• Etusivu
  • Remontti

Korjaustyön kotitalousvähennys kannattaa käyttää

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.08.2009Päivitetty 03.10.2018
20098_18344.jpg

Kotitalousvähennystä on saatavissa mm. kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Vaikka ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, kotitalousvähennyksen voi käyttää yhtä hyvin keittiö- tai parkettiremonttiin.

Kotitalousvähennys on verotuksessa tehtävä vähennys ja vähennystä saa kotona teetetystä työstä. Voit saada kotitalousvähennystä enintään 2 400 euroa vuodessa. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa henkilöltä vuodessa. Kotitalousvähennykseen oikeuttaa tavanomainen kodin/vapaa-ajan asunnon kunnossapito- ja perusparannustyö. Näiden lisäksi kotitalousvähennyksen saa myös tavanomaisesta kotona suoritettavasta hoiva- tai hoitotyöstä.

Koska kotitalousvähennys on lisäksi henkilökohtainen, puolisot voivat saada vähennystä yhteensä jopa 4800 euroa vuodessa. Kotitalousvähennystä on saatavissa mm. kaikkiin kotitalouksien suorittamiin energiatehokkuutta parantaviin kunnostustoimenpiteisiin. Vaikka ensisijaisena tavoitteena on energian säästö, kotitalousvähennyksen voi käyttää yhtä hyvin keittiö- tai parkettiremonttiin.

Arvonlisäverollisesta työkorvauksesta saa vähentää 45 prosenttia, kun työ on ostettu ennakkoperintärekisteriin merkityltä veronalaista toimintaa harjoittavalta yrittäjältä tai yritykseltä. Kotitalousvähennys koskee myös tieto- ja viestintätekniikan asennus- ja ylläpitotöitä. Esimerkiksi digilaitteen, antennin tai tietokoneen sekä sen oheislaitteen asentaminen ja ylläpito katsotaan vähennykseen oikeuttavaksi työksi.

Kotitalousvähennystä voi niin ikään hyödyntää tietoliikenneyhteyksien käyttöön ottamisessa sekä tietoturvapalveluiden, hankittujen ohjelmien ja päivitysten asentamisessa. Kotitalousvähennystä ei kuitenkaan voi tehdä muista kuin työkustannuksista. Vähennystä ei saa työhön liittyvistä matkakuluista tai tarvikkeista. Myöskään työssä käytetyn koneen osuudesta ei edelleenkään saa vähennystä.

Kotitalousvähennyskelpoiset korjaustyöt

Kotitalousvähennyskelpoista perusparannus- ja kunnossapitotyötä ovat voimassa olevan määritelmän mukaan esimerkiksi:

• Keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden sekä sauna- ja kellaritilojen remontti mukaan lukien sähkö- ja putkityöt.

• Rakennusten ulkokunnostus kuten maalaus ja parvekelasien asennus.

• Piha-alueeseen kohdistuvat korjaus- ja perusparannustyöt, kuten vesi- ja jätevesijärjestelmiin, lämmitykseen, sähköistykseen sekä ilmastointiin liittyvät korjaus- ja perusparannustyöt. Aurinko- tai maalämpöjärjestelmän rakentaminen.

• Useat mökkitalkkareiden tarjoamat palvelut vapaa-ajan asunnolla.

• Erilaisten lämmitysjärjestelmien korjaaminen ja uusiminen.

Vaikka vähennystä ei myönnetä asunto-osakeyhtiöille, osakkeenomistajat saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, mikäli he ovat yhtiöjärjestyksen mukaan velvollisia suorittamaan asennuksesta aiheutuvat kustannukset.

Esimerkiksi parvekkeen lasittaminen kuuluu asunnon kunnossapito- ja perusparannustöihin. Jos taas yksityinen teettää työn ennakkoperintärekisteriin kuuluvalla yrityksellä, voi työstä aiheutuneista työkustannuksista saada ilman muuta kotitalousvähennystä. Parvekelasitus on hyvä tehdä esimerkiksi huoneistoremontin yhteydessä.

Vähennys ei kuitenkaan koske esimerkiksi materiaaleja, matkakustannuksia eikä vähennystä saa, jos kyseessä on uudisrakentaminen.

Miten hakea kotitalousvähennystä?

Kotitalousvähennys haetaan verotoimiston kautta, ja sen voi tehdä pääpiirteissään kolmella eri tavalla: Vähennystä voi hakea etukäteen, heti työn teettämisen jälkeen tai verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä.

Vähennyksestä voi toisin sanoen hyötyä myös kesken vuotta ja saada palkasta alennetun veroprosentin ansiosta enemmän rahaa käteen. Hyöty on hyvin konkreettinen ja kotitalousvähennys kannattaa todella käyttää.

20098_18345.jpg
20099_18479.jpg
Kotitalousvähennyksen voi käyttää nykyisin kokonaan kodin remontointiin. Mm. keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden, kuten sauna- ja kellaritilojen remontointi mukaan lukien sähkö- ja putkityöt kuuluvat vähennyksen piiriin.
Kotitalousvähennyksen voi käyttää nykyisin kokonaan kodin remontointiin. Mm. keittiön, kylpyhuoneen ja muiden huoneiden, kuten sauna- ja kellaritilojen remontointi mukaan lukien sähkö- ja putkityöt kuuluvat vähennyksen piiriin.

Jos suunnitelmissa on teettää kuluvan vuoden aikana tavanomaista kotitaloustyötä, summan voi ilmoittaa verottajalle etukäteen. Ilmoituksen jälkeen saa uuden verokortin, jossa veropidätysprosenttia on alennettu.
Kun on teettänyt suuremman kotitalousvähennykseen oikeuttavan työn, tieto ilmoitetaan työn päätyttyä verotoimistolle. Tällöinkin verokortti päivitetään ja veronpidätysprosenttia alennetaan. Jos vähennystä haetaan verovuoden lopussa veroilmoituksen yhteydessä, käytetään kotitalousvähennystä varten olemassa olevaa omaa lomaketta (14 Kotitalousvähennys), joka jätetään muun veroilmoituksen yhteydessä verottajalle. Verottajalle kannattaa aina ilmoittaa kaikki vuoden aikana ostettu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ.

Kaikki kuitit ja tositteet työsuorituksesta on muistettava säilyttää. Kuitin saadessa on tarkistettava, että siinä on eritelty työn osuus tarvike-, materiaali-, yms. kuluista. Kuitteja ei tarvitse liittää osaksi hakemusta, vaan verottaja pyytää niitä tarvittaessa.

Lähde: kotitalousvahennys.fi

Muita ajankohtaisia uutisia

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202011_67713.jpg
Muista nämä asiat, kun teet osakeluettelon siirtoa
Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Osakeluettelon siirtopalvelu on tarkoitettu tässä vaiheessa ensisijaisesti niille taloyhtiöille, joilla ei ole käytössään isännöintijärjestelmää. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.Ennen osakeluettelon siirtoa taloyhtiön kannattaa tarkistaa, että osakeluettelon omistajatiedot ovat ajan tasalla ja osakeluettelo vastaa voimassa olevaa yhtiöjärjestystä. Kannattaa myös varmistaa, että taloyhtiön yhteystiedot ovat ajan tasalla yritys- ja yhteisötietojärjestelmässä.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
20163_45886.jpg
Talven tuomat säilytyshaasteet
Cycling snow howTalven tullessa siirrytään usein auton rattiin ja polkupyörät täyttävät pyörävarastot. Lumen ja kylmyyden vuoksi lämmin auto on mukavampi kulkuneuvo. Kuitenkin osalle asukkaista tällä ei ole vaikutusta, sillä he ottavat talviset olosuhteet päivittäisenä haasteena ja valitsevat pyöräilyn kulkutapana. Tähän vaikuttavat mm. ekologisuus sekä hyötyliikunta, joka mahdollistaa paremmat työsuoritukset etenkin sisätöissä.Tilaa maksuton esite!Osta verkkokaupasta!
20235_81776.jpg
Palkintosija suomalaiselle led-innovaatiolle maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjä Janne Haltun suunnitteleman Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.
Pyörävarasto
Kesytä taloyhtiön pyöräkaaos
Työmatka- ja harrastuspyöräilyn suosio kasvaa edelleen, mikä on kestävää kehitystä ja aktiivisen elämäntavan merkki. Lähes jokaisella suomalaisella on pyörä ja monilla useampikin eri käyttötarkoitusta varten. Kasvaneeseen tilantarpeeseen on pystytty vastaamaan uusissa kerrostaloissa, mutta vanhoissa taloyhtiöissä pitää tiloja organisoida uudelleen tai tehostaa tilankäyttöä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Miten hyvittää osakkaalle itse tehty kylpyhuone­remontti?
Kerrostalossamme on tarkoitus teettää kylpyhuoneremontit. Osa osakkaista on teettänyt remontin aiemmin omalla kustannuksellaan eikä heidän kylpyhuoneilleen tarvitse tehdä mitään. Voiko tulevan remontin kulut jakaa vain niiden osakkaiden kesken, joille remontti tehdään? Eli omalla kustannuksella tehneitä hyvitettäisiin näin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton