• Etusivu
  • Talo

Yleisimmät kysymykset sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 1

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Plugit
Julkaistu 04.01.2023Päivitetty 20.09.2023
20231_80533.jpg

Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa tuhannen auton kuukausivauhtia ja suosion myötä lisääntyy myös tarve latausratkaisuille. Sähköautoilu ja ajoneuvojen lataaminen on monelle uusia ja vieras asia, joten luonnollisesti aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja väärääkin informaatiota.

Tähän artikkeliin on listattu yleisimmät kysymykset ja vastaukset koskien sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä.

Miten toimia, kun asukas tai osakas haluaa ladata autoaan?

Kun keskustelu sähköautojen lataamisesta alkaa, kannattaa ensimmäisenä tilata kartoitus. Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat sähköautojen lataamiseen. Kartoituksen tiedoilla voidaan esimerkiksi määrittää, montako latauslaitetta on mahdollista asentaa osakkaiden omina muutostöinä ja milloin yhtiön on syytä varautua laajempaan hankkeeseen.

Mitä kartoituksessa tehdään?

Kartoitus antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle. Suoritetun kartoituksen pohjalta tehdään yhteenveto, suunnitelma sekä kustannuslaskelma eri vaihtoehdoille. Kun kohde on kartoitettu ja yhtiö on saanut tietoonsa ratkaisumallit ja hintapisteet, voidaan hallituksessa antaa lupa osakkaalle asentaa latauslaite tai aloittaa mahdollisen laajemman toteutuksen ajankohdan suunnittelu.

Riittääkö kiinteistön kapasiteetti lataamiseen?

Useimmissa tapauksissa yksittäisten latauslaitteiden asentaminen osakkaan omana muutostyönä on helppoa ja turvallista. Ennen luvan myöntämistä on kuitenkin tärkeää muodostaa selkeä kokonaiskuva tilanteesta ja pohtia myös tulevaisuuden lataustarpeita taloyhtiössä.

Autopaikalta löytyvän lämmityspistokkeen kaapelointi mahdollistaa usein jopa kolmen latauslaitteen asentamisen turvallisesti, mutta neljäs asennettava laite saattaa vaatia merkittäviä muutoksia kiinteistön sähköinfrastruktuuriin. Tavallisesta pistorasiasta autoa ei ole syytä ladata.

20231_80534.jpg

Onko taloyhtiön pakko asentaa latauspiste?

Energiatehokkuusdirektiivi edellyttää, että mikäli taloyhtiössä on vähintään viisi autopaikkaa, seuraavan laajemman korjaushankkeen yhteydessä tulee autopaikoille toteuttaa latausvalmius eli käytännössä kaapelointi joko maan alle tai vaihtoehtoisesti katetun pysäköintialueen kattoon.

Sähköauton latauksen mahdollistaminen on myös asunnon ja asunto-osakeyhtiön arvoa nostava investointi siinä missä lasten leikkipaikka tai taloyhtiön laajakaista.

Info

Info

Paljonko kartoitus maksaa?

Plugit tekee kartoituksen veloituksetta.

Mitä tarkoittaa latausvalmius?

Latausvalmiudella tai latausinfrastruktuurilla viitataan kyvykkyyteen liittää sähköautojen latauslaitteita kiinteistön sähköverkkoon. Latausinfrastruktuuri käsittää yleensä mahdolliset keskusmuutokset, sähköurakoinnin, kuormanhallintalaitteet ja virranjakelun keskuksesta joko virtakiskoilla tai erillisellä kaapeloinnilla.

Kun latausvalmius tehdään kerralla kunnolla ja kasvava lataustarve huomioiden, uusien latauslaitteiden lisääminen käy helposti ja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi maan alle asennettavat kaapelit kannattaa vetää kaikille autopaikoille yhdellä kertaa, eikä kaivaa parkkipaikkaa auki vuosittain ladattavien ajoneuvojen lisääntyessä.

Latausvalmius kannattaa mitoittaa viiden tai kymmenen vuoden ajanjaksolle ladattavien autojen määrän kasvu huomioiden.

Miksi yhden sähköauton takia pitää rakentaa monta latauspistettä?

Mikäli latauslaitteen asennus edellyttää esimerkiksi maankaivuuta tai muita merkittäviä muutostöitä, kokonaiskustannusten ja yhdenvertaisuuden puolesta on usein järkevää hankkia latausvalmius kerralla kaikille kohteen autopaikoille. Kun kiinteistössä ladattavien ajoneuvojen määrä lisääntyy lähitulevaisuudessa, uusien laitteiden lisääminen käy kätevästi. Eli latauslaitteita ei tarvitse kerralla hankkia enempää kuin ladattavia autoja on, mutta latauslaitteiden määrän nopeaan kasvuun kannattaa varautua rakentamalla valmius.

Laajakaistayhteyttäkään ei mitoiteta niin että yksi asukas kerrallaan voi pyörittää videoneuvottelua tai suoratoistopalveluita, vaan mitoitus tehdään riittäväksi kaikkien käyttöä ajatellen. Tarvittaessa liittymän tehoa voi ruuvata ylöspäin, kun yhteyden kuormitus lisääntyy.

Tutustu sähköautojen lataukseen taloyhtiöissä täällä >>

LUE MYÖS OSA 2 >>

Info

Info

Plugit Finland

Plugit Finland on johtava sähköisten ajoneuvojen latausratkaisutoimittaja toteuttaen liikenteen sähköistämisen kokonaisvaltaisena palveluna. Latausratkaisut palvelevat taloyhtiöitä, yrityksiä ja ammattiliikennettä. Yhtiö on perustettu 2012 ja on ollut ensimmäisiä toimijoita rakentamassa Suomen sähköistä liikennettä.

Vuoden 2022 liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa. Yhtiö toimii Suomessa, Ruotsissa ja Aasiassa. Infrastruktuurisijoittaja DIF Capital Partners tuli Plugitin osakkaaksi vuonna 2021. DIF investoi yhtiöön 100 miljoonaa euroa tavoitteenaan Plugitin teknologisen etumatkan vahvistaminen ja CaaS-palvelun merkittävä laajentaminen. DIF on systemaattisesti laajentanut päästöttömän liikenteen portfolioaan ja Plugit Finlandilla on siinä keskeinen rooli.

Plugit
Talo
lataus
sähköauto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.
20234_81400.jpg
Sähkö­autojen lataus­ratkaisussa kaikki alkaa kartoituksella
Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat sähköautojen lataamiseen. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle. Suoritetun kartoituksen pohjalta tehdään yhteenveto, suunnitelma sekä kustannuslaskelma.Rakennamme Plugitilla aikaa ja käyttöä kestäviä latausratkaisuja, jotka toimivat nyt ja tulevaisuudessa. Meidät tunnetaan paitsi edelläkävijänä latausteknologiassa, myös erityisesti asiakaslähtöisistä palveluratkaisuista ja koko arvoketjun kattavasta avaimet käteen -ratkaisusta, joka sisältää ratkaisusuunnittelun, latauslaitteet, asennukset sekä ylläpitopalvelun.
harmaa sähköauto ladataan taloyhtiön parkkipaikalla
Miten sähköauton lataamisen hinta muodostuu?
Sähköauton latauspisteiden hinnoittelu sekä latausenergian hinnan muodostuminen on paljon keskusteltu aihe muun muassa taloyhtiöissä. Keskustelu kuumenee yleensä sitä mukaa kun sähkönhinta nousee. Tässä artikkelissa avataan latausenergian hintaan vaikuttavia asioita.
ParkCity sähköauton lataus
Sähköautojen latauspisteiden asennus onnistuu helposti ja joustavasti suurempiinkin kohteisiin – Case ParkCity
Sähköautojen latausvalmiuden järjestämisen tarve on jatkuva puheenaihe. Yhä kasvavalle määrää sähköautoja tulee saada virtaa niin pienissä kuin suuremmissakin taloyhtiöissä ja rakennuksissa. Tässä artikkelissa tutustutaan ja kuullaan projektin eri osapuolien kokemuksia miten Turun suurimpaan pysäköintilaitokseen, Turku ParkCityyn, asennettiin sähköautojen latauspaikat.
202010_67211.jpg
Sähköautojen latauspaikkavelvoite hiertää taloyhtiöissä
Monessa taloyhtiössä tehdään kevään aikana päätöksiä sähköautojen latauspaikkojen lisäämisestä. Taustalla on eduskunnan hyväksymä laki, joka velvoittaa taloyhtiöt varautumaan sähköautojen merkittävään lisääntymiseen Suomessa.
taloyhtiön pihalla sähköauton lataustolppia ja auto parkkipaikalla
Taloyhtiön sähköautojen latausjärjestelmän hyvä tarvekartoitus ja suunnittelu helpottavat päätösprosessia sekä projektin toteutusta
Taloyhtiön päättäjät kohtaavat tärkeän päätöksen sähköautojen latauspaikkojen rakentamisesta asukkailleen, sillä sähköautojen lataus on nykyään tärkeä osa taloyhtiön infrastruktuuria. JTK-Sähkö tarjoaa vinkkejä, miten taloyhtiön tulisi lähestyä tätä haastavaa ongelmaa, jotta lopputulos olisi niin asukkaille kuin taloyhtiöllekin mahdollisimman optimaalinen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton