• Etusivu
  • Remontti

Kiinteistönhuollon merkitys taloyhtiölle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.04.2015
20104_21417.jpg

Olipa sitten kevät, kesä, syksy tai talvi, asettaa vuodenaika kiinteistönhuollolle aina omat vaatimuksensa. Kiinteistönhuollon merkitys yhtiölle korostuu juuri niissä tilanteissa, kun sen puutteet huomataan. Hyvin toimivaan kiinteistönhuoltoon ei juuri kiinnitä huomiota, vaan asiat etenevät omalla painollaan eikä ongelmia ilmene. Paras tulos niin kiinteistönhuollon kuin muunkin taloyhtiötoiminnan osalta saadaan, kun yhteistyö eri osapuolien välillä toimii.

20104_21416.jpg

Seurannalla kiinni puutteisiin

Kiinteistönhuolto on suoritettavien huoltotöiden lisäksi myös aktiivista seurantaa ja raportointia. Seurannan ja raportoinnin tarkoituksena on kerätä tietoa kiinteistön tapahtumista ja kulutuksesta. Aktiivisella seurannalla mahdollistetaan paitsi taloudellinen varautuminen kustannusten nousuun, myös mahdollisten ongelmien havaitseminen. Kasvanut lämmönkulutus voi oireilla esimerkiksi lämmitysjärjestelmän tehottomuutena tai lämmönjakojärjestelmän häviöinä.

Toimiva ylläpito vaatii yhteistyötä

Täysin sopimuksesta riippuen voivat vastuut ja tehtävät jakautua hyvinkin eri tavalla. Esimerkkinä mainittakoon lumienpudotus. Pudottaminen voi sopimuksessa olla kirjattuna huoltoyhtiön tehtäväksi, mutta taloyhtiön hallituksen on silti syytä pitää silmät auki uhkaavien tilanteiden varalta, samoin toki myös asukkaiden ja muiden taloyhtiössätaloyhtiössä asioivien. On itsestään selvää, että huoltoyritys tai talonmies ei voi olla ympäri vuorokauden silmä tarkkana päivystämässä mahdollisia vaaratilanteita, mutta tarpeen vaatiessa voidaan asia kuin asia hoitaa hyvinkin pikaisesti, jos puutteen havainnut informoi asiasta.

Yhteistyössä tulee myös suorittaa aika ajoin tarkastuskierroksia kiinteistössä. Kiinteistönhoitaja tekee omat kierroksensa säännöllisesti, mutta yhdessä taloyhtiön edustajan kanssa kierros on syytä suorittaa kerran tai kaksi vuodessa. Tarkastuskierroksen yhteydessä käydään läpi niitä kohtia, joissa eri osapuolet ovat havainneet joko puutteita tai muuten vain parannettavaa. Kierroksen tarkoituksena on taata turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö niin asukkaille kuin muillekin kiinteistössä asioiville.

Kiinteistönhuollon kustannukset

Kiinteistönhuollosta aiheutuvat kustannukset voivat olla hyvinkin merkittäviä, toki ne riippuvat pitkälti tehdyistä valinnoista sekä kiinteistöstä. Kiinteistöstä on joka tapauksessa huolehdittava, ostipa palvelun ulkopuoliselta tai ei. Taloyhtiöiden hallituksissa olevien on syytä muistaa, että turvallisuudesta on turha tinkiä ja velvollisuus huolehtia kiinteistön ja rakennusten ylläpidosta on heillä.

Kustannuksien osalta huomattavaa myös se, että kuukausiperusteinen laskutus jaksotetaan tasaisesti kaikille kuukausille. On kuitenkin itsestään selvää, että vuodenajasta ja säästä riippuen työmäärät vaihtelevat hyvinkin paljon. Riski kustannuksista voi olla tällöin myös palveluita tarjoavalla osapuolella. Edellisten vuosien kaltaiset talvet ovat osoittaneet, että huoltoyhtiötkin voivat joutua tiukoille maksettavien ylityö yms. korvauksien vuoksi.

Budjetoinnilla vältytään ongelmilta

Kiinteistönhuollon sekä ylläpidon osalta on hyvä aina varautua yllättäviinkin kustannuksiin. Toki hoitovastikkeiden korottaminen voi tuntua turhalta, jos varaudutaan pahimpaan mahdolliseen, mutta osaltaan tämä antaa hallinnolle pelivaraa kun tarve tulee. Kuntoarvioiden ja korjaustarvesuunnitelmien myötä taloyhtiöille ilmenee varmasti niin pieniä kuin suuriakin rahareikiä, ja on aina kaikin puolin mukavampaa käyttää tilillä olevia rahoja kuin lainavaroja.

Vuodenaikoihin tulee varautua

Kaikki vuodenajat asettavat omat vaatimuksensa huollolle ja tiettyjä määräaikaishuoltoja on syytä sitoa kalenteriin.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20112_24578.jpg
Roikkuuko jääpuikkoja räystäällä?
Nuo kauniit ja kimaltavat luontoäidin luomukset, jääpuikot, voivat kertoa terävällä kielellään yläpohjan eristeongelmasta. Jääpuikot voivat olla merkki eristeiden riittämättömyydestä tai jostain rakennusfysikaalisesta ongelmasta. Olemattomat tuuletusraot eivät päästä kattoa tuulettumaan kunnolla, jolloin kosteus voi tiivistyä katon alapintaan. Yläpohjan vuosikymmenet palvelleet eristeet eivät enää vastaa nykynormeja, jolloin lämpö karkaa harakoille. Oikein suunniteltu rakenne pitää lämmön sisällä ja kosteuden pois rakenteista. Antaa harakoiden hytistä katonharjalla.
Mies puhuu puhelimessa toimistossa
Viikon kysymys: Isännöintiyhtiön erottaminen
Isännöintiyhtiö ja hallitus taloyhtiössä tekevät lainvastaisia päätöksiä.Muut osakkeenomistajat haluavat eroon isännöitsijästä. Jos vaadimme hallitusta erottamaan isännöintiyrityksen, onko hallituksen niin toimittava? Millainen osakkeenomistajien määräenemmistö tarvitaan?
20236_82145.jpg
Remonttikustannusten jakaminen oikeudenmukaisesti?
Taloyhtiömme monessa huoneistossa kosteat tilat ovat teknisen käyttöikänsä päässä. Suurin osa on tehnyt/teettänyt itse kosteiden tilojen remontin sen jälkeen, kun yhtiö teetti kosteiden tilojen kartoituksen ja remonttitarve selvisi. Yhtiö on korvannut vaihtelevasti kustannuksia rakenteista, toisille vesieristeeseen saakka. Itselläni vain puumateriaaleja sillä perusteella, että yhtiön varat olivat vähissä ja kustannukseni huomioitaisiin aikanaan, kun muille tehtäisiin kosteiden tilojen remontteja.Nyt yhtiökokouksessa päätettiin tehdä viiden huoneiston kosteiden tilojen remontti kokonaan yhtiön laskuun sillä perusteella, ettei huoneistoihin synny kalliita kosteusvauriota. Näiden viiden huoneiston remontit maksaa nyt yllättäen taloyhtiö, koska asukkaat itse eivät niitä ilmeisesti muuten tekisi. Kustannukset jaetaankin nyt tasana kaikille, eikä teettämäni remontti vaikuta millään tavoin kustannuksia tasaavasti.Eikö tämä ole epäoikeudenmukaista kustannusten jakamista? Ne viisi huoneistoa, jotka eivät ole huolehtineet huoneistostaan, palkitaan taloyhtiön tekemällä kosteiden tilojen remontilla. Eikö taloyhtiö voi velvoittaa asukasta tekemään remontin niin, että asukas itse teettää sen ja taloyhtiö osallistuu kustannuksiin rakenteiden osalta esim. vesieristeeseen saakka? Jos asukas ei tätä noudata, niin eikö kosteat tilat voida asettaa käyttökieltoon siihen saakka, kunnes ne on remontoitu? Missä menee asukkaan vastuu? Eikö asukas vastaa pinnoista ja jos ne eivät ole asialliset, esim. laatat vuotavat ja saattavat aiheuttaa kosteusvaurioita, niin asukas on velvollinen ne uusimaan? Mitä taloyhtiö voi velvoittaa asukkailta?
20165_46444.jpg
Putkiremontti nopeammin ja taloudellisemmin
Taloyhtiön putkitekniikan käyttöiäksi on arvioitu noin 50 vuotta. Tällä hetkellä suurin linjasaneeraustarve Suomen asuntokannasta kohdistuu erityisesti 1960- ja 70-luvuilla valmistuneisiin asuinkerrostaloihin ja saneeraustarpeen on ennustettu vain kasvavan lähivuosina voimakkaasti arviolta noin 2020-luvulle asti. Näitä asuntoja on Suomessa noin 470 000.Linjasaneerauksissa uusitaan putkistojen, sähkö- ja tietoliikenneyhteyksien lisäksi yleensä myös märkätilat ja mahdollisesti myös keittiöt. Myös muiden tilojen pintaremontteja voidaan liittää samaan urakkaan. Korjauskohteet ovat aina yksilöllisiä, joten saneerauksissa käytettävien rakenneratkaisuiden ja materiaalien valinnassa tulee noudattaa kohteesta laadittuja rakennesuunnitelmia.
202112_74257.jpg
Lämpöpumppu-öljylämmitysyhdistelmä on ratkaisu myös kerrostaloille
Sähkön hinnan ollessa nyt poikkeuksellisen korkealla, muistuttaa Lämmitysenergia yhdistys ry siitä, ettei asuntojen lämmitysratkaisuja kannattaisi jättää yhden ratkaisun varaan. Tästä seuraa muun muassa riskejä sekä lompakolle että huoltovarmuudelle. Myös ympäristön kuormittavuus kannattaa ottaa huomioon. Otollisin ratkaisu LEY:n mukaan olisikin hybridimalli eli uusiutuvan lämmitysöljyn ja lämpöpumpun yhdistelmä.
20098_18365.jpg
Palvelun laatu ratkaisee putkiremontissakin
Valtion teknillinen tutkimuskeskus (VTT) on tutkinut putkiremontin nykyisiä konsepteja ja toteaa, että teknisiä ratkaisuja on kyllä tarjolla, mutta vasta palvelun laatu ratkaisee asukastyytyväisyyden. VTT tarjoaa ratkaisuksi kaikkien putkistoremontin osapuolten verkostoitumista, jonka pohjana on huolella laadittu hankesuunnittelu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton