• Etusivu
  • Osakas

Kokouspäätöksen moittiminen: Milloin ja miten se on mahdollista?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.02.2025
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Yhtiökokouksen päätöstä voidaan moittia, jos asian käsittelyssä ei ole noudatettu lain tai yhtiöjärjestyksen vaatimia menettelymääräyksiä ja tämä on voinut vaikuttaa joko päätöksen sisältöön tai muuten osakkeenomistajan oikeuteen tai, jos se on asunto-osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen määräysten vastainen. Moiteoikeus on osakkeenomistajalla.

Moittiminen toteutetaan nostamalla kanne yhtiötä vastaan yhtiön kotipaikan tuomioistuimessa. Kanteessa voikaan vaatia päätöksen julistamista kokonaisuudessaan pätemättömäksi tai sen muuttamista. Kanteessa voidaan myös vaatia päätöksen täytäntöönpanon kieltämistä.

Kanne on pantava vireille määräajassa. Määräaika on kolme kuukautta siitä, kun päätös on tehty. Määräaika alkaa siten kulua kokousajankohdasta eikä esim. siitä, kun osakkeenomistaja on saanut tiedon pöytäkirjasta.

Jos kannetta ei ole pantu vireille kolmen kuukauden määräajassa, jää päätös pysyväksi.

Tuomioistuimen päätös, jossa yhtiökokouksen päätös on julistettu pätemättömäksi tai sitä on muutettu, koskee myös niitä osakkeenomistajia, jotka eivät ole olleet oikeudenkäynnissä osallisina.

Osakas
määräykset
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen OMAtaloyhtiö-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakeluettelo
Yhtiön hallituksen velvollisuutena on uuden asunto-osakeyhtiölain 2-luvun 12 §:n nojalla huolehtia siitä, että taloyhtiössä on asianmukaisesti laadittu ja ylläpidetty osakeluettelo. Osakeluetteloon merkitään kaikki yhtiön osakkeet osakeryhmittäin numerojärjestyksessä, huoneisto, jonka hallintaan osakeryhmä tuottaa oikeuden, osakekirjojen antamispäivä, osakekirjan omistajan nimi ja postiosoite sekä luonnollisen henkilön ollessa omistajana syntymäaika ja oikeushenkilön rekisterinumero.Osakkeen aiempaa omistajaa koskevat osakeluettelotiedot on säilytettävä kymmenen vuotta alkaen siitä, kun osakkeen uusi omistaja on merkitty osakeluetteloon.Osakeluettelo on julkinen asiakirja, joten jokaisella osakasasemasta riippumatta on oikeus tutustua osakeluetteloon ja saada siitä jäljennös. Jäljennöksen toimittamisesta voidaan periä yhtiölle hallituksen hyväksymä kohtuullinen maksu.
20194_57282.jpg
Pienempi vesi- ja energialasku, energiatehokas taloyhtiö...
Käännä reaaliaikainen kulutusdata käteiseksiPienempi vesi- ja energialasku, vesivahinkojen ehkäisy, energiatehokas taloyhtiö, suunnitelmallinen kunnossapito ja totuudenmukainen budjetointi – vedenmittausdatan valuuttakurssi on korkea.
20204_63811.jpg
Miksi veden­kulutuksen tarkkailu kannattaa?
Kiinteistöalan digitalisaatio on luonut taloyhtiöille mahdollisuuden saada dataa kiinteistön energiatehokkuudesta. Vesi on energiasyöppö, jonka kulutusta mittaamalla ja mittausdatan avulla olosuhteita optimoimalla voidaan saavuttaa merkittäviä ja rahanarvoisia säästöjä – jopa ilman putkiremonttia.
20236_82145.jpg
Hallituksen suhtautuminen metelöintiin?
Olemmeko oikeutettuja saamaan korvausta hallituksen menettelystä seuraavassa asiassa:Vuokralaisemme valitti, että yläkerran asunnossa tapeltiin, heiteltiin huonekaluja ja soitettiin musiikkia n. 4 h öiseen aikaan. Yläkerran asukas ei kieltänytkään metelöintiä, sanoi vaan et hänen vieraansa kaatuilivat ja siitä johtui töminä, ei huonekalujen heitosta. Valituksen kuultuani kysyin muiltakin talon asukkailta, olivatko meteliä kuulleet. Metelöintiä oli ollut, mutta alakerran asuntoon se kuuluu kovemmin. Laitoin isännöitsijälle välittömästi asiasta kuultuani käskyn, että metelöinnistä on varoitus laitettava. Hän lähetti varoituksen asunnon omistajalle ja sen metelöivälle vuokralaiselle, mutta hallitus oli sitä mieltä, että oli tehty hätiköity päätös ja isännöitsijä pyysikin anteeksi varoituksen antamista. Vuokralaisemme sanoi asuntonsa irti hallituksen suhtautumisen vuoksi.Minkälaiset mahdollisuudet on saada hallitukselta korvaus hyvän vuokralaisemme poismuuton vuoksi? Huoneistoon ei ole yrityksistä huolimatta uutta vuokralaista saatu.
12_P_30326.jpg
PTS-suunnitelma tulee, mutta mikä se on?
Kiinteistön korjaustarpeen ilmeneminen voi olla joko äkillistä tai se voi olla suunnitelman mukaista. Tarpeen ilmaantuessa on kuitenkin perehdyttävä korjauksella saavutettaviin tuloksiin. Hetkittäisillä pienillä paikkauksilla on usein tapana vain lykätä suuremman ongelman ratkaisemista. Korjaushankkeet on syytä omaksua osaksi kiinteistönhallinnan strategiaa, koska niiden vaikutus yhtiön talouteen on merkittävä. PTS-suunnitelman tarkoituksena on ajoittaa taloyhtiön tulevat remontit kustannustehokkaasti ja niin, että mahdollisilta yllätyksiltä vältytään.Korjaustarpeen ilmeneminen voi olla osa laadittua korjaustarvesuunnitelmaa ja näin ollen se on ajoitettu niin, että hanke tulee kustannuksiltaan optimaaliseksi. Mikäli hanke olisi toteutettu aiemmin olisi se osaltaan ollut tarpeeton ja mikäli myöhemmin olisi rakenneosan puutteet aiheuttanut taloyhtiölle mahdollisesti ylimääräisiä kustannuksia. Suunnitelmallisuuden tärkeimpänä osana voidaan pitää myös osakkaiden valmistelua tulevaan hankkeeseen. Mikäli korjaustarve tiedostetaan ajoissa voidaan sen toteuttamiseen varautua niin taloudellisesti kuin henkisestikin. Suunnitelman mukaisiin korjaustarpeisiin voidaan perustaa erilaisia korjausrahastoja, joiden avulla hankeen rahoitus saadaan jaettua pitemmälle aikavälille ja taloyhtiö velkarasitetta voidaan ennalta ehkäistä.Suunnitelmallisuus korjaushankkeiden osalta voidaan ottaa osaksi kiinteistön hallintastrategiaa. Rakenneosien korjaustarpeen ajoittaminen kannattaa toteuttaa ammattilaisvoimin, tässä auttaa niin kuntoarviot kuin sen yhteydessä laaditut pitkän aikavälin suunnitelmat (PTS). PTS-suunnitelma sisältää paitsi rakenneosien kuntoarvion myös arvion korjaustarpeiden kiireellisyydestä ja kustannuksista.
20217_71698.jpg
Miten äänileikkuri toimii yhtiö­kokouksessa?
As. Oy, jossa on 12 asunhuoneistoa. Vuonna 2010 tehdyn yj:n mukaan yhteinen osakemäärä on 32, joista asunto 1:llä on 8 osaketta (puutaloyhtiössä yhdistetty asuntoja) ja asunnot 5 ja 6 on yhdistetty tämän yj:n aikana, hellä on 2+2 osaketta ja kaikilla muilla (10 kpl) on 2 osaketta/asunto. Itse omistan yhtiössä 6 kpl 2 osakkeen asuntoa.Oletetaan, että yhtiökokouksessa ovat kaikki osakkeet edustettuina ja suoritetaan asian päättämiseksi lippuäänestys ja käytetään äänileikkuria. Saan yhden osakkaan 2 osaketta puolelleni (paikalla tai valtakirjalla) kaikki muut osakkaat ovat erimieltä, tai itse olen erimieltä päätöksestä.Miten osakkeet jakautuvat päätöksessä ja miten lasketaan? Yhtiössä ollaan yleisesti sijoittaja osakasta vastaan, asiat pyritään tekemään edulliseksi talossa asuville.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton