Kaupunkipihat kukoistamaan, vaikka pienellä budjetilla
Taloyhtiön pihasta saa kauniin pienelläkin budjetilla
Oleskelualue on rajattu suojaisammaksi suuriin astioihin istutetuilla, monivuotisilla havu- ja heinäkasveilla.
Taloyhtiöiden pihojen suunnittelussa pätevät samat lainalaisuudet kuin pientalojen pihoillakin. Ollakseen rehevä ja moninainen, tarvitaan kerroksellista ja eri kokoista kasvillisuutta. Kaupunkipihat voivat olla keitaita, joissa elonkirjoa suositaan ja jossa viihtyvät niin ihmiset kuin muutkin eliöt hyönteisistä lintuihin ja maaperän bakteereihin.
Vehmautta yhteispihoille
Taloyhtiöiden piha-alueilla on monia, hyvinkin erilaisia tehtäviä. Pihojen pakollisten toimintojen, kuten pysäköinnin, jätehuollon ja logistiikan, on turvallisuuden ja toimivuuden kannalta oltava hyvin järjestettyjä. Viihtyvyyttä lisäävät toiminnot, esimerkiksi oleskelu ja leikki, voivat joutua niiden kanssa ristivetoon tilanahtauden tai budjettisyiden vuoksi.
Tilojen rajauksia ja viihtyisyyttä voi yhteispihoilla parantaa ilman suuria budjettejakin, jos pihan rakenteet ovat kunnossa.
Kasvillisuus tuo viihtyisyyttä
Kasvillisuuden lisääminen yhteispihoille on hyvä lähtölaukaus pihojen käytettävyyden kohottamiseksi. Kun pihoja käytetään, asukkaat tutustuvat luontevasti toisiinsa, yhteisten asioiden hoito helpottuu ja ehkäpä hallitustyöskentelyynkin löytyy helpommin osallistujia, kun yhteiset asiat alkavat kiinnostaa yhteisöllisyyden parantuessa.
Pihat ovat yksilöitä eikä aina ole selvää, miten kasveja voisi oman taloyhtiön pihalla käyttää.
- Pysäköinti on saatettu järjestää kannen alle, jonka päällä istutuksia rajoittavat kasvualustan mataluus tai painorajoitukset.
- Kantakaupungin sisäpihat voivat olla pieniä ja varjoisia, eikä ole tietoa, mitkä kasvit siellä menestyisivät.
- Piha-alue saattaa yksinkertaisesti olla niin ahdas tai asfaltin peittämä, ettei sinne istutuksia juuri mahdu.
Ratkaisu voi löytyä ruukuista
Kasveja voi käyttää ihan rakenteellisestikin moniin tarkoituksiin. Ruukkuihin istutettuina ne ovat muunneltavissa ja siirreltävissä. Ne soveltuvat pihan eri toimintojen piilottamiseen tai korostamiseen ja lisäämään pihan intimiteettiä. Niillä voi aidattakin kertoa tontin rajoista ja estää tai ohjata kulkua. Taitavilla kasvivalinnoilla näytetään ja piilotetaan yhtä aikaa, sillä istutukset voivat luontevasti katkaista näkymiä – peittämättä niitä kuitenkaan kokonaan.
Monikäyttöiset ruukkuistutukset ovat ihmeen vähän käytetty keino toivottaa tulija tervetulleeksi tai rajata pihan toimintoja. Kunhan valitaan paikalleen sopivan kokoiset ruukut ja niihin vallitsevissa oloissa viihtyvät kasvit, taiotaan taloyhtiön pihalle viihtyisä puutarha.
Kaikki kasvit tarvitsevat hoitoa, niin myös ruukkuistutukset. Siksi on tärkeää, että istutuksia pohdittaessa tehdään suunnitelma myös niiden hoidosta. Hoitosuunnitelmaan kirjataan myös laatukriteerejä ja ohjeistetaan, miten hoidetaan ja kuka hoitaa.
Ei pelkästään kesäkukkia
Ruukkupuutarhassa voi kasvaa koko puutarhan kirjo. Suurissa ruukuissa viihtyvät pienet lehtipuut, havukasvit ja perennat eli monivuotiset kukat. Hyvin hoidettuina ne talvehtivat ja koristavat pihoja vuosia, vaikka ruukuissa ne eivät koskaan saavutakaan yhtä pitkää ikää kuin maahan istutetut kasvit.
Asukkaiden yhteiseksi iloksi ruukuissa voi kasvaa hyöty- ja koristekasvit suloisesti sekaisin. Ruukuissa voi korkeampien keskuskasvien ympärillä vihertää reunuskasvina persiljaa ja muita yrttejä tai marjapensaita kasvaa kukkapuiden kaverina. Havukasvit täydentävät ikivihreinä ruukkupuutarhan ilmettä talvellakin.
Ruukkuistutukset viimeistelevät yhteispihan ilmeen viihtyisäksi ja houkuttelevat asukkaat ulos. Asukkaiden tarpeita huomioiva yhteispihojen hoito viestii sekä asukkaille että ulkopuolisille huolellisesti hoidetusta yhtiöstä.
Puutarhasuunnittelijamme auttaa taloyhtiöiden pihojen erilaisissa ratkaisuissa.
Teksti: Puutarhamyymälä Muhevainen Oy, Tuuli Järvinen
Kuvat: iStock