Kosteuseristys maanvastaisiin rakenteisiin
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.
Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.
Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Ulos maaperään suuntautuva kosteudenkulku
Kosteus vaeltaa luonnollisesti korkean höyrypaineen tilasta alhaisempaa höyrypainetta päin. Kun maaperä perusmuurin ulkopuolella ja lattialaatan alla on viileä, on höyrypaine alhainen. Tällöin sisällä oleva korkeampi höyrypaine purkautuu luonnollisesti ympäröivää viileää maata päin.
Ulkopuolinen lämmöneristys
Lämmöneristys tulee asentaa perusmuurin ulkopuolelle ja maanvaraislattioiden alle. Tällöin perusmuurit ja lattiat saadaan pysymään kuivina. Samalla lämmitysenergia sitoutuu massiiviseen rakennusperustaan, joka puolestaan ant aa hyvän, vedottoman ja viihtyisän huoneilman sekä pienemmän vuotuisen lämmitysenergialaskun.
Kosteuden siirtymistä maaperään ei saa estää
Rakennusperusta pitää voida kuivua valun / muurauksen ja mahdollisen vesivahingon jälkeen nopeasti. Huoneilman lisääntyneen kosteuden pitää pystyä poistumaan nopeasti hengittävien rakenteiden; seinien ja lattioiden läpi. Rakennusperustan ja lattialaatan ulkopuolinen lämmöneristys mahdollistaa kosteuden nopean siirtymisen maaperään.
Kuiva lämmöneriste
Kostea tai märkä lämmöneriste aiheuttaa korkean höyrypaineen eristämisessä, joka vaikeuttaa tai estää höyrypaineen purkautumista maaperään. Kuivalla ja diffuusioavoimella lämmöneristeellä on alhainen höyrypaine ja siten se mahdollistaa kosteuden nopean siirtymisen ("hengittämisen" ) maaperään.
Salaojita perusmuurit ja laattaperustat
Vesi ei saa päästä kosketuksiin rakennusperustan arkojen rakenteiden kanssa; kuten perusmuurit, anturat ja lattialaatat. Siksi salaojituskerros on tehtävä huolella koko perusmuurin ympärille ja lattialaatan alle. Kuivatuskapasiteetti mitoitetaan sellaiseksi, että salaojarakenne kaikissa tilanteissa estää rakenteiden ja perustan kastumisen.
Estä kapillaarisen kosteuden nousu maaperästä
Rakenna tehokas kapillaarisen kosteuden nousun ehkäisevä rakenne perusmuurin ympärille, anturan ja lattialaatan alle.
Johda ylimääräiset vedet tehokkaasti pois
Perusvesien määrä ja taso pyrkii nousemaan tavallisesti lumen sulamisen ja pitkäaikaisten sateiden yhteydessä. Näiden vesien kontakti perustan rakenteisiin tulee estää. Perusvedet johdetaan pois oikein tehdyllä salaojituksella. Kattovedet johdetaan pois perustan välittömästä vaikutuspiiristä. Tehokas kosteussuojauskokonaisuus muodostuu täten ulkopuolisesta lämmöneristyksestä, rakenteiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuudesta, kapillaarisen kosteuden katkaisusta sekä salaojarakenteesta kokonaisuutena. Seuraavassa kuvataan yksityiskohtaisemmin eri rakenteiden rakentamista ja seurauksia erilaisten materiaalivaihtoehtojen käytöstä sekä kustannusvaikutuksista.
Salaojitus
Tämä koostuu kahdesta päätekijästä; salaojaputkistosta, joka sisältää tarvittavat huolto- ja tarkastuselementit sekä salaojittavasta rakennekerroksesta perusmuurin ulkopuolella, anturan ja lattialaatan alla.
ISODRÄN pähkinänkuoressa
- vedeneristysjärjestelmä
- lämmöneristys, salaojittava lämmöneriste
- pystysalaojarakenne
- siirtää kastepisteen ulos rakenteesta
- kapillaarikatko
- radonrakenne
- kuivattaa rakenteen
Varmatoiminen kokonaisratkaisu
Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän -levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.
Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.