Kannattaako vanha ilmanvaihto remontoida vai asentaa kokonaan uusi?
Taloyhtiön pohtiessa ilmanvaihtoremonttia, kannattaa vertailla vanhan iv-järjestelmän korjauksen ja kokonaan uuden ilmanvaihtojärjestelmän asentamisen välillä. Päätöksenteon pohjaksi vertailussa kannattaa huomioida muun muassa energiatehokkuus, ilmanvaihdon toimivuus, vaadittavat huollot ja asumisviihtyvyys. Mikäli putkiremontti on ajankohtainen, siihen yhdistetty ilmanvaihdon uusiminen säästää kustannuksia, ja asukkaat pääsevät yksillä remonttipölyillä.
Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän ylläpito
Ilmanvaihtojärjestelmälle pitää tehdä määrävälein jotakin ylläpitoa. Vaikka varsinaista ilmanvaihtosaneerausta ei tehtäisikään, kunnostuksen yhteydessä kanavat pitää vähintäänkin puhdistaa ja ilmavirrat säätää. Vuosien varrella joidenkin asuntojen ilmanvaihtoventtiilejä on voinut kadota kokonaan ja tämä sekoittaa keskitetyn ilmanvaihtojärjestelmän toiminnan.
Saattaa myös olla, että huippuimuri on käyttöikänsä päässä ja silloin vähemmän energiaa kuluttava uusien moottorien EC-tekniikka voi vaatia muutoksia talon sähköjärjestelmiin, joten pelkkä huippuimurin vaihto ei ole mahdollista. Vanhan ilmanvaihtojärjestelmän perusparannuskin tuo kustannuksia, mutta ilmanvaihto toimii edelleen niin hyvin tai huonosti kuin se uutena toimi.
Uuden, huoneistokohtaisen ilmanvaihdon asentaminen
Vanhemmissa taloissa painovoimainen ja 60-90 -luvuilla paljon käytetty keskitetty poistoilmanvaihto on rakennuksen suurin yksittäinen energiankuluttaja. Ilmanvaihdon nykyaikastamisella voidaan parantaa energiatehokkuutta sekä asumisviihtyvyyttä merkittävästi.
Huoneistokohtainen ilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla tuo ja vie asunnosta yhtä paljon ilmaa, joten haitallisesta alipaineesta päästään eroon, tuloilmasta voidaan suodattaa pölyt pois ja vedon tunne poistuu. Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon suuri etu on, että asukkaat voivat säätää ilmanvaihdon määrää tarpeidensa mukaan. Taloyhtiö voi myös päättää, että annetaan ilmanvaihtokoneen automatiikan huolehtia tehostuksesta, jolloin ilmanvaihto toimii aina tarpeen mukaisesti, energiatehokkaasti ja käyttövirheet vähenevät.
Isännöitsijän näkökulmasta etäohjattavat ilmanvaihtojärjestelmät voivat myös säästää turhilta huoltokäynneiltä.