• Etusivu
  • Remontti

Katto kotisi ja omaisuutesi suojelijana

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 12.06.2019Päivitetty 12.08.2019
20196_58441.jpg

Katto suojaa sinua ja omaisuuttasi sääilmiöiltä ympäri vuoden.

Katon tehtävä on altistua kovalle rasitukselle ja näin suojella talosi sisäosaa. Kattosi kohtaa vuoden aikana useita rasitteita: kesällä voimakas UV-säteily, syksyllä ja keväällä rankat sateet ja talvella lumen tuoma painokuorma.

Helposti hyvinvoiva katto

Oli kattosi mitä tahansa materiaalia, se toimii parhaiten ja pisimpään puhtaana ja huollettuna. Katon kunto kannattaa tarkistaa ajoissa, sillä merkit katon hyvinvoinnin kärsimisestä eivät aina ole ilmiselviä. Katon toimivuus on erittäin tärkeä osa koko talon toiminnallisuutta.

Vanhan katon perusteellisessa arvioimisessa kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Itse voit kuitenkin suorittaa vuosittaisen kuntotarkastuksen, ja pidentää kattosi elinikää esimerkiksi pitämällä se puhtaana ylimääräisistä esineistä ja roskista. Katon käyttöikää voi myös pitkittää varmistamalla sen nopea kuivuminen. Näin ollen on tärkeää pitää katto puhtaana myös kasvustosta, kuten sammaleesta, jäkälästä ja levästä. Kasvusto on katolle muutoin vaaratonta, mutta sillä on taipumus kerätä vettä itseensä ja näin pitkittää katon kuivumisaikaa. Lisäksi vesi pääsee poistumaan nopeammin puhtaalta katolta.

20197_59116.jpg

Pesuaineella puhtain katto

Jos katto on päässyt huonoon kuntoon, käy peseminen helpoiten pesuaineita käyttämällä. Turvallinen ja varma valinta on käyttää testattuja ja biohajoavia tuotteita katon puhtaanapitoon. Pesuaineita käytettäessä käytä valmistajan hyväksymiä aineita tai varmista valmistajalta aineen soveltuvuus omalle katollesi. Vääriä aineita käyttämällä voit vahingoittaa katon kriittisiä ominaisuuksia, kuten hengittävyyttä.

BMI Ormax-katonpesuaineet luonnolle ja katolle ystävällisiä

BMI Ormax-pesuaineet ovat helppokäyttöisiä ja antavat katolle pitkäaikaisen suojan esimerkiksi kasvillisuutta vastaan. Tuotteet ovat biohajoavia eivätkä kuluta kattotiilen pintaa, lisäksi ne sopivat useimmille katemateriaaleille, kuten huopa, pelti ja mineriitti. Pesuaineet ovat valmistajan testaamia ja hyväksymiä tuotteita, ja sitä käyttämällä BMI Ormax-kattotiilien takuu säilyy muuttumattomana. Myös pihakivet voi puhdistaa ja suojata kätevästi BMI Ormax pesuaineilla. Pakkaukset ovat 5 litran kanistereita, joiden sivussa on kätevä mitta-asteikko.

Ohje

Ohje

BMI Ormaxin pesuaineet löydät myös Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Ormax Siisti Katto - Helppokäyttöinen puhdistaja sekä pitkäikäinen katon suoja

20196_58419.jpg

Pitkän kehityksen tuloksena luotu pesuaine, jossa yhdistyvät edistyksellisimmät tehoaineet ja helppokäyttöisyys. Ormax Siisti Katto-pesuaineen levitys kattopinnalle toimii helposti ja nopeasti matalapaineruiskulla, eikä sitä tarvitse huuhdella erikseen. Katto puhdistuu käsittelyn jälkeen itsestään seuraavien viikkojen aikana ja on nyt suojattuna kasvillisuutta vastaan vuosiksi eteenpäin.

Ormax Tehopesu – Nopeasti ja tehokkaasti puhtaat katot ja pihakivetykset

20196_58421.jpg

Koko katon tehokkaaseen pesuun tai vaihtoehtoisesti paljon kasvillisuutta keränneiden tai likaisien kohtien paikalliseen puhdistukseen toimii parhaiten Ormaxin Tehopesuaine. Tehopesu irrottaa tehokkaasti esimerkiksi lehtipuista irtoavan tahmean lehtimahlan ja puhdistaa myös savupiipun tai liesituulettimen poistoputken likaa keränneen ympäristön. Tehopesu levitetään matalapainepesurilla alueittain märälle kattopinnalle ja huuhdellaan sitten pois. Pesutulosta voi tehostaa harjaamalla. Tehopesu-käsittelyn jälkeen katto voidaan maalata, pinnoittaa tai käsitellä Ormax Siisti Katto -pesuaineella.

Ohje

Ohje

Pesuaineiden käyttötarkoitukset

  • Helpoin tapa puhdistaa ja suojata: Siisti Katto
  • Tehokas pesu: Tehopesu
  • Tehokas pesu ja suojakäsittely: Tehopesu + kuivaus + Siisti Katto
  • Erittäin hoitamattomalle katolle: Siisti Katto + vaikutusaika + Tehopesu + kuivaus +Siisti Katto
  • Maalausta edeltävä pesukäsittely: Siisti Katto + vaikutusaika 3vrk + Tehopesu
Info

Info

BMI Ormaxin tuotteet ja pesuaineet löydät Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Ormax Monier Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20203_63606.jpg
Tiilikatolla suojaat kotisi kaikissa sääolosuhteissa
Rakennuksen katolta vaaditaan suojaa, pitkä ikäisyyttä, kestävyyttä sekä ulkonäköä. Sään kesto on nykypäivänä yksi tärkeimmistä ominaisuuksista. Ilmastonmuutos on rankkaa rakennuksilla ja se onkin huomioitava niitä suunniteltaessa ja remontoitaessa.Ilmastonmuutoksen myötä sateet lisääntyvät varsinkin talvella. Etelässä sateet tulevat useimmiten vetenä ja pohjoisessa lumena. Myös rankat myrskyt puuskaisine tuulineen lisääntyvät sekä helleaallot kesäisin. Katon pitää pystyä mukautumaan kaikkiin näihin vaativiin sääolosuhteiden muutoksiin menettämättä toimivuuttaan. Ekologinen tiilikatto kestää niin tuiskut kuin tuuletkin. Kunhan tiilikatto on asennettu ammattitaidolla, niin siitä saadaan jopa 70 vuodeksi toimiva katto.
20213_68954.jpg
Aurinkosähkön hyödyntäminen taloyhtiöissä helpottuu
Aurinkopaneelien suosio taloyhtiöissä tulee kasvamaan seuraavien vuosien aikana. Aurinkosähkön houkuttelevuus kasvaa uuden asetusmuutoksen myötä, joka tuli voimaan 1.1.2021. Asetusmuutos mahdollistaa aurinkoenergian entistä kattavamman käytön taloyhtiössä. Aiemmin aurinkosähköä on voitu käyttää vain kiinteistön omaan sähköntarpeeseen, mutta nyt sitä voidaan hyödyntää myös asuntojen sähkönkulutuksessa.
20164_46252.jpg
Varma ratkaisu kiinteistön kattoremontille
Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Tämä merkitsee kuitenkin katon hienoista aliarviointia. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa. Savi- ja betonikattotiilet kestävät vaativatkin olosuhteet ja antavat rakennukselle pitkäikäisen ja luotettavan suojan.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20212_68523.jpg
Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta
Ketokatto, viherkatto, kasvikatto, mikä näistä on sinulle tuttu nimitys? Kaikki tarkoittavat samaa asiaa, täydellistä ratkaisua hulevesien hallintaan.Hulevesien hallinta alkaa jo katoilta. Tonttien omistajille asetetaan jatkossa entistä enemmän vastuuta hulevesien määrien pienentämiseksi. Toimivalla kasvikattoratkaisulla voidaan katoilta alas valuvien vesien määrää merkittävästi vähentää. Lisäksi kasvikatoilla on varsinaisia vedeneristyskerroksia suojaavia, meluhaittojen torjuntaan sekä esteettisyydellään henkistä hyvinvointia lisääviä vaikutuksia.
20207_65856.jpg
Ratkaisut taloyhtiön palokatkohaasteisiin
1969 rakennetun rivitaloyhtiön, Savitaipaleen Haimilanrinteen asbestia sisältävän varttikatteen tekninen käyttöikä oli tullut täyteen. Kattoremontti oli väistämättä edessä, minkä lisäksi taloyhtiön palo-osastointi ja ilmanvaihto vaativat päivitystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton