• Etusivu
  • Remontti

Talven kunnossapitoon kannattaa varautua ajoissa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.11.2011Päivitetty 09.11.2015
201111_28406.jpg

Vakuutukset ja sopimukset kuntoon: Kiinteistönomistajalla vastuu talven lumikuormista ja liukkaudesta

Talvi tuo kiinteistönomistajan murheeksi jälleen piha-alueiden liukkauden ehkäisemisen ja lumenpudotukset katoilta. Myös tontin edustalla olevan jalkakäytävän hiekoituksesta on huolehdittava, ellei kunta ole ottanut sen kunnossapitoa vastuulleen.

Vaikka kyseiset kiinteistönomistajan turvallisuusvelvoitteet voidaan siirtää sopimuksella esimerkiksi kiinteistöpalveluyritykselle, ensisijainen vastuu kiinteistön alueella liikkuvien ihmisten turvallisuudesta sekä mahdollisesti tapahtuvista vahingoista on aina kiinteistönomistajalla.

Katon lumitilannetta seurattava aktiivisesti

Kiinteistönomistajan on huolehdittava kattojen lumi- ja jäätilanteen valvonnasta ja tarvittaessa lumenpudotuksesta. Katon lumikuormaa on seurattava aktiivisesti ja ryhdyttävä lumen poistoon ajoissa. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua sekä huolehtia työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta. Lumi ja jää saattavat yllättäen liukua katolta alas itsestään. Tämä tapahtuu usein nopeasti ja rajusti, jolloin voi syntyä hengenvaarallisia tilanteita.

Lumi- ja jäätilanteen valvonta voidaan siirtää myös kiinteistöpalveluyritykselle, mutta tällöin on määriteltävä selkeästi ja yksityiskohtaisesti esimerkiksi siitä, ryhtyykö kiinteistöpalveluyritys tarpeen havaittuaan automaattisesti toimenpiteisiin lumen tai jään pudottamiseksi. Lisäksi sopimuksessa on mainittava, mitä lumi- ja jäätilanteen tarkkailu käytännössä merkitsee, eli millaisia ja miten usein toistuvia toimenpiteitä se edellyttää.

Sopimukset mahdollisimman yksityiskohtaisiksi

Sopimukset on kaiken kaikkiaan tehtävä mahdollisimman yksityiskohtaisiksi. Talvikunnossapitoa koskevassa sopimuksessa on esimerkiksi määriteltävä kiinteistön ja sen edustalla olevan jalkakäytävän liukkauden ehkäisemisen taso sekä se, mihin aikaan arki- ja viikonloppuaamuisin hiekoitus on tehtävä. Jos liukkauden ehkäiseminen halutaan varmistaa myös iltaisin silloin, kun sääolosuhteet vaihtelevat, siitäkin on oltava erillinen maininta.

Vaikka talvikunnossapitoon ei olisikaan liitetty erillisiä sopimusehtoja, on palveluntoimittajan ilmoitettava kiinteistönomistajalle viipymättä kaikista havaitsemistaan, mahdollisesti haittaa tai vahingonvaaran aiheuttavista vioista ja puutteista, jos sopimuksessa on sovittu noudatettavan Kiinteistöpalvelualan yleisiä sopimusehtoja.

Vakuutukset kuntoon!

Kiinteistön vakuutukset ja vastuuvakuutus kannattaa aina pitää voimassa. Myös kiinteistöpalvelualan yleiset sopimusehdot edellyttävät molemmilta osapuolilta asianmukaisten vakuutusten ottamista. Vakuutukset kannattaa hoitaa kerralla kuntoon.

Jos vahinko sattuu, ensisijainen korvausvastuu on kiinteistönomistajalla. Jos joku esimerkiksi liukastuu kiinteistön vastuualueella ja loukkaa itsensä, joutuu kiinteistöosakeyhtiö tai kiinteistönomistaja korvaamaan syntyneen vahingon, mikä kattaa yleensä lääkäri- tai sairaanhoitokustannukset ja mahdollisesti vaurioituneet vaatteet.

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20201_61939.jpg
Korjausrakentaminen 2020 - ennakoi korjaustarpeet, tee energiatehokasta
Korjausrakentamisen erikoistapahtuma, Korjausrakentaminen 2020, järjestetään Messukeskuksessa 28. tammikuuta. Sen ajankohtainen ohjelma tarjoaa monipuolisen katsauksen korjausrakentamisen eri osa-alueista sisäilmaongelmien korjaamisesta putkiremontteihin ja energiakorjauksista julkisivujen uusimiseen.Tutustu tapahtumaan tästä!
20219_72311.jpg
Osakeluettelon siirto - lue viisi yleisintä kysymystä
Vanhojen (ennen vuotta 2019 perustettujen) asunto-osakeyhtiöiden pitää siirtää osakeluettelo huoneistotietojärjestelmään vuoden 2023 loppuun mennessä. Siirtyminen huoneistotietojärjestelmään vaatii taloyhtiön hallituksen päätöksen ja siitä on ilmoitettava osakkeenomistajille.Osakeluettelo siirretään huoneistotietojärjestelmään Maanmittauslaitoksen sähköisen osakeluettelon siirtopalvelun avulla. Jos taloyhtiön hallintoa hoitaa ammatti-isännöitsijä, osakeluettelon siirrosta tulee aina ottaa yhteyttä isännöitsijään.
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Viikon kysymys: Kuka vastaa putkiremontin aikaisesta vesivahingosta?
Putkiremontin yhteydessä pattereiden venttilejä vaihdettiin. Patterin putki irtosi ja vettä valui olohuoneen parketille. Remonttifirma ei itse ilmoittanut omistajalle vahingosta, ja kysyttäessä selitykset olivat hyvin epäselkeitä.Paikalla kävi kosteusvaurioita kartoittava firma, jonka laustuntoon jää selkeitä epävarmuustekijöitä mm. siitä onko putki vuotanut jo aiemmin, onko parketin alla vettä jne. Kosteusmittaus tehtiin ainoastaan irronneen putken reiästä ja alapuolisen asunnon katosta. Parketti oli selkeästi turvonnut ko. alueelta. Omistajana pyysin, että parketti aukaistaisiin pieneltä alueelta, jotta mahdollinen parketin alla oleva kosteus voitaisiin kartoittaa.Isännöistijä ja remontinvalvoja kieltäytyvät kokonaan yhteistyöstä, ja näin ollen heidän päätöksellään parketin aukaisu kielletään kartoitusta varten.Kuka on vastuussa, jos asunnossa myöhemmin ilmenee asiaan liittyviä ongelmia?
20144_38889.jpg
Raikkaat pyykit kuivaushuoneesta kotiin
Kuivaushuone palauttaa pyykit raikkaina pesustaToimiva pesutupa madaltaa kynnystä käyttää hyväksi taloyhtiön yhteisiä resursseja. Tehokas kuivausjärjestelmä kuivaushuoneessa pitää pesutilat raikkaina ja hyvin tuuletettuina kovassakin käytössä. Korkea käyttöaste säästää pitkän päälle korjauskustannuksissa – asuntojen ilmanvaihtoa kun ei ole suunniteltu pyykkien kuivaamiseen. Harvoin siihen on huoneistoissa sopivia tilojakaan.Kun kiinteistön pesutilat on hyvin suunniteltu ja kuivausjärjestelmä tehokas, asukkaiden ei tarvitse sijoittaa omiin, kalliisiin koneisiin eikä taloyhtiön tarpeettomien vesivahinkojen korjauksiin.Jätä yhteydenottopyyntö ja kysy kartoitusta kuivaushuonetilanteeseen
201112_29004.jpg
Onko taloyhtiössäsi tehty kunnossapitotarveselvitys?
Uusi asunto-osakeyhtiölaki tuli voimaan 1.7.2010. Lain mukanaan tuomista muutoksista ehkä konkreettisin koski taloyhtiöiden hallitusten laatimia kunnossapitotarveselvityksiä.
Geonovan energia-asiantuntija Abhishek Pandey.
Miksi taloyhtiön kannattaa ostaa maalämpö palveluna?
Mietitkö maalämpöä taloyhtiöönne, mutta investoinnin suuruus ja projektin laajuus arveluttaa? Energia-asiantuntijamme Abhishek Pandey listasi kolme keskeistä syytä, miksi taloyhtiön kannattaa valita maalämpö palveluna. Vastaa myös Geonovan lyhyeen kyselyyn – autat meitä kehittämään palveluamme entistä paremmaksi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton