• Etusivu
  • Osakas

Kiinteistölle ja irtaimistolle on omat vakuutuksensa

Esimerkiksi putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan

Sari Nieminen
Päivitetty 21.03.2025
taloyhtiön vakuutukset

Omakotitalossa ja taloyhtiössä asuvan vakuutuksissa on oleellinen ero. Omassa omakotitalokiinteistössään asuva vakuuttaa sekä rakennukset että irtaimiston. Osakeyhtiössä asuttaessa taloyhtiö sitä vastoin vakuuttaa kiinteistön ja asukas kotivakuutuksen myötä irtaimiston kiinteistön sisällä.

On tärkeää, että taloyhtiön vakuutukset ovat ajan tasalla. Kiinteistön vakuutusten lisäksi taloyhtiöissä tulee huomioida myös mahdolliset tapaturma-, työeläke- ja vastuuvakuutukset, mikäli ne ovat tarpeen.

Taloyhtiön vakuutusten laajuus vaihtelee aina taloyhtiöittäin. Oman taloyhtiönsä vakuutusten laajuuden saa tarkastettua isännöitsijältä niin halutessaan. Vakuutuksia löytyy eri nimillä ja erilaisilla rajaavilla ehdoilla eri vakuutusyhtiöistä.

Kiinteistön vastuuvakuus korvaa ulkopuolisille aiheutuneita henkilö- ja esinevahinkoja, joista kiinteistön omistaja on vastuussa. Yhtiöjohdon vastuuvakuutus korvaa yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle aiheutuneita varallisuusvahinkoja, joista hallituksen jäsen tai toimitusjohtaja (isännöitsijä) on vastuussa. Myös yhtiökokouksen ulkopuolinen puheenjohtaja kuuluu vakuutuksen piiriin.

Kiinteistön oikeusturvavakuutus sitä vastoin korvaa asianajo- ja oikeudenkäyntikuluja riita- ja hakemusasioissa, jotka koskevat kiinteistön omistusta, hallintaa, hoitoa ja käyttöä. Lisäksi osakkeenomistaja, joka vuokraa asuntoaan voi hankkia kattavan turvan Huoneistoturva-vakuutuksella.

Kiinteistövakuutuksen ja kotivakuutuksen erot

Kiinteistövakuutus korvaa vakuutetulle omaisuudelle aiheutuneen äkillisen ja ennalta arvaamattoman ehtojen mukaisen vahingon. Tällaisia vahinkoja ovat esimerkiksi tulipalo, putkivuoto, viemäritukos, ilkivalta, myrskyvahinko ja vastuuvahingot. Kiinteistövakuutuksesta ei kuitenkaan korvata asukkaiden tuottamuksellisia vahinkoja.

Rakennus-, suunnittelu- ja asennusvirheitä ei korvata kiinteistövakuutuksesta, vaan ne korvataan rakennus-ja asennustyövakuutuksesta, jonka ottaa työn suorittava rakennusurakoitsija.

Myöskään asukkaan irtaimisto ei kuulu kiinteistövakuutuksen korvauspiiriin, vaan se on vakuutettava erikseen kotivakuutuksella. Kotivakuutus on usein yhdistelmä kodin irtaimen omaisuusvakuutuksesta, vastuuvakuutuksesta ja oikeusturvavakuutuksesta. Kotivakuutuksissa tarjolla on hyvin erilaisia tuotteita pelkästä palovakuutuksesta hyvinkin laajaan turvakokonaisuuteen.

Taloyhtiö vakuuttaa "itsensä" ja asukkaat vastaavat oman irtaimistonsa vakuutusturvasta.

<p data-block-key="zhpmx">Kun putkiremontti on tehty, kannattaa myös vakuutukset kilpailuttaa uudelleen</p>
Kun putkiremontti on tehty, kannattaa myös vakuutukset kilpailuttaa uudelleen

Vahingon sattuessa

Taloyhtiön ja osakkaan kesken vakuutusasiat tulevat yleisimmin esille erilaisten vahinkojen korvaustilanteiden yhteydessä. Onkin tärkeää huolehtia myös omasta kotivakuutuksestaan, sillä taloyhtiön vakuutukset eivät tee asukkaiden kotivakuutuksia tarpeettomiksi.

Korjausvastuuseen ei vaikuta se, minkälaisia vakuutuksia yhtiöllä tai osakkeenomistajalla on. Kiinteistön täysarvovakuutuksen ja kotivakuutuksen korvauspiirit eivät täysin vastaa asunto-osakeyhtiölain mukaista korjaus- ja kunnossapitovastuun jakoa yhtiön ja osakkaan välillä. Kiinteistövakuutuksen korvauspiiri on eräiltä osin laajempi kuin asunto-osakeyhtiön korjausvastuun piiri.

Molempien vakuutusten ehdot poikkeavat osin toisistaan eri vakuutusyhtiöissä.

Vahinkotilanteessa tulee ensimmäiseksi yleensä selvitettäväksi se, korvaako yhtiön tai osakkeenomistajan vakuutus vahingon. Jos kiinteistössä tapahtuu esimerkiksi tulipalo tai putkivuoto, syntyy usein vahinkoa myös asukkaiden irtaimistolle. Lisäksi asukkaille voi syntyä muita kuluja, kuten ylimääräisiä kustannuksia muualla asumisesta tai varastointikustannuksia ja taloudellisia menetyksiä. Tällöin korvausta haetaan asukkaan omasta kotivakuutuksesta.

On myös tärkeää muistaa, että asukas voi joutua vastuuseen kiinteistölle aiheuttamistaan vahingoista. Mikäli asukas aiheuttaa huolimattomuudellaan vahinkoa kiinteistön rakenteille, taloyhtiö voi vaatia korvauksia asukkaalta. Asukas voi puolestaan hakea korvausta kotivakuutuksensa mahdollisesta vastuuvakuutusosasta.

Putkiremontti vaikuttaa vakuutuksen hintaan taloyhtiössä

Yleisesti ottaen rakennuksen rakennusvuosi ja putkiston ikä/uusimisvuosi vaikuttavat vuotovahinkoriskiin. Yleensä mikäli rakennuksen ikä on alle 25 vuotta, oikeuttaa se alennukseen vuotovahinkovakuutuksen vakuutusmaksusta. Alennus on täysimääräinen uudella rakennuksella. Alennusprosentti pienenee vuosittain vakuutuskauden vaihtuessa.

Ikävähennysprosentit ovat vakuutusyhtiökohtaisia.

Alennus vaikuttaa siis vakuutusmaksuun siihen saakka, kun rakennuksen ikä saavuttaa, vakuutusyhtiöstä riippuen, 20–25 vuotta. Mikäli tätä vanhemman rakennuksen vesi- ja viemäriputkisto on uusittu, saa myös vastaavan alennuksen vakuutuksesta. Tällöin putkiston iän laskenta alkaa uusimispäivästä.

On myös huomioitavaa, että kun putkiston ikä ylittää 15 vuotta vuotovahingon tai laiterikon tapahtuessa, tehdään putkiston tai laitteen ikään liittyvä ikävähennys vuotovahingon määrästä. Eräässä ikävähennysprosentin laskutavassa saadaan ikävähennysprosentti laskemalla yhteen 10 % perusvähennys sekä 2 % jokaista 15 vuotta ylittänyttä vahingon tapahtuma-ajankohtaan mennessä päättynyttä täyttä kalenterivuotta kohden.

Ikävähennysprosentti voi kuitenkin olla enimmillään 60 %. Vähennykset tehdään myös vian etsimisestä sekä rakenteiden avaamisesta ja sulkemisesta.

Ohje

Ohje

Yksi tapa laskea vakuutuksen ikävähennys

ESIMERKKI: Asuinrakennuksen vesijohtoputkisto rikkoutuu ja putkistosta vuotanut vesi aiheuttaa rakennukselle 30 000 euron vahingon. Kun rakennuksen ikä on 50 vuotta, mutta siihen on tehty täydellinen putkiremontti 9 vuotta sitten, vuotovahingosta ei tehdä ikävähennystä.

As.oy Remontti-Mallinnus maksaa tällä hetkellä Kiinteistövakuutusta talotekniikan rikkoutumisvakuutuksen kera 1453,49 euroa. Kun putkiremontti on saatu tehtyä, laskee myös vakuutuksen hinta. Tämän jälkeen vakuutuksen hinta on 857,93 €.

Mikäli putkiremonttia ei olisi tehty, ikävähennys vuotovahingon korjauskustannuksista olisi ollut 60 % (10 + 35 x 2=80 % > 60 %) eli korvauksen määrä olisi ollut 12 000 € vähennettynä omavastuun määrällä.

Osakas
vakuutukset
taloyhtiön hallinnointi
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

ylhäältä kuvatussa maisemassa autoja tiellä ja paljon kerrostaloja taustalla
Vakuutusturvan valinta taloyhtiölle: Mitä tulee ottaa huomioon?
Taloyhtiön vakuutustarpeet voivat olla moninaisia, ja on tärkeää valita oikeat vakuutukset kiinteistön suojaamiseksi. Millaisia asioita pitäisi ottaa huomioon osakeyhtiömuotoisen kiinteistön vakuuttamisessa? Vakuutuksen valinnassa on huomioitava niin rakennuksen riskejä kuin taloteknisiä vahinkoja.
20221_76672.jpg
Kenen vastuulla on pihan talvi­kunnossapito?
Kun taloyhtiön pihalla on liukasta, kenen vastuulla on huolehtia, että kukaan ei loukkaa siinä itseään? Kiinteistön ja katualueen talvikunnossapito ei ole vain vitsin ja leikinasia, vaan hyvässä kunnossa oleva piha-alue on kaikkien etu.
asukas keskustelee remontin työnjohtajan kanssa ja he katselevat suunnitelma paperia remontoitavassa huoneessa
Taloyhtiön kunnossapito- ja muutostyöt
Kunnossapitovastuu yhtiön rakennuksesta ja muista tiloista jaetaan osakkeenomistajien ja yhtiön kesken asunto-osakeyhtiölain 4. luvun ja 2 §:n säännösten mukaisesti. Laista aiheutuva kunnossapitovastuu on sikäli tahdonvaltainen, että yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä laista poikkeavasti kunnossapitovastuun jaosta. Asunto-osakeyhtiölain velvoitteista kertoo porilainen asianajaja Markku Asmala Asianajotoimisto Asmala Härmäläinen Santavuo Oy:stä.
taloyhtiön vuosikello vuodenajat
Taloyhtiön vuosikello
Omataloyhtiö.fi tarjoaa sinulle vuosikellon taloyhtiön tapahtumien tarkasteluun ja muistuttaa sinua tulevista ja tärkeistäkin taloyhtiön vuosittaisista tapahtumista.Taloyhtiön vuosikelloa on tarkasteltu niin hallituksen, kiinteistön kuin asukkaankin näkökulmasta. Vuosikellosta löydät kuukausittain kaiken tarpeellisen tiedon taloyhtiön vuosittaiseen toimintaan ja tapahtumiin.Taloyhtiön vuosikello auttaa sinua pysymään ajan tasalla taloyhtiösi tapahtumista ja antaa samalla myös uusia vinkkejä toiminnan parantamiseen.Olemme koonneet taloyhtiön vuosikelloihin muutamia ajankohtaisia artikkeleita suunnittelun ja ideoinnin tueksi. Vuosikelloista pääset kätevästi siirtymään sinulle tärkeisiin ja mielenkiintoisiin artikkeleihin Omataloyhtö.fi-sivustolla.
20221_74364.jpg
Viikon kysymys: Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana?
Saako isännöitsijä toimia kokouksen puheenjohtajana? Minkälainen vastuu puheenjohtajalla on tekemistään ehdotuksista ja näille saamistaan päätöksistä asioissa, joita ei ole kokouskutsussa mainittu?Esim. jos kokouskutsussa mainitaan, että hyväksytään kylpyhuoneremontin kulut, niin voiko puheenjohtajan esityksestä päättää, että asia on loppuunkäsitelty? Kyseessä olivat siihenastiset kulut, joihin ei kuulunut yhtiön minulle korvattavaksi kuuluvia kuluja.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Epämiellyttävä haju porraskäytävässä - mitä tehdä?
Asun kerrostalossa, jossa kaksi asuntoa/kerros. Naapurillani on viisi kissaa. Nyt jo parin kuukauden ajan on porraskäytävässä leijunut yököttävä kissan pissan haju. Toki ennenkin on ollut muutaman päivän hajuongelmia. Naapurilla on tapana säilyttää kissanpissan vaihtopusseja ulko-ovensa lähellä ja viedä sitten pois, kun on asiaa ulos. Olen laittanut asukkaalle pari kohteliasta kehotusta tehdä ongelmalle jotain. Hän ei vastaa myöskään ovikellon soittoon. Haju tunkeutuu jo oman asuntoni eteiseen, kun kuumuuden takia on pidettävä ikkunat raollaan ja parvekkeen ovi auki. Isännöitsijälle olen myös kertonut ongelmasta, ottaa yhteyttä, kunhan ehtii, oli isännöitsijän vastaus. Ystävät ja yläkerran naapurit yökkäilevät kanssani.Keneen otan yhteyttä, jotta hajuhaitasta pääsee eroon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton