• Etusivu
  • Energia

Kerrostaloissa voidaan lämmitysratkaisuna käyttää lämpöpumppu-öljylämmitysyhdistelmää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 12.10.2023
202112_74257.jpg

Sähkön hinnan ollessa nyt poikkeuksellisen korkealla, muistuttaa Lämmitysenergia yhdistys ry siitä, ettei asuntojen lämmitysratkaisuja kannattaisi jättää yhden ratkaisun varaan. Tästä seuraa muun muassa riskejä sekä lompakolle että huoltovarmuudelle. Myös ympäristön kuormittavuus kannattaa ottaa huomioon. Otollisin ratkaisu LEY:n mukaan olisikin hybridimalli eli uusiutuvan lämmitysöljyn ja lämpöpumpun yhdistelmä.

Moni suomalainen odottaa tällä hetkellä sähkölaskuja kauhunsekaisin tuntein. Pörssisähkön hinta on nyt poikkeuksellisen korkealla. Sama suunta on jatkunut likipitäen koko vuoden 2021. Ajoitus tälle on erittäin huono, sillä suomalaisia on tänä vuonna hallitusvetoisesti kannustettu vaihtamaan koteihinsa sähkölämmitys.

Raju ja yhtäkkinen sähkön hinnan nousu LEY:n mukaan alleviivaa sitä, että suositeltavin lämmitysratkaisu on hybridilämmittäminen. Kun öljylämmitysjärjestelmään yhdistetään lämpöpumppu, käytössä on molempien järjestelmien parhaat puolet. Hybridimallissa kodin lämmitys hoituu leudommilla säillä lämpöpumpputekniikalla. Kun pakkaset kiristyvät, eikä pumpun teho enää riitä kattamaan energiatarvetta, voidaan turvautua öljylämmitykseen.

– Investointikustannukset ovat kohtuulliset ja päästöt matalat. Kun lämpöpumppua ei tarvitse mitoittaa kovimpien pakkasten energiatarpeen mukaan, riittää ratkaisuksi lämmitysjärjestelmään integroitava kevyempikin malli, Lämmitysenergia Yhdistyksen toiminnanjohtaja Arto Hannula sanoo.

Kuvituskuva öljylämmityksestä, Shutterstock.
Kuvituskuva öljylämmityksestä, Shutterstock.

Uusiutuva öljy tekee hybridistä hiilineutraalin

Monissa kerrostaloissa on viime vuosina siirrytty kaukolämmöstä ja öljystä lämpöpumpputekniikkaan.
– Täystehoiseen maalämpöön siirtyminen on kallista, ja vaatii helposti toistakymmentä lämpökaivoa. Aina se ei ole edes mahdollista tonttien koon ja kaavamääräysten vuoksi. Hybridiratkaisu lisää turvallisuutta ja säästää alkuvaiheen investoinnissa helposti kuusinumeroisia summia. Esimerkiksi poistoilmalämpöpumpuilla voidaan ottaa iso osa hukkaenergiasta käyttöön kohtuukuluin, Hannula kertoo

– Hybridissä öljylämmitys luo lämmitysjärjestelmään turvallisuutta. Vastaavan tehoinen sähkökattila vaatii julmat sulaketehot sekä kuluttaa kalleinta ja runsaspäästöisintä sähköä. Öljylämmitystä voidaan hyödyntää kylminä päivinä. Se takaa lämmön riittävyyden kaikissa olosuhteissa, Hannula lisää.

Koska sähkötuotanto painottuu leudommalla säällä vähäpäästöisiin ja päästöttömiin tuotantomenetelmiin, lämpöpumpulla saavutetaan niin taloudelliset kuin ympäristötavoitteetkin. Kun tähän yhdistetään uusiutuva lämmitysöljy, ollaan talonyhtiöissä iso harppaus lähempänä ekologista asumista.

Suomi on riippuvainen tuontisähköstä

Sähkössä on kustannusten lisäksi haasteensa ekologisesti. Kovimpien pakkasten aikaan tuotettavan sähkön päästöt kuormittavat ilmastoa.

– Suomen sähkönkulutuksesta tuonnin osuus on merkittävä. Emme pysty vaikuttamaan pääosin Venäjältä tulevan sähkön päästöihin tai tuotantotapaan millään tavalla. Ihmetyttääkin päättäjien hinku siirtyä sähköä runsaasti kuluttaviin ratkaisuihin, kun sähkön tuotannon päästöt ovat varsin korkeat, Hannula muistuttaa.

– Myös huoltovarmuuden näkökulmasta kotitalouksien varastoimalla öljyllä on tärkeä tehtävä, Hannula jatkaa.

202112_74258.jpg

Öljylämmitys on vihrein tapa

Suomen 145 000 öljylämmitteisen pientalon omistajan kannattaa nyt olla tarkkana. Hallitus patistaa hanakasti öljylämmitteisiä omakotitalojen asukkaita ja talonyhtiöitä siirtymään kaukolämpöön ja lämpöpumpputekniikkaan. Rahan ja hiilidioksidipäästöjen leikkaamisen näkökulmasta ratkaisu ei kuitenkaan ole paras mahdollinen.

Jos toimivasta öljylämmitysjärjestelmästä luopuu kokonaan, voi vaihtoehtoratkaisujen korkea hinta yllättää, eikä säästöjä synny.

– Vihrein tapa lämmittää suomalainen koti on öljylämmitys uusiutuvalla lämmitysöljyllä. Ilmalämpöpumppujen etu on kustannustehokkuus, mutta kylmä ulkoilma syö niiden kustannustehokkuutta. Kun pakkanen nousee, pumpun antoteho putoaa. 10 kilowatin pumpun antoteho on kovilla pakkasilla vain 5 kilowattia. Nimellisteho on siis eri asia kuin todellinen antoteho. Vastaavasti maalämpöpumpun antoteho laskee, kun keruunesteen lämpötila putoaa. Siksi pumppujen rinnalla kannattaa olla vaihtoehtoinen lämmitysjärjestelmä, Hannula toteaa.

Uusiutuvaa kotimaista lämmitysöljyä jaellaan koko maahan

Uusiutuvan lämmitysöljyn koko maan kattava jakelu käynnistyi tänä syksynä. Öljylämmityksen päästöt jäävät alhaisiksi, kun siirrytään fossiilisesta lämmitysöljystä kotimaisen uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön. Sataprosenttisesti jätteistä ja tähteistä valmistetun uusiutuvan lämmitysöljyn käyttöön voi siirtyä teettämällä päivityksen polttimeen.

Polttimen päivittäminen varmistaa edellytykset hyödyntää uutta uusiutuvaa polttoöljyä, joka on sataprosenttisesti uusiutuva vaihtoehto fossiiliselle öljylle. Se toimii kuten fossiilinen öljy, mutta palaa kirkkaammalla liekillä. Siksi poltin on päivitettävä. Poltinpäivityksen saa tehdä vain öljylämmityspätevyyden omaava liike. Liikkeet löytyvät www.ley.fi-urakoitsijahausta.

Tiedote: Lämmitysenergia Yhdistys Ry
Lisätietoja aiheesta: Lämmitysenergia Yhdistys ry, toiminnanjohtaja Arto Hannula, arto.hannula@ley.fi.

Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
2706_277612175_201622210385.jpg
Onnistu tapetin vaihdossa
Seinäpinnat vaikuttavat oleellisesti asumisviihtyvyyteen ja sisustukseen. Tapetinvaihdon myötä tilaan saadaan luotua aivan uudenlaista ilmettä. Jotta lopputulos olisi suunnitelmien mukainen, on siistin työjäljen varmistamiseksi tärkeää panostaa laadukkaisiin tapetointituotteisiin. Onnistumiseen vaikuttaa huolellisen työsuorituksen lisäksi käytettävän seinäliiman ominaisuudet.
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton