• Etusivu
  • Osakas

Kokouspäätöksen moittiminen: Milloin ja miten se on mahdollista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Yhtiökokouksen päätöstä voidaan moittia, jos asian käsittelyssä ei ole noudatettu lain tai yhtiöjärjestyksen vaatimia menettelymääräyksiä ja tämä on voinut vaikuttaa joko päätöksen sisältöön tai muuten osakkeenomistajan oikeuteen tai, jos se on asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen määräysten vastainen. Moiteoikeus on osakkeenomistajalla.

Moittiminen toteutetaan nostamalla kanne yhtiötä vastaan yhtiön kotipaikan tuomioistuimessa. Kanteessa voikaan vaatia päätöksen julistamista kokonaisuudessaan pätemättömäksi tai sen muuttamista. Kanteessa voidaan myös vaatia päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.

Kanne on pantava vireille määräajassa. Määräaika on kolme kuukautta siitä, kun päätös on tehty. Määräaika alkaa siten kulua kokousajankohdasta eikä esim. siitä, kun osakkeenomistaja on saanut tiedon pöytäkirjasta.

Jos kannetta ei ole pantu vireille kolmen kuukauden määräajassa, jää päätös pysyväksi.

Tuomioistuimen päätös, jossa yhtiökokouksen päätös on julistettu pätemättömäksi tai sitä on muutettu, koskee myös niitä osakkeenomistajia, jotka eivät ole olleet oikeudenkäynnissä osallisina.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20208_66125.jpg
YM: osallistu kyselyyn ja anna kommenttisi rakentamisen vastuista pykäläluonnoksiin
Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisuudistuksen työ on edennyt vaiheeseen, jossa ympäristöministeriö pyytää kommentteja rakentamisen vastuita koskevista alustavista pykäläluonnoksista ja niiden perusteluista.
Kylpyhuone ja suihku
Viikon kysymys: Kuka maksaa ammehanan vaihdon?
Ostin asunnon rakennusvaiheessa, mutta vaihdoin silloin ehdotetun suihku/ammehanan kylpyhuoneeseen omavalintaiseen. Nyt tämä hana on mennyt tukkoon ja pitäisi vaihtaa uusi. Ehdotin taloyhtiölle, että saavat vaihtaa sen sellaiseen, mikä taloyhtiössä on käytössä, mutta he sanoivat, että minun tulee itse ostaa ja kustantaa sekä hana että asennus. Eikö vesikalusteet kuulu kiinteistön hoidettavaviksi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
202011_67558.jpg
Kiinnitä huomio huonelämpötilaan ja energiankulutukseen
Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.
Pahvilaatikko miehen lonkalla
Viikon kysymys: Kenen kellarikoppi
Omistamme kellarikopin kellostalossa. Asuntoon kuului ensin koppi, joka oli täynnä vesiputkia ja täytyi se usein tyhjentää parin päivän varoituksella, jos putkiin oli päästävä käsiksi, eli säilyttäminen on ns. mahdotonta.Saimme vaihtaa koppia ja isännöitsijä kävi korjaamassa uuteen koppiin meidän asuntomme numeron. Nyt kuitenkin melkein 20 vuoden jälkeen asukas, joka asuu asunnossa, joka sai vanhan koppimme, laittoi postiluukustamme lapun, jossa vaatii meitä tyhjentämään koppimme kahden viikon aikana. Sama asukas väittää, että hallitus on samaa mieltä; tästä ei ole ollut minkään laista kokousta tai meille ilmoitusta, jossa hallitus päättänyt asiasta.Onko laillista ja aiheuttaako tämä teidän mielestä epäluottamusta hallitukseen? Hallituksen jäsen ei myöskään vastaa viesteihimme. 

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton