Kolmen taloyhtiön kokemukset energiaremonteista - katso tallenne webinaarista
Kuva: Jussi Rekiaro
Helsingin kaupungin järjestämässä Taloyhtiöiden kokemuksia energiaremonteista -webinaarissa käytiin läpi kolmen taloyhtiön energiaremontin toteutuksia. Taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajat esittelivät omat kohteensa ja kertoivat projektiensa onnistumiset ja haasteet. Webinaarin lopuksi oli yhteinen paneelikeskustelu taloyhtiöiden edustajien ja energia-asiantuntijan kanssa. Artikkelissa esittelemme kohteet ja artikkelin loppupuolelta pääset katsomaan itse webinaaritallenteen.
60-luvun kerrostalo vaihtoi lämmitysjärjestelmänsä uusiutuviin energialähteisiin
Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevaan vuonna 1969 rakennettuun kerrostaloon toteutettiin energiaremontti vuonna 2021. Kaukolämpö vaihdettiinpoistoilman lämmöntalteenoton sekä maalämmön että aurinkosähkön yhdistelmään.
Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Vesa Tarvainen kertoo, että hyvät taustakartoitukset ja projekti kerrallaan -asenne on auttanut taloyhtiön remonteissa huomattavasti. Energiaremontin alussa taloyhtiön hallitus myönsi, ettei kukaan heistä tunne energia-asioita riittävän hyvin, joten Tarvainen ilmoittautui vapaaehtoisena HSY:n järjestämälle energiaeksperttikurssille.
Lauttasaaren projektin onnistumisiin Tarvainen nostaa hyvät valvojat, jotka takasivat projektin sujuvuuden. Myös urakoitsijan järjestämä tiedottaminen oli tärkeää asukkaille ja osakkaille. Rahoituspuolelta ARA:n tuki energiaremonttiin mahdollisti näinkin laajat remontit taloyhtiössä.
Ennen projektia oli pientä pelkoa lämmityksen riittävyydestä, mutta urakoitsija oli apuna vastailemassa asukkaiden kysymyksiin. Projektin aikana kävi ilmi, että sähkökeskus ja -liittymä olisi uusittava. Lisäksi maalämpökaivojen poraaja sotki hieman pihaa poraamisen aikana, mutta muita haasteita Lauttasaaren projektissa ei ollut.
Pitäjänmäellä otettiin käyttöön poistoilman lämmöntalteenotto
Pitäjänmäen taloyhtiö on rakennettu vuonna 1973, jossa energiaremontin suunnittelu alkoi 2014. Taloyhtiön hallitus lähti hakemaan kustannussäästöjä ja pienentämään ympäristövaikutuksia. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Markus Tuukkanen kertoo, että ensimmäisenä tehtiin energiatehokkuusselvitys, jonka jälkeen ryhdyttiin toimenpiteisiin. Hyvän urakoitsijan löytäminen energiaremontin tekoon oli tärkeää taloyhtiön hallitukselle.
Tuukkanen kertoo, että projektin onnistumisen kannalta on tärkeää, että hallituksella on vahva tahtotila toteuttaa energiaremontti. Asukkailla on hyvä olla tilaisuus kysyä itse remontista. Kustannusten sekä ympäristövaikutusten pieneneminen versus takaisinmaksuaika on myös hyvä tuoda esille asukkaille.
Pitäjänmäen remontin haasteeksi osoittautui rakennusvalvonnan päätös, jonka mukaan järjestelmään tarvittavia putkia ei saanut sijoittaa julkisivuun, vaan ne piti vetää rakennuksen sisäpuolelle. Tämä nosti projektin kustannuksia. Luotettavien tekijöiden löytäminen oli myös vaikeaa. Asiantuntijoita on paljon tarjolla, mutta miten löytää juuri omaan hankkeeseen sopivat.
Aurinkopaneelit suojellun rakennuksen katolla
Helsingin Punavuoren vuonna 1868 rakennettuun taloyhtiöön asennettiin aurinkopaneelit. Suojelustatus ei ollut este asennukselle, vaan lupa heltisi Lupapisteen kautta melko helposti. Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Harri Fränti kertoo webinaarin aikana aurinkosähkön taustoista ja esittelee hyvityslaskentamallin. Aurinkopaneelien hankintahinta oli 34 000 euroa ja Punavuoren projektissa 7 vuoden takaisinmaksuaika näyttää pitävän paikkansa todella hyvin.
Punavuoren remontti sujui hyvin, vaikkakin aikatauluhaasteita oli. Aurinkopaneelien asennus myöhästyi toukokuulta elokuulle, joten ensimmäisen kesän aurinkoenergia jäi hyödyntämättä. Urakkasopimus ei tässä tapauksessa toiminut aikataulullisesti täydellisesti, mutta itse asennus oli nopeaa.
Taloyhtiön aurinkopaneelien suuntaus ei ole optimaalinen, mutta energiaa saadaan silti noin 21MWh vuodessa. Fränti korostaakin, että taloyhtiöissä on merkittävä aurinkosähköpotentiaali.
Katso webinaarin tallenne
Sisältö:
03:25Maalämpö, poistoilmalämpöpumppu ja aurinkopaneelit Lauttasaaressa
Vesa Tarvainen – Katajaharjuntie 15 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja
43:28 Poistoilmalämpöpumpulla lämpö talteen Pitäjänmäessä
Markus Tuukkanen – Sulkapolku 6 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja
1:02:45 Aurinkopaneelit suojellussa taloyhtiössä kantakaupungissa
Harri Fränti – Pursimiehenkatu 21 taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja
1:33:25 Paneelikeskustelu
mukana taloyhtiöt ja energia-asiantuntijat kaupungilta
Info
Webinaarin järjesti taloyhtiöiden energianeuvontapalvelu Helsingin kaupungilta. Energianeuvonta on puolueeton ja maksuton palvelu helsinkiläisille taloyhtiöille, lisätietoa palvelusta ja yhteydenotot sivuilta.