• Etusivu
  • Isännöitsijä

Kiinteistöosakeyhtiöt: Mikä se on ja miten se toimii?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
kunnossapitoselvityksen-tekeminen-1920x1080

Kiinteistöosakeyhtiö ei ole itsenäinen yhtiömuoto, vaan siihen sovelletaan osakeyhtiölain (624/2006) säännöksiä. Yhtiö siis toimii, kuten mikä tahansa osakeyhtiö. Sen vuoksi yhtiöstä ei tässä yhteydessä esitetä informaatiota.

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö on asunto-osakeyhtiölain 28-luvun 2 §:ssä tarkoitettu muu osakeyhtiö kuin asunto-osakeyhtiö. Sen yhtiöjärjestyksessä määrätty tarkoitus on omistaa ja hallita vähintään yhtä rakennusta tai sen osaa ja jonka jokainen osake yksin tai yhdessä toisten osakkeiden kanssa tuottaa oikeuden hallita yhtiöjärjestyksessä määrättyä yhtiön rakennuksessa olevaa huoneistoa tai muuta osaa rakennuksesta tai kiinteistöstä.

Tällaiseen keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön sovelletaan uuden asunto-osakeyhtiölain säännöksiä. Em. yhtiön yhtiöjärjestyksessä voidaan määrätä, että yhtiöön sovelletaan joko kokonaan tai osittain osakeyhtiö-lain määräyksiä.

Jos keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perusilmoitus on tehty ennen 1.1. 1992, siihen sovelletaan uutta (2010) asunto-osakeyhtiölakia vain, jos tästä on määräys yhtiöjärjestyksessä.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeenomistajat voivat vuokrata omistamiaan osakkeita vastaavat tilat omissa nimissään ja saada vuokratuotot itselleen. "Tavallisessa" kiinteistöosakeyhtiössä vuokranantajana on yhtiö, jolle maksetaan myös vuokra.

Sillä, kumpaa lakia sovelletaan, on lähinnä merkitystä yhtiöjärjestyksen sisällössä. Jos keskinäiseen kiinteistöosakeyhtiöön sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia, tulee yhtiöjärjestyksen vastata kaikilta osin asunto-osakeyhtiölain määräyksiä.

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön yhtiöjärjestyksessä on silloin, kun siihen sovelletaan asunto-osakeyhtiölakia, oltava mm. määräykset yhtiövastikkeen määräämisperusteista sekä siitä, mikä elin päättää yhtiövastikkeen suuruudesta ja maksutavasta.

Isännöitsijä
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhtiövastike
Osakkeenomistajat ovat velvollisia maksamaan yhtiön menojen kattamiseksi yhtiövastiketta yhtiöjärjestyksessä määrättyjen perusteiden mukaan.Yhtiövastikkeella voidaan kattaa mm. seuraavia kulueriä:kiinteistön hankinta ja rakentaminen;kiinteistön ja rakennusten käyttö ja kunnossapito;kiinteistön ja rakennuksen perusparannus, lisärakentaminen ja lisäalueen hankkiminen (uudistus);yhtiön toimintaan taikka kiinteistön tai rakennuksen käyttöön liittyvän hyödykkeen yhteishankinta;sekä muita yhtiölle kuuluvia velvoitteita.Yhtiövastike voidaan yhtiöjärjestyksessä määrätä maksettavaksi siten, että tiettyjä menoja varten on eri maksuperuste tai että maksuvelvollisuus koskee vain tiettyjen osakkeiden omistajia.Yhtiövastikkeen maksuperuste on määriteltävä yhtiöjärjestyksessä. Perusteena maksuille voi olla esimerkiksi huoneiston pinta-ala, osakkeiden lukumäärä taikka veden, sähkön, lämmön tai muun hyödykkeen todellinen tai luotettavasti arvioitavissa oleva kulutus.Osakkeenomistajan on ilmoitettava yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä muuten käyttävien henkilöiden lukumäärä, jos henkilömäärä on yhtiövastikkeen maksuperusteena.Lähde:FINLEX
myyrinkarin taloyhtiö myyrmäessä
Väestönsuojan kosteusongelmien korjaaminen hankalaa?
Väestönsuojien merkitys on korostunut viime aikoina. Nyt onkin hyvä hetki tarkastaa oman taloyhtiön väestönsuojan kunto. Kosteusongelmien ilmetessä ratkaisut voivat olla vähissä, kuten kävi Vantaan Myyrmäessä sijaitsevassa Myyrinkarin taloyhtiössä. Korjausehdotuksina olivat kalliolouhinta ja salaojaremontti, jotka olivat kuitenkin liian kalliita ja hankalia toteuttaa. Eikä näiden korjaustapojen riittävyydestä ollut mitään takuuta, sillä rakennuksen alta puuttuu pestystä sepelistä tehty kapillaarikatko, jolloin maasta pääsee nousemaan rakenteisiin kosteutta perustusten alta.Myyrinkarin taloyhtiön hallitus löysi ratkaisun, joka pelasti väestönsuojan kalliilta ja pitkältä remontilta. Lisäksi remontti alensi väestönsuojan energiankulutusta merkittävästi.
Mies nostaa puutavaraa lattialta, kädessään oranssi-mustat työhanskat
Rakentamislaki ja alle 30 neliöiset rakennukset
1.1.2025 se tapahtuu, paljon puhuttu uusi rakentamislaki astuu voimaan. Rakentamislain tavoitteena on edistää kestävää kehitystä ja digitalisaatiota, parantaa rakentamisen laatua sekä sujuvoittaa itse lupaprosesseja.Eniten ennakkokeskustelua on aiheuttanut alle 30 neliöiset rakennukset – mitä tämä uusi rakentamislaki tarkoittaa niiden osalta ihan käytännössä?
20143_38204.jpg
Älä anna sadeveden tunkeutua perustuksiin
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta. Laadukas sadevesijärjestelmä kestää sateen lisäksi myös jään, lumen ja auringon vaikutukset haalistumatta vuodesta toiseen.Kun sadevedet johdetaan hallitusti pois perustusten vierestä, vesi ei pääse kastelemaan perustuksia tai nousemaan perustuksia pitkin runkorakenteisiin. Vesi ei myöskään pääse jäätymään perustuksen viereen ja pahimmassa tapauksessa rikkomaan perustusta. Lisäksi piha pysyy kuivempana, kun sadevesiä ei päästetä valumaan pihan päällysteille.
20214_69979.jpg
Tämä on fiksu tapa lämmittää talo­yhtiötäsi asuin­mukavuus huomioiden!
Fortum SmartLiving -palvelut tarjoavat älykkäämmän tulevaisuuden kaukolämmitetyille taloyhtiöille Espoossa, Kauniaisissa ja Kirkkonummella. Kokoa taloyhtiöllesi sopiva palvelu, joka auttaa optimoimaan energiankulutusta – rahaa ja ympäristöä säästäen.Lämmityksen Optimointi-palvelun avulla varmistat asuntojen lämpötilojen tasaisuuden ja pienennät lämmityskustannuksia. Samalla parannat kiinteistösi energiatehokkuutta ja sisäilman laatua.Kulutuksen seuranta-palvelu seuraa ja mittaa kiinteistön energia- ja vedenkulutusta jatkuvasti. Vedenkulutuksen osalta tämä mahdollistaa automatisoidut hälytykset järjestelmän havaitessa poikkeamia datassa. Hälytysten avulla havaitset mahdolliset vikatilanteet, kuten vesivuodot ajoissa ja säästät huolto- ja korjauskuluissa.Palvelu lisää taloyhtiön edustajien ja asukkaiden tietoisuutta taloyhtiön sähkön-, veden- ja lämmönkulutuksesta. Isännöitsijä saa joka kuukausi sähköpostilla kattavan tiedon taloyhtiön kulutuksesta, trendeistä ja kustannuksista.Mittarointi-palvelulla saat hyödyllistä tietoa asuntojen lämpötiloista ja ilmankosteudesta taloyhtiön päätöksenteon perustaksi. Asukkaat näkevät mobiilisovelluksesta omat tietonsa ja taloyhtiön yhteenvetotiedon ja taloyhtiön edustajat omasta käyttöliittymästään tarkempaa tietoa.Lue lisää ja ole meihin yhteydessä www.fortum.fi/smartliving
20203_63407.jpg
Voiko yhtiökokouksen pitää etäpalaverina?
Yhtiökokouksiin on mahdollista osallistua etänä.Etäosallistuminen on mahdollista kahdessa tapauksessa:jos yhtiöjärjestyksessä määrätään mahdollisuudesta, taijos hallitus päättää sallia etäosallistumisen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton