• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistönhuollon merkitys taloyhtiölle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 26.03.2012Päivitetty 13.04.2015
20104_21417.jpg

Olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi, asettaa vuodenaika kiinteistönhuollolle aina omat vaatimuksensa. Kiinteistönhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimivaan kiinteistönhuoltoon ei juuri kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan eikä ongelmia ilmene. Paras tulos niin kiinteistönhuollon kuin muunkin taloyhtiötoiminnan osalta saadaan, kun yhteistyö eri osapuolien välillä toimii.

20104_21416.jpg

Seurannalla kiinni puutteisiin

Kiinteistönhuolto on suoritettavien huoltotöiden lisäksi myös aktiivista seurantaa ja raportointia. Seurannan ja raportoinnin tarkoituksena on kerätä tietoa kiinteistön tapahtumista ja kulutuksesta. Aktiivisella seurannalla mahdollistetaan paitsi taloudellinen varautuminen kustannusten nousuun, myös mahdollisten ongelmien havaitseminen. Kasvanut lämmönkulutus voi oireilla esimerkiksi lämmitysjärjestelmän tehottomuutena tai lämmönjakojärjestelmän häviöinä.

Toimiva ylläpito vaatii yhteistyötä

Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkkinä mainittakoon lumienpudotus. Pudottaminen voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta, samoin toki myös asukkaiden ja muiden taloyhtiössätaloyhtiössä asioivien. On itsestään selvää, että huoltoyritys tai talonmies ei voi olla ympäri vuorokauden silmä tarkkana päivystämässä mahdollisia vaaratilanteita, mutta tarpeen vaatiessa voidaan asia kuin asia hoitaa hyvinkin pikaisesti, jos puutteen havainnut informoi asiasta.

Yhteistyössä tulee myös suorittaa aika ajoin tarkastuskierroksia kiinteistössä. Kiinteistönhoitaja tekee omat kierroksensa säännöllisesti, mutta yhdessä taloyhtiön edustajan kanssa kierros on syytä suorittaa kerran tai kaksi vuodessa. Tarkastuskierroksen yhteydessä käydään läpi niitä kohtia, joissa eri osapuolet ovat havainneet joko puutteita tai muuten vain parannettavaa. Kierroksen tarkoituksena on taata turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö niin asukkaille kuin muillekin kiinteistössä asioiville.

Kiinteistönhuollon kustannukset

Kiinteistönhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä, toki ne riippuvat pitkälti tehdyistä valinnoista sekä kiinteistöstä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Taloyhtiöiden hallituksissa olevien on syytä muistaa, että turvallisuudesta on turha tinkiä ja velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta on heillä.

Kustannuksien osalta huomattavaa myös se, että kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausille. On kuitenkin itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Riski kustannuksista voi olla tällöin myös palveluita tarjoavalla osapuolella. Edellisten vuosien kaltaiset talvet ovat osoittaneet, että huoltoyhtiötkin voivat joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.

Budjetoinnilla vältytään ongelmilta

Kiinteistönhuollon sekä ylläpidon osalta on hyvä aina varautua yllättäviinkin kustannuksiin. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa kun tarve tulee. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.

Vuodenaikoihin tulee varautua

Kaikki vuodenajat asettavat omat vaatimuksensa huollolle ja tiettyjä määräaikaishuoltoja on syytä sitoa kalenteriin.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20151_42088.jpg
Märän alapohjan kuivatus = parempi sisäilma
Kostea tai jopa märkä alapohja voidaan pitää kuivana VELCO Alapohjan tuuletuslaitteistolla. VELCO APT laitteiston käyttöä ohjaa anturi, joka käynnistää kattoon kiinnitetyn poistopuhaltimen kun tilan kosteusprosentti nousee yli 40 %:n. Samanaikaisesti tilaan johdetaan uutta korvausilmaa ulkoseinässä olevan erillisen ulkoyksikön kautta. Tämän ansiosta alapohjan tila pysyy myös raikkaana.
202212_80505.jpg
Viikon kysymys: Miten osakkeen haltuunoton voi purkaa?
Taloyhtiö on ottanut huoneiston haltuun ja asunto voi olla halussa enintään kolme vuotta.Miten haltuunotto on mahdollista purkaa ennen tuon kolmen vuoden kulumista? Asunnon haltuunotto on tehty häiriökäyttäytymisen johdosta ja esimerkiksi vastikkeita ei ole maksamatta.Eli miten osakkeen omistaja voi saada asunnon takaisin itselleen tai myydä sen?
20221_74397.jpg
Taloyhtiöiden etäkokouksista lakiehdotusta - Kiinteistöliitto kannattaa
Kiinteistöliitto kannattaa oikeusministeriön lakiehdotusta siitä, että taloyhtiöt voisivat pitää yhtiökokouksensa kokonaan etäyhteyksin. Etäyhteyksin pidettävä yhtiökokous edellyttäisi sitä, että asia on kirjattu taloyhtiön yhtiöjärjestykseen. Nykyisin asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että kokouksella on oltava fyysinen kokouspaikka.
20159_44389.jpg
Puoleensavetävää tiiliarkkitehtuuria
Helsingin Kalasatama on erinomainen tutustumiskohde tiiliarkkitehtuurista kiinnostuneille. Mielenkiintoisia tiilipintoja useissa eri väreissä.
20123_30170.jpg
Suihku on arjen ylellisyyttä
Onko taloyhtiöösi tulossa putkiremontti tai tarvitsevatko suihkutilat päivittämistä? Jotta huolettomia suihkuhetkiä riittäisi mahdollisimman moneksi vuodeksi, mieti hetki millaisen suihkun kotiisi valitset. Kuinka paljon miellyttävämpää onkaan suihkutella ylellisessä suihkukaapissa tai esimerkiksi suihkunurkassa kuin ikivanhan suihkuverhon takana.Suunnittelun lähtökohtana on hyvä muistaa vanha nyrkkisääntö: valitse niin iso suihku kuin tilaan suinkin mahtuu. Metri kertaa metri on ylellisyyttä, 80 x 80 senttinen riittävä ja 70 x 70 cm kannattaa ottaa silloin, kun tilaa on todella niukasti.
Geberit IDO wc
Putkiremontti tiedossa? Viisi syytä valita asennusvalmis allaskaappipaketti
Kun taloyhtiössä tulee eteen putkiremontti ja sen yhteydessä kylpyhuoneiden uusiminen, tuotteiden valinnalla on suuri merkitys koko projektissa. Tuotteiden valinnan helppous, suunnittelun ja asentamisen sujuvuus, hyvä saatavuus sekä erityisesti kustannustehokkuus nostavat merkitystään.Kylpyhuoneiden toteuttamisen ja saneeraamisen helpottamiseksi IDO tarjoaa valmiin pakettiratkaisun heti mukaan sisältäen kaiken tarvittavan. Tässä viisi perustelua, miksi valita IDO Glow -allaskaappipaketti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton