• Etusivu
  • Talo

Sähköautojen latausratkaisussa kaikki alkaa kartoituksella

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Plugit
Julkaistu 12.04.2023Päivitetty 20.07.2023
20234_81400.jpg

Kartoituksessa selvitetään lataustarpeet, kohteen sähkötekniset resurssit ja eri toteutustavat sähköautojen lataamiseen. Se antaa tarvittavat lähtötiedot hankkeen aloittamiselle. Suoritetun kartoituksen pohjalta tehdään yhteenveto, suunnitelma sekä kustannuslaskelma.

Rakennamme Plugitilla aikaa ja käyttöä kestäviä latausratkaisuja, jotka toimivat nyt ja tulevaisuudessa. Meidät tunnetaan paitsi edelläkävijänä latausteknologiassa, myös erityisesti asiakaslähtöisistä palveluratkaisuista ja koko arvoketjun kattavasta avaimet käteen -ratkaisusta, joka sisältää ratkaisusuunnittelun, latauslaitteet, asennukset sekä ylläpitopalvelun.

Kartoitusvaiheessa otamme kuvia kohteesta, käymme läpi sähköjärjestelmän asiakirjat ja kyselemme lisätietoja toteutuksen suunnittelua varten. Kartoituksen jälkeen lähetämme sähköpostitse raportin, kustannusarvion sekä ehdotuksen miten toimiva latausjärjestelmä toteutetaan.

Latausjärjestelmissä otamme huomioon, että ne kestävät aikaa, käyttöä ja ovat skaalautuvia eli latauslaitteita voidaan tulevien vuosien aikana lisätä olemassa olevaan latausjärjestelmään.

Mikä vaikuttaa laitevalintaan?

Sähköauton latauslaite valitaan aina tapauskohtaisesti asiakkaan tarpeet huomioiden ja kohdekiinteistöön soveltuvaksi. Laitevalinnat ja toteutustapa tehdään paras mahdollinen lopputulos mielessä. Kuuntelemme toki toiveita, mutta lataamisen asiantuntijoina osaamme ohjata kohti oikeita valintoja onnistuneen lopputuloksen varmistamiseksi.

Laitteiden valintaan vaikuttaa muun muassa vaadittava latausteho, tarve kuormanhallinnalle, säänkestävyys, lataustapahtumien hallinta sekä laitteiden sijoittelu. Plugit on laiteriippumaton palveluntarjoaja, eli pystymme rakentamaan latausratkaisun eri toimittajien laitteilla, kunhan ne ovat laadultaan ja ominaisuuksiltaan asettamamme vaatimustason mukaisia.

Kelpuutamme vain markkinoiden parhaat laitteet ja ratkaisut, joiden toiminnasta voimme ottaa vastuun ja tarjota kahden vuoden on site -takuun asentamillemme laitteille.
20234_81401.jpg

Toteutus kohteen mukaan

Latausjärjestelmän toteutustapa valitaan aina kohteen mukaan. Tavoitteena on toimiva, turvallinen ja siisti lopputulos. Latausratkaisu on tarkoitus olla kiinteistön arvoa nostava investointi, joten panostamme myös asennuksen ulkoasuun.

Virtakiskojärjestelmä on siisti ja helppo tapa toteuttaa latauslaitejärjestelmä. Esimerkiksi parkkihalliin rakennettavaan latausratkaisuun virtakisko on kustannustehokas vaihtoehto. Virtakiskojärjestelmässä pääkeskuksesta jaetaan virtaa syöttökaapelilla kiskoon, joka kulkee esimerkiksi parkkihallin tai vaikkapa -katoksen katossa. Tästä kiskosta virta jaetaan latauslaitteille.

Virtakiskojärjestelmään voi lisätä laitteita jälkikäteen ja järjestelmä pysyy toiminnassa, vaikka yksittäinen laite olisi yhtäkkiä epäkunnossa. Laitteita yhdistää hallintayksikkö, joka mahdollistaa latauksen kohdentamisen sekä dynaamisen kuormanhallinnan.

Pihoilla ja parkkialueilla sijaitsevia latauspisteitä varten kaapelointi kaivetaan maan alle. Vaikka kohteeseen asennettaisiin vain muutama latauslaite, kaikille pysäköintipaikoille kannattaa rakentaa kerralla latauspistevalmius eli käytännössä putkitus tai kaapelointi niin, että siihen voidaan asentaa sähköauton latauspiste myöhemmin ilman uusia kaivuutöitä.

Ohje

Ohje

Sähköauton latauspaikkahankkeen toteutusmalli

Emme pelkästään toimita latauslaitetta, vaan olemme kumppanisi suunnittelusta käyttöön ja ylläpitoon.

Tiivistetysti:

  • Teemme kartoituksen, selvitämme lähtötiedot ja lataustarpeet.
  • Suunnittelemme kokonaisuuden, koostamme ratkaisumallit ja annamme ehdotuksen toteutuksesta.
  • Asennamme ja teemme sähkö- ja infraurakoinnit avaimet käteen -periaatteella.
  • Ylläpidämme ja huollamme.

Plugit
Talo
sähköauto
lataus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20231_80533.jpg
Yleisimmät kysymykset sähköauton lataamisesta taloyhtiössä osa 1
Sähköautojen määrä kasvaa Suomessa tuhannen auton kuukausivauhtia ja suosion myötä lisääntyy myös tarve latausratkaisuille. Sähköautoilu ja ajoneuvojen lataaminen on monelle uusia ja vieras asia, joten luonnollisesti aiheeseen liittyy paljon epätietoisuutta ja väärääkin informaatiota.Tähän artikkeliin on listattu yleisimmät kysymykset ja vastaukset koskien sähköautojen lataamisesta taloyhtiössä.
202210_79673.jpg
Varmista kolmen asian toteutuminen sähkö­autojen lataus­pisteillä
Taloyhtiöissä sähköautojen lataamisessa kyse ei ole yksittäisestä latauslaitteesta, vaan kokonaisesta latausjärjestelmästä. Miksi? Latausjärjestelmässä otetaan ottaa huomioon yhdenvertaisuus, kiinteistön kapasiteetti sekä lataajien tarpeet. Näitä tarpeita ovat esimerkiksi lataajan tunnistaminen sekä samanaikaisen kulutuksen hallinta. Kun halutaan katsoa pidemmälle, kannattaa panostaa sellaiseen latausratkaisuun, joka kestää aikaa ja käyttöä. Lisäksi on hyvä huomioida jo suunnitteluvaiheessa se, että latausratkaisuun voidaan vuosien varrella lisätä latauslaitteita.
3_P_160143_1.jpg
Tilaa maksuton sähkö­autojen lataus­kartoitus
Latauspisteiden asennus taloyhtiön autopaikoille kannattaa aina aloittaa kartoituksella. Latauspisteiden määrä, latauslaitteiden merkki ja latausteho määritellään kohteen teknisten resurssien ja lataustarpeiden mukaan. Kartoituksessa tutustumme taloyhtiöösi ja annamme vaihtoehtoja latausratkaisuissa.Plugitin kartoituskäynti on maksuton.Otamme vastuun lataamisesta, eli voit rauhassa keskittyä omaan arkeesi luottaen, että autot tulevat ladatuksi. Mikäli ongelmia tulee, me korjaamme ne.
20233_81277.jpg
Asennusaika lyheni: näin toteutettiin sähkö­autojen lataus­paikat
Järvenpäässä sijaitsevassa rivitaloyhtiössä todettiin, että lattakaapelointijärjestelmä oli oikea valinta sähköautojen latauspaikoille.
202211_80154.jpg
Kaksi erilaista taloyhtiön tarinaa sähköautojen latausratkaisuista
Sähköautojen lataamisessa taloyhtiössä on syytä ottaa huomioon yhdenvertaisuus, eli kaikilla autopaikoilla tulee olla mahdollisuus ladata ajoneuvoa niin että virtaa riittää kaikille. Lisäksi tulee varmistua siitä, että latauskulut kohdistuvat lataajalle ja latauskulujen laskutus on helppoa.
Valmisperustukset nopeuttavat asennustyötä suurien kaapelointireikien ja vähäisen jälkityöstön tarpeen ansiosta.
Valmisperustus latausaseman asennukseen
Sähköautoilun suosio on muutaman viime vuoden aikana noussut merkittävästi, ja latausasemia nouseekin nyt nopealla tahdilla ympäri Suomen. Euroopan parlamentti hyväksyi lokakuussa 2022 esityksen, jonka mukaan EU:n ja siten myös Suomen pääteillä tulee olla vähintään yksi latauspiste 60 kilometrin välein vuoteen 2026 mennessä, ja esitys siirtyy seuraavaksi Euroopan unionin neuvoston käsittelyyn. Kaupallisen latausverkoston lisäksi latauspisteitä perustetaan kiihtyvällä tahdilla myös esimerkiksi taloyhtiöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton