• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kaksi erilaista taloyhtiön tarinaa sähköautojen latausratkaisuista

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Plugit
Julkaistu 18.11.2022Päivitetty 20.07.2023
202211_80154.jpg

Plugit palvelee kaiken kokoisia taloyhtiöitä sähköautojen latausratkaisuja hankittaessa.

Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle ja latauskulujen laskutus on helppoa.

Kun latausratkaisu on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti, itse lataaminen on helppoa ja vaivatonta. Plugit Finland on lataamisen asiantuntija joka tuntee teknisen puolen sekä lataajien tarpeet. Kun rakennetaan kerralla kestävä latausratkaisu, taloyhtiön ei tarvitse murehtia tulevasta.

Kiinnostaako, miksi latausratkaisu kannattaa tehdä kerralla kuntoon, ilman väliaikaisia virityksiä?

1. Näin latausratkaisu tehtiin pienelle taloyhtiölle

Viidestä paritalosta muodostuvan Asunto Oy Vantaan Tähtikaaren syyt latausratkaisun hankkimiseksi olivat selvät: Kiinteistön arvon säilyttäminen sekä sähköverkon tuominen nykypäivään niin, että kaikilta kymmeneltä autopaikalta voidaan ladata sähköautoa tai hybridiä.

Jokainen latauslaite kaapeloitiin suoraan kunkin huoneiston sähkömittarille, eli lataussähkön kustannukset ohjautuvat automaattisesti osakkaan asunnon sähkölaskulle.

Latausjärjestelmä on suunniteltu niin, että koko kiinteistön sähkönkulutusta seurataan reaaliaikaisesti. Mikäli sähkönkulutus on suurta, latauslaitteet alentavat automaattisesti lataustehoa. Kun sähkönkulutus laskee esimerkiksi yöaikaan, latausteho nousee.

Asennusprojekti kesti kaikkineen viisi päivää. Projekti sisälsi myös asfaltin avaamisen, kaapeleiden viennin maan alle ja asennukset latauslaitteille. Laturit sijaitsevat autokatoksessa, joka on hyvä paikka lataukselle sen suojaisuuden ansiosta.

Lämmitystolpat ovat jokaisella autopaikalla vielä käytettävissä, mutta autoja niistä ei ladata, vaan ne on tarkoitettu edelleen polttomoottoriautojen moottori- ja sisätilalämmitykseen.

Projektin alkaessa vuonna 2020 taloyhtiössä oli yksi ladattava auto. Noin puolitoistavuotta myöhemmin ladattavien autojen määrä oli jo kolme. Kun yhtiön osakas jatkossa haluaa vaihtaa autonsa ladattavaan hybridiin tai täyssähköautoon, latausjärjestelmän laajentaminen käy asennetun latausvalmiuden ansiosta helposti.

Lue koko referenssitarina >>

2. Näin latausratkaisu tehtiin suurelle taloyhtiölle

Plugit sähköisti Helsingin Vallilassa sijaitsevassa Konepajan alueella kymmeniä taloyhtiöitä ja satoja autopaikkoja. Plugit Finland valittiin toimittajaksi kokonaisvaltaisen toimituksen ja sopivan palvelukonseptin ansiosta. Taloyhtiöt toteuttivat infran hankinnan yhteisprojektina ja kustannukset jaettiin yhtiökohtaisesti autopaikkojen suhteessa. Plugit Finland oli ylivoimaisesti paras vaihtoehto toimituksen kokonaisvaltaisuuden sekä palvelukonseptinsa ansiosta.

Hanke hyväksytettiin jokaisen yhtiön yhtiökokouksessa erikseen. Niinpä konseptin piti olla selkeä, jokaisen ymmärrettävissä ja hyväksyttävissä. Lisäksi maksujen tuli kohdistua oikein. Yhtiöt hakivat hankkeelle ARAn tuen ja veloittivat loppuosan kaikilta autopaikkaosakkailtaan tasan jaettuna.

Jotta lataaminen saatiin toteutettua, latausratkaisuun sisällytettiin sähkönjakelun, latauspisteiden toimittamisen ja käyttökustannusten kohdistamisen lisäksi muut operointipalvelut muun muassa

  • tiedonsiirto
  • etäohjaus
  • energian hankinta
  • käytön laitekohtainen mittaus
  • laskutuspalvelu

Lisäksi haluttiin turvata koko järjestelmää koskevat ylläpito-, tuki- ja asiantuntijapalvelut yhdestä paikasta.

Kokonaistoimitus luotettavalta toimittajalta kiinteällä hinnalla oli ainoa järkevä mahdollisuus toteuttaa tällainen hanke. Plugit toimitti kaiken tarvittavan asennettuna ja tuottaa jatkossa järjestelmän toimivuuden kannalta keskeiset palvelut, kuten ylläpidon ja asiakaspalvelun.

Lue koko referenssitarina >>

Huomio

Huomio

Plugit kartoittaa sähköautojen lataustarpeet

Aloitamme hankkeen aina kiinteistön kartoituksella Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, sähkötekniset resurssit ja lataamisen eri toteutustavat. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle.

Haluatko kartoittaa taloyhtiösi tarpeet? Nopea nettikartoitus opastaa sinut alkuun siinä, minkälaiset asiat vaikuttavat latausratkaisuun. Alla olevalla lomakkeella voit myös tilata taloyhtiöösi veloituksettoman latauskartoituksen paikanpäällä.

Tee nopea nettikartoitus >>

Tilaa veloitukseton sähköauton latauskartoitus

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Plugit
Isännöitsijä
sähköauto
lataus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20232_80815.jpg
Vastauksia kysy­myksiin sähkö­auton lataamisesta talo­yhtiössä osa 2
Edellisessä artikkelissa listasimme ja vastasimme muutamaan useimmin kysyttyyn kysymykseen koskien sähköauton lataamista taloyhtiössä. Latauslaitteiden asentamisen lisäksi monia askarruttaa rahaan liittyvät kysymykset. Tässä artikkelissa perehdymme muutamaan keskeiseen asiaan liittyen lataamisen kustannuksiin.
20234_81400.jpg
Sähkö­autojen lataus­ratkaisussa kaikki alkaa kartoituksella
Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat sähköautojen lataamiseen. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle. Suoritetun kartoituksen pohjalta tehdään yhteenveto, suunnitelma sekä kustannuslaskelma.Rakennamme Plugitilla aikaa ja käyttöä kestäviä latausratkaisuja, jotka toimivat nyt ja tulevaisuudessa. Meidät tunnetaan paitsi edelläkävijänä latausteknologiassa, myös erityisesti asiakaslähtöisistä palveluratkaisuista ja koko arvoketjun kattavasta avaimet käteen -ratkaisusta, joka sisältää ratkaisusuunnittelun, latauslaitteet, asennukset sekä ylläpitopalvelun.
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
20232_80843.jpg
Valmisperustukset nopeuttavat sähkö­autojen lataus­aseman asennusta
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.
Valmisperustukset nopeuttavat asennustyötä suurien kaapelointireikien ja vähäisen jälkityöstön tarpeen ansiosta.
Valmisperustus latausaseman asennukseen
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.
3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton