai vuokranantajan, joka on osakkeen omistaja, kun vuokralainen rikkoo kylpyhuoneen pesualtaan?
20144_38977.jpg
Yksi putki moneen käyttöön - Pragma®
Samalla kun yhdyskuntamme muuttuu ja kehittyy entistä nopeammin, on yhä tärkeämpää ottaa huomioon myös ihmisen toiminnan vaikutukset ympäristöön. Kun samaan aikaan julkisten määrärahojen käytön tulee olla entistä perustellumpaa kasvavat vaatimukset myös viemärijärjestelmiä valittaessa.Tuotteita ja järjestelmää valittaessa on tärkeää löytää sopiva kokonaisuus, jolloin otetaan huomioon materiaalin käyttöominaisuudet ja järjestelmän taloudellisuus sekä hankinta- että käyttövaiheessa.
201510_44492.jpg
Epäoikeudenmukaiset vesimaksut?
Rivitaloyhtiössämme on 10 samankokoista asuntoa, joissa asukkaita 1-6/asunto. Vesimaksu sisältyy yhtiövastikkeeseen, joka perustuu samankokoisten asuntojen pinta-alaan yhtiöjärjestyksen mukaan. Yksin asuva osakas joutuu maksamaan n. 3,5-kertaisesti kuluttamansa veden. Onko mitään lakiin perustuvaa keinoa muuttaa vesimaksua esim. talouden henkilömäärään perustuvaksi? Huoneistokohtaisia vesimittareita ei ole ja yhtiöjärjestyksen muuttaminen on varmasti vaikeaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton