• Etusivu
  • Energia

Jättimäisen 14 kerrostalosta koostuvan asunto-osakeyhtiön energiaremontti sai aikaan mittavat säästöt - kuuntele KIVIJALKA-podcast

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
HSY Ilmastoinfo logoHSY IlmastoinfoLue lisää
Päivitetty 19.09.2023
20234_81583.jpg

(kuva: HSY)

Kun taloyhtiö ja osakkaat haluavat säästää, on energiankulutus tällä hetkellä luultavasti ensimmäisenä kaikkien mielessä. Energiaremontti voi tarkoittaa ilmanvaihtoon, vedenkulutukseen, sähkönkulutukseen ja lämmitykseen liittyvien ratkaisujen uusimista tai vaihtamista. Ilman säästöhalujakin se on jossain vaiheessa rakennuksen käyttöikää joka tapauksessa tarpeen. Tuoreessa podcast-sarjassa perehdymme taloyhtiöiden energiaremontteihin. Toisessa jaksossa aiheena on suunnittelu ja päätöksenteko.

Risto Lähteenmäki on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja yhdessä Helsingin suurimmista taloyhtiöistä. Vuosaarelaisessa yhtiössä on 14 kerrostaloa eli yhteensä vajaat 500 huoneistoa. Miten tällaisen kokonaisuuden energiaremontti toteutettiin ja mitä kokonaisuus sisälsi?

− Sehän sisälsi valtavat määrät suunnittelua, palavereja ja aikaa. Mutta olemme erittäin tyytyväisiä siitä, että samalla, kun teimme mittavan remonttikokonaisuuden, käytännössä nollasimme korjausvelan, nostimme asuntojen ja alueen arvoa ja saavutamme koko ajan säästöjä energiankulutuksessa, Lähteenmäki summaa.

Yhtiössä päivitettiin taloautomatiikka, tehtiin kattoremontit, asennettiin aurinkopaneelit, otettiin käyttöön ilma-vesilämpöpumput, tehtiin julkisivuremontteja, uusittiin vesikalusteiden ja suihkukahvojen suuttimet ja asennettiin älytermostaatit sekä suoritettiin useita muita pienempiä korjaustoimenpiteitä.

− Lähdimme liikkeelle sillä asenteella, että jokaisen talon seinään voidaan tämän ja muiden lähivuosina toteutettujen remonttien ansiosta lyödä leima "remontoitu − seuraavat korjaukset 20 vuoden päästä".

Mitä taloyhtiöpäättäjän pitäisi tietää energiaremonttien suunnittelusta?

Lähteenmäki kertoo podcastissa taloyhtiönsä energiaremontin suunnittelusta. Mukana keskustelussa on HSY:n energia-asiantuntija Marikka Sand, joka työkseen auttaa ja kouluttaa taloyhtiöpäättäjiä energiaremonttien suunnittelussa ja toteutuksessa.

HSY järjestää taloyhtiöiden hallitusten jäsenille ja isännöitsijöille koulutusta, jonka info löytyy osoitteessa koutsi.hsy.fi.

Podcastissa Marikka Sand kertoo muiden taloyhtiöiden kokemuksista ja hyväksi havaituista käytännöistä remonttien suunnittelussa ja energiansäästössä.

− Listaamme kaikki ne asiat, jotka taloyhtiöpäättäjien olisi syytä tietää yhtiönsä rakennuksista ja energiaremonttien suunnittelusta. Käymme läpi, mitä ammattilaisia kannattaa kutsua mukaan, miten osakkaita informoidaan ja motivoidaan ja miten kokonaisuutta hallitaan.

Info

Info

Kuuntele myös!

Näin teidänkin taloyhtiöstänne tehdään energiapihi

Podcast-sarjan ensimmäisessä jaksossa käymme läpi asioita, joita taloyhtiön hallitusten jäsenten ja osakkaiden olisi hyvä tietää oman yhtiön ja rakennusten energiatehokkuudesta ja pitkän tähtäimen suunnitelmista kohti kestävää ja kustannustehokasta energiankäyttöä.

Miten toteutetaan onnistunut energiaremontti taloyhtiössä?

Kolmannessa jaksossa mietimme, miten taloyhtiön energiaremontin onnistumista voidaan mitata? Kuulemme kahden erilaisen taloyhtiön kokemukset energiaremontin toteuttamisesta ja niiden lopputuloksista.

HSY:n Ilmastoinfo tarjoaa asiantuntevaa ja puolueetonta neuvontaa energiatehokkuudesta ja uusiutuvasta energiasta.

HSY Ilmastoinfo
Energia
energiaremontti
energiansäästö
energiankulutus
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81352.jpg
Ota kaikki hyöty itsellesi aurinkosähköstä verkkoakun avulla
Oma pienaurinkovoimala on vaivaton tapa tuottaa osa taloyhtiössä tarvittavasta sähköstä. Itse tuotettu sähkö pienentää ostosähkön tarvetta, eikä siitä tarvitse maksaa siirtohintaa eikä veroja. Lisäksi omat aurinkopaneelit tuottavat sähköä vuosikymmenien ajan. Ympäristölle ystävällisen aurinkoenergian käyttö on myös ekoteko, sillä se vähentää tarvetta käyttää fossiilisia polttoaineita, jotka aiheuttavat ilmakehään haitallisia hiilidioksidipäästöjä.Tällä ajatuksella kahteen helsinkiläiseen taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Hallitusten puheenjohtajat kertovat nyt kokemuksistaan, miten prosessi eteni ja mitkä tekijät vaikuttivat aurinkopaneelien hankintaan. Onko aurinkopaneelien asentamisesta ollut hyötyä taloyhtiölle?
202012_67798.jpg
Nappaa energiaviisaat vinkit taloyhtiöille
Koska jokainen taloyhtiö on omanlaisensa kokonaisuus, ei yhtä oikeaa ratkaisua energiatehokkuuden löytymiselle ole monistettavissa kaikille. Hoitokuluista energia- ja vesikustannuksiin kuluu noin kolmannes ja suurin osuus korjauksiin. Kerrostaloasunto-osakeyhtiön hoitokulut ovat Tilastokeskuksen mukaan keskimäärin 5,07 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Hoitokuluista on kuitenkin mahdollista löytää säästöjä energiatehokkuutta kehittämällä.
20228_79228.jpg
Hirvittääkö kotisi energian­kulutus? Maksuton energia­ekspertti­kurssi auttaa
Parasta energiaeksperttikurssissa on kansantajuinen tieto ja konkreettiset esimerkit elävästä elämästä. Tätä mieltä ovat ainakin kurssin käyneet Kalle Savolainen ja Cary Kilpinen. Savolaisen taloyhtiössä on kurssin oppeja otettu jo käyttöön. Taloyhtiön kaukolämmön kulutus on laskenut 60 prosenttia, ja asumisen hiilijalanjälki on jopa puolittunut.
joku piirtää höyrystyneeseen ikkunaan kysymysmerkkiä
Kuinka paljon ikkunaremontti maksaa?
Ikkunaremontti on merkittävä investointi, joka voi parantaa kodin energiatehokkuutta, asumismukavuutta ja kiinteistön arvoa, mutta monia kiinnostaa, kuinka paljon se maksaa ja mitä siihen sisältyy. Tässä artikkelissa tarkastellaan, mitkä tekijät vaikuttavat ikkunaremontin hintaan, miten remontti parantaa energiatehokkuutta sekä paljonko se säästää euroissa, ja kuinka kotitalousvähennys voi helpottaa kustannuksia. Lue lisää saadaksesi käytännön vinkkejä järkevän ja kustannustehokkaan ikkunaremontin suunnitteluun.
20204_64321.jpg
Parkkipaikan kuntokartoitus
Oli kyseessä sähköiseen liikenteeseen varautuminen, lämmitystolppien uusinta tai taloyhtiön infran tarkempi tarkastelu, on parempi ensin tutkia kuin hutkia.Paikallisen energiayhtiön asiantuntijoiden puolueeton raportti kiinteistön sähköverkon kunnosta auttaa tekemään taloudellisesti järkevät ja yhteisöllisesti tasavertaiset päätökset esim. taloyhtiössä. E-kartoitus taipuu myös esim. maatilojen tai liikekiinteistöjen tarpeisiin.E-kartoitus on ESEn asiantuntiijapalvelu taloyhtiöille ja isoille kiinteistöille helpottamaan esim. sähköiseen liikenteeseen siirtymistä.Alati yleistyvä kiinnostus sähköiseen autoiluun tuo haasteensa myös taloyhtiöille: kuinka toteuttaa yhdenvertaisuusperiaatteella mahdollisimman järkevästi ja taloudellisesti mahdolliset latauspisteiden päivitykset?Saatavilla Mikkelin alueella ja pk-seudulla
Kiinteistön vesivahinko on yleensä vältettävissä.jpg
Näin vältät kiinteistön vesivahingon
Monissa kiinteistöissä on ylläpidon suunnitelmalistalla putkistojen- ja pumppaamojen ylläpitotarkastukset sekä putkiremontti. Säännöllinen viemäriputkiston huuhtelu, kuvaus ja raportointi on tehokas tapa estää vesivahinkoja sekä informoida esimerkiksi taloyhtiöiden päättäjiä siitä milloin on aika alkaa valmistelemaan putkiremonttia. Samanlainen tarkastus- ja huoltotarve koskee myös kiinteistön jätevesipumppaamojen ylläpitoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton