• Etusivu
  • Isännöitsijä

Yleisimmät kysymykset sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 2

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Plugit
Julkaistu 07.02.2023Päivitetty 20.09.2023
20232_80815.jpg

Edellisessä artikkelissa listasimme ja vastasimme muutamaan useimmin kysyttyyn kysymykseen koskien sähköauton lataamista taloyhtiössä. Latauslaitteiden asentamisen lisäksi monia askarruttaa rahaan liittyvät kysymykset. Tässä artikkelissa perehdymme muutamaan keskeiseen asiaan liittyen lataamisen kustannuksiin.

Kuka maksaa latauspisteen?

Kustannusten jakautumisesta keskusteltaessa tärkein kysymys on, kuka omistaa pysäköintipaikat?

Mikäli parkkipaikat ovat taloyhtiön omistuksessa, muutostöiden kustannuksiin osallistuvat kaikki taloyhtiön osakkaat.

Mikäli parkkipaikat ovat osakkaiden omistuksessa, muutostöiden kustannuksiin osallistuvat parkkipaikan omistavat osakkaat.

Päätös menettelymallista ja kustannusten jakautumisesta tapahtuu yhtiökokouksessa. Latauspisteet on mahdollista toteuttaa myös niin sanotulla osakevähemmistömallilla, eli tietty joukko osakkaista hankkii latauspisteet ja huolehtii projektin kustannuksista.

Plugit Finland Oy:n palvelumallissa kaikki kustannukset voidaan myös osoittaa käyttäjille, jotka hankkivat latauslaitteen palveluineen omalla muutostyöilmoituksella, taloyhtiölle ei siis muodostu kuluja.

Kuka omistaa latauslaitteen?

Kun taloyhtiö on päättänyt rakentaa latausinfran eli valmiuden latauslaitteiden asennukselle, taloyhtiö voi hankkia samassa yhteydessä latauslaitteet kaikille autopaikoille ja saada niiden hankintaan ARA-tukea.

Vaihtoehtoisesti osakkaat voivat omakustanteisesti hankkia latauslaitteen asennettavaksi taloyhtiön rakentamaan latausvalmiuteen kun se tulee ajankohtaiseksi. Kun latauslaite on osakkaan omistama, taloyhtiö ei saa siihen ARA-tukea mutta osakas voi hakea kotitalousvähennystä latauslaitteen asennuskustannuksista.

Pitääkö sähköautottomien maksaa muiden lataaminen?

Keskustelua siitä kenen kuuluu maksaa mitäkin on käyty taloyhtiöissä aina. Jos kyseessä on hissin asennus, ensimmäisen kerroksen asukkaat eivät halua maksaa ylempien kerrosten saamasta edusta. Niin ikään lapsettomat eivät halua maksaa lasten leikkipaikan kunnostamisesta.

Sähköauton latausmahdollisuuden ohella nämä kaikki ovat kuitenkin koko kiinteistön arvoa nostavia investointeja. Sähköauton lataaminen ei ole enää mukava lisä, vaan perusedellytys asuinkiinteistöissä. ja taloyhtiön yhteisiin korjaus- ja parannustöihin kuuluva kustannus.

Mikäli sähkölaskun suurentuminen ja naapurin latausten maksaminen arveluttaa, latauskulut voidaan kohdentaa lataajalle niin, että jokainen ajoneuvoaan lataava maksaa energiasta kulutuksen mukaan.

Paljonko latauslaite maksaa ja miksi joku latauslaite on hankintahinnaltaan toista mallia kalliimpi?

Latauslaitteita löytyy lähes yhtä paljon kuin ladattavia automalleja. Latauslaitteen hinta määräytyy pitkälti sen kyvykkyyden ja ominaisuuksien mukaan.

Erilaiset käyttöympäristöt (sisälle, ulos, itsenäinen laite vai osana järjestelmää) edellyttävät harkintaa siitä, minkälainen laite soveltuu kohteeseen parhaiten.

Saako taloyhtiö tukea investointiin?

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää avustuksia asuinrakennuksen omistaville yhteisöille sähköautojen latauspisteiden edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmien muutoksiin.

ARA-tukea saa latausvalmiuden rakentamiseen, kunhan valmius toteutetaan vähintään viidelle autopaikalle. Taloyhtiö voi saada tukea 35 % toteutuneista kustannuksista.

Tuen piirissä ovat

  • tarvekartoitus
  • hankesuunnittelu
  • sähköpääkeskukseen tarvittavat muutostyöt
  • sähköliittymän tyypin muutos
  • putkitukset ja kaapeloinnit
  • niihin liittyvät tavanomaiset maanrakennustyöt
  • latauslaitteet vain, jos ne ovat tuen saajan omistuksessa.

Eli tukea on mahdollista saada aina suunnitteluvaiheesta latausvalmiuden toteutukseen ja latauslaitteisiin.

Lisätietoa lataamisesta löydät täältä >>
Yhteydenottolomakkeen kautta voit kysyä lataamisesta tai tilata kartoituksen taloyhtiöösi.

LUE MYÖS OSA 1 >>

Info

Info

Mikä Plugit?

Plugit Finland on johtava sähköisten ajoneuvojen latausratkaisutoimittaja toteuttaen liikenteen sähköistämisen kokonaisvaltaisena palveluna. Latausratkaisut palvelevat taloyhtiöitä, yrityksiä ja ammattiliikennettä. Yhtiö on perustettu 2012 ja on ollut ensimmäisiä toimijoita rakentamassa Suomen sähköistä liikennettä. Vuoden 2022 liikevaihto on noin 30 miljoonaa euroa.

Yhtiö toimii Suomessa, Ruotsissa ja Aasiassa. Infrastruktuurisijoittaja DIF Capital Partners tuli Plugitin osakkaaksi vuonna 2021. DIF investoi yhtiöön 100 miljoonaa euroa tavoitteenaan Plugitin teknologisen etumatkan vahvistaminen ja CaaS-palvelun merkittävä laajentaminen. DIF on systemaattisesti laajentanut päästöttömän liikenteen portfolioaan ja Plugit Finlandilla on siinä keskeinen rooli.

Tilaa ILMAINEN latauskartoitus

Plugit
Isännöitsijä
sähköauto
lataus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202211_80154.jpg
Kaksi erilaista taloyhtiön tarinaa sähköautojen latausratkaisuista
Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle ja latauskulujen laskutus on helppoa.
20231_80533.jpg
Yleisimmät kysymykset sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 1
Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa tuhannen auton kuukausivauhtia ja suosion myötä lisääntyy myös tarve latausratkaisuille. Sähköautoilu ja ajoneuvojen lataaminen on monelle uusia ja vieras asia, joten luonnollisesti aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja väärääkin informaatiota.Tähän artikkeliin on listattu yleisimmät kysymykset ja vastaukset koskien sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä.
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
20233_81277.jpg
Asennusaika lyheni: näin toteutettiin sähkö­autojen lataus­paikat
Järvenpäässä sijaitsevassa rivitaloyhtiössä todettiin, että lattakaapelointijärjestelmä oli oikea valinta sähköautojen latauspaikoille.
Valmisperustukset nopeuttavat asennustyötä suurien kaapelointireikien ja vähäisen jälkityöstön tarpeen ansiosta.
Valmisperustus latausaseman asennukseen
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.
3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton