• Etusivu
  • Osakas

Asumisen kokonaisturvallisuus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
20213_20574.jpg

Turvallinen asuminen puhuttaa meitä päivä päivältä enemmän. Valitettavasti usein myös aiheesta. Asumisturvallisuutta voidaan pohtia kahdesta näkökulmasta; asuinympäristön turvallisuudesta ja teknisten ratkaisujen tuomasta turvallisuudesta. Asumisturvallisuus on asia, joka vaikuttaa paitsi asumisviihtyvyyteen myös asunnon hintaan.

Niinpä joitain asuntoalueita arvostetaankin oleellisesti enemmän kuin alueita, joissa sattuu keskimääräistä enemmän asuntomurtoja, autovarkauksia, pahoinpitelyjä tai muita välikohtauksia, joihin tarvitaan yleensä virkavallan puuttumista.

Asukas voi jonkin verran vaikuttaa erilaisilla suoja- ja teknisillä ratkaisuilla itse asunnossa tapahtuvan asumisen ja elämisen turvallisuuteen – tai ainakin turvallisuudentunteeseen.

Aita, portti ja tunnistus

Asuintalo, oli se sitten kerros-, rivi- tai omakotitalo voidaan "eristää" aidalla muusta ympäristöstä. Rakennettu aita on usein enemmänkin kosmeettinen, joka kertoo vain siitä rajapinnasta, joka erottaa talon kadusta. Toki meilläkin tehdään myös varsinaisia turva-aitoja – kivestä, tiilestä, metallista ja puusta – joissa on lukittava portti ja aidan yli kapuaminen edellyttääkin jo apuvälineitä.

20213_20575.jpg

Sähköistettyä aitaa meillä ei sentään ole ja ehkä lähetystöjä ja vastaavia erikoisrakennuksia lukuun ottamatta valvontakameratkin ovat varsin harvinaisia. Sen sijaan ovipuhelimet ovat ainakin uusissa taloyhtiöissä jo varsin tavanomaisia kuuluen perusvarustukseen.

Nähtäväksi jää, koska Suomessa siirrytään amerikkalaisista elokuvista tuttuihin asuintalojen aulavartijoihin, jotka tuntevat jokaisen talon asukkaan ja osan heidän vieraistaankin. Isommissa yrityksissähän on nykyään vartiointi- tai turvaliikkeen miehitys kontrolloimassa sisään tulevien vieraiden tarkoitusperiä. Kulunvalvonta koskettaa myös yhtiön omaa henkilökuntaa.

Ohje

Ohje

Pari ulkoista turvallisuustekijää koskettaa hieman eri tavoin omakoti-, rivi- tai kerrostalossa asuvaa. Lumityöt, hiekoitus ja sulanapito koskettavat muitakin kuin kiinteistön asukkaita. Vastuukysymykset loukkaantumistapauksissa on hyvä tiedostaa. Lukittava, teräksinen postilaatikko on myös turvaratkaisu. Jos ei muuta, niin ilkivaltaa vastaan.

Ulko-ovelta asunnon ovelle

Kerrostalon porraskäytävään saattaa vielä päästä helpostikin, jos ulko-ovella on vaan summerinappi, jota painamalla ko. asunnon haltija voi avata ulko-oven. Uusissa taloissa sisään pyrkivän henkilöllisyys tai asia varmistetaan ulko-oven ja huoneiston välisellä puhelinyhteydellä. Jos "hämärämies" saa jotenkin selvitettyä itsensä porraskäytävään, on tietysti kunkin asukkaan vastuulla kenet päästää sisään asuntoon.

Kuka siellä ovella onkaan?
Kuka siellä ovella onkaan?

Vanhan hyvän ajan varmuusketju ei enää ole ns. vakiovaruste. Sen sijaan ovisilmän kautta voi varmistaa, kuka oven takana on. Mikäli asunto onkin tyhjänä ja sisään halutaan kepulikonstein, on ensimmäisenä jarruna modernimmat lukot, joihin ei kovin helposti saa kopioitua avainta, eikä lukko avaudu tiirikoimallakaan.

Asunnon ulko-oveen voi lisäksi asennuttaa erilaisia telkiä, ovirautoja ja mm. postiluukun kautta tapahtuvan oven sisäpuolelta avaamisen estävän lukkosuojan. Saranapuolelle asennettavat salvat vaikeuttavat oleellisesti oven murtamista.

Jos tunkeilija onnistuu kuitenkin pääsemään sisään asuntoon, on varokeinona vielä liiketunnistimiin kytketyt hälyttimet, joiden kautta voidaan murtoviestihälytys välittää asukkaan tai vartiointiliikkeen puhelimeen.

Asunnon sisäpuoliset hälyttimet

Varkaat ja murtomiehet eivät ole ainoa asukkaan uhka. Varsin usein pahin uhka on asukas itse. Niinpä asunnon sisäisiä varoittimia ja hälyttimiä voidaan asentaa yhä lukuisampiin paikkoihin lähes kaikkien teknisten häiriöiden varalle.

Palovaroittimen osaltahan on astunut voimaan määräys, jonka mukaan jokaista alkavaa 60:tä neliötä kohden täytyy olla palovaroitin.

Suosituksen mukaan myös kaikissa makuuhuoneissa pitäisi olla varoitin (vuoteessa tupakointi), joten pienessäkin asunnossa tulisi olla 2- 3 varoitinta. Uudisasunnoissa palovaroittimet on kytketty sähköverkkoon, jolloin ei tarvitse huolehtia patterien toiminnasta ja vaihtamisesta.

20213_20578.jpg

Nykyisin kodit ovat täynnä lukemattomia sähkövirralla toimivia laitteita (liesi, kahvinkeitin, leivinpaahdin, televisio, pesukoneet…), joihin voi tulla jokin häiriö. Useat tulipalot ja läheltä piti –tilanteet taitavat vaan johtua siitä, kun laite jää valvomatta päälle, kuten tyhjä kahvinkeitin, kattila liedelle jne. Pienlaitteisiin voi aina kytkeä muutaman euron hintaisen ajastimen.

Ohje

Ohje

Palovaroittimen yhteydessä toimiva palovahti katkaisee siihen kytketyistä laitteista virran, kun palovaroitin alkaa hälyttää. Varsinkin lapsiperheiden ja huonomuististen kannattaa lieden valinnassa päätyä ns. turvalieteen, joka on varustettu ajastimella ja toimintalukolla, joka estää lasta tai koiraa laittamassa virtaa päälle vahingossa. Liesituulettimeen kiinnitettävä hellahälytin vahtii ja hälyttää, jos levy jää vahingossa päälle. Muutaman kympin hintainen häkävaroitin kannattaa hankkia, jos asunnossa on tulisija. Se reagoi myös kaasuvuotoihin.

Vettä tupaan

Asunnossa on yleensä kaksi pesukonetta; astioille ja pyykille. Pesuohjelma kestää jopa parikin tuntia ja aina ei ole mahdollista vahtia toimivuutta vieressä. Vuoto- ja kosteushälytin tunnistaa koneen ja putkiston vuodot ja hälyttää olosuhteiden muuttuessa. Pesukoneeseen voidaan kytkeä myös sähkö- ja vesivahti, joka reagoi mahdolliseen sähkövikaan tai vesivuotoon ja katkaisee sekä vedentulon että sähkövirran.

Suomalaiset saunovat monta kertaa viikossa, mutta tulipalot eivät juurikaan syty kiukaan sähköviasta, vaan liian lähelle kiuasta kuivumaan jätetyn pyykin tai vaatteen kautta. Kiukaissa on tosin oma ajastin, mutta jos jokin vaatekappale putoaa kiukaan päälle pian virran katkeamisen jälkeen, on syttymisvaara todennäköinen.

Kaikkein paras "hälytin" on kuitenkin asukkaan hartioiden välissä. Useimmat vaarat ja vauriot voidaan välttää järkevällä toiminnalla, laitteita huoltamalla ja jopa silloin tällöin tehtävällä silmämääräisellä tarkastelulla. Erityisen tärkeätä on huolehtia paristoa vaativien laitteiden säännöllisestä testaamisesta.

Kutsumattomat vieraat tai laitteiden äkilliset rikkoontumiset ovat tietysti asioita, joihin huolellisellakaan ennakoinnilla ei voi aina vaikuttaa. Siksipä kannattaa aika ajoin tarkistaa minkälaiset vakuutukset on tullut hankittua.

20213_20579.jpg
Osakas
asuminen
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20213_69235.jpg
Keneen olla yhteydessä kun huoli naapurista kasvaa?
Erityisesti taloyhtiöissä, joissa asukasjoukossa löytyy useampi ikäihminen, huoli ei välttämättä ole turha. Yhteiskunnassa elää vanhuksia, joilla ei ole omaisia huolehtimassa ja kyselemässä kuulumisia. Nämä yksinäiset vanhukset eivät välttämättä saa tarvitsemaansa apua kyllin nopeasti, elleivät naapurit ole tarkkaavaisia.Ei, tämä ei ole kehotus naapurikyttäykseen, vaan pitämään huolta kaikenikäisistä naapureista.
20229_79616.jpg
Elämää Villa Sukassa osa 1 – Christel ja Jukka rakentavat unelmiensa ekotaloa
Christel Abborre ja Jukka Harmainen rakentavat unelmiensa ekokotia olkielementeistä ja savesta Inkoon Degerbyhyn. Ympäristöystävällisyys on heille tärkeää, sopivan täydellistä estetiikkaa unohtamatta. Vaikka taloprojekti on vielä kesken, näkee että talosta tulee Christelin ja Jukan näköinen koti ‒ täydellinen heille, monimuotoista ja eläväistä pihapiiriä myöten.
Huoneiston sisäseinien käsittely
Sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20238_82981.jpg
Tee se itse askartelubetonilla
Kuulutko heihin, jotka haluavat tehdä ja toteuttaa itse – kokeilla rohkeasti omaa luovuuttaan ja taitojaan? Juurikin askartelukäyttöön ja DIY-henkiseen tekemiseen on kehitetty weber Hobby Concrete Askartelubetoni ja weber white concrete, joilla voit helposti toteuttaa erilaisia betonisia koriste- ja käyttöesineitä, betonitaidetta, puutarha-aiheita ja niin edelleen. Tuotteille on myönnetty Avainlippu. Askartelubetoni voidaan valaa muottiin ja sitä voi soveltuvin osin myös muovailla.Tässä muutamia askarteluideoita syksyn pimeneviin iltoihin:
rakenteiden toteutus kipsilevyllä
Kipsilevy sopii kodin joka pintaan
Kipsilevy on kaikessa yksinkertaisuudessaan monipuolinen materiaali kodin eri tiloihin ja pintoihin. Gyprocin ratkaisujen avulla voidaan kipsilevyistä rakentaa helposti niin väliseinät, lattiat, märkätilat ja katot ulkoseinien tuulensuojia unohtamatta. Kipsilevy ei ole rakennusmateriaalina ainoastaan uudisrakentajan tuote, vaan myös korjausrakentaja löytää itselleen sopivat ratkaisut laajasta levyvalikoimasta.Gyprocin rakenteet edustavat keveitä, sekä ääntä ja paloa eristäviä ratkaisuja. Levyssä on kahden lujan kartonkipinnan välissä kipsiydin. Pintakartonki kiertää levyn pitkien sivujen ympäri ja levyn päät on tasattu sahaamalla. Levyjen pitkät sivut ovat joko reunaohennettuja tai suorareunaisia.Gyproc tarjoaa myös useimmista levyistään ERGO®-levyn, joka on perinteistä levyä kapeampi. Kapeammat, vain 900 mm:ä leveät levyt parantavat työergonomiaa keveytensä sekä helpomman käsiteltävyytensä vuoksi, myös asentaminen on nopeampaa.Ovatko eri levyt ja niiden käyttömahdollisuudet sinulle tuttuja? Tutustu levyjen ominaisuuksiin ja käyttökohteisiin.Tutustu Gyprocin levy valikoimaan
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton