Keittiöremontti edessä? Näillä vinkeillä onnistut varmasti
Näin suunnittelet kestävän ja toimivan keittiön
Keittiö uusitaan suomalaiskodeissa keskimäärin noin 15 vuoden välein. Kuinka keittiöremontissa saavutetaan aikaa kestävä lopputulos, johon voi olla tyytyväinen vielä vuosienkin kuluttua?
Taloyhtiöissä laajemmat keittiöremonttitarpeet nousevat usein esiin viimeistään linjasaneerausten yhteydessä, kun putkia uusitaan ja keittiökalusteita joudutaan joka tapauksessa irrottamaan paikoiltaan. Tällöin keittiöremontti tulee yleensä myös edullisimmaksi toteuttaa.
Koko keittiön uusiminen on iso investointi, jonka useimmiten toivotaan palvelevan keittiön käyttäjiä tulevat vuodet tai jopa vuosikymmenet. Olipa keittiöremontti tulossa osakkaan omaan tai vuokrattavan asuntoon, pitkäikäisen keittiön reseptiin voi poimia aineksia tästä artikkelista.
Seuraa trendejä maltilla
Trendejä tulee ja menee, joten niiden seuraamisessa on järkevintä käyttää harkintaa varsinkin suuria hankintoja tehdessä.
Trendikkäitä ratkaisuja ei kannata valita käytännöllisyyden kustannuksella. Jos esimerkiksi epäilet säilytystilan riittävyyttä, harkitse tarkkaan, tehdäänkö keittiöstä sittenkään yläkaapitonta. Myös naarmuuntumiselle tai likaantumiselle herkkien materiaalien valintaa on varmempi välttää.
Mielekkäistä ja hyväksi havaituista asioista ei kannata luopua, vaikka keittiön remontointihetkellä ne eivät olisi trendikkäitä. Olemassa olevaa hyödyntämällä voi sekä säästää rahaa että saada keittiöön kiinnostavaa kerroksellisuutta.
Muista ergonomia keittiösuunnittelussa
Keittiö ergonomisessa suunnittelussa tulisi aina ottaa huomioon, kuka keittiötä käyttää. Tässä muutamia käytännön vinkkejä ergonomisen keittiön suunnitteluun:
1. Työtasojen korkeus
- Työtasojen korkeus tulisi olla noin 90 cm, mutta tämä voi vaihdella käyttäjän pituuden mukaan. Yleisesti ottaen työtason tulisi olla noin 10-15 cm alempana kuin kyynärpääsi, kun seisot suorana.
2. Työskentelykolmio
- Järjestä keittiön kolme pääasiallista työpistettä (liesi, pesuallas ja jääkaappi) kolmion muotoon. Tätä kutsutaan työskentelykolmioksi.
- Pidä etäisyydet työpisteiden välillä kohtuullisina, yleensä 1-2 metriä, jotta kaikki on helposti saavutettavissa.
3. Säilytystilat
- Sijoita usein käytettävät esineet, kuten astiat ja ruokailuvälineet, helposti saavutettaville korkeuksille. Vältä liian korkeita tai matalia kaappeja.
- Käytä vetolaatikoita alakaapeissa hyllyjen sijaan. Ne ovat ergonomisempia ja mahdollistavat paremman näkyvyyden sekä pääsyn sisältöön ilman kumartelua.
4. Kodinkoneiden sijoittelu
- Sijoita uuni ja mikroaaltouuni silmien korkeudelle, jotta vältyt kumartelulta ja raskaiden astioiden nostelulta.
- Sijoita astianpesukone hieman korotetulle tasolle, jotta astioiden lastaaminen ja purkaminen on helpompaa.
5. Valaistus
- Varmista, että työskentelyalueilla on riittävä valaistus. Käytä kohdevaloja työtasoilla ja yleisvalaistusta koko keittiössä.
- Harkitse säädettäviä valaisimia, jotka mahdollistavat valaistuksen mukauttamisen eri tarpeisiin ja tilanteisiin.
6. Lattiamateriaalit
- Jos mahdollista, valitse lattiamateriaali, joka on pehmeä ja joustava, kuten korkki tai vinyyli.
- Varmista, että lattia on liukumaton, jotta vältät tapaturmat.
7. Työskentelyalueiden järjestys
- Järjestä työskentelyalueet loogisesti, esimerkiksi leivontaan, ruoanlaittoon ja astioiden pesuun omat alueensa.
8. Istumapaikat
- Jos vietät paljon aikaa keittiössä, harkitse istumapaikkojen lisäämistä, kuten baarijakkaroita saarekkeen ääreen. Tämä antaa kokkaajalle mahdollisuuden myös levätä välillä.
Huomioi talon rakennusaikakausi, tyyli ja arkkitehtuuri
Kun keittiö on sopusoinnussa muun kodin kanssa, ristiriitaista tai irrallista vaikutelmaa ei pääse syntymään. Tyyliltään ajattomaan keittiöön on helppoa ja edullista tuoda ajankohtaisia trendejä esimerkiksi seinän maalaamisella tai tekstiilien ja vetimien vaihtamisella.
Hanki mallipaloja ja värikarttoja ja testaa eri materiaalien, kiiltoasteiden ja sävyjen yhteensopivuutta ennen lopullisten ostopäätösten tekemistä. Väreiltään neutraaliin keittiöön saadaan mielenkiintoista kontrastia jo pienilläkin materiaalien kiiltoaste- ja sävyeroilla.
Suunnittele käytännöllisesti
Valitse keittiöön materiaaleja ja kodinkoneita, jotka vastaavat parhaiten käyttötarpeeseen ja budjettiin. Vertailun tekeminen kannattaa, sillä hyviä vaihtoehtoja löytyy nykyään monipuolisesti eri hintaluokista, olipa kyse sitten työtasosta tai liesituulettimesta.
Lue myös: Keittiö kaipaa remonttia – saako halvalla hyvää?
Nykyaikaiset kodinkoneet ratkaisevat usein monta keittiön käytännöllisyyteen ja toiminnallisuuteen liittyvää pulmaa, sillä laitteiden sijoittamiselle tarjoutuu enemmän vaihtoehtoja. Esimerkiksi tasoon integroitu liesituuletin mahdollistaa keittopisteen sijoittamisen suoraan ikkunan eteen tai saarekkeeseen ilman näköestettä.
Vaikka budjetti olisi tiukka, älä säästä väärissä paikoissa. Esimerkiksi hyllylliset alakaapit ovat laatikostoja edullisempia, mutta niiden epäkäytännöllisyys voi alkaa arjessa harmittaa nopeasti.
Valaistus ja pistorasioiden määrä kannattaa päivittää riittäväksi remontin yhteydessä, sillä ne lisäävät yllättävänkin paljon keittiön käytännöllisyyttä ja muunneltavuutta – ja siten myös pitkäikäisyyttä.
Kestävyys, älyteknologia sekä ekologisuus
Kun suunnittelet keittiöremonttia, on tärkeää ottaa huomioon kestävyys, ekologisuus ja tulevaisuuden tarpeet. Näiden yhdistäminen voi luoda keittiön, joka on sekä ympäristöystävällinen että toimiva pitkällä aikavälillä.
Ensinnäkin, materiaalivalinnat ovat keskeisessä roolissa kestävän ja ekologisen keittiön luomisessa. Valitsemalla kestäviä ja ekologisia materiaaleja. Energiatehokkaat kodinkoneet ovat myös tärkeä osa ekologista keittiötä. Investoimalla laitteisiin, jotka kuluttavat vähemmän sähköä ja vettä, voit pienentää energiankulutustasi ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä. Energiatehokkuusluokitukset auttavat sinua tekemään ympäristöystävällisiä valintoja.
Keittiön suunnittelussa on myös tärkeää varautua tulevaisuuteen. Joustavuus on avainasemassa, jotta keittiö voi mukautua muuttuvien tarpeiden mukaan. Modulaariset kaapit ja säädettävät työtasot mahdollistavat keittiön muokkaamisen perheen kasvaessa tai tarpeiden muuttuessa. Laadukkaat ja kestävät materiaalit vähentävät tarvetta uusille remontoinneille ja säästävät pitkällä aikavälillä.
Älyteknologian hyödyntäminen keittiössä tuo mukavuutta ja tehokkuutta arkeen. Älykkäät kodinkoneet, kuten jääkaapit, jotka ilmoittavat, kun ruoka on loppumassa, tai uunit, joita voi ohjata etänä, voivat olla apunasi päivittäin.
Älyvalaistus, joka mukautuu päivänvalon mukaan ja luo oikeanlaisen tunnelman eri tilanteisiin, voi myös säästää energiaa, kun valot sammuvat automaattisesti.
Info
Varaa aika ilmaiseen keittiösuunnitteluun
Vaikka tee-se-itse-projektit voivat olla houkuttelevia, ammattilaisten käyttäminen suunnittelussa ja asennuksessa säästää aikaa ja rahaa. Ammattilaiset voivat tarjota arvokkaita näkemyksiä ja varmistaa, että kaikki tehdään oikein. Vältät hullunkurisia virheitä, kuten liian pitkät ja väärin päin suunniteluut kaapinvetimet, jotka estävät kaappien aukeamista.
Keittiöremontin suunnittelussa kannattaa hyödyntää ammattitaitoisen keittiösuunnittelijan apua. Powerin tarjoama keittiösuunnittelupalvelu on maksuton, ja suunnittelu voidaan tehdä kätevästi myös etänä.
Info
Sinua voisivat kiinnostaa myös artikkelit:
- Älä karta keittiöremonttia hinnan takia
- Tiesitkö, että voit saada hyvitystä vanhojen kodinkoneiden kierrättämisestä?
- Keittiösuunnittelun tarina eri vuosikymmenillä
- Mökkikeittiön remontointi on edullisempaa kuin luulet. Miksi?
- Tarkista nämä 5 asiaa, kun valitset liesituuletinta
- Induktioliesi vai keraaminen liesi?