• Etusivu
  • Remontti

Ilmavuodot syytä selvittää ja korjata ajoissa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2025
ilmavuoto-talossa-syytä-selvittää-1920x1080

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Syyt voivat johtua esimerkiksi perustusten alapuolisen maa-aineksen painumisesta, rakennusosien siirtymisestä tai rakennusaikaisesta asennusvirheestä. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ylimääräistä kosteusrasitusta rakenteisiin, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista kiinteistön sijainnista ja täyttömaasta riippuen.

Mikä on ilmavuoto?

Ilmavuoto tarkoittaa rakennuksen rakenteissa tai liitoksissa olevaa rakoa tai halkeamaa, jonka kautta sisäilma pääsee vuotamaan ulos tai ulkoilma sisään. Ilmavuodot voivat aiheuttaa monia ongelmia, kuten lisääntyneitä lämmityskuluja, huonoa sisäilman laatua ja kosteusvaurioita.

Piilevä vuoto nostaa lämmityskustannuksia ja laskee asumisviihtyvyyttä

Mikäli ulkoseinän läheisyydessä tai nurkassa tuntuu kylmää vetoa, on tilanne syytä tarkistaa. Vuotokohta voi olla silmin havaittavissa, mutta se saattaa sijaita myös pintamateriaalin alla, jolloin lämpökamerakuvaus, tiiviysmittaus tai merkkisavututkimus on tarpeen. Paikannetut ilmavuodot aiheuttavat lämpöhukkaa, joka osaltaan lisää rakennuksen lämmitysenergian tarvetta. Hallitsemattomat ilmavuodot myös vaikeuttavat ilmanvaihdon toimintaa, jolloin ilmanvaihdon säädöt menevät epätasapainoon.

Ilmavuotojen seurauksena myös sisäilman laatu saattaa heiketä. Epäpuhtaudet ja hajut kulkeutuvat asuntoon virheellisesti korvausilman tullessa osittain vuotokohtien kautta. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit voivat alkaa muodostamaan rakenteisiin hometta, josta voi seurata oireita tilojen käyttäjille. Radon on maaperästä sisätiloihin nouseva radioaktiivinen kaasu, joka voi aiheuttaa merkittävän terveyshaitan asukkaille. Mitä suurempi mitattu radonpitoisuus on, sitä merkittävämmän terveyshaitan se voi aiheuttaa.

Info

Info

Miten löydät ilmavuodot kotona?

Voit tarkistaa kotona ilmavuodot seuraavilla tavoilla:

  • Tuntuuko vetoa: Avaa ikkunat ja ovet ja tunne, mistä päin vetoa tulee.
  • Kynttilätesti: Sytytä kynttilä ja vie se ikkunoiden ja ovien reunoille. Jos liekki huojuu, on siellä todennäköisesti vuoto.
  • Lämpökamera: Ammattilainen voi käyttää lämpökameraa, joka näyttää lämpötilaerot ja paljastaa siten vuodot.

Miten ilmavuodot vaikuttavat asumiseen?

Ilmavuodot voivat aiheuttaa seuraavia ongelmia:

  • Lisääntyneet lämmityskulut: Lämmin ilma pääsee vuotamaan ulos ja kylmä ilma sisään, mikä lisää lämmitystarvetta.
  • Huono sisäilman laatu: Ilmavuodot voivat aiheuttaa vedon tunnetta, pölyä ja muita epäpuhtauksia sekä homeen kasvua.
  • Kosteusvauriot: Ilmavuodot voivat johtaa kosteuden tiivistymiseen rakenteisiin ja aiheuttaa homevaurioita.
  • Radonriski: Radon on maaperästä tuleva radioaktiivinen kaasu, joka voi päästä sisään rakennukseen ilmavuodon kautta.

Ilmanvuodot tulee aina korjata huolellisesti

Suomen rakennuslaki ja muut säädökset asettavat tietyt vaatimukset rakennusten energiatehokkuudelle ja sisäilman laadulle. Vaikka laki ei välttämättä määrittele tarkkoja menetelmiä ilmavuodon korjaamiseen, se ohjaa kohti ratkaisuja, jotka parantavat rakennuksen energiatehokkuutta ja vähentävät haitallisia aineita sisäilmassa

Tilanteen kartoittamisessa ongelmakohdat selvitetään kuntotutkimuksen avulla, jonka jälkeen laaditaan korjaussuunnitelma. Lähtökohtana korjaamisessa on rakojen tiivistäminen huolellisesti siten, että vuotokohdat tulevat kauttaaltaan umpeen. Tiivistykset tulisi tehdä aina rakenteiden liitoksiin eikä esimerkiksi uivan lattiarakenteen ja seinän rajaan, jolloin ilma pääsee edelleen vuotamaan uivan lattiakerroksen alle.

Ilmavuotojen korjauksia tehtiin aiemmin vedeneristyksen ja saumanauhan avulla, mutta nyt markkinoilta löytyy myös tiivistysaineita, jotka ovat seuraavan sukupolven tapa tehdä tiivistystöitä. Niiden kanssa ei ole välttämätöntä käyttää saumanauhaa, koska niiden halkeamansilloituskyky on huomattavasti suurempi kuin vedeneristeellä.

Jokaisen kohteen vuotokorjaukset tulee suunnitella aina tapauskohtaisesti. Menetelmästä riippuen korjauksessa käytettävät tuotteet kannattaa valita huolella, jotta varmistutaan lopputuloksen laadusta.

Milloin on syytä ottaa yhteyttä ammattilaiseen?

Jos epäilet, että rakennuksessasi on ilmavuodot, on suositeltavaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen. Ammattilainen osaa arvioida tilanteen ja suunnitella tarvittavat korjaustoimenpiteet. Ammattilaisen käyttäminen on erityisen suositeltavaa, jos:

  • Vuodot ovat laajoja: Suuret ilmavuodot voivat vaatia erityisiä korjaustoimenpiteitä.
  • Rakenne on monimutkainen: Vanhojen rakennusten rakenteet voivat olla monimutkaisia, ja niiden tiivistäminen vaatii erityistä osaamista.
  • Haluat varmistua työn laadusta: Ammattilainen takaa, että työ tehdään ammattitaidolla ja kestävästi.
Remontti
huoneisto
vedeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20182_51707.jpg
Vinkit pintaremontteihin
Remonttitarve iskee tyypillisesti muuton yhteydessä, jolloin kodista halutaan sisustaa oman näköinen. Lattia- ja seinäpinnat uusitaan, myös märkätilat kaakelipintoineen, mikäli edeltävästä asennuksesta on enemmän aikaa. Tapettien, maalien ja laattojen valinta tehdään harkiten, mutta myös asennustuotteet kuten kiinnitysmassat, laastit, liimat ja vedeneristeet tulisi valita huolella. Näin varmistetaan työn sujuvuus sekä laadukas lopputulos.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Rakentamisen määräykset ja luvat
Taloyhtiönkorjaushanke prosessina monimutkainen. Eräs tärkeä osa kokonaishanketta on mahdollisten lupien hakeminen sekä rakennusmääräysten noudattaminen. Taloyhtiön korjaushankkeessa tämä vastuu tulee yleensä urakoitsijalle ja työn valvojalle. Suunnittelija ottaa osaltaan työssään huomioon kaavoituksen sekä rakennusmääräysten vaikutuksen. Huomattavaa on, että ympäristö rajaa usein käytettävissä olevien ratkaisuvaihtoehtojen määrää huomattavasti.
Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.
201812_55751.jpg
Tee onnistunut matka uuteen kotiin - haaveista totta
Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta kodista − omien tärkeimpien mielikuvien ja toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt, miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On kuitenkin hyvä kysyä itseltä, onnistuukohan tämä nyt omalla osaamisella. Kultainen neuvo tähän on: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet ja kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.
201510_44609.jpg
Parvekkeet kannattaa korjata ajoissa
Kun taloyhtiöllä on osaava isännöitsijä ja päätöksentekokykyinen hallitus, tärkeät rakenteiden kuntoa koskevat päätökset tulevat tehdyiksi ajoissa. Perustana päätöksille on hyvä olla huolella tehty kuntotutkimus. Parvekkeet kuuluvat rakenteista vaurioalttiimpiin, mutta onneksi löytyy keinoja niiden elinkaaren jatkamiseen kohtuukustannuksin: maalaamalla pinnat ja varustamalla parveke lasituksin.Tilaa maksuton esite!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton