• Etusivu
  • Remontti

Säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden ja ovien käyttöikää

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.04.2012Päivitetty 29.11.2023
Moderneja kerrostaloja

Säännöllinen huolto pidentää ikkunoiden ja ovien käyttöikää.

Ikkunat ja parvekkeenovet kuluvat käytössä ja ovat koko ajan alttiina säälle ja sen jatkuvalle vaihtelulle. Vanhojen ikkunoiden huollolla voidaan asumismukavuutta ja energiatehokkuutta parantaa huomattavasti.

Ikkunoiden ja parvekeovien huolto suositeltavaa noin viiden vuoden välein

Ikkunoiden ja ovien säätö sekä kuluvien osien vaihtotarve tulee aikanaan ajankohtaiseksi jokaisessa kohteessa.

Ennakoivalla huollolla varmistetaan, että ikkunat ja parvekeovet toimivat aina niin kuin pitää eikä esimerkiksi lukitusmekanismit ala reistailla.

Ammattimaisesti hoidettujen kiinteistöjen hoitosuunnitelmaan pitäisi sisältyä ikkunoiden ja parvekeovien huolto noin viiden vuoden välein.

Nykyaikaisten ikkunoiden käyttöikä on noin 30-40 vuotta ja hyvällä huollolla käyttöikää voi pidentää jopa vuosikymmenen verran.

- Huolehtimalla systemaattisesti ikkunoiden kunnosta voidaan niiden käytettävyyttä, energiatehokkuutta ja käyttöikää jatkaa merkittävästi, sanoo Fenestran asennustoiminnasta vastaava asennuspäällikkö Kalle Kautto.

Muista myös kerrostaso-ovet

Kerrostaloissa on hyvä muistaa ovien vuosittaiset huoltotyöt. Vuosihuolto on tärkeä esimerkiksi paloturvallisuuden kannalta, jos oven tiivisteet rikkoutuvat, oven paloturvallisuusominaisuudet eivät enää toimi. Tiivis ovi myös varmistaa tehokkaan äänieristyksen sekä huonekohtaisen ilmanvaihdon toimivuuden. Ovet kuluvat käytössä, sillä niitä avataan ja suljetaan paljon useammin kuin esimerkiksi ikkunoita, tavallisesti useita kertoja päivässä.

Talvisaikaan tehty huolto paljastaa lämpövuodot

Fenestra tarjoaa merkkihuoltoa valmistamilleen ikkunoille. Tällä hetkellä suurin huoltotarve on 1980- ja 1990-luvuilla rakennetuissa taloissa. On hyvin yleistä, että tämän ikäisissä kohteissa huoltoa ei ole tehty koskaan. Yksi huollon tärkeimmistä funktioista varmistaa, että ikkunoiden tiiveys vastaa tämän hetken energiatehokkuusvaatimuksiin.

- Esimerkiksi falskaavat tiivisteet heijastuvat kiinteistön energiakustannuksiin sekä asukkaille ikävänä vedon tunteena, mikä heikentää asumismukavuutta, Kautto sanoo.

Huoltotoimenpiteet on järkevintä suorittaa vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana. Silloin esimerkiksi lämpövuodot ikkunan ja liityntärakenteiden tiivisteissä havaitaan lämpökameralla luotettavimmin.

- Hyvä huolto maksaa itsensä takaisin jo pienentyneenä energialaskuna, Kautto summaa.

Remontti
huolto
ikkunat
ovet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_80980.jpg
''Ovi kuin koru'' - yksilöllinen My Liune on lukijoiden suosikkiovi
Helmikuussa järjestetyn Kaunein väliovi -äänestyksen voittajaksi nousi kahdeksan ehdokkaan joukosta My Liune. Yksilöllisessä lasiovessa ihastusta herättivät erityisesti kevyt ilme ja mahdollisuus oman merkityksellisen, iloa tuottavan kuvan käyttöön. Äänestyksessä annettiin yhteensä 928 ääntä. Kaikkien äänestäjien kesken arvottiin 300 euron alennuskoodi Liunen verkkokauppaan. Palkinnon voittajalle on ilmoitettu voitosta henkilökohtaisesti.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
pesuhuoneen ja wc:n välinen ovi on huurrettu liukuovi
Sarana- ja liukuovet samasta paikasta
Enää ei tarvitse etsiä kääntyviä- ja liukuovia eri paikoista. Liune tarjoaa nyt laadukkaitten ja kotimaisten liukuovien lisäksi myös kääntyvien ovien malliston. Saat linjakkaan sisustuksen yhteneväisillä ovilla. Kotisi kaikki sisäovet samasta paikasta!Tilaa ilmaiset ovimallistoesitteet suoraan kotiisi.
20192_56108.jpg
Miten haitta-aineiden pääsy sisäilmaan estetään?
Kapseloinnin tarkoitus on estää tehokkaasti haitta-aineiden kuten radonin, kosteuden, erinäisten mikrobiperäisten sekä PAH- tai VOC-yhdisteiden pääsy sisäilmaan. Ilmavuodot tiivistetään siten, että kosteusvaurioituneiden materiaalien aiheuttamien epäpuhtauksien kulkeutuminen sisäilmaan estyy rajallisilla alueilla.
201710_50574.jpg
Pieni, mutta tärkeä remontti: ilmanvaihto kuntoon taloyhtiössä
Jo lakikin vaatii, että taloyhtiössä on järjestettävä jokaiseen asuntoon toimiva ilmanvaihto. Viime kädessä asia on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Monessa taloyhtiössä asiat ovat retuperällä, mutta hienosti hoidettuja esimerkkejäkin löytyy. Ilmanvaihto on useimmiten saatettavissa kuntoon pienellä rahalla ja vaivalla, joten miksi teidän taloyhtiössänne ei tartuttaisi tuumasta toimeen?
20203_63416.jpg
Palokatkon puuttuminen on suuri turvallisuusriski
Rivitalopaloja on Suomessa keskimäärin vajaat 300 vuodessa, osa paloista johtaa kiinteistön täydelliseen tuhoutumiseen. Ennen 90-lukua rakennetuissa rivitaloissa ullakot ovat yleensä yhtä avointa tilaa, jossa tuli pääsee leviämään muutamassa minuutissa asunnosta toiseen. Vesivek on kehittänyt ensimmäisen kattosaneerauksen yhteydessä toteutettavan palokatkoratkaisun, joka luotettavasti estää tulen leviämisen kiinteistön yläpohjassa asunnosta toiseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton