• Etusivu
  • Remontti

Viiden kerrostalon kellarit kuiviksi Espoon Tapiolassa

Nyt haetaan säästöjä myös energiankulutukseen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN
Julkaistu 30.11.2022Päivitetty 20.07.2023
202212_80365.jpg

Espoon Tapiolan työmaata tarkastamassa Muottikolmion toimitusjohtaja Mikko Aalto ja rakennustuotemyyjä Jami Helin sekä asennustyöt tehneen Molarum Salaoja Oy:n työnjohtaja Ilari Saarimaa.

Espoon Tapiolassa osoitteessa Louhentie 13 on täysi touhu päällä. Viiden kerrostalon kellarikerroksen remontti merkitsee salaoja- ja sadevesijärjestelmän uusimista. Myös seinäeristeet menevät uusiksi, ja lisälämmöneriste nostaa kellarikerroksen eristyksen uudelle tasolle.

Aiemmin kellarissa ja myös ensimmäisessä asuinkerroksessa kärsittiin kosteudesta. Kellarissa on varasto- ja väestönsuojatiloja, ja sellaisina ne säilyvät myös jatkossa. Remontin jälkeen ei tarvitse huolehtia kosteudesta eikä kylmyydestä, sillä uusi ratkaisu hoitaa molemmat ongelmat.

ISODRÄN®-järjestelmää hyödyntävä salaojaremontti alkoi elokuussa, ja jouluun mennessä kaikki viisi taloa ovat eristeiden ja salaojituksen osalta valmiit. Pihatöitä viimeistellään vielä kevään aikana. Ensi kesänä saadaan pihapiirissä nauttia jo valmiista, kauniista pihasta.

1960-luvun rakenteet ovat peruskorjauksen tarpeessa

Kun taloilla on ikää jo kuusikymmentä vuotta, on aika uusia myös maan alla olevia rakenteita. Tapiolan kerrostaloyhtiö on tyypillinen rakennusajankohtansa edustaja myös salaojituksen osalta.

– Salaojaputkina käytetyt saviruukkuputket olivat jo täysin hajalla. Materiaalit olivat hapertuneet ja puun juuret rikkoneet rakenteita. Kaikilla seinillä ei ollut salaojaputkia ollenkaan. Tällaiset ratkaisut eivät palvele nykyajan vaatimuksia ja ovat yksinkertaisesti vanhentutta tekniikkaa, tekninen johtaja Joonas Kumpula Molarum Salaojat Oy:stä kertoo.

Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula

Molarum Salaojat Oy:n tekninen johtaja Joonas Kumpula

Kun kosteutta oli päässyt vuosien ajan rakenteisiin, se näkyi muun muassa kellarinlattian maalipinnan hilseilynä.

Nopea ja helppo asentaa

Aluksi perustusten seinäpinnasta puhdistettiin pois vanhat materiaalit, jotka tämän ikäisissä taloissa ovat tyypillisesti usein bitumia tai kermiä. Kun puhdas betonipinta oli saatu esiin, se vuorattiin kauttaaltaan 100 millimetrin paksuisilla Isodrän-levyillä, yhteensä 200 mm vahvuisesti.

ISODRÄN®-levyt valmistetaan Ruotsissa bitumilateksiemulsiolla vettymättömiksi käsitellyistä ja yhteenliimatuista, pyöreistä EPS-palloista. Levyillä on hyvä lämmöneristyskyky, ja niiden huokoinen rakenne laskee kosteuden ja vesihöyryn lävitseen.

– ISODRÄN®-lämmöneristeen avulla talon perustuksiin saadaan sekä lämmöneriste että kapillaarikatko. Kosteus poistuu eristeen kautta salaojaputkiin. Hengittävä ISODRÄN®-materiaali toimii pystysalaojana ja tehokkaana lämmöneristeenä, Joonas Kumpula kertoo.

Vanhat rakenteet päästävät kosteuden kellarikerroksiin.

Vanhat rakenteet päästävät kosteuden kellarikerroksiin.

Isodrän-levy estää normien mukaisesti veden joutumisen rakenteisiin ja on sekä lämmöneriste että pystysalaoja muurin kyljessä.

Isodrän-levy estää normien mukaisesti veden joutumisen rakenteisiin ja on sekä lämmöneriste että pystysalaoja muurin kyljessä.

Salaojittava eriste siirtää seinän kastepisteen seinärakenteesta seinän ulkopuolelle lämmöneristeeseen. Vesihöyry kulkee lämpimästä kylmän suuntaan, tiivistyy vedeksi ja johtuu salaojaputkiin.

Molarum Salaojat Oy on ISODRÄN®-materiaalin suurkäyttäjä. Kumpula arvioi, että yritys on asentanut levyä toistasataatuhatta neliötä. Uudenmaan alueella toimiva Molarum Salaojat Oy on tehnyt yli 2000 salaojasaneerausta sekä pien- että kerrostaloihin. Yhteistyökumppani Muottikolmio toimittaa ISODRÄN®-materiaalit Ruotsista.

– ISODRÄN®-levyn etu on sen monitoiminnallisuus: yhdellä tuotteella saadaan aikaan sekä salaojitus että lämmöneristys. Lisäksi se on nopea asentaa, kun koko levy kiinnitetään vain yhdellä kiinnikkeellä, Kumpula kertoo.

202212_80368.jpg

Levyn ulkopintaan asennetaan suodatinkangas, jonka jälkeen alkuperäinen maa-aines voidaan levittää takaisin paikalleen. Työvaiheita on vähemmän kuin perinteisessä patolevy-styrox-sepeli-yhdistelmässä.

Energiaa säästyy reilusti

ISODRÄN®-levyillä tehty salaojaremontti talon kellarikerrokseen säästää energiaa, kun talon lämmöneristys paranee.

– Asuinmukavuus paranee, kun kellaritilat saadaan kuiviksi ja lämpimiksi. Uuden lämmöneristeen vaikutus heijastuu koko taloon. Energialasku pienenee tuntuvasti, kun lämmönhukka saadaan kuriin, Joonas Kumpula muistuttaa.

Huomio

Huomio

Kaipaako talo salaojaremonttia?

Laske hintalaskurilla ISODRÄN®-ratkaisun kustannukset

ISODRÄN®-remontit yhteistyökumppaneidemme avulla ympäri maan

202212_80372.jpg
https://isodran.fi/
Muottikolmio Oy - ISODRÄN
Remontti
salaojat
eristys
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
201911_61276.jpg
Kustannustehokas salaojaremontti
Monessa 60- ja 70-luvulla rakennetuissa kerrostaloissa mahdolliset salaojat ovat tulleet jo tiensä päähän, eikä hulevesien käsittelystä ole huolehdittu sen ajan rakentamisessa. Maaperään kerääntynyt kosteus on voinut jo vaikuttaa rakenteisiin ja kellareihin on mahdollisesti päässyt kosteutta. Tämä huomattiin myös helsinkiläisessä taloyhtiössä, jossa parkkipaikkaremontin yhteydessä päätettiin uusia vanhat salaojat.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
Tyhjä Kostea kellari
Mistä kellarin kosteusongelmat yleensä johtuvat?
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin hyötykäyttöön ottamisesta voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.
20191_56020.jpg
Kiinteistön ongelmana kosteat kellaritilat?
Taloyhtiön linjasaneerauksen kannattaa yhdistää myös muita kiinteistön arvoon vaikuttavia peruskorjauksia. Esimerkiksi lisälämmöneristys ja kellaritilojen kosteus- ja homeongelmat ovat suhteellisen helppoja ratkaista kustannustehokkaasti linjasaneerauksen muiden töiden yhteydessä. Perusmuurin ulkopuolelle tai kellarin lattian alle asennettava salaojittava lämmöneriste tarjoaa tehokkaan ratkaisun maanvastaisten rakenteiden kosteusongelmiin.
20_P_77753.jpg
PikaGallupin voittajat on arvottu
Järjestimme PikaGallupin aiheena piha- ja yhteistilat.Gallup on päättynyt ja voittajat on arvottu.Voittajat ovat Anssi Solala Espoosta, Markku Eriksson, Valko sekä Esko Sohlo Espoosta! Voittajat saavat kukin 3000 Bonuspistettä Rakentaja.fi jäsentukkuun arvo á 30 €. Otamme voittajiin yhteyttä sähköpostitse ja Bonuspisteet lisätään jäsentilille.Paljon onnea voittajille!Seuraavan PikaGalluppimme aiheena ovat julkisivut.Seuraa sivujamme, niin pääset osallistumaan seuraavaan arvontaan!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton