• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kaksi erilaista taloyhtiön tarinaa sähköautojen latausratkaisuista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Plugit
Päivitetty 20.07.2023
202211_80154.jpg

Plugit palvelee kaiken kokoisia taloyhtiöitä sähköautojen latausratkaisuja hankittaessa.

Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle ja latauskulujen laskutus on helppoa.

Kun latausratkaisu on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti, itse lataaminen on helppoa ja vaivatonta. Plugit Finland on lataamisen asiantuntija joka tuntee teknisen puolen sekä lataajien tarpeet. Kun rakennetaan kerralla kestävä latausratkaisu, taloyhtiön ei tarvitse murehtia tulevasta.

Kiinnostaako, miksi latausratkaisu kannattaa tehdä kerralla kuntoon, ilman väliaikaisia virityksiä?

1. Näin latausratkaisu tehtiin pienelle taloyhtiölle

Viidestä paritalosta muodostuvan Asunto Oy Vantaan Tähtikaaren syyt latausratkaisun hankkimiseksi olivat selvät: Kiinteistön arvon säilyttäminen sekä sähköverkon tuominen nykypäivään niin, että kaikilta kymmeneltä autopaikalta voidaan ladata sähköautoa tai hybridiä.

Jokainen latauslaite kaapeloitiin suoraan kunkin huoneiston sähkömittarille, eli lataussähkön kustannukset ohjautuvat automaattisesti osakkaan asunnon sähkölaskulle.

Latausjärjestelmä on suunniteltu niin, että koko kiinteistön sähkönkulutusta seurataan reaaliaikaisesti. Mikäli sähkönkulutus on suurta, latauslaitteet alentavat automaattisesti lataustehoa. Kun sähkönkulutus laskee esimerkiksi yöaikaan, latausteho nousee.

Asennusprojekti kesti kaikkineen viisi päivää. Projekti sisälsi myös asfaltin avaamisen, kaapeleiden viennin maan alle ja asennukset latauslaitteille. Laturit sijaitsevat autokatoksessa, joka on hyvä paikka lataukselle sen suojaisuuden ansiosta.

Lämmitystolpat ovat jokaisella autopaikalla vielä käytettävissä, mutta autoja niistä ei ladata, vaan ne on tarkoitettu edelleen polttomoottoriautojen moottori- ja sisätilalämmitykseen.

Projektin alkaessa vuonna 2020 taloyhtiössä oli yksi ladattava auto. Noin puolitoistavuotta myöhemmin ladattavien autojen määrä oli jo kolme. Kun yhtiön osakas jatkossa haluaa vaihtaa autonsa ladattavaan hybridiin tai täyssähköautoon, latausjärjestelmän laajentaminen käy asennetun latausvalmiuden ansiosta helposti.

Lue koko referenssitarina >>

2. Näin latausratkaisu tehtiin suurelle taloyhtiölle

Plugit sähköisti Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Konepajan alueella kymmeniä taloyhtiöitä ja satoja autopaikkoja. Plugit Finland valittiin toimittajaksi kokonaisvaltaisen toimituksen ja sopivan palvelukonseptin ansiosta. Taloyhtiöt toteuttivat infran hankinnan yhteisprojektina ja kustannukset jaettiin yhtiökohtaisesti autopaikkojen suhteessa. Plugit Finland oli ylivoimaisesti paras vaihtoehto toimituksen kokonaisvaltaisuuden sekä palvelukonseptinsa ansiosta.

Hanke hyväksytettiin jokaisen yhtiön yhtiökokouksessa erikseen. Niinpä konseptin piti olla selkeä, jokaisen ymmärrettävissä ja hyväksyttävissä. Lisäksi maksujen tuli kohdistua oikein. Yhtiöt hakivat hankkeelle ARAn tuen ja veloittivat loppuosan kaikilta autopaikkaosakkailtaan tasan jaettuna.

Jotta lataaminen saatiin toteutettua, latausratkaisuun sisällytettiin sähkönjakelun, latauspisteiden toimittamisen ja käyttökustannusten kohdistamisen lisäksi muut operointipalvelut muun muassa

  • tiedonsiirto
  • etäohjaus
  • energian hankinta
  • käytön laitekohtainen mittaus
  • laskutuspalvelu

Lisäksi haluttiin turvata koko järjestelmää koskevat ylläpito-, tuki- ja asiantuntijapalvelut yhdestä paikasta.

Kokonaistoimitus luotettavalta toimittajalta kiinteällä hinnalla oli ainoa järkevä mahdollisuus toteuttaa tällainen hanke. Plugit toimitti kaiken tarvittavan asennettuna ja tuottaa jatkossa järjestelmän toimivuuden kannalta keskeiset palvelut, kuten ylläpidon ja asiakaspalvelun.

Lue koko referenssitarina >>

Huomio

Huomio

Plugit kartoittaa sähköautojen lataustarpeet

Aloitamme hankkeen aina kiinteistön kartoituksella Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, sähkötekniset resurssit ja lataamisen eri toteutustavat. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle.

Haluatko kartoittaa taloyhtiösi tarpeet? Nopea nettikartoitus opastaa sinut alkuun siinä, minkälaiset asiat vaikuttavat latausratkaisuun. Alla olevalla lomakkeella voit myös tilata taloyhtiöösi veloituksettoman latauskartoituksen paikanpäällä.

Tee nopea nettikartoitus >>

Tilaa veloitukseton sähköauton latauskartoitus


Plugit
Isännöitsijä
lataus
sähköauto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20231_80533.jpg
Yleisimmät kysymykset sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 1
Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa tuhannen auton kuukausivauhtia ja suosion myötä lisääntyy myös tarve latausratkaisuille. Sähköautoilu ja ajoneuvojen lataaminen on monelle uusia ja vieras asia, joten luonnollisesti aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja väärääkin informaatiota.Tähän artikkeliin on listattu yleisimmät kysymykset ja vastaukset koskien sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä.
3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.
harmaa sähköauto ladataan taloyhtiön parkkipaikalla
Miten sähköauton lataamisen hinta muodostuu?
Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä latausenergian hinnan muodostuminen on paljon keskusteltu aihe muun muassa taloyhtiöissä. Keskustelu kuumenee yleensä sitä mukaa kun sähkönhinta nousee. Tässä artikkelissa avataan latausenergian hintaan vaikuttavia asioita.
ParkCity sähköauton lataus
Sähköautojen latauspisteiden asennus onnistuu helposti ja joustavasti suurempiinkin kohteisiin – Case ParkCity
Sähköautojen latausvalmiuden järjestämisen tarve on jatkuva puheenaihe. Yhä kasvavalle määrää sähköautoja tulee saada virtaa niin pienissä kuin suuremmissakin taloyhtiöissä ja rakennuksissa. Tässä artikkelissa tutustutaan ja kuullaan projektin eri osapuolien kokemuksia miten Turun suurimpaan pysäköintilaitokseen, Turku ParkCityyn, asennettiin sähköautojen latauspaikat.
202010_67211.jpg
Sähköautojen latauspaikkavelvoite hiertää taloyhtiöissä
Monessa taloyhtiössä tehdään kevään aikana päätöksiä sähköautojen latauspaikkojen lisäämisestä. Taustalla on eduskunnan hyväksymä laki, joka velvoittaa taloyhtiöt varautumaan sähköautojen merkittävään lisääntymiseen Suomessa.
20232_80843.jpg
Valmisperustukset nopeuttavat sähkö­autojen lataus­aseman asennusta
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton