• Etusivu
  • Energia

Taloyhtiön kassavirta paranee maalämpöön siirryttäessä – katso esimerkkilaskelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 19.03.2019Päivitetty 08.09.2023
20193_56875.jpg

NIBE F1345 -lämpöpumppu on varustettu edistyksellisellä ohjauksella, ja se soveltuu useisiin erilaisiin järjestelmäratkaisuihin. Maalämpö käyttää lämmönlähteinä muun muassa kalliota, maaperää tai järvivettä.

Kiinteistömaalämpöpumput sopivat erinomaisesti suuriin kiinteistöihin, kuten kerrostaloihin, päiväkoteihin ja teollisuusrakennuksiin. Investointi nostaa kiinteistön arvoa ja maksaa itsensä nopeasti takaisin madaltuneina lämmityskuluina.

Havainnollistava esimerkki on Etelä-Suomessa sijaitseva todellinen taloyhtiö, joka siirtyi kaukolämmöstä maalämpöön loppukesällä 2014 (oheinen taulukko). Kyseinen taloyhtiö otti käyttöön kaksi NIBE F1345 60 kW -maalämpöpumppua ja 10 energiakaivoa, joiden kunkin syvyys on 214 metriä.

Taulukossa näkyvät taloyhtiön vuotuiset lämmityskustannukset. Luvut sisältävät talon ja käyttöveden lämmityksen, eivät talosähköä. Luvuissa on huomioitu lämmitys- ja apulaitteiden sähkönkulutus maalämmön osalta mutta ei kaukolämmön osalta.
Taulukossa näkyvät taloyhtiön vuotuiset lämmityskustannukset. Luvut sisältävät talon ja käyttöveden lämmityksen, eivät talosähköä. Luvuissa on huomioitu lämmitys- ja apulaitteiden sähkönkulutus maalämmön osalta mutta ei kaukolämmön osalta.

Näin maalämpöön siirtyminen vaikuttaa taloyhtiön kassavirtaan

Jos maalämpöön siirtyminen laitteineen ja asennuksineen maksoi esimerkiksi 150 000 euroa, ja taloyhtiö otti siihen lainaa pankista 120 000 euroa 2 % korolla ja 10 vuoden takaisinmaksuajalla, lainanhoitokuluihin menee vuodessa 13 400 euroa. Kaukolämmön kustannukset ovat olleet vuosina 2009−2013 keskimäärin 37 500 euroa vuodessa ja maalämmön kustannukset vuoden 2014 jälkeen keskimäärin 16 400 euroa vuodessa.

Taloyhtiö säästää noin 7 700 euroa vuodessa samaan aikaan kun se lyhentää maalämmön investointilainaa (tämä laskelma on yksinkertaistettu, eikä se ota huomioon kaukolämmön tai sähkön tulevia hinnanmuutoksia).
Taloyhtiö säästää noin 7 700 euroa vuodessa samaan aikaan kun se lyhentää maalämmön investointilainaa (tämä laskelma on yksinkertaistettu, eikä se ota huomioon kaukolämmön tai sähkön tulevia hinnanmuutoksia).

Taloyhtiö säästää siis noin 7 700 euroa vuodessa samaan aikaan kun se lyhentää maalämmön investointilainaa. Tämä raha on käytettävissä muuhun taloyhtiön toimintaan, ja se parantaa yhtiön kassavirtatilannetta. Yhtiövastikkeita ei ole tarvinnut korottaa investoinnin vuoksi.

Taloyhtiö säästää noin 7 700 euroa vuodessa samaan aikaan kun se lyhentää maalämmön investointilainaa.

10 vuoden päästä, kun laina on maksettu, taloyhtiölle jää käteen myös lainanhoitokulujen verran enemmän rahaa talon ja piha-alueiden kunnossapitoon, eli noin 21 000 euroa vuodessa.

20193_56887.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton