• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistönhuollon merkitys taloyhtiölle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.04.2015
20104_21417.jpg

Olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi, asettaa vuodenaika kiinteistönhuollolle aina omat vaatimuksensa. Kiinteistönhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimivaan kiinteistönhuoltoon ei juuri kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan eikä ongelmia ilmene. Paras tulos niin kiinteistönhuollon kuin muunkin taloyhtiötoiminnan osalta saadaan, kun yhteistyö eri osapuolien välillä toimii.

20104_21416.jpg

Seurannalla kiinni puutteisiin

Kiinteistönhuolto on suoritettavien huoltotöiden lisäksi myös aktiivista seurantaa ja raportointia. Seurannan ja raportoinnin tarkoituksena on kerätä tietoa kiinteistön tapahtumista ja kulutuksesta. Aktiivisella seurannalla mahdollistetaan paitsi taloudellinen varautuminen kustannusten nousuun, myös mahdollisten ongelmien havaitseminen. Kasvanut lämmönkulutus voi oireilla esimerkiksi lämmitysjärjestelmän tehottomuutena tai lämmönjakojärjestelmän häviöinä.

Toimiva ylläpito vaatii yhteistyötä

Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkkinä mainittakoon lumienpudotus. Pudottaminen voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta, samoin toki myös asukkaiden ja muiden taloyhtiössätaloyhtiössä asioivien. On itsestään selvää, että huoltoyritys tai talonmies ei voi olla ympäri vuorokauden silmä tarkkana päivystämässä mahdollisia vaaratilanteita, mutta tarpeen vaatiessa voidaan asia kuin asia hoitaa hyvinkin pikaisesti, jos puutteen havainnut informoi asiasta.

Yhteistyössä tulee myös suorittaa aika ajoin tarkastuskierroksia kiinteistössä. Kiinteistönhoitaja tekee omat kierroksensa säännöllisesti, mutta yhdessä taloyhtiön edustajan kanssa kierros on syytä suorittaa kerran tai kaksi vuodessa. Tarkastuskierroksen yhteydessä käydään läpi niitä kohtia, joissa eri osapuolet ovat havainneet joko puutteita tai muuten vain parannettavaa. Kierroksen tarkoituksena on taata turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö niin asukkaille kuin muillekin kiinteistössä asioiville.

Kiinteistönhuollon kustannukset

Kiinteistönhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä, toki ne riippuvat pitkälti tehdyistä valinnoista sekä kiinteistöstä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Taloyhtiöiden hallituksissa olevien on syytä muistaa, että turvallisuudesta on turha tinkiä ja velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta on heillä.

Kustannuksien osalta huomattavaa myös se, että kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausille. On kuitenkin itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Riski kustannuksista voi olla tällöin myös palveluita tarjoavalla osapuolella. Edellisten vuosien kaltaiset talvet ovat osoittaneet, että huoltoyhtiötkin voivat joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.

Budjetoinnilla vältytään ongelmilta

Kiinteistönhuollon sekä ylläpidon osalta on hyvä aina varautua yllättäviinkin kustannuksiin. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa kun tarve tulee. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.

Vuodenaikoihin tulee varautua

Kaikki vuodenajat asettavat omat vaatimuksensa huollolle ja tiettyjä määräaikaishuoltoja on syytä sitoa kalenteriin.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20234_81566.jpg
Energiahankkeen läpivieminen yhtiökokouksessa - näin onnistutte
Lämmitys on yksi taloyhtiöiden merkittävimmistä kulueristä. Vanhojen rakennusten energiatehokkuuden parantamisessa on suuri mahdollisuus asumiskulujen pienentämiseen sekä samalla myös asumisviihtyvyys paranee. Kuitenkin kannattavakin energiahanke voi saada päätöksensä yhtiökokouksen äänestyksessä. Tästä artikkelista löydät Helsingin kaupungin vinkit onnistuneen yhtiökokouksen tueksi.
202112_73893.jpg
Miten hallituksen jäsenten on oltava tavoitettavissa?
Miten tavoittaa hallituksen jäsenet? Taloyhtiön hallituksen jäsenistä on vain ovinumero ja nimi. Ulko-ovet ovat porraskäytäviin lukittuna. Olen pariin otteeseen jättänyt yhteydenottotoiveen puheenjohtajalle, oma nimeni ja puhelinnumero sekä sähköpostiosoite - ei yhteydenottoa.Isännöitsijän sähköposti on tiedossa - lupaa ottaa yhteyttä hallitukseen. Ei vastausta siihen, miten asia on edennyt. Mistä tiedän, viekö isännöitsijä asiaa eteenpäin?Vai käykö kuten viime syksynä, kun otin huolestuneena yhteyden isännöitsijään paloturvallisuuteen liittyen. Myös palotarkastaja oli sähköpostilla yhteydessä isännöitsijään. Lopulta tehtiin pakkotarkastus, runsaasti huomautettavaa.Vastuu yhdessä vai erikseen? Eli oliko hallitus tai isännöitsijä yhdessä vai erikseen vastuussa viivyttelystä, kun ei s-postivastausta.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Ulkovaraston rakentaminen - muutostyötäkö?
Olen hakenut hallitukselta 4.5.2010 lupaa rakentaa taloyhtiön piha-alueelle pienen ulkovaraston, liitteenä olivat tuolloin myös kuvat, josta selvisi mm. rakennuksen mitat. Kunnalta sain silloin kuulla, ettei tarvitse rakennuslupaa, koska ulkovarasto on niin pieni mitoiltaan. Varsinainen yhtiökokous hyväksyi hakemuksen 3.6.2010. Nyt pyydettyäni isännöitsijäntodistusta, ei siinä ollut mainintaa ko. varastosta ja minun kuulemma tulisi nyt yli kaksi vuotta jälkikäteen tehdä asunnon muutosilmoitus. Voiko pitää paikkansa, koska uusi asunto-osakeyhtiölakikin tuli voimaan vasta 1.7.2010?
20163_45886.jpg
Talven tuomat säilytyshaasteet
Cycling snow howTalven tullessa siirrytään usein auton rattiin ja polkupyörät täyttävät pyörävarastot. Lumen ja kylmyyden vuoksi lämmin auto on mukavampi kulkuneuvo. Kuitenkin osalle asukkaista tällä ei ole vaikutusta, sillä he ottavat talviset olosuhteet päivittäisenä haasteena ja valitsevat pyöräilyn kulkutapana. Tähän vaikuttavat mm. ekologisuus sekä hyötyliikunta, joka mahdollistaa paremmat työsuoritukset etenkin sisätöissä.Tilaa maksuton esite!Osta verkkokaupasta!
20224_77920.jpg
Miten talo­yhtiön märkätila­remontin perus­taso määritellään?
Kyseessä on 6 huoneiston rivitaloyhtiö. Vuonna 2021 on tehty päätös kunnostaa 2 märkätilaa. Kokousmateriaalissa oli asiakirja "Hallituksen näkemys kunnossapidon tarpeesta 2022–2026", jossa ko asiasta on todettu, että tavoitteena on jokaisen märkätilan korjaaminen. Päätöstä siitä, että kaikki märkätilat kunnostetaan ja aikataulusta ei kuitenkaan ole olemassa. Osa osakkaista on kunnostanut omalla kustannuksellaan vuosien saatossa märkätilansa.Minkäänlaista kustannusarviota ei ole saatu, eikä sitä, mitä remontti pitää sisällään. Puhutaan perustasosta.Mutta kuuluvatko esimerkiksi hanat, lauteet ja valaistus myös taloyhtiön maksettaviksi, kun puhutaan perustason korjauksesta?
20236_82063.jpg
Taloyhtiön remonttien kilpailutus?
Rivitaloyhtiössämme on kuluneena syksynä tehty kylpyhuone/saunaremontteja ja lämminvesivaraajien vaihto osaan huoneistoja. Kesällä kaivettiin myös salaojat. Tietojemme mukaan urakoita ei ole kilpailutettu, eikä meillä ole mitään tietoa tulevista laskuista/kustannuksista. Vain se, että yhtiö ottaa tarvittavan summan lainaa.Meitä on ainakin neljä osakasta, joiden mielestä homma ei ole mennyt ihan oikein. Isännöitsijän mukaan "ei pysty tekemään kustannusarvioita" tai "maksaa jonkun tonnin", "tai satasen".Lisäksi osa kylpyhuoneista piti remontoida ensi kesänä, nyt osa asukkaista joutunut olemaan useita viikkoja evakossa. Mitä voimme tehdä tilanteen selvittämiseksi?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton