• Etusivu
  • LVI

Kannattaako vanha ilmanvaihto remontoida vai asentaa kokonaan uusi?

Rakentajan toimitus
Kaupallinen yhteistyö
Vallox Oy logoVallox OyLue lisää
Päivitetty 04.02.2025
202110_72848.jpg

Taloyhtiön pohtiessa ilmanvaihtoremonttia, kannattaa vertailla vanhan iv-järjestelmän korjauksen ja kokonaan uuden ilmanvaihtojärjestelmän asentamisen välillä. Päätöksenteon pohjaksi vertailussa kannattaa huomioida muun muassa energiatehokkuus, ilmanvaihdon toimivuus, vaadittavat huollot ja asumisviihtyvyys. Mikäli putkiremontti on ajankohtainen, siihen yhdistetty ilmanvaihdon uusiminen säästää kustannuksia, ja asukkaat pääsevät yksillä remonttipölyillä.

Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän ylläpito

Ilmanvaihtojärjestelmälle pitää tehdä määrävälein jotakin ylläpitoa. Vaikka varsinaista ilmanvaihtosaneerausta ei tehtäisikään, kunnostuksen yhteydessä kanavat pitää vähintäänkin puhdistaa ja ilmavirrat säätää. Vuosien varrella joidenkin asuntojen ilmanvaihtoventtiilejä on voinut kadota kokonaan ja tämä sekoittaa keskitetyn ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan.

Saattaa myös olla, että huippuimuri on käyttöikänsä päässä ja silloin vähemmän energiaa kuluttava uusien moottorien EC-tekniikka voi vaatia muutoksia talon sähköjärjestelmiin, joten pelkkä huippuimurin vaihto ei ole mahdollista. Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän perusparannuskin tuo kustannuksia, mutta ilmanvaihto toimii edelleen niin hyvin tai huonosti kuin se uutena toimi.

Uuden, huoneistokohtaisen ilmanvaihdon asentaminen

Vanhemmissa taloissa painovoimainen ja 60-90 -luvuilla paljon käytetty keskitetty poistoilmanvaihto on rakennuksen suurin yksittäinen energiankuluttaja. Ilmanvaihdon nykyaikastamisella voidaan parantaa energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä merkittävästi.

Huoneistokohtainen ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla tuo ja vie asunnosta yhtä paljon ilmaa, joten haitallisesta alipaineesta päästään eroon, tuloilmasta voidaan suodattaa pölyt pois ja vedon tunne poistuu. Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon suuri etu on, että asukkaat voivat säätää ilmanvaihdon määrää tarpeidensa mukaan. Taloyhtiö voi myös päättää, että annetaan ilmanvaihtokoneen automatiikan huolehtia tehostuksesta, jolloin ilmanvaihto toimii aina tarpeen mukaisesti, energiatehokkaasti ja käyttövirheet vähenevät.

Isännöitsijän näkökulmasta etäohjattavat ilmanvaihtojärjestelmät voivat myös säästää turhilta huoltokäynneiltä.

Lue vinkit ilmanvaihtoremontin suunnitteluun

Lue ilmanvaihtoremontin hyödyistä

Tilaa esite

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
vanha kerrostalon julkisivu
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.Muutamat havainnot nousivat ylitse muiden: uudistuotannon ohella myös perusparannuksiin liitetään aina lämmöntalteenotolla varustetun ilmanvaihtojärjestelmänasentaminen, asunnot korjataan pääsääntöisesti asuttuina ja vuokralainen on peruskorjauksen keskipisteessä.
vanha 60-luvun betonikerrostalo
Miksi ja miten tehdään kerrostalon energiataloudellinen nykyaikaistaminen asukkaiden toiveet huomioiden?
Suomen kerrostaloasunnoista suurin osa on valmistettu 1950–1980 -luvulla. Kyseisellä aikakaudella rakennetut kerrostalot tehtiin sen aikaisista raaka-aineista ja aikakauden teknisillä sovelluksilla. Energiatehokkuus tämän päivän toteutuksiin verrattuna on todella heikkoa.Asumistottumukset ovat muuttuneet lisääntyneen tekniikan ja erilaisten harrastusten vaikutuksesta. Myös ostettavan energian – sähkö ja lämpö – sekä veden ja jäteveden hinnat ovat nousseet niin, että on alettu miettiä, miten asuntojen tiloja pitäisi muuttaa ja miten kustannuksia voitaisiin pienentää.Rakennusten iän ollessa jo 40–60 vuotta, on sekin osaltaan vaikuttanut siihen, että on ryhdyttävä rakenteita korjaaviin ja nykyaikaistaviin toimenpiteisiin, koska usein rakennusten ylläpitävät korjaukset on laiminlyöty.Jotta rakennuksen ehostaminen tapahtuisi kustannus- ja energiatehokkaasti, on koko hankkeen onnistumiseksi syytä järjestää asukkaille yhteisiä keskustelu ja tiedostustilaisuuksia.
201311_37013.jpg
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuutta
Peruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20148_40714.jpg
Vältä kosteusongelmat hyvällä suunnittelulla
Kosteus ja home - rakennusten yleinen vitsausSuomalaiset ovat oppineet aikojen saatossa, miten ilmastossamme pitäisi rakentaa. Harjakatot, reilut räystäät ja riittävän korkea kivijalka ovat tarjonneet hyvän suojan säitä sekä kosteutta vastaan. Rakenteet ovat päässeet kuivumaan ja tuulettumaan tarkoituksella jätetyistä tuuletusraoista. Kaikesta huolimatta monet rakennukset kärsivät käyttöikänsä aikana jonkin asteisista kosteusvaurioista. Mikäli kosteusvauriota ei korjata, kehittyy kosteusvauriosta helposti homevaurio, joka pilaa rakenteita ja tekee asunnot asumiskelvottomiksi.Kosteus on tärkeää pitää poissa jo suunnittelu- ja rakentamisvaiheessa. Luotettavat rakenneratkaisut ja materiaalit sekä ammattitaitoinen suunnittelija yhdessä rakentajan kanssa ovat avainasioita laadukkaassa rakentamisessa. Tarkalla suunnittelulla ja materiaalivalinnalla saadaan ehkäistyä turha kosteuden kerääntyminen ja tiivistyminen rakenteisiin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton