• Etusivu
  • Remontti

Kellari kuivaksi linjasaneerauksen yhteydessä

Ratkaisu kellarin kosteusongelmiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN
Julkaistu 28.01.2019Päivitetty 29.11.2023
20191_56020.jpg

Moderni salaojittava lämmöneriste kuivaa kellarin seinän.

Taloyhtiön linjasaneerauksen kannattaa yhdistää myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia peruskorjauksia. Esimerkiksi lisälämmöneristys ja kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat ovat suhteellisen helppoja ratkaista kustannustehokkaasti linjasaneerauksen muiden töiden yhteydessä. Perusmuurin ulkopuolelle tai kellarin lattian alle asennettava salaojittava lämmöneriste tarjoaa tehokkaan ratkaisun maanvastaisten rakenteiden kosteusongelmiin.

Monen kiinteistön ongelmana ovat kosteat kellaritilat. Tiloja käyttö on usein rajoitettua home- ja terveysriskien takia. Tällä on suuri merkitys kiinteistön arvoon.

Ohje

Ohje

Kellarin kosteusongelmien syyt:

Kellaritilojen kosteusongelmat johtuvat tyypillisesti seuraavista syistä:

  • Puutteellinen tai virheellinen salaojitus
  • Hulevesiä kuten rännivesiä ei ole johdettu pois seinärakenteista
  • Kapillaarinen kosteus nousee maasta rakenteisiin
  • Sisäpuolisen lämmöneriste aiheuttaa kosteuden tiivistyminen seinärakenteisiin

Teknisesti oikein toimiva ratkaisu säästää energiaa

Rakennusfysiikan lakien mukaisesti kosteus siirtyy lämpimästä kylmään päin. Kellarin seinän ulkopinnassa oleva bitumisively, patolevy tai sen korvikkeet eivät mahdollista kosteuden kulkeutumista pois rakenteen pinnasta.

Teknisesti oikein toimiva ratkaisu näihin ongelmiin on hengittävä ja salaojittava ISODRÄN® lämmöneriste, joka asennetaan perusmuurin ulkopintaan. Näin saadaan toteutettua hengittävä kellarin seinärakenne, joka kuivaa jatkuvasti itse itseään. Samalla rakennuksen energiatehokkuus paranee lisälämmöneristyksen takia.

Korjattaessa kiinteistön salaojitusta ja hulevesijärjestelmää salaojittava lämmöneriste toimii myös seinän viereisenä pystysalaojana johtaen kosteuden vetenä kiinteistön salaojiin. Salaojaremonttia ei nykyään kannata toteuttaa ilman salaojittavaa ISODRÄN® lämmöneristystä.

20173_48483.jpg

Vältä ongelmat rakenteissa

Salaojittava lämmöneriste poistaa myös patolevyn ja ulkopuolisen lämmöneristeen yhdistelmän aiheuttamat ongelmat rakenteessa. Valitettavan usein yhä edelleen yhdistelmänä tarjotun patolevyn ja lämmöneristeen ongelma on jatkuvasti kosteana pysyvä seinä.

Samoin tällaisen rakenteen yhteydessä käytetyt hengittämättömät lämmöneristeet vettyvät menettäen ajan oloon lämmöneristyskykynsä. Salaojittava ISODRÄN® lämmöneriste pysyy sen sijaan koko talon eliniän hengittävänä ja on vettymätön.

Kellarin lattiasta nouseva kosteus johtuu rakenteesta puuttuvasta kapillaarikatkosta. Ennen 60-lukua tehdyissä rakenteissa ei myöskään tyypillisesti ole käytetty mitään lämmöneristystä.

Linjasaneerauksen yhteydessä joudutaan putkistojen ja viemäreiden uusimisen yhteydessä avaamaan lattiarakenteita. Tällöin ISODRÄN® salaojittavalla lämmöneristeellä kannattaa toteuttaa lisälämmöneristys ja kapillaarikatko yhdellä tuotteella. Tämä ratkaisu korvaa perinteisen ratkaisun, joka koostuu 20 senttimetristä sepeliä ja lämmöneristeestä.

Kustannustehokas ratkaisu

Sepelin käyttöön perustuva kapillaarikatko on myös kallis ja usein teknisesti vaikea toteuttaa.

Lattiarakenteessa ISODRÄN® tarjoaa kapillaarikatkon, lämmöneristeen ja hengittävän rakenteen kustannustehokkaasti yhdessä tuotteessa.

Edellä kuvatulla modernilla ISODRÄN® -ratkaisulla kiinteistön kellarin kosteustekniset ongelmat saadaan tehokkaasti ratkaistua. Lopputuloksena saadaan kuiva kellari, jonka lämmöneristyskyky paranee ja asumismukavuus koko talossa paranee. Tämä kaikki näkyy alhaisina käyttökustannuksina ja aikanaan kiinteistön arvossa.

Kiinnostuitko? - Jätä yhteydenottopyyntö:

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN
Remontti
salaojat
eristys
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
202212_80365.jpg
Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa
Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
201911_61276.jpg
Kustannustehokas salaojaremontti
Monessa 60- ja 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa mahdolliset salaojat ovat tulleet jo tiensä päähän, eikä hulevesien käsittelystä ole huolehdittu sen ajan rakentamisessa. Maaperään kerääntynyt kosteus on voinut jo vaikuttaa rakenteisiin ja kellareihin on mahdollisesti päässyt kosteutta. Tämä huomattiin myös helsinkiläisessä taloyhtiössä, jossa parkkipaikkaremontin yhteydessä päätettiin uusia vanhat salaojat.
Isodrän-levyjä kerrostalon kivijalassa
Kosteudenhallinnan ja lämmöneristyksen tehokas yhdistelmä – Isodrän-levy
Helsingissä sijaitseva Puotinharjun vanhusten asuntola kokee peruskorjauksen, joka on suunniteltu tuomaan lisää elinikää ja parantamaan asumisviihtyvyyttä. Tämä 1964 valmistunut rakennus muutetaan Helsingin kaupungin vuokrataloksi, ja peruskorjauksen yhteydessä tavoitellaan huomattavia parannuksia niin tekniseen suorituskykyyn kuin ulkonäköönkin. Lujatalo Oy:n tuotantoinsinööri Santeri Hintukainen valaisee projektin kulmakiviä ja erityisesti Isodrän-levyn roolia tässä mittavassa hankkeessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton